Bebeklerde Kuru Öksürük

Bebeklerde Kuru Öksürük

Ebeveynler için bebeklerinin sağlığı ve mutluluğu oldukça önemlidir. Bu sebeple bebeklerinde yaşanan en ufak değişimi dahi anında fark edebilirler. Her yaş grubunda en sık rastlanan durumlardan biri de bebeklerde ara ara kuru öksürük gözlemlenmesidir. Kimi zaman burun akıntısı ya da ateşle birlikte de görülebilen kuru öksürük, ebeveynlerin telaşlanmasına sebep olabilir. Bebeklerde kuru öksürük normal mi diye endişelenen ebeveynlerin için rahatlatacak olan o cevap ise “evet” olacaktır. Ancak en doğru davranış için bebeklerde kuru öksürük nedeninin tespit edilmesi gerekir. Öksürük çeşitlerinin tanınması ve öksürüğe sebep olabilecek etkenlerin tespit edilmesi bebeğinizin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Peki, bebeklerde kuru öksürük neden olur ve bebeklerde kuru öksürük nasıl geçer? Bebeğinizin sağlığı için ihtiyaç duyabileceğiniz tüm bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz!

Bebeklerde Öksürük Çeşitleri

En temel haliyle öksürük, hava yollarının temizlenmesini sağlayan bir eylem olarak nitelenebilir. Dolayısıyla öksürüğün bir savunma ve koruma mekanizması olarak işlev gösterdiği söylenebilir. Öksürük tek başına bir hastalık olarak değerlendirilemez ancak farklı hastalıkların belirtisi olabilir. Öksürüğü tedavi edebilmek ve bebeklerde geçmeyen kuru öksürükle etkin şekilde savaşabilmek için öksürüğün sebebinin doğru şekilde tespit edilmesi gerekir. Bu sebeple bebeğinizin deneyimlediği öksürüğü yakından incelemeniz önerilir. Bebeklerde en sık görülen öksürük çeşitleri birkaç farklı başlık altında değerlendirilebilir.

Bebeğinizin yalnızca gündüz vakitlerinde öksürdüğünü tespit ettiyseniz ve öksürüğe sebep olabilecek etkenleri açıkça elediyseniz bebeğiniz gündüz öksürüğü deneyimliyor olabilir. Gündüz öksürüğü bebeklerde ve erken çocukluk döneminde sıkça görülen bir durumdur. Aşırı hareket etme, soğuk hava gibi etkenlerden dolayı oluşabilen gündüz öksürüğü aynı zamanda toz, kuru hava, sigara dumanı gibi etkenlerden dolayı da oluşabilir. Bu öksürük tipinin tedavisi için bebeğinizin bulunduğu ortamdaki havayı temizlemeniz ve nemlendirmeniz, aynı zamanda ortamı ideal sıcaklıkta ve steril tutmanız önerilir.

Bebeğiniz gün içinde öksürmüyorsa ancak gece saatlerinde özellikle uyku sırasında şiddetlenen bir öksürük deneyimliyorsa bu öksürük gece öksürüğü olarak tanımlanabilir. Bebeklerde gece kuru öksürük geniz akıntısı, astım gibi sebeplerde ilişkilendirilebilir. Bu öksürüğün tedavisi için bebeğin yatma pozisyonunun düzenlenmesi, bebeğe uykudan önce rahatlatıcı bir masaj ve bakım yapılması önerilir. Aynı zamanda doktor kontrolü de bu tip öksürüğün kontrol altına alınması için elzemdir.

Herhangi bir sebep ya da tetikleyici bulunmamasına rağmen gözlemlenen öksürük çeşitlerinden biri de psikojenik öksürüktür. Bu öksürük çeşidinin teşhisinin konabilmesi için doktor kontrolü şarttır. Boğazı temizleme amacıyla gerçekleştirilen ve havlamaya benzeyen, genellikle ardışık şekilde yaşanmayan bu öksürük, bebeklerde grip sonrası kuru öksürük olarak da nitelenebilir ve gribal enfeksiyondan sonra geçmeyen belirtilerden biri olarak gözlemlenebilir.

Islak öksürük olarak da bilinen balgamlı öksürük genellikle ateşle birlikte görülür ve öksürük sonucunda sümüksü balgam sıvısı gelir. Bu tip öksürüğün sebebi genellikle bakteriyel enfeksiyondur ve ilaç tedavisi gerektirir.

Genellikle burun akıntısıyla ve huzursuzlukla birlikte ortaya çıkan ateşe öksürük de eşlik ediyorsa bu durum ateşli öksürük şeklinde nitelenir. Bebeklerde kuru öksürük ve burun akıntısına eşlik eden ateş genellikle soğuk algınlığıyla ilişkilendirilir. Eğer bu semptomlara ek olarak bebeğinizin soluk alıp verme hızı artıyorsa, bebeğiniz normalden halsizse ve ateş 39 dereceyi aşıyorsa zatürre riski oluşur. Bu sebeple ateşli öksürüğün yakından takip edilmesi ve doktor kontrolünde ele alınması gerekir.

Ebeveynlerin endişelenmesine sebep olan öksürük çeşitlerinden biri de hırıltılı öksürüktür. Bebeğinizin nefes alıp verme sırasında belirgin şekilde zorlanması ve bu işlemi sesli şekilde gerçekleştirmesi ya da öksürme sırasında boğazdan ve ciğerlerden hırıltılı ses gelmesi bu öksürüğün belirtileri olarak sıralanabilir. Astım, bronşit gibi hastalıkların belirtisi olabilen bu tip öksürük aynı zamanda şiddetli soğuk algınlığında da görülebilir. Bununla birlikte nefes yollarına cisim kaçması durumunda da hırıltılı öksürük gözlemlenebilir.

Şiddetli sesle birlikte görülen genellikle ateş ya da burun akıntısıyla birlikte seyretmeyen kuru öksürük ise birçok durumun habercisi olabilir. Gelin, bebeklerde spesifik kuru öksürüğü yakından tanıyalım!

Bebek Öksürüyor

Bebeklerde Kuru Öksürük Görülme Sebepleri

Uzmanlara göre bebeklerde günde ortalama olarak 140 öksürük görülmesi normal bir durumdur. Ancak öksürük sayısı artarsa ve öksürük şiddetlenirse bu durum yakından takip edilmesi gereken bir belirti olarak değerlendirilir. Bebeklerde en sık görülen öksürük çeşitlerinden biri olan kuru öksürüğün bağlanabileceği çeşitli sebepler bulunur.

Kuru öksürüğün en yaygın sebepleri çevresel etkenlere dayanır. Bebekler, özellikle ilk aylarda çevresel etkenlere karşı fazlasıyla hassastır. Ortam sıcaklığının fazla olması, ortamdaki havanın kuru ya da kirli olması, ortamda sigara dumanı bulunması gibi etkenler bebeklerde kuru öksürüğe sebep olabilir.

Kuru öksürük genellikle uyku sırasında görülüyorsa ve geceleri şiddetleniyorsa bu durum geniz akıntısıyla ilişkilendirilebilir.

Başlangıçta yalnızca sesli şekilde seyreden kuru öksürük sonrasında balgamlı hal alabilir. Bebeklerde balgamlı öksürük hırıltı hale dönüşüyorsa bu durum genellikle soğuk algınlığı ile ilişkilendirilir. Aynı semptomlar grip kaynaklı da gözlemlenebilir. Kuru öksürük sırasında bebeğinizin boğazında belirgin şekilde tahriş ve kızarıklık gözlemleniyorsa bu durum boğaz ağrısına işaret eder.

Bebeklerde ateşsiz kuru öksürük aynı zamanda alerji kaynaklı olarak da görülebilir. Bu noktada yine öncelikle çevresel etkenler göz önünde bulundurulmalıdır. Kullanılan temizlik malzemeleri, toz, hayvan kılı gibi etkenler değerlendirildikten sonra diğer alerjenlerle ilgili araştırma yapılabilir.

Bebeğinizi besledikten hemen sonra yatırıyorsanız, uygun bir yastık kullanmıyorsanız ya da bebeğinizin gırtlak kapakçıklarında anomali bulunuyorsa reflü gözlemlenebilir. Reflü sebebiyle mide asidi boğazda tahriş oluşturur ve kuru öksürüğe yol açabilir.

Kimi durumlarda kuru öksürük daha ciddi hastalıklarla bağlantılı olabilir. Giderek şiddetlenen ve bebeğinizin nefes almasını zorlaştıran kuru öksürük, boğmaca hastalığıyla ilişkilendirilir. Bebeğiniz hali hazırda gelişim geriliği deneyimliyorsa ve inatçı kuru öksürük ile kimi zaman balgamlı öksürük durumlarıyla karşı karşıyaysa kistik fibrosis hastalığına dair tetkik yapılması önerilir.

Bebeklerde Kuru Öksürük Tedavisi

Kuru öksürüğün tedavisi için öncelikle bu öksürüğe sebep olan etkenlerin tespit edilmesi gerekir. Bunun için ebeveynlerin bebeklerinin deneyimlediği kuru öksürüğü yakından incelemesi ve bu öksürüğe sebep olabilecek etkenleri tespit etmesi gerekir. Doktora danışıldığında bu etkenler belirtilirse bebeklerde kuru öksürük neyin belirtisidir sorusu çok daha hızlı ve doğru şekilde cevaplanabilir. Bundan sonra kuru öksürüğün sebebine göre tıbbi tedavi başlatılacaktır.

Bebeklerde kuru öksürük ilaçları öksürüğü tetikleyen etkenlere göre değişiklik gösterir. Genellikle bebekler için kuru öksürük şurubu kullanımı önerilir. Bununla birlikte ateş düşürücü, burun spreyi gibi ilaçlar da doktor tarafından önerilebilir.

 

Bebeklerde Kuru Öksürüğün Geçmesi İçin Uygulanabilecek Yöntemler

Bebeklerde kuru öksürük için ne yapmalı sorusunun cevabını merak eden ebeveynler için uygulanabilecek yöntemler arasında gözlem sürecinde uygulanabilecek geleneksel yöntemler de yer alır. Bebeklerde kuru öksürük evde tedavisi için bebeğinizin bulunduğu ortamı temiz tutmanız oldukça önemlidir. Ortamın düzenli olarak havalandırılması, nemlendirilmesi ve ideal sıcaklıkta tutulması özen gösterilmesi gereken noktalar arasında yer alır.

Bebeklerde kuru öksürük nasıl geçer, merak ediyorsanız bebeğinizin boğazını sürekli olarak nemli tutmayı da deneyebilirsiniz. Bebeğinizi sık sık emzirmek, bol su tüketimi sağlamak gibi yöntemleri tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda doktor kontrolünde bal kullanımı bebeklerde kuru öksürük bitkisel tedavisi açısından etkili bir yöntemdir. Altı aydan büyük bebeklerde yine doktor kontrolünde ıhlamur çayı, ayva yaprağı çayı gibi sıvıların kullanımı da değerlendirilebilir.

Bebeklerde kuru öksürük ne iyi gelir sorusunun cevapları arasında ılık bir banyo da yer alır. Özellikle uyku öncesinde rahatlama sağlayan banyoyu rahatlatıcı bir masaj, yüzde yüz pamuklu kumaştan üretilmiş giysilerin kullanımı, ayakların ve göğüs bölgesinin sıcak tutulması izlemelidir. Bebeğiniz kuru öksürük deneyimliyorsa öksürüğe neden olabilecek etkenleri ortadan kaldırarak ortalama 1 hafta boyunca gözlem yapmanız önerilir. Bir hafta içinde öksürük şiddetleniyorsa, öksürüğe balgam eşlik etmeye başlıyorsa ya da ateş gibi farklı semptomlar da görülüyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurmanız gerekir.

Doktor Bebeğin Ciğerlerini Dinliyor

Bebeklerde Kuru Öksürük Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kuru Öksürüğü Şıp Diye Ne Keser?

Bebeklerde kuru öksürük sık karşılaşılan durumlar arasında yer alır. Kuru öksürük, birçok sebepten kaynaklanabilir. Bebeğinizin bulunduğu ortamı alerjenlerden arındırmak, sık sık havalandırmak ve nemlendirmek kuru öksürüğü ortadan kaldırmak için oldukça faydalıdır. Bununla birlikte bebeğinizin göğsünü sıcak tutmak, bebeğinizin sıvı alımını artırmak da kuru öksürüğü ortadan kaldırmak için izlenebilecek yöntemler arasında yer alır.

Bebeğim Çok Öksürüyor Ne Yapmam Lazım?

Bebeklerde öksürük normal değerlendirilebilen durumlar arasında yer alsa da kimi zaman öksürüğün birtakım sağlık problemlerinin belirtisi olabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır. Bebeğinizin bulunduğu ortamı temizlemek, havalandırmak ve nemlendirmek; bebeğinize ılık bir banyo yaptırmak, bebeğinizin kullandığı kıyafetleri yüzde yüz pamuk kumaştan üretilen ürünler arasından seçmek ve bebeğinizi sıcak tutmak öksürüğü kontrol altına almak için kullanılabilecek yöntemler arasındadır. Bununla birlikte bebeğinizin boğazını tahrişe karşı korumak için sıvı alımını artırmayı da ihmal etmemeniz gerekir.

1 Yaş Altı Bebeklerde Öksürüğe Ne İyi Gelir?

1 yaş altı bebeklerde kuru öksürük sık görülen durumlar arasında yer alır ve birçok vakada kuru öksürüğün sebebi çevresel etkenlere dayanır. Kuru öksürüğü evde tedavi etmek için sıvı alımını artırarak boğazı nemlendirme, ortamın nemini artırarak burun kuruluğunu giderme, bebeğin ayaklarını ve göğüs bölgesini sıcak tutarak rahatlatma ya da uygun masaj yağlarıyla bebeği rahatlatma gibi yöntemler izlenebilir. Doktor kontrolünde ıhlamur çayı gibi doğal yöntemlere de başvurulabilir.

Bebeklerde Öksürük Doğal Yollarla Nasıl Geçer?

Bebeklerde öksürük sık görülür ve genellikle çevresel etkenlere bağlı olarak gelişir. Bu gibi durumlarda öksürüğün gözlemlenmesi ve elde edilen verilerin doktorla paylaşılması oldukça önemlidir. Bebeklerde öksürüğün doğal yollarla tedavisinde ortamın havalandırılması, bebeğin burnunun ve boğazının nemlendirilmesi oldukça önemlidir. Doktor kontrolünde soğuk buhar uygulaması, sıvı alımının artırılması, bal ve pekmez tüketimi, ıhlamur ve ayva yaprağı çağı tüketimi gibi yöntemler denenebilir.