Hamilelikte Adet Görülür Mü?

Hamilelikte Adet Görülür Mü?

Üreme dönemindeki sağlıklı kadınlarda ortalama olarak her 28 günde bir menstüral döngü gerçekleşir ve bu döngü vücudu hamileliğe hazırlar. Menstüral döngü sonucunda üretilen yumurta, döllenmemesi durumunda çatlar ve adet kanaması yoluyla vücut dışına atılır. Yumurtanın döllenmesi durumunda ise döllenen yumurta rahme tutunur ve gebelik başlar. Bu durumda hamilelikte adet döngüsü gerçekleşmemiş olur. Peki, adet belirtileri hamilelikte görülür mü? Bebeğinizin ve sizin sağlığınız için hamilelik ve adet kanaması hakkında bilmeniz gereken tüm detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz!

Gebelikte Adet Görmek Mümkün Müdür?

Normal şartlarda döllenme olmaması durumunda yumurta çatlar ve adet kanaması başlar. Adet kanaması 3 ile 7 gün arasında sürer ve vücuttan ortalama olarak 30 mililitre ile 40 mililitre arasında sıvı çıkışı gerçekleşir. Yumurta döllendiği takdirde adet kanaması görülmez. Yani, gebelikte adet görülür mü sorusunun cevabı “normal şartlarda hayır” olacaktır.

Kimi zaman gebeliğin ilk dönemlerinde yaşanan lekelenmeler, hamilelikte adet görme olarak nitelenebilir ancak bu yanlış bir tabirdir. Bu noktada hamilelik başlangıcında adet görülür mü sorusunun cevabının da “normal şartlarda hayır” olacağı söylenebilir. Hamile olduğunun farkında olmayan kadınlar kimi zaman döllenmiş yumurtanın rahme tutunması ve yerleşmesi gibi durumlarda gözlenebilen lekelenmeleri adet kanamasıyla karıştırabilir. Ancak bunlar lekelenmedir ve bu durum halk arasında “üstüne adet görme” olarak bilinir. Normal regl kanamalarına göre çok daha az miktarda gelen ve lekelenme benzeri şekilde gerçekleşen bu kanamalar, embriyo rahme yerleştikten ortalama 10 gün sonra yaşanır. Eğer yakın zamanda korunmadan ilişkiye girdiyseniz veya gebelik şüphesi taşıyorsanız üste görme kanamasıyla karşılaşmanız durumunda gebelik testi yapmanız önerilir. Bununla birlikte lekelenmelerin bir jinekologla paylaşılması da sağlık açısından önemlidir. Tüm bu bilgiler göz önünde bulundurulduğunda hamilelikte düzenli adet görülmediğini söylemek mümkündür.

Hamilelik varken adet görülür mü sorusunun cevabı, genetik faktörlere bağlı olarak “evet” olabilir. Eğer ailenizde gebelik sırasında herhangi bir komplikasyonun habercisi olmayan adet kanamaları görüldüyse bu durum sizin de gebelik sırasında bu tip kanamaları yaşayabileceğinizi gösterir. Ancak her ihtimale karşı gebelik sürecinde kanama yaşanması durumunda doktorunuza danışmanız gerekir.

Hamilelik sürecinde görülen düzensiz kanamaların da adet kanamasıyla karıştırılmaması gerekir. Bu lekelenmeler, gebelik sürecindeki komplikasyonlara işaret edebileceğinden dolayı dikkatli değerlendirilmesi gerekir.

Adet Krampları

Gebelikte Kanamaya Sebep Olabilecek Durumlar

Hamilelikte regl kanaması yaşanması mümkün olmasa da gebelik sürecinde kimi zaman kanamalarla karşılaşılabilir ve bunların dikkatle incelenmesi önerilir. Hamileliğin ilk döneminde bebeğin yerleşmesine ve rahim ağzında yaşanan doğal değişimlere bağlı olarak lekelenme benzeri kanamalar yaşanması beklenebilir. Ancak kanamanın miktarı ve şekli göz önünde bulundurulduğunda hamilelikte adet görme ve karın ağrısı şikayetleri birleşiyorsa akla düşük ve dış gebelik riskleri gelmelidir.

Hamilelik sürecinde adet görülür mü sorusunun cevabı “hayır” olsa da kimi zaman gebelik döneminde kanamalar gözlemlenebilir. Bu kanamalar genellikle rahim ağzında bulunan yaralardan ya da poliplerden kaynaklanır.

Geç gebelik döneminde yaşanan kanamalar ise anne ve bebeğin sağlığı açısından tehlikeli durumlarla bağlantılı olabilir. Hamilelikte adet ağrıları doğum öncesinde veya sırasında plasentanın rahimden ayrılmasıyla ilişkilendirilebilir. Bu duruma “ablasyo plasenta” adı verilir. Kimi zaman ağrılara kanama da eşlik edebilir ve bu durumda bebeğin oksijen alımı azalacağından dolayı acil müdahale gerekir. Ağrısız kanama durumunda ise “plasenta previa” adı verilen bir durum söz konusu olabilir. Buna göre plasenta rahim ağzını kapatır ve bu durum normal doğumu engeller. Plasenta previa durumunda sezaryen doğum yapılması gerekir. Oldukça nadir görülen ve riskli bir durum olan “vasa previa”da ise annenin suyu geldiğinde ya da doğum başladığında şiddetli kanama da gözlemlenir. Bunun sebebi bebeğe giden kan damarlarının rahim ağzında bulunan zarların içinden geçmesidir. Geç gebelik döneminde görülen kanamalar kimi zaman erken doğumun habercisi de olabilir.

Gebelik Kanamalarıyla İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gebelik kanamaları yakından takip edilmesi gereken durumlardır. Gebeliğin ilk dönemlerinde görülen lekelenme benzeri kanamalar genellikle bebeğin yerleşmesine ve rahmin gebeliğe alışmasına yorulsa da kanamanın rengi, şiddeti ve bu kanamaya ağrının eşlik edip etmediği gibi noktalar bebeğin ve annenin hayatını kurtaracak veriler olabilir. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde ise ağrı, kanama miktarı ve kanama süresi en hızlı şekilde doktora bildirilmesi gereken verilerdir. Normal ve sağlıklı şekilde ilerleyen gebelik sürecinde regl kanaması görülmez. Gebelik sürecinde yaşanan kanamalar, hamilelikle ya da bebekle ilgili komplikasyonların habercisi olabilir.

Hamile Kadın Kramp

Gebelikte Adet Görmek Hakkında Sık Sorulan Sorular

Hamilelikte İlk Ay Adet Olur Mu?

Hamileliğin ilk dönemlerinde yaşanan kanamalar sık sık adet kanamalarıyla karıştırılır. Hamileliğin ilk aylarında görülen lekelenme benzeri hafif kanamalar halk arasında “üstüne görme” olarak da adlandırılır ve embriyonun rahme tutunup yerleşmesine bağlı olarak gerçekleşebilir. Yumurtanın döllenmesinden itibaren hamilelik süreci boyunca adet görmek mümkün değildir ve yaşanan kanamalar yakından takip edilmelidir.

Adet Kanaması Olduğu Halde Hamile Olunur Mu?

Korunmasız ilişkiden sonra adet gecikmesi yaşanması, adetin lekelenme şeklinde normalden az miktarda gerçekleşmesi gibi durumlar gebelikle ilişkilendirilebilir. Normal şartlarda hamilelik boyunca adet görülmez ancak kimi zaman hamileliğin başında embriyonun rahme yerleşmesi ve rahmin gebeliğe adapte olması sırasında lekelenme şeklinde kanamalar görülebilir. Bunlar adet kanaması olmasa da sık sık regl kanamasıyla karıştırılır. Bu sebeple özellikle korunmasız ilişki yaşanmasından sonra gebelik şüphesi taşıyorsanız lekelenme tipi adet kanamamalarının ardından hamilelik testi yapmanız önerilir.

Hamileyken Adet Kaç Gün Sürer?

Hamilelik döneminde düzenli adet görülmesi mümkün değildir çünkü adet görülmesi için yumurtaların döllenmemesi gerekir. Yumurta döllendiğinde gebelik gerçekleşir. Gebeliğin ilk aylarında embriyonun rahme yerleşmesi sırasında lekelenmeler gerçekleşebilir. Bu lekelenmeler ortalama olarak bir hafta sürer. Hamilelik sırasında yaşanan kanamaların yakından incelenmesi önerilir. Lekelenmelerin ve şiddetli kanamaların doktora bildirilmesi gerekir.

Hamile Olsan Regl Olur Musun?

Regl kanaması ortalama olarak 28 günde bir gerçekleşen menstürel döngü sonucu üretilen yumurtaların döllenmeden çatlaması ve vücuttan kanama yoluyla atılması ile oluşur. Yumurtanın döllenmesi durumunda gebelik oluşur ancak kanama gerçekleşmez. Dolayısıyla normal şartlarda sağlıklı bir gebelikte regl kanaması yaşanması mümkün değildir.