Doğum Sonrası Kabızlık

Doğum Sonrası Kabızlık

Doğum sonrası kabızlık, yeni anne olan kişilerde sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Her ne kadar üzerine çok konuşulmasa da doğumdan sonra kabızlık, birçok sebep ile oluşan ve kolayca tedavi edilebilen oldukça yaygın bir problemdir. Peki, normal doğum veya sezaryen doğum sonrası kabızlık neden olur, nasıl tedavi edilir? Bunun gibi doğum sonrası kabızlık ile ilgili sorularınızın yanıtlarını içeriğimizde bulabilirsiniz.

Doğum Sonrası Kabızlık Nedenleri

Doğum sonrası dönemi ortalama doğumdan sonraki ilk 42 günü ifade eder. Bu süreçte sık sık karşılaşılan doğum sonrası kabızlığın çeşitli nedenleri olabilir. Hala iyileşme döneminde olan vücutta bazı kabızlık nedenleri kendiliğinden yok olup iyileşebileceği gibi bazıları çeşitli ufak tedaviler de gerektirebilir. Genellikle doğum ve hamilelik sırasındaki bağırsak hareketlerinden kaynaklanan doğum sonrası geçmeyen kabızlığın nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

Uykusuzluk ve Yorgunluk

Bu sorun aslında tüm ebeveynleri etkileyen yaygın olarak yaşanan bir sorundur. Yeni doğan bebeğinizi eve getirdiğinizde, tüm yaşam tarzınız onun ihtiyaçlarını karşılamaya odaklanır. Sık sık gece uyanmaları ve beslenmeleri nedeniyle kendilerini yorgun ve uykusuz bulan anneler, sonuç olarak bağırsak hareketlerinde de değişiklikler fark edebilirler. Uyku düzenindeki bozulma ve sürekli yorgunluk, artan stres seviyelerine yol açabilir ve bu da kabızlığın oluşmasına katkıda bulunabilir.

Stres ve Endişe

Birçok yönden hayatınızın değişmesine neden olacak bebeğiniz her ne kadar size neşe verse de bir yandan stresli hissetmenizi de sebep olabilir. Doğum sonrası kabızlığın en önemli ve en yaygın nedenlerinden biri olan stres ve endişe, hayatınızın karşılaştığı büyük değişim sonrası normal olarak karşılanır. Vücudunuzda tetiklenen stres hormonları bağırsak hareketlerinizi de değiştirebilir ve doğum sonrası kabızlığa neden olabilir.

Sıvı Kaybı ve Sağlıksız Beslenme

Bebeğinizin emzirme, uyku ve diğer ihtiyaçları ile ilgilenmek son derece önemlidir. Bununla birlikte, bu telaşlı durumun ortasında, kendi kişisel bakımınıza, beslenmenize ve genel sağlığınıza öncelik vermeniz hem sizin hem de çocuğunuz için daha da önemli hale geliyor. Yeterince sıvı tüketmemek dehidrasyona neden olabileceğinden, özellikle emzirirken sıvı alımınıza dikkat etmeniz önemlidir. Bunun sindirim sisteminiz üzerinde olumsuz etkileri olabilir ve kabızlığa neden olabilir. Bu nedenle, uygun vücut fonksiyonlarını sürdürmek için gün boyunca bol miktarda su içmek ve sıvı tüketmek önemlidir. Ayrıca doğum sonrası bilinçsizce yapılan diyetlerin kabızlık ve diğer çeşitli hastalıklara da katkıda bulunabileceğini belirtmekte fayda var.

Hareketsizlik

Hiç şüphesiz, bir bebeği doğurduktan sonra dinlenme ve uzanma isteği güçlüdür. Bununla birlikte, ayakta geçirilen süreyi azaltmak sindirim sisteminizin işlevselliğini engelleyebilir. Bağırsaklarınızın genel sağlığını artırmayı hedefliyorsanız, hafif egzersizler ve yürüyüşler yapmak ve ayakta geçirilen süreyi yorulmadan uzatmak faydalı olabilir. Fiziksel aktivite eksikliği ve hareketin azalması, doğum sonrası kabızlığa neden olabilecek faktörler arasındadır.

İlaç Yan Etkileri

Doğumdan sonra, doğum sonrası iyileşme için kullanılan bazı ağrı kesiciler kabızlığa neden olabilir. Bu ağrı kesiciler, dikişlerden, kas ağrılarından ve baş ağrılarından kaynaklanan rahatsızlıkları hafifletmek için gereklidir. Ne yazık ki, düzenli kullanımları bağırsak hareketlerini engelleyebilir.

Vitamin Takviyesi Yan Etkileri

Vitaminler sadece doğum sonrası beslenmeyi desteklemek için yararlı olmakla kalmaz, aynı zamanda vücudunuz için bir enerji artışı sağlar. Doğum sonrası yaşanan kansızlığı gidermek için yaygın olarak kullanılan demir takviyeleri, iyileşme sürecine yardımcı olur. Bununla birlikte, bu takviyelerin bazen kabızlığa yol açabileceğini göz önünde bulundurmak önemlidir.

Sezaryen Doğum Yapmak

Kabızlık, doğumun etkilerini ve dikişlerin verdiği rahatsızlığı yaşamaya devam ettikleri için sezaryen olan anneler için zor bir durum teşkil edebilir. Vajinal doğumdan sonrası da kabızlık ve gaz oluşabilirken bu durum, sezaryen doğum sonrası daha yaygın karşılaşılan bir sorundur. Bununla birlikte, cerrahi işlem sırasında sınırlı hareket özgürlüğü ve bağırsakların havaya maruz kalması nedeniyle, sezaryen olan kadınlar gaz ve kabızlık yaşamaya daha yatkın olabilir.

Hormon Değişiklikleri

Gebelik sırasında progesteron hormonundaki artış vücuttaki kaslarda gevşemeye neden olur. Bu durum sonucunda bağırsakların da yavaşlaması sindirim sisteminin de yavaş olması anlamına gelir ve bu hem hamilelikte hem de doğum sonrasında kabızlığa yol açabilir.

Doğum Sonrası Kabızlık Tedavisi

Doğum sonrası anneler çeşitli gaz problemleri ve kabızlık sorunu ile karşılaşabilir. Evde ve günlük hayatta bu sürecin daha rahat geçirilmesine yardımcı olabilecek bazı çözüm yöntemleri vardır. Doğum sonrası kabızlık problemi ile boğuşan annelerimizin evde kendilerini rahatlatmak için yapabileceklerini şu şekilde sıralayabiliriz;

Bol Su İçin

Gün boyunca yeterli miktarda sıvı tüketmek doğum sonrası sürecinde önemlidir. Vücuda gereken yeterli miktarda sıvıyı sağlamak için tavsiye edilen 8 ile 10 bardak su içmek gerekmektedir. Suyun yanı sıra alternatif bir sıvı seçeneği olarak ılık bitki çaylarını da tüketebileceğinizi belirtmekte fayda var. Ek olarak, lif açısından zengin gıdaları öğünlerinize dahil etmek, tükettiğiniz suyun emilmesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda dışkınızı yumuşatmaya da katkıda bulunur, sonuçta daha kolay ve daha rahat bağırsak hareketlerini kolaylaştırır.

Lifli Yiyecekler Tüketin

Lif açısından zengin yiyecekleri tüketmek, sindirim sisteminizin işleyişini etkili bir şekilde uyarabilir ve geliştirebilir. Tam tahılları, taze meyve ve sebzeyi, çeşitli kuruyemiş türlerini ve çeşitli kahvaltılık gevrekleri günlük diyetinize dahil etmek, hamilelikte doğum sonrası kabızlık problemini hafifletmektedir.

Beslenme Düzeninizi Değiştirin

Atıştırmalıkları günlük rutininize dahil etmek, sindirim sisteminizin verimliliğini önemli ölçüde artırabilir ve bu da sindirimin iyileşmesine neden olur. Sonuç olarak, mümkün olduğunda gün boyunca altı dengeli öğün tüketmeyi hedeflemeniz önerilir.doğum sonrası kabızlık tedavisi

Hareket Edin

Özellikle sezaryen sonrası iyileşme döneminde, bağırsaklarınızın çalışmasını uyarmaya yardımcı olabileceğinden, aşırı enerji harcamadan yavaş yürüyüşler yapmak kabızlığa iyi gelebilir. Bunun yanında yürüyüş haricinde farklı bir egzersiz programı takip etmeyi düşünüyorsanız, sağlık uzmanınızdan tavsiye almanız sağlıklı olacaktır.

Belirli Gıdalardan Kaçının

Özellikle ilk 10 günlük dönemde belirli gıda maddelerini tüketmekten kaçınarak sindirim sisteminizin sağlığını önceliklendirmeniz çok önemlidir. Bu gıda maddeleri arasında fast food ürünleri, patates kızartması, sağlıksız atıştırmalıklar, pirinç ve patates bulunur.

Demir Tüketin

Doğumdan sonra demir eksikliği kabızlığınızı kötüleştirebilir. Bu nedenle, demir açısından zengin gıdaları diyetinize dahil etmeniz gerekmektedir. Bu tür yiyecekler arasında tavuk, kırmızı et, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve fasulye bulunur. Bu şekilde doğum sonrası kabızlığı hafifletebilir ve bağırsak hareketlerinizi düzene sokabilirsiniz.

Stres Yönetimi

Rahatlamak için meditasyon yapmak, ılık duş almak, sakinleştirici etki sağlayan hafif egzersizler yapmak ve en önemlisi dinlendirici bir uykuya yeterli zaman ayırdığınızdan emin olmak gibi çeşitli teknikler doğum sonrası süreçte ve hamileliğinizde yaşadığınız stresi azaltır, bu da kabızlığınıza iyi gelecektir.

Kabızlık Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kabızlık tedavi edilmediği takdirde anal bölgede çatlak, hemoroid, sarkma gibi çeşitli rahatsızlıkların gelişmesine yol açabilmektedir. Bu nedenle, hastaların bağırsaklarının düzenli çalıştığına emin olmak çok önemlidir. Sağlıklı ve kabızlığa neden olabilecek başka rahatsızlığı olmayan bireylerin bile bu konuda dikkatli olması gerekmektedir. Uzmanlara göre bağırsakların düzenli çalışması açısından tuvalete gitme dürtüsüne anında cevap vermek önemlidir. 

Bunun yanında aşırı ıkınmaktan kaçınmak gerekmektedir. Zorlamanın olumsuz sonuçları olabileceğinden, süreci mümkün olduğunca zorlanmadan tamamlamanın faydalı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle tuvalete gidilemediği veya kabızlık problemi yaşandığı takdirde bir uzmana başvurmak ve tedavi etmek önemlidir.

Kabızlık İçin Doktora Ne Zaman Gidilmeli

Doğum sonrası kabızlık, birçok kadının doğumdan sonra yaşadığı yaygın bir sorundur. Evde tedavi etme yöntemlerinin yanında, doğum sonrası kabızlıkla karşı karşıya kalındığı takdirde sağlık uzmanına başvurmak ve tıbbi yardım almak çok önemlidir. Bu durumu ve doğum sonrası kabızlığı görmezden gelmek veya ihmal etmek bazen daha farklı komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle sağlığınızı korumak için bir doktora danışmak her zaman en iyisidir. 

Rektumdan aşırı kanama olması, mide veya rektal bölgede şiddetli ağrı olması, dışkıda kan veya mukus görülmesi, dalgalı bir ishal ve kabızlık paterni olması göz ardı edilmemesi gereken semptomlardır. Ayrıca vajinal bölgede belirgin ve ağrılı bir şişlik fark ederseniz, tıbbi yardım almak çok önemlidir. Ek olarak, doğumdan sonraki üçüncü günde bağırsak hareketiniz olmadıysa bu, ele alınması gereken potansiyel bir sorunun belirtisi olabilir. Doğum sonrası kabızlık zaman içinde kendi kendine çözülme eğilimindedir. Sağlıklı bir diyet sürdürmek ve hafif egzersizler yapmak gibi doğal tedavi seçeneklerini uygulamak, bu durumu iyileştirmeye büyük ölçüde yardımcı olabilir. Bununla birlikte, daha ciddi kabızlık vakalarında, doktorunuzun aldığınız bazı ilaçları ayarlaması veya kesmesi gerekebilir.

Doğum Sonrası Kabızlık ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Yeni doğum yapan kadın kabızlık için ne yapmalı?

Yeterli su alımının sağlanması, yalnızca kabızlıkla mücadele etmek için değil, aynı zamanda emziren annelerin artan sıvı gereksinimlerini karşılamak için de son derece önemlidir. Bu sorunları etkili bir şekilde ele almak için, aç karnına birkaç damla limon katılmış bir bardak ılık su tüketerek güne başlamanız önerilir. 

Emziren anne kabızlık için hangi ilaç kullanılır?

Emziren bir anne doğum sonrası kabızlığı geçirmek için DULCOSOFT gibi ilaçlar kullanabilir. Ancak, doğum sonrası kabızlık tedavisi için bir ilaç kullanmadan önce bir uzmana danışmak önemlidir.

Emziren anne kabız olmaması için ne yemeli?

Emziren bir anne doğum sonrası kabızlıktan korunmak adına patates, pirinç veya fast food gibi yiyeceklerden uzak durmalı ve yüksek lif içeren yiyecekler tüketmelidir. Bunların yanında kırmızı et veya koyu yeşil yapraklı bitkiler gibi demir oranı yüksek yiyeceklerin tüketilmesi de kabızlığı önlemeye yardımcı olur.

Sezaryen sonrası kabızlık için ne yapmalı?

Kabızlık, sezaryen sonrası sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Kabızlığı önlemek için, lif açısından zengin bir diyete öncelik vermek ve bol miktarda su içerek uygun sıvı alımını sağlamak çok önemlidir. Kuru erik ve kayısı gibi meyveler de dahil olmak üzere günlük atıştırmalıklarınıza lifli yiyecekler eklemek, bağırsaklardaki rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olan özelliklere sahip olduklarından özellikle faydalı olabilir.