7 Aylık Bebek Gelişimi

Aylık Bebek Gelişimi
7 AYLIK
BEBEK GELİŞİMİ

Ebeveynler için bebeklerinin yaşayacağı değişimleri ve gelişimleri yakından takip edebilmek önemlidir. Bu bağlamda ebeveynler, her ay bebeklerinin kazanacağı yeni becerileri öğrenmek ister. Yedinci ay, bebekler için oldukça aktif bir dönemdir. Bu dönemde bebekler günden güne büyürken ihtiyaçları da değişecektir. Bu sebeple yalnızca 7 aylık bebek gelişim özelliklerinin bilinmesi yeterli olmaz, aynı zamanda beslenme ve uyku rutinleri, gelişim destekleyici aktiviteler de öğrenilmelidir. Bununla birlikte bebeklerin sağlığı açısından 7 ay bebek gelişim tablosundaki verilerin incelenmesi ve bebeklerin değerleriyle karşılaştırılması da oldukça önemlidir. Peki, 7 aylık bebek gelişimi ve hareketleri nasıl olur? Ebeveynlerin sıkça sorduğu 7 aylık bebek gelişimi için neler yapılabilir sorusunun cevabı başta olmak üzere bu konuyla ilgili merak ettiğiniz her şeyi içeriğimizin devamında bulabilirsiniz!

7 Aylık Bebeklerin Boy ve Kilo Özellikleri

7 aylık bebek gelişimi nasıl olmalı konusunu takip etmek için en yaygın şekilde kullanılan veriler 7 aylık bebek boy kilosu ve baş çevresi ölçüleridir. Bu veriler, bebeğinizle aynı yaştaki ve cinsiyetteki diğer bebeklerin gelişim süreciyle bebeğinizin gelişim sürecini karşılaştırmanıza olanak tanır. 7 aylık bebek gelişimi boy kilo indeksleri cinsiyete göre birbirinden ayrılır. Bu bağlamda ideal boy uzunluğu ile 7 aylık bebek kilosu erkek ve kız bebekler için birbirinden farklı olacaktır.

Kız bebekler için 7 aylık bebek ideal kilosu 5800 gram ile 9800 gram aralığında olmalıdır. Yedi aylık kız bebeklerin boy uzunluğu alt sınırı 61 santimetre iken üst sınırı ise 73 santimetredir.

7 aylık erkek bebekler için ağırlık alt sınırı 6000 gram iken ağırlık üst sınırı ise 10200 gram şeklinde belirtilir. Yedi aylık erkek bebeklerin boy uzunluğu alt sınırı 62 santimetre ve üst sınırı ise 75 santimetredir.

7 aylık bebek gelişimi baş çevresi ölçüleriyle de takip edilebilir. Bu dönemde kız bebekler için ideal baş çevresi ölçüsü ortalama olarak 42.8 santimetre şeklinde belirtilirken erkek bebekler için ise bu değer ortalama olarak 44 santimetre kadardır.

7 aylık bebek beslenmesi

7 Aylık Bebek Gelişiminde Beslenme Düzeni

7 aylık bebek bakımı ve gelişiminde en önemli noktalardan biri de beslenmedir. Altıncı ayda bebeklerin ek gıdaya geçiş için hazır hale gelmesiyle birlikte bundan sonraki dönemlerde bebeklerin beslenme programı çok daha renkli ve çeşitli hale gelir. Bu bağlamda sık sorulan sorulardan biri de 7 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı sorusudur.

Yedinci ayda da bebeklerin beslenme programının dayanağı anne sütüdür. Günde ortalama beş kez emzirilmesi önerilen bebekler, her beslenmede 180 mililitre ile 210 mililitre kadar süt emebilirler. Anne sütünün gelmemesi ya da yetersiz kalması durumunda formül mamalar ya da uygun devam sütleri tercih edilebilir.

Yedinci ay, bebeğin daha çeşitli gıda maddeleriyle tanıştırılabileceği bir dönemdir. Altıncı ayda bebeklerin beslenme programına giriş yapan yoğurt, meyve püresi ve sebze püresi gibi temel besinlerin yanı sıra yedinci ayda yeni tarifler de denenebilir. Yedinci ayda bebeklerle tanıştırılabilecek ilk gıda maddesi çorbalardır. Domates, patlıcan, pırasa ve karnabahar gibi alerjen riski yüksek olan sebzeler dışarıda tutularak mevsim sebzeleriyle hazırlanan çorbalar, bebeğiniz için lezzetli ve kolay tüketilebilir birer seçenek oluşturur. Bununla birlikte bebeğinize pirinç gibi basit tahılların unuyla hazırlanan gıdalar da verebilirsiniz. Yedinci ayda bebekler için lezzetli bir diğer gıda seçeneği ise muhallebidir. Bununla birlikte protein açısından zengin katı gıdaların da kontrollü şekilde bebeklerle tanıştırılması için yedinci ay, uygun bir dönemdir. Bir yumurta sarısı 8 parçaya bölündükten sonra bu parçalardan biri bebeğe verilebilir. Bununla birlikte tuzsuz ve yumuşak lor peyniri de yedinci ayda bebeklerin kemik ve diş gelişimini desteklemek için tercih edilebilecek kalsiyum deposu gıdalar arasında yer alır.

7 aylık bebek beslenmesi kaç saatte bir beslenmeli sorusu de sık sorulan sorulardan biridir. Yedinci ayda günde ortalama 5 kez anne sütü ya da formül mamayla besleme gerçekleştirilir, bu beslemeler ana öğünlerdir. Günde ortalama iki kez ek gıda ürünleriyle ara öğün beslemesi de gerçekleştirilebilir. Ek gıdayla besleme sürecinde “üç gün kuralı”na özen gösterilmesi gerekir. Bu kurala göre bebek üç gün boyunca yalnızca bir yeni gıda maddesiyle kontrollü şekilde tanıştırılır. Bu süreçte besleme miktarı birinci gün bir çay kaşığı, ikinci gün iki çay kaşığı ve üçüncü gün yarım çay bardağı şeklinde ayarlanabilir. Bebeğinizin yeni gıdaların tadına, dokusuna ve kokusuna verdiği tepkileri yakından incelemeniz ve yeni gıda maddelerinin bebeğiniz üzerinde alerjen etki yaratıp yaratmadığını tespit edebilmeniz için bu kural oldukça önemlidir.

7 aylık bebek gece beslenmesine genelde ihtiyaç duymaz. Altıncı aydan itibaren bebeklerde gece acıkma ve uyanma gibi durumlar görülmez. Bu sebeple gece beslemesi için bebeklerin uyandırılmasına gerek olmaz. Ancak eğer bebek çeşitli sebeplerle gece huzursuzluk yaşıyorsa ve emmek istiyorsa reddedilmemelidir.

7 Aylık Bebek Gelişiminde Uyku Düzeni

7 aylık bebek gelişimi nasıl desteklenir sorusuna cevaben birçok nokta sayılabilir, aktiviteler sıralanabilir. Bu başlık altında 7 aylık bebek gelişimi ve beslenmesine ek olarak bebeklerin uyku düzeni de mutlaka yer almalıdır. Bebeklerin sağlıklı büyüme ve gelişme gösterebilmeleri, dinlenebilmeleri, yeni güne daha enerjik başlayabilmeleri ve öğrendikleri bilgileri kalıcı hafızalarına kaydedebilmeleri için uyku çok önemlidir.

7 aylık bebek uyku düzeni

Yedinci ayda bebekler günde ortalama 14 saat uykuya ihtiyaç duyar ve bu ihtiyacın büyük bölümü gece uykusundan karşılanır. Geceleri deliksiz uyuma eğilimi artsa da diş çıkarma gibi durumlar sebebiyle uyku bölünmeleri de görülebilir. Gündüzleri ise toplamda 4 saatlik bir ya da iki küçük şekerleme, bebeklerin enerji toplaması için yeterli olacaktır.

Yedinci ay, bebeklerin uyku eğitimine devam edilmesi için de uygundur. Bu dönemde bebekler için belirli bir uyku rutini oluşturmak, onların uykuya daha kolay şekilde geçebilmesine yardımcı olur. Örneğin, her gece uyku vakti geldiğinde bebeğinize pijamalarını giydirmek, birlikte bebeğin beşiğine gitmek, uyku arkadaşını bebeğin yanına koymak gibi basit rutin davranışlar belirleyebilirsiniz. Yedinci ayda bebeğinizin uyku eğitiminde bebek uykuya dalana kadar masal okumak, onun güvende hissetmesine ve hayal gücünü geliştirmesine yardımcı olacağından dolayı tavsiye edilen yöntemler arasında yer alır. Bu dönemde bebeğin uykuya dalması için onu emzirmeyi, biberonla beslemeyi ya da sallamayı bırakmanız önerilir. Aksi halde uyku eğitimi aksayacaktır.

7 Aylık Bebeklerin Edindiği Beceriler

Yedinci ay, bebeklerin altıncı ayda edindikleri becerileri pekiştirdikleri bir dönemdir. Bu dönemde bebeklerin kişilerle ve çevreyle kurdukları iletişim değişebilir, bebeğin karakterine dair bazı özellikler net şekilde görülmeye başlayabilir. Aynı zamanda yedinci ayda bebekler her zamankinden daha meraklı ve daha hareketlidir.

7 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişim ve Edinilen Beceriler

7 aylık bebek fiziksel gelişimi önceki ay edinilen becerilerin pekiştirilmesi ve geliştirilmesi üzerine ilerler. Önceki aylarda kollarından desteklendiğinde zemine sağlam basabilen ve adım atma denemeleri yapabilen bebekler, yedinci ayda bir yerlere tutunarak kendi başlarına kalkabilirler. Aynı zamanda bacak kaslarının daha da güçlenmesi sayesinde zemine daha dengeli basabilirler. Bu durum, adım atma becerisinin de gelişmesini sağlar. 7 aylık bebek gelişimi emekleme girişimlerini artırır. Dönerek, sürünerek ya da emekleyerek hızla yer değiştirebilen hale gelen bebekler için artık vücut bölümlerini koordine şekilde çalıştırmak hiç zor değildir.

7 Aylık Bebeklerde Zihinsel Gelişim ve Edinilen Beceriler

7 aylık bebek beyin gelişimi bebeklerin sebep sonuç ilişkisi kurma becerisini pekiştirirken aynı zamanda hafızalarını daha etkin şekilde kullanmalarına da olanak tanır. 7 aylık bebek zihinsel gelişimi sonucunda ebeveynlerini diğer kişilerden ayırt edebilir, sık gördüğü yüzleri ve yerleri tanıyabilir, insanların yüz ifadelerinden ve çıkardığı seslerden kendi davranışlarını onaylanıp onaylanmadığını anlayabilir. Problem çözme becerisi pekişen bebekler, bu sebeple çok daha meraklı ve araştırmacı bir tutum takınır.

7 Aylık Bebeklerde Motor Becerilerinin Gelişimi ve Edinilen Beceriler

7 aylık bebeğin motor gelişimi gözle görülür şekilde ilerler. 7 aylık bebeğin kaba motor gelişimi onun emeklemek, adım atmak, kendisini kaldırarak yatar pozisyondan oturur pozisyona geçmek ya da oturur pozisyondan ayakta pozisyona geçmek gibi bazı aktiviteleri yapabilmesine olanak tanır. 7 aylık bebek ince motor gelişimi açısından ellerini ve parmaklarını koordine şekilde kullanabilecek hale gelir. Bu sayede oyuncaklara uzanmak, onları kavramak ve incelemek oldukça zevkli bir uğraş haline gelir. Bununla birlikte bu dönemde bebekler, el göz koordinasyonunu da geliştirir. Bu dönemde bebekler kraker ve dilimlenmiş meyve gibi gıdaları kendi kendilerine yiyebilmeleri için gerekli olan becerileri kazanmış olur.

7 Aylık Bebeklerde Bilişsel Gelişim ve Edinilen Beceriler

7 aylık bebek bilişsel gelişimi onun kendisine ve çevresine dair daha geniş bir farkındalık seviyesine ulaşmasına sebep olur. Bu durumda bebekler, önceki aylarda anne ve babalarını izleyerek öğrendikleri jest ve mimikleri doğru durumlar için doğru şekilde kullanmaya başlar. Çünkü bu dönemde bebekler iletişimin temellerini ve gerekliliklerini kavrar. Bu durum 7 aylık bebek dil gelişimini de etkiler. “Anne” ve “baba” gibi bütüncül kelimeler bu dönemde duyulmaya başlanabilir.

Yedinci ayda bebekler “yapmak”, “edinmek” ve “başarmak” ister. Bu sebeple aslında erişemeyeceği uzaklıkta olan objelere ulaşmaya çalışmak, bunu başaramayınca ağlamak ve bağırmak gibi durumlar görülebilir. Bir oyuncağı edinmek, bir düğmeye basmak gibi basit durumlar için tutturma, istediğini yaptırma eğilimi de yine bu dönemde görülebilir.

Bu süreçte bebeklerin duygusal gelişimlerinin sağlıklı şekilde desteklenebilmesi için bebeğin hareketleri engellenmemeli ancak terbiye edilmelidir. Bebeğin davranışlarına karşı tepki olarak ses yükseltmekten kaçınılmalıdır. Her durumda bebeğe sevgiyle yaklaşılmalı ve açık iletişim kurularak durum açıklanmalıdır. Bu süreçte de “evet” ve “hayır” gibi komutlar kullanılmalı, jest ve mimiklerden faydalanılmalıdır.

Yedinci ayda bebekler, iletişim becerilerini artırırlar. Kendilerine yöneltilen sorular karşısında seslerle, kelimelerle ya da eylemlerle cevap verme durumu görülebilir. Aynı zamanda bu dönemde birlikte oyun kurma isteği de gözlemlenebilir.

Yedinci ayda bebekler, ebeveynlerine normalden fazla düşkünlük gösterebilir. Sürekli ebeveynin yanında ya da kucağında olma isteği görülebilir. Böyle durumlarda bebek reddedilmemelidir, ihtiyaç duyduğu ilgi ve sevgi ona verilmelidir. Gün içinde ebeveynler ve bebekler mutlaka sık sık sarılmalı, birbirlerinin gözlerine bakıp gülümseyerek iletişim kurmalıdır.

7 aylık bebek oyuncakları

7 Aylık Bebek Gelişimi İçin Oyunlar

7 aylık bebek gelişim oyunları bebeklerin zihinsel ve bilişsel gelişimlerini pekiştirecek nitelikte olmalıdır. Bu bağlamda bebekler için bul tak oyuncaklar edinilebilir. Aynı zamanda yedinci ay, bebeklerin büyük parçalı yapbozlarla oynamaya başlaması için de ideal bir dönemdir. Yedinci ayda hafıza kartları ve alfabe kartları gibi eğitici oyuncaklar da tercih edilebilir. Bu dönemde de ışıklı ve sesli oyuncaklar bebekler için oldukça ilgi çekicidir. Bu sebeple sesli kitaplar, renkli ve ışıklı butonlara sahip oyuncaklar edinilebilir. İnce motor becerilerinin gelişmesiyle birlikte davul, oyuncak piyano ve ksilofon gibi basit müzik aletleri de oyuncak kutusuna eklenebilir. Bu dönemde bebeklerle yakın mesafede saklambaç, bir nesne saklayıp bulma gibi oyunlar oynanabilir. Toplar ve topla oynanan oyunlar da bebekler için keyifli bir egzersiz oluşturur.

Yedinci ayda bebeklerin dil gelişiminin ve sosyal gelişiminin ideal şekilde ilerleyebilmesi için bebekle mutlaka konuşulması gerekir. Bu bağlamda “taklit oyunu” oldukça kıymetlidir. Hayvan ve araç seslerini taklit etmek eğlenceli olabilir. Aynı zamanda alfabe, hayvan adları, meyve ve sebze adları gibi basit kelimeleri tekrar etmek de bebeklerin dil becerilerini geliştirir. Bebeğe bol bol soru sorulması, sorunun cevabının takdir edilmesi de iletişim kurma ve sosyalleşme becerileri bakımından pekiştiricidir.

7 Aylık Bebeklerin Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yedinci ay, bebeklerin fazlasıyla hareketli olduğu bir dönemdir. Bu sebeple ev kazalarına karşı çeşitli önlemler alınması gerekir. Prizler güvenlik kapaklarıyla kapatılmalı, kablolar güvenceye alınmalıdır. Bu dönemde bebekler bir yerlere tutunup kalkma eğiliminde olduğundan dolayı hafif olan ve kolay hareket ettirilebilen masalar ve sehpalar, devrilme tehlikesine sahip olan sandalyeler ortadan kaldırılmalıdır. Tehlikeli araç gereçlerin bulunduğu çekmece ve dolaplar kilit sistemiyle güvenceye alınmalıdır. Aynı zamanda pencere ve kapılara da çocuk kilidi takılabilir. Masaların ve sehpaların sivri köşelerine silikon köşebent yerleştirilmesi de önerilir.

7 aylık bebek ek gıda

Yedinci ayda bebekler, katı gıdaya geçiş için uygun hale gelir. Bu geçiş sürecinde ebeveynlere çocuklarını cesaretlendirmeleri için “BLW yöntemi” olarak da bilinen “baby-led weaning” yani bebeğin ebeveynleriyle birlikte sofrada oturarak onlarla aynı anda ellerini kullanarak kendi başına beslenmesi yöntemi önerilir. Bu yöntemde bebekler için bir mama sandalyesi edinilmelidir. Gıdaların etrafı kirletmemesi için mama sandalyesinin altına tek kullanımlık örtüler yayılabilir. Bebeğin önüne kolayca tüketebileceği güvenli ve uygun gıdalar konulur. Makarna, orta sertlikteki muz ve elma gibi meyveler, patates ve havuç küpleri gibi besinler bu uygulamada kullanılabilir. BLW uygulamasında ebeveynler de aynı anda bebeğin yanında, sofrada bulunarak kendi yemeklerini yer. Bu yöntemde bebek, önüne konulan gıdaların tamamını tüketmeye zorlanmamalıdır. Çünkü BLW yöntemi bebeğin kendi kendini besleyebilmesini, açlık ve tokluk duyularını tanıyabilmesini hedefler.

Yedinci ayda bebeklerin aşı takviminde tamamlanması gereken iki aşı bulunur. Bunlar, “rotavirüs aşısı”nın üçüncü dozu ve “meningokok aşısı” şeklinde sıralanabilir.

7 Aylık Bebeklerin Gelişimi Hakkında Sık Sorulan Sorular

7 Aylık Bebek Neler Söyleyebilir?

Bebekler yedinci aya ulaştıklarında dil gelişimleri bakımından hızlı bir ilerleme gösterir ve iletişim kurmak için daha istekli hale gelir. Bu dönemde bebekler “anne” ve “baba” gibi kelimeler söyleyebilir, çeşitli aktiviteler ve ihtiyaçlar için belirli ses ve hece grupları kullanabilir, hayvan ve araç gereç seslerini taklit edebilir.

7 Aylık Bir Bebek Neler Yapabilir?

Yedi aylık bir bebek ellerini çırpabilir, dans edebilir, yatar pozisyondan oturur pozisyona ve oturur pozisyondan ayakta dikilir pozisyona kendi başına geçebilir, yerde sürünebilir ya da emekleyebilir, dönerek hareket edebilir, bir yerlere tutunup kendi başına kalkabilir ve desteklendiği zaman adım atabilir.

7 Aylık Bebeğin Hareketleri Nasıl Olmalı?

Yedi aylık bebeklerin hareket özgürlüğü kazanmaya başlaması beklenir. Bu bağlamda yedi aylık bebeklerin artık oturabiliyor olması gerekir. Sürünme, yuvarlanma ve emekleme gibi hareketlerle konum değiştirebilmesi gereken bebekler aynı zamanda iletişim becerilerini de geliştirmiş olmalıdır. İsmini duyduğunda tepki veren, jest ve mimikleri doğru şekilde kullanabilen bebekler kendilerine soru sorulduğunda hızlı reaksiyon verebiliyor olmalıdır. Bu dönemde bebeklerin kraker ve dilimlenmiş elma gibi kolay tutulabilen gıdaları kendi kendine yiyebiliyor olması da beklenir.

7 Aylık Bebek Kaç Kilo Olması Lazım?

Bebeklerin gelişim takibi için kullanılan temel verilerden biri de kilodur. Bebeklerin ideal kilosu cinsiyete göre değişiklik gösterir. Yedi aylık kız bebeklerin ağırlığının 5800 gram ile 9800 gram arasında olması beklenir. Bu değerler, erkek bebekler için 6000 gram ile 10200 gram aralığındadır.