Hamilelik dönemi anne adayının kendisinin ve bebeğinin sağlığı için özenle yönetmesi gereken bir süreçtir. Bu süreçte annenin beslenme tercihleri, uyku ve egzersiz düzeni büyük dikkatle düzenlenmelidir. Çünkü annenin tercihleri bebeğin gelişimini ve sağlığını doğrudan etkiler. Bebeklerin gelişiminin takibinde bebeğin kilo alımı da önemli bir veridir. Bu sebeple anne adayları gebelikte bebeğin kilo alması için yenmesi gerekenleri merak eder. Gebelikte beslenme vitamin ve mineraller açısından zengin, dengeli bir düzene dayanmalıdır. Bununla birlikte seçilen gıdaların mevsimine uygun ve organik olmasına da özen gösterilmelidir. Eğer siz de gebelikte bebeğin gelişmesi için ne yenmeli içilmeli detaylı şekilde öğrenmek istiyorsanız, konuyla ilgili merak ettiğiniz tüm bilgilere yazımızın devamında ulaşabilirsiniz!
Gebelik boyunca anne adaylarının ortalama olarak 12.5 kilogram edinmesi beklenir. Bu 15.5 kilogramın ortalama olarak 3.5 kilogramı bebeğin doğum ağırlığını oluşturur. Annenin kas dokusu ortalama olarak 2 ile 3.5 kilogram arasında artık gösterirken yağ deposu en az 3 kilogram ve kan hacmi ortalama 1.5 kilogram artar. Bununla birlikte plasenta, rahim ve amniyotik sıvı da annenin ağırlığı üzerinde etkilere sahiptir. Hamilelik boyunca bebeğin kilo alımı takip edilir.
Hamileliğin ilk ayında bebeğin kayda değer bir ağırlığı bulunmaz ve bebeğin boyu yaklaşık 2 milimetre kadardır.
Hamileliğin ikinci ayında bebeğin el ve ayak gibi temel vücut bölümleri oluşmaya başlar. İkinci ayın sonunda bebek 8 ile 12 gram arasında bir ağırlığa ulaşır ve bebeğin boyu 2 santimetreye ulaşır.
Hamileliğin üçüncü ayında bebeğin yüz hatları oluşur ve bebekte hareketlilik başlar. Bu dönemde bebeğin ağırlığı 15 ile 20 gram arasında değişiklik gösterir ve boyu ise 6 ile 10 santimetreye kadar ulaşır.
Hamileliğin dördüncü ayında bebeğin parmak izi şekillenir ve saçları oluşmaya başlar. Aynı zamanda dördüncü ayda bebeğin cinsel organı da şekillenmeye başlar. Dördüncü ayda bebeğin ağırlığı 100 grama ulaşırken boyu 12 santimetreye kadar uzayabilir.
Hamileliğin beşinci ayında bebek 300 gram ağırlığa ulaşırken bebeğin boyu da 13 ile 16 santimetre arasında değişir. Beşinci ayda bebeğin hareketleri net şekilde hissedilebilir, tekmeler kolayca fark edilebilir.
Hamileliğin altıncı ayında bebeğinizin kulakları işlev göstermeye başlar. Bununla birlikte bebeğiniz kollarını ve bacaklarını kontrol edebilme becerisi kazanır. Altıncı ayda bebeğin ağırlığı 800 gramı aşarken boyu ise 30 santimetreye kadar ulaşabilir.
Hamileliğin yedinci ayında bebeğin refleksleri hızla gelişmeye devam ederken ağırlık 1000 gram ile 1800 gram arasında değişiklik gösterir. Yedinci ayın sonuna yaklaşırken bebeğin boyu 30 ile 40 santimetre kadar olabilir.
Hamileliğin sekizinci ayında bebeğin gelişimi büyük oranda tamamlanır. Bu dönemde bebeğin ağırlığı 2000 ile 3000 gram arasında değişebilir. Bebeğin boyu ise 35 santimetre ile 45 santimetre arasında değişiklik gösterir.
Hamileliğin dokuzuncu ve son ayında bebeğin ağırlığı ortalama olarak 2700 gram ile 3800 gram arasında değişiklik gösterir. Dokuzuncu ayda bebeğin boyu 50 santimetreye kadar ulaşabilir. Bu dönemde bebek doğum için hazırdır.
Bebeğin ideal gelişim takviminin takip edebilmesi için annenin beslenme düzenine özen göstermesi gerekir. En doğru beslenme düzeninde annenin günlük 2.100 ile 2.500 kilokalori kadar enerji alması gerekir. Bu miktar, gebelik öncesi dönemin enerji ihtiyacının yaklaşık olarak 300 kilokalori fazlasına denk gelmektedir. Tüm bu bilgiler göz önünde bulundurulduğunda gebelikte ne yenmeli ne yenmemeli öğrenilmesi gerekir.
Buna göre gebelikte ideal beslenme düzeni günde sık ve az öğünlerle beslenmekten geçer. Günde 3 ana öğün ve 3 ara öğün ideal düzen olabilir. Gün içinde en az 5 su bardağı su tüketilmesi de oldukça önemlidir. Katı yağ ve rafine şeker içeren besinlerden, fast fooddan, asitli içeceklerden ve kafeinden uzak durmanız önerilir. Ağır metal içeren ton balığı ve kılıç balığı gibi ürünleri tüketmemeniz bebeğinizin sağlığı açısından önemlidir. Bununla birlikte hastalıklara karşı korunmak için pastörize edilmemiş süt ürünlerinden ve sakatatlardan uzak durmanız gerekir. Aynı zamanda öğünlerle beraber siyah çay tüketiminden kaçınmanız önerilir çünkü siyah çay besin emilimini engeller.
Gebeliğin ilk üç ayı oldukça önemlidir ve bu süreçte beslenme ve uyku düzenine büyük önem gösterilmesi gerekir. Gebelikte ilk üç ay ne yenmeli sorusunun cevabı ise anne adayının gebelik sürecine göre değişiklik gösterebilir. Bu dönemde mide bulantıları yaşıyorsanız, sabah saatlerinde galeta ve leblebi gibi mide suyunu emerek bulantıları bastıracak gıdalar tercih edebilirsiniz. Bununla birlikte en az bir öğünde kırmızı et, balık ya da kurubaklagiller gibi bir protein kaynağının tüketilmesi önerilir. Günde ortalama olarak 3 bardak süt ya da yoğurt da beslenme programında yer alması gereken ögeler arasında yer alır. Bununla birlikte günde ortalama olarak 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeye de özen gösterilmesi gerekir. Gebelikte sağlıklı karbonhidrat alımı da oldukça önemlidir. Bu sebeple tam buğday, tam tahıl, çavdar ekmeği gibi gıdaların tüketilmesi önerilir. Hamileliğin ilk üç ayında kafein alımını sınırlamanız ve bitki çaylarından uzak durmanız tavsiye edilir. Bununla birlikte günlük sıvı alımınızı en az 5 su bardağı seviyesinde tutmanız gerekir. Aynı zamanda hamileliğin ilk üç ayında folik asit takviyesi almayı da ihmal etmemeniz önerilir.
Gebelikte bebeğin gelişimi için yenmesi gerekenler hamileliğin ikinci trimesteri olarak bilinen ikinci üç ayda çeşitlilik gösterir. Bu dönemde mide bulantısı gibi problemler azalma göstereceği için tüketilmesi mümkün olan gıdaların çeşitliliği de artacaktır. Bu dönemde şişkinlik hissiyatı ve kabızlık şikayetleri görülebilir. Zeytinyağı tüketimi ile probiyotik alımının artırılması bu şikayetleri azaltmaya yardımcı olur. Süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar probiyotik açısından zengindir. Bununla birlikte yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi de ödem atmaya ve kabızlığı azaltmaya yardımcı olur. Yine bu dönemde annenin vücudundaki protein, kalsiyum, magnezyum ile B ile C vitamini depolarını desteklemesi gerekir. Bu sebeple fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler günlük ara öğünlere dahil edilmelidir. Aynı zamanda gebelik sebebiyle oluşabilecek çatlaklar gibi fiziksel deformasyonları engellemek için kolajen alımına başlanabilir. Çilek, kivi ve turunçgiller kolajen bakımından zengin besinlerdir.
Anne karnında bebeğin gelişmesi için ne yemeli sorusuna cevap ararken gebeliğin üçüncü trimesteri olarak bilinen son üç ayına da özen gösterilmesi gerekir. Bu dönemde günlük ortalama 70 gram kadar protein alınması gerekir. Kahvaltıda iki dilim peynir ya da bir yumurta tüketmek; günün geri kalanında 150 gram ızgara et, tavuk, balık, hindi tüketmek ya da bir porsiyon et yemeği veya kurubaklagil yemeği yemek günlük protein ihtiyacını karşılar. Aynı zamanda bebeğin gelişimini destekleyen omega 3 açısından zengin deniz ürünlerinin beslenme listesine eklenmesi tavsiye edilir. Bu dönemde A vitamini içeren karaciğer gibi besinlerden ve kafeinden uzak durulması erken doğum riskini azaltmak açısından doğru bir davranış olacaktır.
Kendi sağlığınız ve bebeğinizin gelişimi açısından gebelikte en çok ne yenmeli diye merak ediyorsanız karşınıza üç temel öge çıkar; bunlar protein, sağlıklı karbonhidratlar ve sağlıklı yağlardır. Anne karnında bebeğin kalp gelişimi için ne yemeli sorusunun cevabı potasyum ve magnezyum açısından zengin besinler şeklinde verilebilir. Bebeğin beyin gelişimi için omega 3 tüketimine özen gösterilmesi gerekir. Anne karnında bebeğin kemik gelişimi için ne yemeli sorusunun cevabı ise kalsiyum ve magnezyum açısından zengin gıdalarda yatar. Anne karnındaki bebeğin kilo alması için neler yemeli sorusu ise bebeğin ve annenin gebelik dönemlerine göre ihtiyaç duyabileceği vitamin ve minerallere bağlı olarak değişiklik gösterir. Bebeğinizin gebelik dönemine göre ideal kiloda olabilmesi için doktorunuzun önerilerine kulak vermeniz gerekir. Bununla birlikte bebeklerin kilosuna ve gelişimine olumlu yönde etkisi olduğu bilinen besinlerin tüketimi de doğru bir yöntemdir.
Gebelikte ne yenmeli listesinin başında protein bakımından zengin hayvansal gıdalar gelir. Yumurta, süt, yoğurt ve peynir gibi şarküteri ürünlerinin yanı sıra kırmızı et, tavuk ve balık eti gibi gıdalar da protein açısından güçlü kaynaklardır. Hamilelik döneminde tüketimi sağlıklı olan hayvansal gıdalar arasında kefir de yer alır. Aynı zamanda et ürünleri demir, çinko, fosfor, magnezyum ve B12 açısından da zengindir. Özellikle somon, hamsi, lüfer ve uskumru omega 3 açısından zengin olmaları sebebiyle önerilir.
Konu gebelikte bebeğin kilo alması için ne yemeli olduğunda tahılların ve bakliyatların önemi de yadsınamaz. Yulaf, kepek, karabuğday, kahverengi pirinç, bulgur ve tam tahıllı gıdalar; bebeğinizin kilo alması için ideal besinlerdir. Doktor kontrolünde doğal soya fasulyesi tüketimi de önerilir. Bununla birlikte nohut ve mercimek de gerek zengin besin değerleri gerekse sahip oldukları vitamin ve mineraller sebebiyle bebeğinizin gelişimi için önemli gıdalar arasında yer alır.
Folik asit, C vitamini ve demir açısından zengin bir besin olan ıspanak; bebeğinizin anne karnında kilo almasına ve ideal gelişim takvimini takip edebilmesine yardımcı olan sebzeler arasında yer alır. Bununla birlikte brokoli ve kereviz de gerek sağladıkları lif kaynağı gerekse vitamin deposu olmaları sebebiyle bebeğinize kilo aldıran besinler arasında yer alır.
Gebelikte bebeğin kilo alması için ne yenmeli listesinde önemli bir yere sahip olan besin gruplarından biri de meyvelerdir. Meyveler lifli gıdalar olmaları ve vitamin bakımından zengin bir kaynak oluşturmaları bakımından gebelikte beslenme için oldukça önemlidir. Elma, önemli bir potasyum kaynağı olan muz, sağlıklı yağlar bakımından zengin olan avokado, kivi, kayısı ve erik; gebelik döneminde güvenle tüketilebilecek ve bebeğinizin kilo almasına katkı sağlayacak meyveler arasında yer alır.
Gebelikte bebek gelişimi için ne yemeli sorusunun cevapları arasında kuru yemişler ve sağlıklı yağ kaynakları oldukça geniş bir alana sahiptir. Ceviz ve fındık sağlıklı yağ bakımından zengin lifli besinler olduğu için oldukça önemli birer besin kaynağıdır. Bununla birlikte çinko bakımından zengin kabak çekirdeği de hamilelik döneminde bebek gelişimi açısından önemli bir besin kaynağıdır.
Anne karnındaki bebeğin sağlıklı şekilde büyüyüp gelişebilmesi için aylara göre değerlendirilen bir kilo takvimi kullanılır. Buna göre anne karnındaki bebeğin aylara göre doğru kiloda olabilmesi için anne adayının beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Günlük protein ve karbonhidrat alımlarına özen gösterilmesi önerilir. Bebeklerin doğru kiloya erişebilmesi için tahıllar, bakliyatlar ve hayvansal ürünler ve deniz mahsulleri bakımından zengin bir beslenme düzeni izlenmesi önemle tavsiye edilir.
Anne karnındaki bebeğin aylara bölünmüş gelişim tablosuna göre ideal kiloda olması için annenin beslenme düzenine özen göstermesi ve doktor kontrollerini aksatmaması gerekir. Anne karnındaki bebeğin hızlı ve doğru şekilde kilo alabilmesi için anne adayının lif ve tahıl bakımından zengin sağlıklı karbonhidratlara yer veren, protein ağırlıklı, sağlıklı yağların deniz mahsulleri ve kuru yemişler aracılığıyla alındığı, meyve ve sebzelerin de eksik bırakılmadığı dengeli ve düzenli bir beslenme programını takip etmesi gerekir.
Anne karnında bebeklerin gelişiminin takip edilmesi için kullanılan bazı gelişim takvimleri bulunur. Bu takvimler aylara göre bebeklerin ideal boyunu, kilosunu ve ense kalınlığı gibi çeşitli verileri içerir. Buna göre hamileliğin 7. ayında bebekler için ideal kilo ortalama olarak 1000-1800 gram arasında değişiklik göstermektedir.
Bebeklerin sağlıklı şekilde büyüyüp gelişmesi için hamilelik boyunca düzenli olarak doktor kontrollerinin gerçekleştirilmesi gerekir. Bebeklerin gelişim takibinin yapılabilmesi için genel kabul gören bir gelişim skalası bulunur. Bu skala çeşitli etkenlere bağlı olarak değişim gösterebilir ancak genel olarak 6. ayda bebeklerin ortalama olarak 800 gram olması beklenir.