9 Aylık Bebek Gelişimi

Aylık Bebek Gelişimi
9 AYLIK
BEBEK GELİŞİMİ

Doğumdan itibaren her gün giderek büyüyen ve yeni beceriler kazanan bebekler, her ay gelişimsel açıdan yeni dönüm noktaları yaşar. Bu bağlamda oldukça önemli olan aylardan biri de dokuzuncu aydır. Önceki aylarda birtakım temel hareket becerilerini edinen, iletişim kurma kabiliyetlerini geliştiren bebekler bu ayda ise evdeki varlıklarını iyiden iyiye hissettirmeye başlar. 9 aylık bebek gelişimi ve hareketleri ebeveynler için sürprizlerle dolu ve heyecan vericidir. Bebeklerde gelişim yalnızca aktivitelerle incelenmez, aynı zamanda fiziksel özelliklerle de takip edilir. 9 ay bebek gelişim tablosu bebeklerin kilo, boy ve baş çevresi ölçülerini barındırır. Peki, ideal gelişim sürecinde dokuz aylık bir bebeğin vücut ölçüleri nasıl olmalıdır? Ebeveynlerin aklındaki sorulardan bir diğeri olan 9 aylık bebek gelişimi için neler yapılmalı sorusu başta olmak üzere konuyla alakalı merak ettiğiniz tüm cevapları yazımızın devamında bulabilirsiniz!

9 Aylık Bebeklerin Boy ve Kilo Özellikleri

9 aylık bebek gelişim özellikleri bebeklerin edindikleri fiziksel, zihinsel ve bilişsel becerilerle fark edilebileceği gibi aynı zamanda bazı ölçümlerle de takip edilebilir. 9 aylık bebek gelişimi persentil değeri üzerinden kontrol edilir. Persentil değerleri, bebeğinizle aynı yaşta ve cinsiyette olan bebeklerin ortalama ve ideal değerleriyle oluşturulan gelişim takip eğrileridir. Bu eğriler doğrultusunda bebeğinizde gelişim geriliği ya da hızlı gelişim gibi durumlar olup olmadığı tespit edilebilir. Bu bağlamda 9 ay bebek gelişimi boy kilo ölçümü yapılarak takip edilebilir.

9 aylık bebeğin ideal kilosu cinsiyetlere göre ayrım gösterir. Dokuz aylık kız bebeklerde ağırlık alt sınırı 6400 gram ve ağırlık üst sınırı 10800 gram şeklinde belirlenmiştir. Dokuz aylık kız bebeklerde ortalama ağırlık ise 8600 gram kadardır. Dokuz aylık erkek bebeklerde ağırlık alt sınırı 6500 gram ve üst sınırı ise 11300 gram şeklindedir. Dokuz aylık erkek bebeklerde ortalama ağırlık 9000 gram civarındadır.

9 aylık bebeklerde boy uzunluğu için belirlenen değerler de mevcuttur. Dokuz aylık kız bebeklerin boy uzunluğunda belirlenen alt sınır 62 santimetreyken üst sınır ise 76 santimetredir. Dokuz aylık kız bebeklerin ortalama boy uzunluğu ise 69 santimetre kadardır. Dokuz aylık erkek bebeklerin boy uzunluğu için alt sınır 64 santimetreyken üst sınır ise 77.5 santimetredir. Bu dönemde erkek bebeklerin ortalama boy uzunluğu 71 santimetredir.

9 aylık bebek gelişimi boy kilo baş çevresi değerleriyle takip edildiğinden dolayı baş çevresi ölçümü de mutlaka gerçekleştirilmesi gereken ölçümlerden biridir. Dokuz aylık kız bebekler için baş çevresi uzunluğu ortalama 43.8 santimetreyken erkek bebekler için ise bu değer 45 santimetre kadardır.

Bu değerler çeşitli erkenler göz önünde bulundurularak belirlenen değerlerdir. Bebeğinizin yaşına, cinsiyetine, genetik özelliklerine ve yetişme çevresine göre değişiklik gösterebilen bu değerler bebeğinizde var olan bir sağlık sorunuyla ilgili kesin bilgi vermez. Bebeğinizin gelişimine ve sağlığına dair en doğru bilgileri çocuk doktorunuzdan alabilirsiniz.

9 Aylık Bebek Gelişiminde Beslenme Düzeni

Konu bebek gelişimi olduğunda beslenmenin önemi yadsınamaz bir gerçektir. 9 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı sorusu da bu sebeple sık sorulan sorular arasında yer alır. Dokuzuncu ayda bebeklerin beslenmeleri yine anne sütüne dayalıdır. Dokuz aylık bir bebeğin mide kapasitesi 210 mililitre ile 250 mililitre arasında değişiklik gösterir. Bu bağlamda bebeklerin günde ortalama olarak dört kez emzirilmesi idealdir. Anne sütünün yetersiz kaldığı durumlarda formül mamalardan ya da devam sütlerinden faydalanılabilir. Bu noktada bebeğin yaşına uygun bir formül mamanın ya da devam sütünün doktor kontrolünde kullanılması önerilir.

9 aylık bebek beslenmesi

9 aylık bebek günlük beslenmesi ek gıda maddelerinin de yaygın şekilde yer aldığı bir programdan meydana gelir. Bu bağlamda bebeklere ek gıdadan oluşan iki öğün sunulabileceği gibi bazı ara öğünler de hazırlanabilir.

Önceki aylarda bebek beslenmesine dahil olan yoğurt, sebze ve meyve püreleri, muhallebi, sebze çorbası ve sebze yemekleri gibi besinlere ek olarak dokuzuncu ayda kırmızı et de menüde yer almaya başlayabilir. Bu bağlamda kıymalı sebze yemekleri, kemiksiz ve küçük boyutta hazırlanmış kırmızı et parçaları bebekler tarafından tüketilebilir. Bununla birlikte civa oranı yüksek olmayan hamsi, istavrit ve sardalya gibi balıklar da bu dönemde bebek beslenmesinde yer almaya başlayabilir.

Dokuzuncu ayda bebeklerin mide ve bağırsak özellikleri çeşitli gıdaları sindirmeye uygun hale geldiğinden dolayı evde pişirilen yemeklerin birçoğu bebekler tarafından da tüketilebilir. Bu noktada alerjen etki gösterebilen patlıcan ve karnabahar, dikkat edilmesi gereken besinler arasında yer alır.

Dokuzuncu ayda bebeklerin beslenme menüsüne eklenebilecek bir diğer gıda ise pekmezdir. Pekmez; bebek gelişiminde önemli rol oynayan demir, kalsiyum, magnezyum ve potasyum bakımından önemli bir kaynaktır. Bu sebeple dokuzuncu ayda pekmez, bebeklerin öğünlerine dahil edilmelidir.

Parmak besinler, dokuzuncu ayda da bebek beslenme programındaki önemini yitirmez. Bebeklerin parmaklarıyla kolayca kavrayarak kendilerini besleyebilecekleri orta sert meyveler, haşlanmış sebzeler ve penne tipi makarna; parmak besinler arasında yer alır. Bu besinler ara öğünlerde tercih edilebilir.

Dokuzuncu ayda bebekler sabah emzirildikten sonra yumurta, lor peyniri, pekmez ve tam buğday ekmeğinden oluşan besleyici bir öğün tüketebilir. Sonrasında ara öğün olarak parmak besinler tercih edilebilir. Öğlen öğününde sebze çorbasını emzirme takip edebilir. Akşam ise bebeğe ev yemeği beslenebilir. Bu süreçte bebek beslenme programında emzirmenin ağırlığını azaltmamaya ancak ek gıda grubunu da programda bulundurmaya özen göstermeniz gerekir.

9 Aylık Bebek Gelişiminde Uyku Düzeni

9 aylık bebek gelişimi uyku düzeninin büyük önem taşıdığı bir süreçtir. Bu dönemde bebeklerin günde yaklaşık on dört saatlik uykuya ihtiyacı olur. Bu ihtiyacın ortalama 11 saatini gece uykusundan alan bebekler, gündüz ortalama 3 saatlik bir ya da iki şekerlemeye ihtiyaç duyabilir.

Dokuzuncu ay, bebeklerin uyku eğitimi için ideal bir dönemdir. Bu dönemde bebeklerin uykuya kendileri gidebilmeleri ve uykuya dalmak için sallama gibi ritüellere ihtiyaç duymamaları gerekir. Bebeklerin sağlıklı bir uyku rutini oluşturabilmesi için gün içinde çeşitli fiziksel aktiviteler gerçekleştirerek yorulmaları gerekir. Bu sebeple gün boyu bebeğinizle aktif olmanız gerekir.

Bebeklerin uykuya dair düzeni anlayabilmeleri için bir uyku rutini belirlemesi oldukça önemlidir. Bunun için bebeğinizle birlikte pijamalarınızı giyebilir, dişlerinizi fırçalayabilir ve yatağa gidebilirsiniz. İdeal uyku eğitiminde bebeklerin 18.00 ve 20.00 arasında yatağa girmiş olması gerekir. Bu andan itibaren bebeğin uyku süreci başlar. Dokuzuncu ay, bebeklerin ayrılık anksiyetesi geliştirebildiği bir dönemdir. Bunun sebebi bebeklerin ebeveynlerine bağlanması ve ayrılmak istememesidir. Uyku eğitiminin ayrılık anksiyetesi dolayısıyla aksamaması için bebeğe güvenli bir ortam sağlanması gerekir. Aynı zamanda bebek uykuya dalana kadar yanında kalınması, fiziksel temasta bulunulması önerilir.

Uyku eğitimi sürecinde istisnai durumlar olmadıkça bebeğin ebeveynlerinin yatağına alınmaması gerekir. Bebek, kendi beşiğinde uyumalıdır ve kendi kendine uykuya dalmalıdır.

9 Aylık Bebeklerin Edindiği Beceriler

Dokuzuncu ay, bebeklerin birçok açıdan hızlı bir gelişim gösterdiği bir dönemdir. Bu dönemde bebeklerin çevreye dair merakı artar. Gelişen hareket kabiliyetleri bu merakla birleştiğinde etraf bebekler için bir lunaparka dönüşecektir. Aynı zamanda dokuzuncu ayda bebeklerin iletişim becerileri ve sosyal ilişkileri de gelişir. Bu sayede bebekler deneyimlerini çevreleriyle paylaşır.

9 aylık bebek fiziksel beceriler

9 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişim ve Edinilen Beceriler

9 aylık bebek fiziksel gelişimi bebeklerin bireysel hareket alanlarını ve imkanlarını artırır. Bu bağlamda dokuz aylık bebekler hızla emekleyebilme becerisi edinir. Önceki aylarda bir yerlere tutunarak ayağa kalkabilen ve kollarından desteklendiğinde ağırlığını ayaklarına eşit olarak dağıtabilen bebekler, dokuzuncu ayda yere daha sağlam basarak güçlü adımlar atabilme becerisi kazanır. Aynı zamanda bebekler, dokuzuncu ayda oturur pozisyondayken ayağa kalkmak için bir yere tutunma ihtiyacı da duymazlar.

9 Aylık Bebeklerde Zihinsel Gelişim ve Edinilen Beceriler

9 aylık bebek zihinsel gelişimi bebeklerin “deneyimleme” isteğini pekiştirecek şekilde ilerler. Bu dönemde bebekler, etraflarında bulunan her şeyi merak eder. Bu dönemde oyuncakları fırlatma ya da oyuncakların içini açma eğilimleri görülebilir çünkü bebekler, “şey”lerin nasıl var olduğunu ve çalıştığını merak eder. Çekmece ve dolap içlerinde bulunan nesneler de bebeklerin radarında yer alır. Dokuzuncu ayda çekmeceler, dolaplar ve kapılar bebekler tarafından sıkça açılıp kapatılabilir. Bu noktada gerekli güvenlik önlemlerinin alınması oldukça önemlidir.

Dokuzuncu ayda bebeklerin zihinsel gelişimi her şeyin sebebini, amacını ve sonucunu anlamayı arzulayacak şekilde ilerler. Bu sebeple bebekler sürekli bir şeyleri işaret ederek, ebeveynlerine göstererek sorgulama eğilimi gösterebilir. Bu durum 9 aylık bebek dil gelişimi açısından da önemlidir. Çünkü bebeğin sorgulama ve inceleme aktivitelerine katılıp her şeyi anlaşılır şekilde açıklamak, bebeklerin yeni sözcükleri öğrenmesi ve kullanması için teşvik edici özellik gösterir. Aynı zamanda bebeklerin ebeveynleriyle kurduğu ilişkiyi de geliştirir. Bu dönemde bebekler sesleri, sözcükleri ve jest ile mimikleri taklit etme eğiliminde olacaktır. Bu sebeple bebeğin gösterdiği nesnelerin adı ve çıkardığı ses söylendikten sonra bebekle beraber tekrar edilerek aktif öğrenme sağlanabilir.

9 Aylık Bebeklerde Motor Becerilerinin Gelişimi ve Edinilen Beceriler

9 aylık bebek motor gelişimi kaba motor becerileri açısından gözle görülür şekilde ilerler. Bebekler çamaşır sepeti, çöp kovası ve hatta çelik tencere gibi ebat olarak büyük ve ağır nesneleri dahi kaldırıp sürükleyerek başka yerlere taşıyabilir. Aynı zamanda yuvarlanma, emekleme ve adım atma gibi fiziksel aktiviteleri de başarılı şekilde gerçekleştirebilir.

9 aylık bebeğin motor gelişimi ince motor becerileri açısından şaşırtıcı şekilde başarılıdır. Dokuzuncu ayda bebekler, vücut bölümlerini koordine şekilde kullanabilir. Parmaklarını doğru şekilde yönlendirerek en küçük nesneleri dahi yakalayabilir ve yakından inceleyebilir. Aynı zamanda bebekler dokuzuncu ayda parmaklarını koordine şekilde kullanarak “parmak besin” adı verilen kolay kavranabilen şekil ve büyüklükteki besinleri kendi kendine tüketebilir.

9 Aylık Bebeklerde Bilişsel Gelişim ve Edinilen Beceriler

9 aylık bebek bilişsel gelişimi zihinsel gelişimle birlikte ele alındığında bebeklerin keşfetme, inceleme ve anlama arzusunu pekiştirecektir. Dokuzuncu ayda bebekler için “tanıdık” ve “yabancı” kişileri ayırt etmek kolay hale gelir. Bebekler tanıdıkları kişilerle vakit geçirme ve iletişim kurma arzusu içindeyken yabancı kişilerden kaçma eğilimi gösterir. 9 aylık bebek sosyal gelişimi de bu noktada ele alınması gereken konulardan biridir. Dokuzuncu ayda bebekler ebeveynleriyle oyun oynama isteği gösterir. Ancak diğer çocuklarla bir araya geldiklerinde bazı problemler yaşayabilir. Bunun sebebi bebeklerin “benlik” algısı kazanmasıdır. Bebek kendine ait bir alan, eşyalar, kendisiyle baş başa geçireceği zaman gibi ihtiyaçlar edinir. Bunları başkalarıyla paylaşmak istemeyebilir. 9 aylık bebek duygusal gelişimi açısından paylaşımcı olmaya zorlanmamalıdır ancak ideal eğitim için bebekle birlikte aktiviteler yapılması, ona paylaşabileceği ya da edinebileceği oyuncaklar için seçenek sunulması oldukça önemlidir.

9 aylık bebek oyuncakları

9 Aylık Bebek Gelişimi İçin Oyunlar

9 aylık bebek gelişimi oyunları bebeklerin aktif iletişim kurabileceği ve becerilerini geliştirebileceği şekilde kurgulanmalıdır. Küçük alanda saklambaç, birlikte nesne saklama ve arama gibi oyunlar tercih edilebilir. Bu dönemde hafıza kartları, alfabe kartları, sesli kitaplar kullanılabilir. Dokuzuncu ay, bebeklerin fiziksel açıdan güçlendiği ve egzersize ihtiyaç duyduğu bir dönemdir. Onların bu ihtiyaçlarını karşılamak ve problem çözme becerilerini pekiştirmek için tüneller ve engeller edinilebilir. Bu dönemde bebeğin eskisi kadar sık oynamadığı oyuncakların bir süreliğine gözden uzağa kaldırılması ve sonra yeniden oyuncak sepetine eklenmesi bebeği heyecanlandıracaktır. Aynı zamanda bu dönemde “paylaşılabilecek” ve “paylaşılamayacak” oyuncaklar sepeti yapılması bebeğin sınırlarına saygı duyulduğunu gösterecektir.

9 aylık bebek güvenlik önlemleri

9 Aylık Bebeklerin Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebekler günden güne büyüyüp gelişirken istekleri ve ihtiyaçları değişiklik gösterir. Bununla birlikte bebeklerin sağlığı ve güvenliği için alınması gereken önlemler de değişir. Dokuzuncu ayda bebeklerin hareket kabiliyetlerinin ve meraklarının artması ev kazalarına yol açabilir. Bu kazaları engellemek için bebeklerin ulaşabileceği alandaki prizlerin koruyucu kapaklarla kapatılması gerekir. Kabloların güvenceye alınması, pencerelere çocuk kilidi takılması, dolap ve çekmecelerin de çocuk kilidi sistemiyle güvenceye alınması önerilir. Dokuzuncu ayda bebekler kapıları açıp kapatmayı öğrendiği için kapı takozları ve kapı kolu lastikleri gibi bebeklerin parmaklarını ve kapıların sağlamlığını koruyacak önlemler alınabilir. Aynı zamanda masa ve sehpa gibi sivri köşelere sahip nesnelerin plastik köşe koruyucu ile güvenli hale getirilmesi gerekir.

Bu keşfetme arzusu bebekleri kimi zaman tehlikeli durumlara sokabilir. Bebeklerin sınırları öğrenmesi ve güvende kalması için ebeveynlerin bebekle iletişim halinde olması gerekir. Bu dönemde geçerli olan komut “hayır”dır. Bebek, tehlikeli olabilecek bir durumda bulunuyorsa “hayır” komutunun arkasından açıklama yapılmalıdır. Örneğin bebek balkondan sarkarak aşağı bakmak istiyorsa “hayır, düşebilirsin” uyarısı yapılabilir

Dokuzuncu ayda bebek beslenmesindeBLW” adı verilen ve bebeklerin ebeveynleriyle aynı anda sofraya oturup mama sandalyesi üzerinde önlerine konan gıdalardan istediklerini istedikleri miktarda kendi kendilerine tüketmelerini ilke alan beslenme yöntemi uygulanabilir. Bu yöntemde bebekler açlık ve tokluk kavramlarını kavrayabilir, kendi kendilerini besleyerek özgüven kazanabilir, ince motor becerilerini geliştirebilir. Aynı zamanda ebeveynler de bebeklerinin beslenme tercihlerini gözlemleyebilir. BLW yönteminde bebeklerin önlerine konan tüm besinleri yemesi ya da porsiyonun tamamını tüketmesi beklenmez. Bu dönemde bebeklerin çatal ya da kaşık kullanması da beklentiler arasında yer almaz. BLW yönteminde bebekler kendilerini parmaklarını kullanarak besler.

Dokuzuncu ayda bebeklerin yürüme becerisi kazanmasını desteklemek için yürüteçlerin kullanımı başlayabilir. Ebeveynlerin aklında yürüteç kullanımına dair bazı soru işaretleri bulunur. Erkek bebeklerde yürüteç kullanımının testislere zarar verdiği iddiasının yanı sıra yürüteç kullanımının omurga eğriliği ya da kalça kayması gibi olumsuzluklara yol açabileceği de son yıllarda gündemde olan konular arasında yer alır. Bu süreçte en doğru bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz. Bebek vücuduna uygun şekilde tasarlanmış ergonomik yürüteçleri tercih edebileceğiniz gibi yürüteç tipinde olmayan ancak adım atmayı ve denge kurmayı destekleyen yürüme teşvik oyuncaklarını da kullanabilirsiniz. Bebeğinizin yürümeye başlaması için bir aracı kullanmak zorunda değilsiniz, dilerseniz bebeğinizi kollarından destekleyerek adım atma egzersizlerini yaptırmayı da tercih edebilirsiniz.

Aşı takvimine göre dokuzuncu ayda bebeklere “KKK” adıyla da bilinen “kızamık, kızamıkçık, kabakulak” aşısı yapılabilir. Aynı zamanda dokuzuncu ay, kan sayımı için uygun bir zamandır. Bu bağlamda bebeklerde demir eksikliği ve kansızlık gibi olumsuzluklardan korunmak için kan sayımı yaptırılabilir. Bunun sonunda demir eksikliği ve kansızlık görülmesi durumunda tedaviye başlanabilir.

Dokuzuncu ay, bebeklerin hareketlerinin yakından incelenmesi gereken bir dönemdir. Eğer bebeğiniz dokuzuncu ayda destek almadan oturamıyorsa ya da emekleyemiyorsa bu durum kalça ve bacak kaslarında veya kemiklerinde meydana gelen bir zedelenmeden ya da anomaliden kaynaklanıyor olabilir. Dokuzuncu ayda bebekler isimlerine tepki vermiyorsa, göz teması kurmuyorsa ya da iletişim sırasında yavaş dönüt veriyorsa mutlaka doktora danışılması gerekir.

9 Aylık Bebeklerin Gelişimi Hakkında Sık Sorulan Sorular

9 Aylık Bir Bebek Neler Yapabilir?

Dokuz aylık bebekler fiziksel, zihinsel ve bilişsel açıdan ciddi gelişim gösterir. Dokuzuncu ayda bebekler hızlı emekleyerek hareket edebilir, desteğe ihtiyaç duymadan oturabilir, bir yere tutunmadan ayağa kalkabilir ve destek alarak adım atabilir. Aynı zamanda bu dönemde bebekler basit komutları anlayabilir ve jest ile mimikler ya da sesler ve basit kelimeler yardımıyla cevap verebilir. Bu dönemde bebekler el sallayabilir ve ritim tutabilir.

9 Aylık Bebeğin Boyu Ve Kilosu Ne Kadar Olmalı?

Bebek gelişimini takip etmek için boy ve kilo değerleri de kullanılır. Dokuz aylık kız bebeklerde ortalama ağırlık 8600 gramken dokuz aylık erkek bebeklerde ortalama ağırlık 9000 gram civarındadır. Kız bebekler için ağırlık alt sınırı 6400 gram ve ağırlık üst sınırı 10800 gramdır. Erkek bebeklerde ağırlık alt sınırı 6500 gramken ağırlık üst sınırı ise 11300 gramdır. Dokuz aylık kız bebeklerde ortalama boy uzunluğu 69 santimetre ve erkek bebeklerde ortalama boy uzunluğu ise 71 santimetredir. Dokuz aylık kız bebekler için boy uzunluğu alt sınırı 62 santimetre ve üst sınır ise 76 santimetreyken dokuz aylık erkek bebeklerde boy uzunluğu alt sınırı 64 santimetre ve üst sınırı ise 77.5 santimetredir.

9 Aylık Bebek Günde Ne Kadar Su İçmeli?

Dokuz aylık bebekler anne sütü alımına ve katı gıda tüketimine ek olarak günde ortalama 100 mililitre su tüketebilir. Yaz mevsiminde terlemenin fazla olmasıyla su kaybının da artması ya da ishal ve kusma durumunda su kaybının dengelenebilmesi için su alımı düzenlenebilir.

9 Aylık Bebek Kahvaltıda Ne Yemeli?

Dokuz aylık bebek beslenmesi anne sütüne ek olarak katı gıdanın da beslenme programında yer alabileceği bir düzenleme gerektirir. Bu bağlamda bebekler kahvaltıda katı gıda tüketebilir. Yumurta sarısı, tuzsuz lor peyniri ve pekmez; bebekler için yeterli bir kahvaltı oluşturabilir. Bununla birlikte bebek bisküvisi, anne sütü ve pekmezle hazırlanan mamalar da kullanılabilir.