Hamilelik süreci ebeveynlerin birçoğu açısından oldukça heyecanlı geçer. Bu heyecanın en temel sebebi anne ve baba adaylarının hayatlarının yeni dönemine geçecek olmasıdır. Bunun yanı sıra ebeveyn adayları bebeklerinin cinsiyeti konusunda da oldukça meraklıdır. Günümüzde gelişen sağlık teknolojileri ve imkanlar dahilinde bebek cinsiyeti belirlemenin mümkün olup olmadığı merak edilen konular arasında yer alır. Son yıllarda bebek cinsiyeti belirlemeye dair yapılan çalışmalar ve araştırmalar doğrultusunda bu konuya dair çeşitli verilere ulaşılmıştır. Buna göre bebek cinsiyeti belirlemeye dair çeşitli yöntemler sunulmuştur. Bebek cinsiyeti belirleme nasıl yapılır sorusuna çeşitli başlıklar altında birçok unsurla cevap bulunmuştur. Bebeğimin cinsiyetini nasıl belirleyebilirim sorusuna cevap arayan ebeveynler, kız veya bebek erkek olasılığını artıran çeşitli bebek cinsiyet belirleme yöntemleriyle karşılaşır. Eğer siz de bebek cinsiyeti belirleme nedir merak ediyorsanız ve bebek cinsiyeti belirleme nasıl olur sorusuna cevap arıyorsanız yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Bebeğin cinsiyeti nasıl belirlenir sorusunun cevabını aramadan önce cinsiyet dinamiklerini incelemek gerekir. İnsanlarda cinsiyeti belirleyen faktörler anne ve babadan aktarılan kromozomlardır. Buna göre dişil bireylerde bulunan yumurta hücresi ile eril bireylerde bulunan sperm hücresi birleşerek zigot adıyla da bilinen döllenmiş yumurtayı oluşturur. Dişil bireyden yani anneden gelen hücrelerde yalnızca X kromozomu bulunur. Eril bireyden yani babadan gelen hücrelerde ise X veya Y kromozomu bulunur. Buna göre bebek cinsiyetini önceden belirlemede babadan gelen hücrelerin taşıdığı kromozomlar etkilidir. Eğer anneden gelen X kromozomunun yanına babadan X kromozomu gelirse doğacak olan çocuğun cinsiyeti kızdır. Erkek bebeğin cinsiyeti nasıl belirlenir sorusunun cevabı ise “anneden gelen X kromozomunun yanına babadan Y kromozomunun gelmesi yoluyla” şeklinde verilebilir.
Babadan gelecek olan kromozomu belirlemek için bilimsel ya da geleneksel olarak kesin sonuç veren herhangi bir yöntem bulunmaz. Büyük oranda şansa bağlı şekilde gelişen cinsiyet atamasında kontrol sağlamak için kullanılabileceği söylenen çeşitli yöntemler mevcut olsa da bu yöntemler yüzde yüz sonuç vermeyebilir.
Bebeğimin cinsiyetini nasıl öğrenirim sorusu hamileliğin öğrenilmesinin ardından ebeveynlerin en sık sorduğu sorular arasında yer alır. Cinsiyet, bebeklerin eşey organlarının özellikleri doğrultusunda tespit edilir. Döllenme esnasında anne ve babadan gelen kromozomlara göre bebeklerde eşey organları gelişmeye başlar. Bebeğimin cinsiyetini ne zaman öğrenirim diye merak ediyorsanız, bebeğinizin anne karnındaki gelişim evrelerini takip etmeniz gerekir.
Bebek cinsiyeti belirleme vakti dokuzuncu haftadan sonradır. Çünkü gebeliğin ilk altı haftasında bebeklerin eşey organları birbirinden belirgin biçimde ayrılmaz, küçük yumrular şeklinde görünür. Erkek bebek olması durumunda gebeliğin dokuzuncu haftasında testis ve on ikinci haftasında penis gelişmeye başlar. Kız bebek olması durumunda on birinci haftada klitoris gelişirken on ikinci haftada rahim ve yumurtalıklar belirgin şeklini alır.
Bebek cinsiyeti belirleme ne zaman yapılır sorusunun cevabı ise genellikle on dördüncü haftadan sonradır. On üçüncü cinsiyet tespiti için uygun hale gelen eşey organlar, on dördüncü haftada doktorlara cinsiyet tespiti yapma konusunda net bir fikir verebilecek durumdadır. Bununla birlikte bebeğin cinsiyetinin on yedinci haftaya kadar net şekilde tespit edilememesi de mümkündür. Bunun sebebi bebeğin gelişim süreci ya da anne karnındaki pozisyonu olabilir.
Bebek cinsiyeti belirleme şekilleri oldukça çeşitlidir. Ultrason bebek cinsiyeti belirleme noktasında en sık tercih edilen yöntemdir. Ultrason, ses dalgaları kullanarak karın ve kasık bölgesi üzerinden rahim içini görüntülemeye yardımcı olan bir yöntemdir. Bu yöntemle bebeğin fiziksel özellikleri gözlemlenebilir ve gelişim takibi yapılabilir.
Ultrasonun yanı sıra gebeliğin onuncu haftasından sonra gerçekleştirilebilen ve bebeğin kromozom anomalileri başta olmak üzere birçok noktayı tespit etmeye yarayan “Girişimsel Olmayan Doğum Öncesi Tarama Testi”, yaygın adıyla NIPT de cinsiyet tespitinde kullanılabilir. NIPT genellikle cinsiyet kromozomları ile taşınan genetik hastalıkların tespiti için tercih edilir.
NIPT’e benzer şekilde kromozom anomalilerini tespit etmek için kullanılan ve “plasenta biyopsisi” adıyla da bilinen “koryun villus örneklemesi” CVS de cinsiyet tahmini için tercih edilebilir. Bebeğin taşıdığı anomalilerin tespiti için kullanılan yöntemlerden biri olan amniyosentez sıvısının inceleme amacıyla kullanılması da cinsiyet tespitine yardımcı olabilir.
Tıbbi yöntemlerin yanı sıra hamilelikte bebek cinsiyet belirtilerini yorumlamaya yardımcı geleneksel yöntemlerden de yararlanıldığı görülür. Kız bebek bekleyen anne adaylarının genellikle tatlı aşerdiği, hamilelik karnının yüksek ve yuvarlak formda olduğu, sol memenin irileştiği, idrar renginin mat sarı olduğu ve hamilelik sürecinde saçların incelip matlaştığı söylenir. Erkek bebek bekleyen anne adaylarının ise genellikle ekşi aşerdiği, hamilelik karnının alçak ve sivri formda olduğu, sağ memenin irileştiği, idrar renginin parlak sarı olduğu ve hamilelik sürecinde saçların gürleşip parlaklaştığı söylenir.
Cinsiyet belirleme x y kromozomlarının XX ya da XY şeklinde eşleşmesine göre gerçekleşir. Bu durum babadan gelen spermin taşıdığı kromozom ile belirlenir. Bu eşleşme üzerine uzun yıllardır birçok çalışma yapılmaktadır. Landrum B. Shettles adlı fizikçi de araştırmacılar arasında yer alır. Shettles, 1960’lı yıllarda gerçekleştirdiği araştırmaların sonucunda sperm özellikleri ve bebek cinsiyetini önceden belirleme üzerine birçok veri elde etmiştir.
Shettles’ın araştırma sonuçlarına göre erkeklerde bulunan dişil yani X kromozomu taşıyan spermler ile eril yani Y kromozomu taşıtan spermler eşit miktarda ve aynı özelliklerde değildir. Buna göre eril spermler yuvarlak baş bölgesine sahip, küçük ve hafif özellikteyken dişil spermler oval baş şeklinde büyük ve ağır özelliktedir.
Spermlerle ilgili tek ayrım noktası fiziksel özellikler değildir. Shettles, spermlerin daha uzun süre hayatta kalıp daha hızlı ilerleyebildiği ortam özelliklerini de araştırmıştır. Buna göre dişil spermler vajinal kanalda bulunan asidik ortamlarda daha etkin işlev gösterirken eril spermler ise servikal kanal ve rahim gibi alkali ortamlarda daha uzun süre hayatta kalabilir.
Tüm bu bilgiler ışığında Shettles, hamile kalmadan önce bebek cinsiyeti belirleme yöntemlerinin çeşitli şekillerde uygulanabileceğini ve bu sayede istenen cinsiyeti sağlayacak spermlerin performansının iyileştirilebileceğini söyler. Yalnızca Shettles değil, eski uygarlıklardan ve halk içinde yaygın inanışlardan da bebeğin cinsiyetini kendin belirlemeye dair birçok yöntem günümüze aktarılmıştır. Günümüzde yapılan araştırmalar ise spermlerin ağırlıkları, fiziksel formları ya da ideal ortamları arasında belirgin farklar bulunmadığını öner sürer.
Bebek cinsiyeti hesaplama yöntemleri arasında en bilinenlerden biri adet gününe göre bebek cinsiyeti belirlemedir. Adet gününün belirlenmesi yumurta döngüsüyle doğrudan ilişkilidir çünkü üretilen yumurtaların döllenmemesi durumunda adet kanaması oluşurken yumurta bir sperm tarafından döllenirse gebelik başlar.
Adet günü takibi yöntemine göre adetin on dördüncü gününe yakın zamanda gerçekleşen döllenme bebeğin erkek olma ihtimalini artırır. On dördüncü günden uzaklaşıldıkça gebelik durumunda doğacak bebeğin cinsiyetinin kız olma olasılığı artar. Bunun sebebi spermlerin özellikleriyle açıklanır. Bebekte erkek cinsiyet oluşturacak olan Y kromozomunu taşıyan eril spermler, hafifliklerinden dolayı daha hızlı hareket eder. Yumurtlama gününe yakın bir günde yaşanan korunmasız cinsel ilişki sonucunda eril spermler yumurtaya daha hızlı ulaşabilir ve onu dölleyebilir. Ancak yumurtlama gününe uzak bir dönemde yaşanan korunmasız cinsel birliktelik sonucunda eril sperm yumurtayı dölleyemez çünkü yumurtlama gerçekleşmemiştir. Bu durumda geriden gelen dişil spermlerin yumurtaya ulaşma ve dölleme gerçekleştirme olasılığı artar.
Yumurtlama döngüsünü takip etmek için çeşitli mobil uygulamalar kullanılabileceği gibi vücuttaki değişimler de gözlemlenebilir. Buna göre yumurtlama günü yaklaştıkça vajinal akıntı artar ve akıntının kıvamı artar. Yumurtlama gününün yaklaşması, vücut sıcaklığını artırır. Aynı zamanda yumurtlama günü yaklaştığında alt karın ve kasık bölgesinde ağrılar hissedilebilir.
Yumurtlama günü, kişisel adet döngüsüne göre de hesaplanabilir. Regli düzenli olan kadınlar adet döngülerinin kaç gün sürdüğünü birkaç ay boyunca takip edip net bir gün sayısına ulaştıktan sonra döngü gün sayısından 14 çıkararak net yumurtlama gününü bulabilir. Bununla birlikte eczanelerden alınabilen yumurtlama testleri de net yumurtlama gününün tespiti için kullanılan güvenilir yöntemler arasında yer alır. Yumurtlama testinde çift çizgi görülmesi yumurtlama gününden 36 ila 48 saat uzaklıkta olunduğunu gösterir. Bu yöntem bilimsel olarak kesin sonuç sağlamaz.
Bebek cinsiyetini önceden belirlemek ya da tahmin etmek için kullanılan yöntemlerden biri de takvim takibidir. Aya göre bebek cinsiyeti belirleme birçok ebeveyn adayı tarafından araştırılan konular arasında yer alır.
Yaygın olarak bebek cinsiyeti tahmini çin takvimi aracılığıyla gerçekleştirilir. Çin takvime göre bebek cinsiyeti belirlemek için anne adayının yaşı ve gebe kalınan ay verileri kullanılır. Takvim, 18 ve 45 yaş aralığındaki kadınlara yönelik hazırlanmıştır. Çin takvimiyle cinsiyet belirleme yönteminin yüksek oranlarda işe yaradığı söylense de bu yöntemin bilimsel açıdan geçerliliği bulunmaz.
18 yaşındaki anne adayı ocak ve mart aylarında hamile kalırsa kız bebek, diğer aylarda hamile kalırsa erkek bebek doğurur.
19 yaşındaki anne adayı şubat, nisan, mayıs, ağustos, kasım ve aralık aylarında hamile kalırsa kız bebek, diğer aylarda hamile kalırsa erkek bebek doğurur.
20 yaşındaki anne adayı ocak, mart ve ekim aylarında hamile kalırsa kız bebek, diğer aylarda hamile kalırsa erkek bebek doğurur.
21 yaşındaki anne adayı ocak ayında hamile kalırsa erkek bebek, diğer aylarda hamile kalırsa kız bebek doğurur.
22 yaşındaki anne adayı şubat, mart, mayıs ve ağustos aylarında hamile kalırsa erkek bebek, diğer aylarda hamile kalırsa kız bebek doğurur.
23 yaşındaki anne adayı nisan, temmuz, ağustos, eylül ve aralık aylarında hamile kalırsa kız bebek, diğer aylarda hamile kalırsa erkek bebek doğurur.
24 yaşındaki anne adayı şubat, mart, haziran, ağustos ve kasım aylarında hamile kalırsa kız bebek, diğer aylarda hamile kalırsa erkek bebek doğurur.
25 yaşındaki anne adayı ocak, mart, mayıs, temmuz ve eylül aylarında hamile kalırsa kız bebek, diğer aylarda hamile kalırsa erkek bebek doğurur.
26 yaşındaki anne adayı haziran, ağustos, eylül, kasım ve aralık aylarında hamile kalırsa kız bebek, diğer aylarda hamile kalırsa erkek bebek doğurur.
27 yaşındaki anne adayı ocak, şubat, mayıs, temmuz, ağustos ve ekim aylarında hamile kalırsa kız bebek, diğer aylarda hamile kalırsa erkek bebek doğurur.
28 yaşındaki anne adayı nisan, mayıs, temmuz, eylül, ekim ve aralık aylarında hamile kalırsa kız bebek, diğer aylarda hamile kalırsa erkek bebek doğurur.
29 yaşındaki anne adayı şubat, mayıs, ağustos ve ekim aylarında hamile kalırsa erkek bebek, diğer aylarda hamile kalırsa kız bebek doğurur.
30 yaşındaki anne adayı mart ve mayıs aylarında hamile kalırsa kız bebek, diğer aylarda hamile kalırsa erkek bebek doğurur.
31 yaşındaki anne adayı mayıs, haziran, ağustos, ekim, kasım ve aralık aylarında hamile kalırsa kız bebek, diğer aylarda hamile kalırsa erkek bebek doğurur.
32 yaşındaki anne adayı şubat, mart, mayıs, ağustos ve kasım aylarında hamile kalırsa kız bebek, diğer aylarda hamile kalırsa erkek bebek doğurur.
33 yaşındaki anne adayı ocak, nisan, mayıs, temmuz, eylül ve aralık aylarında hamile kalırsa kız bebek, diğer aylarda hamile kalırsa erkek bebek doğurur.
34 yaşındaki anne adayı mart, nisan, haziran, eylül, kasım ve aralık aylarında hamile kalırsa kız bebek, diğer aylarda hamile kalırsa erkek bebek doğurur.
35 yaşındaki anne adayı şubat, nisan, haziran, ağustos ve kasım aylarında hamile kalırsa kız bebek, diğer aylarda hamile kalırsa erkek bebek doğurur.
36 yaşındaki anne adayı şubat, haziran, eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında hamile kalırsa kız bebek, diğer aylarda hamile kalırsa erkek bebek doğurur.
37 yaşındaki anne adayı ocak, şubat, nisan, mayıs, haziran, ağustos ve eylül aylarında hamile kalırsa kız bebek, diğer aylarda hamile kalırsa erkek bebek doğurur.
38 yaşındaki anne adayı mart, nisan, haziran, temmuz, eylül, ekim ve aralık aylarında hamile kalırsa kız bebek, diğer aylarda hamile kalırsa erkek bebek doğurur.
39 yaşındaki anne adayı ocak, şubat, nisan, mayıs, haziran, ağustos ve kasım aylarında hamile kalırsa kız bebek, diğer aylarda hamile kalırsa erkek bebek doğurur.
40 yaşındaki anne adayı nisan, haziran, ağustos, ekim ve kasım aylarında hamile kalırsa kız bebek, diğer aylarda hamile kalırsa erkek bebek doğurur.
41 yaşındaki anne adayı mart, mayıs, haziran, eylül ve kasım aylarında hamile kalırsa erkek bebek, diğer aylarda hamile kalırsa kız bebek doğurur.
42 yaşındaki anne adayı şubat, mart, eylül ve kasım aylarında hamile kalırsa kız bebek, diğer aylarda hamile kalırsa erkek bebek doğurur.
43 yaşındaki anne adayı ocak, mart, nisan, ağustos, eylül ve ekim aylarında hamile kalırsa kız bebek, diğer aylarda hamile kalırsa erkek bebek doğurur.
44 yaşındaki anne adayı ocak, mayıs, temmuz, ağustos, ekim ve aralık aylarında hamile kalırsa erkek bebek, diğer aylarda hamile kalırsa kız bebek doğurur.
45 yaşındaki anne adayı şubat, nisan, temmuz, eylül ve kasım aylarında hamile kalırsa erkek bebek, diğer aylarda hamile kalırsa kız bebek doğurur.
Bebek cinsiyeti tahmini maya takvimi aracılığıyla da gerçekleştirilebilir. Tıbbi olarak kesin sonuç vermeyen yöntemde hesaplama için sayılardan faydalanılır. Anne adayının hamile kaldığı ay ve yaş üzerinden hesaplama gerçekleştirilen maya takvimi yönteminde sayıların her ikisinin de çift ya da her ikisinin de tek olması durumunda kız bebek, sayıların birinin çift birinin tek olması durumunda ise erkek bebek dünyaya gelir.
Örneğin anne adayı yılın 2. ayı olan şubat ayında ve 24 yaşında hamile kalırsa 2 ve 24 çift sayı olduğu için kız bebek doğacağı ön görülür. Anne adayı yılın 7. ayı olan temmuz ayında ve 31 yaşında hamile kalırsa her iki sayı da tek sayı olduğundan dolayı yine kız bebek doğacağı düşünülür. Anne adayı yılın 4. ayı olan nisan ayında, 25 yaşında hamile kalırsa bir sayı çift bir sayı tek olduğu için erkek bebek doğacağı söylenir. Anne adayı yılın 11. ayı olan kasım ayında ve 20 yaşında hamile kalırsa sayılardan biri tek biri çift olacağı için bebeğin erkek olacağı ön görülür.
Bebeğin cinsiyetini belirlemede etkili olduğu söylenen ancak tıbbi olarak geçerlilik bulundurmayan yöntemlerden bir diğeri de ilişki pozisyonları ve birleşme sürecidir. Hamile kalmadan önce erkek bebek cinsiyeti belirlemek isteyen çiftlerde spermlerin rahme daha hızlı ulaşabilmesi için erkeğin arkada bulunduğu pozisyonların tercih edilmesi önerilir. Kız bebek isteyen çiftlerde ise yüz yüze ilişki pozisyonunun tercih edilmesi söylenir.
Bebek cinsiyetini önceden belirleme yöntemlerinde uygulanan diyet programlarının da etkili olabileceğine inanılmaktadır. Bebek cinsiyeti belirlemede beslenme genellikle alınan minerallere ve tüketilen besin gruplarına göre değişiklik gösterir.
Kız bebek isteyen çiftlerin tuz tüketimini azaltması önerilir. Bununla birlikte kalsiyum açısından zengin süt ürünleri gibi gıdalar ile magnezyum açısından zengin ıspanak gibi besinlerin tüketilmesi de tavsiyeler arasında yer alır. Vücudun asidik özelliğini artıracağına inanılan deniz mahsulleri, zeytin, üzüm gibi ürünlerin de kız bebek sahibi olmaya yardımcı olduğu düşünülür.
Erkek bebek isteyen çiftlerin ise potasyum bakımından zengin muz, avokado, somon, badem, mantar ve elma gibi besinler tüketmesi tavsiye edilir. Aynı zamanda vücudun alkali özelliğini artıracağı düşünülen narenciyeler, patates ve havuç gibi kök sebzeler ile fındık tüketimi de tavsiye edilir. Erkek bebek isteyen çiftlerin süt ve süt ürünlerini azaltması da öneriler arasında yer alır.
Bebeğinin cinsiyetini önceden belirlemek isteyen kişilerin aklına gelen yöntemlerden biri de tüp bebektir. Tüp bebek, yumurta ve sperm hücrelerinin laboratuvar ortamında döllenerek en sağlıklı embriyonun elde edilmesine imkan tanıyan bir yardımcı üreme yöntemidir. Birçok kişi tüp bebek yönteminde cinsiyet belirlemesi yapılmasının mümkün olduğunu düşünür ancak ülkemizde belirli koşullar haricinde tüp bebek yöntemiyle önceden cinsiyet ataması yapılması yasal değildir. Tüp bebek cinsiyeti belirleme konusunda yalnızca cinsiyete bağlı olarak aktarılan genetik hastalıkların varlığının kanıtlanması durumunda kullanılabilir.
Bebeklerde cinsiyet tespiti ebeveynler tarafından merak edilen konular arasında yer alır. Bebeklerin cinsiyetleri anneden gelen X kromozomu ile babadan gelen kromozomun özelliğine göre belirlenir. Babadan X kromozomu gelmesi durumunda kız bebek, babadan Y kromozomu gelmesi durumunda ise erkek bebek dünyaya gelir.
Bebek cinsiyeti belirlemek isteyen ebeveyn adaylarının başvurduğu yöntemlerden biri de adet döngüsünü takip ederek buna göre hamile kalma girişimlerinde bulunmaktır. Yapılan araştırmalara göre yumurtlama gününe yani adetin on dördüncü gününe yakın bir dönemde korunmasız cinsel ilişkiye girilmesi durumunda Y kromozomu taşıyan spermlerin yumurtaya daha hızlı ulaşacağı tespit edilmiştir. Bu durum, adetin on dördüncü gününde yaşanan korunmasız birliktelikler sonucu erkek bebek sahibi olma ihtimalinin artacağını ortaya koyar.
Bebeğinin cinsiyetinin belirlemek isteyen ebeveyn adaylarının başvurduğu yöntemlerden biri de çeşitli takvim takibi yöntemleri kullanır. Buna göre ebeveyn adayları hamile kalınan aylara göre doğumda bebek cinsiyetleri hakkında çeşitli araştırmalar yapar. Bazı araştırmalara göre eylül ayında hamile kalan anne adaylarının bebeklerinin cinsiyetinin genellikle erkek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Bebeğinin cinsiyeti üzerinde kontrol sahibi olmak isteyen kişiler, hangi besinlerin cinsiyet üzerinde etkili olduğunu da merak eder. Buna göre erkek bebek sahibi olmak isteyen anne adaylarının beslenme düzenlerine potasyum ve sodyum açısından zengin gıdaları dahil etmesi önerilir. Muz, kayısı, ananas gibi meyveler; mercimek, nohut ve kuru fasulye gibi baklagiller ile et türleri erkek bebek sahibi olma şansınızı artırabilecek özellikteki besinlerdir.