Adet (Regl) Kanamasının Az Olmasının Nedenleri

Adet (Regl) Kanamasının Az Olmasının Nedenleri

Üreme dönemindeki sağlıklı her kadın ortalama olarak 21 ile 35 günde bir adet kanaması yaşar. Bu duruma “menstürel döngü” adı verilir. Bu süre boyunca vücut, hamile kalınması olasılığına karşı kendini hazırlar. Rahim duvarı kalınlaşır ve bebeğin tutunup gelişmesi için uygun ortam sağlanır. 

Yumurtalar spermle birleşerek döllenmezse olgunlaşan yumurtalar çatlar ve adet kanaması olarak da adlandırılan kan, gland salgısı ve rahim içi epitel hücrelerinden meydana gelen sıvı ile vücut dışına atılır. Regl kanamasının 3 ile 7 gün arasında devam etmesi normal kabul edilse de menstürel döngünün uzunluğu da regl süresi de kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ancak kimi durumlarda regl döngüsünün uzunluğu, sağlık sorunlarına işaret edebilecek kadar kısa olabilir ve vücuttan atılan sıvı miktarı olması gerekenin çok altında olabilir. Eğer siz de adet kanaması neden az oluyor, merak ediyorsanız ve az gelen adete çözüm bulmak istiyorsanız bu konuyla ilgili bilmeniz gereken tüm bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz!

Adet Kanamasının Az Olması

Normal bir adet kanamasında vücut dışına ortalama olarak 30 mL ile 40 mL arasında kan atılır. Bu miktar yaklaşık olarak 3 yemek kaşığına denk gelir ve günde 2 adet tam dolu ped ile ölçülebilir. Adet kanamasının bu ölçülerden az gelmesi, doktora danışılmasını gerektiren bir durum olarak değerlendirilir. Çünkü bu durum, adet kanama az gelmesiyle ilişkilidir. 

Az adet kanaması normal mi sorusunun cevabı, adet kanamanızın miktarına ve süresine göre değişiklik gösterebilir. Adetin ilk günlerinde yaşanan lekelenme tipindeki kanamaları normal miktardaki kanama takip ediyorsa bu durum normal kabul edilebilir ancak yine de doktora danışılması önerilir. “Adet günümde çok az kanamam oldu hamile olabilir miyim?” sorusunun cevabı ise doğrudan gebelikle ilişkilendirilemez. 

Halk arasında az regl olmak olarak da bilinen az adet kanamasının belirtileri dikkatli incelendiğinde tespit edilebilir. Regl döneminiz boyunca adet kanamam bir gün sürdü diyorsanız ya da ortalama olarak adet süreniz üç günden kısa sürüyorsa bu durum az adet kanaması yaşıyor olduğunuzu gösterir. Bununla birlikte adet dönemi boyunca kanamanız sürekli olarak az geliyorsa ve lekelenmeye benzer şekilde gerçekleşiyorsa bu durum da az adet kanamasıyla alakalıdır. 

Gün boyunca bir pedi ya da tamponu tam anlamıyla dolduracak kadar kanamanız gelmiyorsa, akne problemiyle karşı karşıyaysanız, adet döneminizde hazımsızlık ve sindirim problemleri yaşıyorsanız, kendinizi yorgun hissediyorsanız ve ruh halinizde belirgin dalgalanmalar görülüyorsa bunlar da değerlendirmeye alınabilecek semptomlar arasındadır. Adet döneminizin düzenli olarak kısa sürmesi ve az kanamayla tamamlanması durumunda bir doktora başvurmanız gerekir.

Adet Krampları

Adet Kanamasının Az Olmasının Sebepleri

Az adet kanamasına dair semptomlara uyumlandığınızı düşünüyorsanız ve “Adet kanamam az oluyor sebebi ne olabilir?” diye merak ediyorsanız, cevabı vücudunuza ve yaşam tarzınıza göz atarak bulabilirsiniz. 

Az adet kanaması nedenlerinin başında yaş gelir. Eğer ergenlik dönemindeyseniz ve adet görmeye yeni başladıysanız az adet kanaması görmeniz doğaldır. Bununla birlikte menopoza yaklaşırken kanamaların azalması ve kısalması da normal karşılanır. 

Vücut ağırlığındaki dramatik değişimler de adet döngüsünde bozulmalara sebep olabilir. Bu değişimin sebebi yeme bozukluklarından kaynaklanabileceği gibi aşırı egzersiz dolayısıyla da olabilir. Bununla birlikte hormonal değişimler gibi bazı doğal sebeplerden dolayı da vücut ağırlığında bazı dramatik değişimler yaşanabilir.

Aşırı stres de adet döngüsünde değişimlere yol açabileceğinden dolayı adet kanamasında azalmaya sebep olabilir.

Doğum kontrol yöntemlerinin düzenli olarak uzun süre kullanılması da adet kanamasının azalmasına sebep olabilir çünkü hormonal doğum kontrol yöntemleri yumurtaların çatlamasını ya da rahim duvarının kalınlaşmasını engelleyerek adet kanamasının azalmasına ve hatta adet görmemeye yol açabilir.

Çeşitli sağlık sorunları da az adet kanamasına sebep olabilir. Özellikle hormonlardaki değişimler polikistik over sendromu olarak bilinen PCOS’a sebep olarak adet miktarında ve süresinde değişimlere yol açabilir. 

Kronik kısırlığa sebep olan anovülasyon da kanamanın az olmasına sebep olabilir. Yumurtalamanın gerçekleşmemesi ve dolayısıyla menstüral döngünün normal şekilde başlamaması anovülasyon olarak adlandırılır ve adet kanamalarının lekelenme şeklinde gerçekleşmesine ya da hiç gerçekleşmemesine sebep olur. Bu durum ilerleyen dönemde kısırlığa da yol açabilir. 

Kanamaların az gerçekleşmesi gebeliğe bağlı olarak da görülebilir. Gebeliğin başında embriyo rahime tutunduğunda ve yerleştiğinde lekelenme şeklinde kanama görülebilir. Gebelik şüphesi bulunduruyorsanız az kanama yaşamanız durumunda hamilelik testi yapmanız önerilir. Bununla birlikte emzirme de az adet kanamasına yol açabilir. Çünkü süt üretimini sağlayan prolaktin hormonu adet görmeyi ve gebeliği engelleyebilir.

Kansızlık olarak da bilinen anemi hastalığı, rahmin aşırı genişlemiş olması ve daha önce kürtaj işlemi gerçekleştirmiş olmak da az kanamaya yol açabilecek etkenler arasında yer alır.

Adet kanamanızı gözlemlediğinizde “adet kanamam az ve kahverengi” sonucuna ulaşıyorsanız bu durum önceki regl döneminden kalma kanın atıldığını gösterir. Adet döneminin başında ve sonunda kahverengi ve az miktarda kanama görülmesi doğaldır. Eğer “adet kanamam az ve pembe” sonucuna ulaşıyorsanız bu durum östrojen seviyenizin düşük olduğunu gösterir. Pembe kan, adet kanamasının başladığını göstermez çünkü genellikle lekelenme şeklinde gerçekleşir. Bu durum, az adet kanamasıyla bağlantılı olabilir. Adet Krampı Yaşayan Kadın Sıcak Su Torbası Kullanıyor

Az Adet Kanaması Hipomenore

Adet kanamam az oluyor neden?” sorusunun cevabını bulmak için ultrason görüntülemesine ve kan testlerine başvurulur. Ultrasonla rahim duvarının kalınlığına ve yumurtalıkların büyüklüğüne dair bilgi edinilebilir. Kan testlerinde ise hormon seviyeleri incelenebilir. Az adet kanaması teşhisi almanız “hipomenore” ile ilişkilendirilebilir.

Hipomenore genetik şekilde aktarılabileceği gibi hormon seviyelerindeki dengesizliğe, vücut yağının düşük seviyede olmasına ve psikolojik durumlara bağlı olabilir. Erken yumurtalık yetmezliği, menopoz, daha önce geçirilmiş olan rahim ameliyatları da hipomenoreye yol açabilir. Rahim içi yapışma olarak da bilinen “Asherman Sendromu” ve doğumdan sonra aşırı kan kaybı yaşayan kadınlarda görülen “Sheehan Sendromu” da hipomenoreye sebep olabilecek etkenler arasında yer alır. 

Adet Kanamasının Az Olmasının Sonuçları

Adet kanaması az olursa ne olur sorusunun cevabı birkaç başlık altında incelenebilir. Bu başlıklardan ilki psikolojik sonuçlardır. Adet kanamasının az gerçekleşmesi vücutta strese sebep olabilir ve bu durum kişinin psikolojisinde huzursuzluk ve kaygı hissi gibi olumsuz etkiler oluşturabilir. Bir diğer başlık olan fiziksel sonuçlar arasında ise kasık ve karın ağrıları ile ödem sıralanabilir. Sağlık açısından adet kanamasının az olması ise kısırlığa yol açabilir.

Normalden Az Adet Kanamasının Tedavisi

Adet kanamam az oluyor çözümü nedir diye merak ediyorsanız öncelikle adet kanamasında azalmaya sebep olan durumun teşhis edilmesi gerekir. Teşhisin ardından adet kanamasında azalmanın sebebi vücuttaki yağ oranının azlığına ya da obeziteye bağlanırsa bir diyetisyenle çalışmak, hormonal dengesizlikle alakalı olduğu tespit edilirse dışarıdan hormon takviyesi almak, psikoloji kaynaklıysa terapiye başlamak gibi yöntemlerden yararlanılabilir. Hipomenore teşhisinin alınması durumunda ilaç tedavisine başlanır.

Tıbbi tedavinin yanı sıra “Adet kanamam az ne yapmalıyım?” sorusunun cevabını arıyorsanız, yaşam tarzınızda düzenlemeler yapabilirsiniz. Düzenli ve doğru egzersizler, sigara ve alkol tüketiminin bırakılması gibi yöntemler adet döngüsünü düzenlemek için faydalı olabilir. Bununla birlikte yeterli miktarda doğru karbonhidrat alarak beslenmeye de özen göstermeniz gerekir. Günlük olarak 25-30 gramdan fazla lif tüketimi adet döngüsünde bozulmaya sebep olabilir, bu sebeple lif tüketimini kontrol etmeniz önerilir. Sağlıklı yağların tüketimi adet döngüsü üzerinde olumlu etkiye sahip olduğundan dolayı somon tüketimi, ceviz ve keten tohumu yağlarının kullanımı önerilir. Adet döngüsünün düzenlenmesi için doğurganlığın desteklenmesi gerekir. Bu sebeple günde yaklaşık 400 mikrogram folik asit tüketimi önerilir. Ananas ve papaya tüketimi de hormonların ve adet döngüsünün düzenlenmesine katkıda bulunur.

Adet Krampları Geçiren Kadın

Adet Kanamasının Az Olması Hakkında Sık Sorulan Sorular

Adette Az Kan Gelmesi Neden Olur?

Adet kanamasının normalden kısa sürmesi ve vücut dışına normal miktardan az sıvı atılması durumu çeşitli sağlık sorunlarıyla bağlantılı olabilir. Polikistik over sendromu, anovülasyon ve anemi gibi sağlık sorunları az adet kanaması olarak bilinen hipomenoreye sebep olabilir. Bununla birlikte yaşa, beslenme ve egzersiz düzenine ya da stres seviyesine bağlı olarak da adet kanaması azalabilir.

Adette Kanın Az Gelmesi Normal Mi?

Adet kanamasının süresi ve miktarı kişinin sağlığına dair önemli veriler sağlayabilir. Adet kanamasının 3 günden az sürmesi ve 30 mililitreden az kanama yaşanması vücutta yaşanan bazı problemlere ve özellikle hipomenore olarak da bilinen az kanama hastalığına bağlı olabilir.

Adet 2 Gün Sürmesi Normal Mi?

Normal şartlarda adet döngüsü 28 günde bir en az üç en fazla yedi gün sürecek şekilde deneyimlenir ancak bu veriler kişinin yaşı, yaşam tarzı ve hormon seviyeleri gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Uzmanlara göre uzun süre ortalama 3 günden kısa süren adet kanamaları gebelikle ya da hipomenore başta olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarıyla bağlantılı olabilir.

2 Gün Adet Oldum Sonra Kesildi Normal Mi?

Adet kanaması genellikle 3 gün ile 7 gün arasında sürer ve uzun süre 3 günün altında seyreden adet görülmesi çeşitli sağlık sorunlarıyla bağlantılı olabilir. Eğer adetiniz 3 günden az sürüyorsa ve kanama miktarı ortalama olarak 30 ile 40 mililitreden azsa doktora danışmanız önerilir.