20 Aylık Bebek Gelişimi

Aylık Bebek Gelişimi
20 AYLIK
BEBEK GELİŞİMİ

Bebeklerin sağlıklı ve güvenli bir ortamda büyüyebilmesi için ebeveynlerin bebek gelişimine dair bilinçlenmesi gerekir. Bu bağlamda 20 aylık bebek gelişimi de hakkında bilgi edinilmesi gereken konular arasında yer alır. Yirminci ay, bebeklerin önceki aylara kıyasla daha meraklı ve hareketli olduğu bir dönemdir. Peki, bu dönemde gözlemlenebilecek 20 aylık bebek hareketleri nelerdir? Bebeklerin gelişimi edindikleri yeni becerilerle takip edilebileceği gibi fiziksel bakımdan da izlenebilir. Bu bağlamda 20 aylık bebek kilosu ve boyu da ebeveynlerin takip etmesi gereken değerler arasındadır. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda 20 aylık bebek gelişimi nasıl olmalı sorusu akıllara gelebilir. Bu konuyla ilgili merak ettiğiniz tüm detayları içeriğimizin devamında bulabilirsiniz!

20 Aylık Bebeklerin Boy ve Kilo Özellikleri

20 aylık bebek gelişim özelliklerinin takibinde kullanılan en önemli veriler arasında boy uzunluğu ve ağırlık da yer alır. Çünkü 20 aylık bebek gelişimi persentil eğrilerine göre kontrol edilmek istendiğinde boy ve kilo verilerine ihtiyaç duyulur. Bebeğinizle aynı cinsiyet ve yaştaki bebeklerin ortalama ve ideal değerleri alınarak oluşturulan “gelişim eğrileri” bilimsel açıdan kabul gören uygulamalardan biridir.

20 aylık bebek gelişimi boy kilo tablosu kız ve erkek bebekler için farklı değerlere sahiptir çünkü kız bebeklerle erkek bebeklerin gelişimi birbirinden farklı ilerler. 20 aylık bebeğin olması gereken kilosu kız bebekler için 8500 gram şeklinde belirlenen alt sınır ile 13500 gram şeklinde belirlenen üst sınır arasındadır. Bu dönemde kız bebeklerin ortalama ağırlığı 11 kilogram kadardır. Yirmi aylık kız bebeklerin boy uzunluğu alt sınırı 77 santimetre ve üst sınırı ise 88.4 santimetre şeklinde belirlenmiştir. Bu dönemde kız bebeklerin ortalama boy uzunluğu ise 83 santimetre kadardır.

Yirmi aylık erkek bebeklerin ağırlığı için alt sınır 9200 gram ve üst sınır ise 14000 gram şeklinde belirlenmiştir. Bu dönemde erkek bebeklerin ortalama ağırlığı 11 kilogram civarındadır. 20 aylık bebek kaç cm olmalı sorusunun erkek bebekler için belirlenen aralığı 78.9 santimetre ile 89.5 santimetre şeklindedir. Bu dönemde erkek bebeklerin ortalama boy uzunluğu 84 santimetre kadardır.

Bebeklerin beyin gelişimine dair önemli ipuçları veren bir diğer değer ise baş çevresi uzunluğudur. Yirmi aylık kız bebeklerin baş çevresi ölçüsünün 44 santimetre ile 49.2 santimetre arasında olması beklenir. Bu değerler yirmi aylık erkek bebekler için 45.2 santimetre ile 50.2 santimetre arasında değişiklik gösterir.

Bebeklerin gelişim süreci ve değerleri genetik, hormonlar ve çevresel etkenler gibi birçok faktör doğrultusunda ilerler. Dolayısıyla bebeğinizin değerlerinin verilen değerlerle uyumlu olmaması bir sağlık sorununa ya da gelişim problemine dair kesin kanıt oluşturmaz. Bebeğinizin gelişimine dair en doğru bilgiyi çocuk doktorunuzdan edinebilirsiniz.

20 aylık bebek beslenmesi

20 Aylık Bebek Gelişiminde Beslenme Düzeni

Bebeklerin gelişiminde önemli noktalardan biri de beslenme düzenidir. Bebeklerin sağlıklı büyüyüp gelişebilmesi için yeterli ve dengeli beslenmesi gerekir. Bu bağlamda 20 aylık bebek beslenmesinin nasıl düzenlenmesi gerektiği merak edilen konular arasında yer alır.

Yirminci ayda da anne sütü bebek beslenmesinin en önemli parçalarından biri olmaya devam eder. Bu dönemde bebeklerin günde ortalama üç kez emzirilmesi yeterli olur. Anne sütünün gelmediği ya da yetersiz kaldığı durumda formül mama ya da devam sütü kullanılabilir. Bu noktada bebeğin yaşına ve ihtiyaçlarına uygun bir formül mamanın doktor kontrolünde seçilmesi oldukça önemlidir.

Yirminci ayda bebekler kahvaltı, öğlen yemeği ve akşam yemeği olmak üzere üç ana öğün ve iki ara öğünle beslenmelidir. Bu dönemde bebekler evde pişen hemen hemen tüm yemekleri tüketebilir ancak bebeklerin tüketeceği yemeklerin aşırı yağlı, tuzlu, baharatlı ve salçalı olmaması gerekir.

Dengeli ve yeterli bir beslenme düzeni için protein bakımından zengin yumurta, kırmızı et, kıyma, tavuk, süt ve süt ürünleri mutlaka bebeklerin beslenme programında yer almalıdır. Sağlıklı yağlar, omega-3 ve protein bakımından zengin birer besin kaynağı olan hamsi, istavrit, mezgit, sardalya, uskumru ve somon gibi yüzey balıkları da bebeklere beslenebilir. Sağlıklı karbonhidrat alımı için tam tahıllı ekmek ve makarna gibi besinler tercih edilebilir. Bebeklere mutlaka mevsim yeşillikleri ve taze meyve sebze de verilmelidir. Bununla birlikte pirinç, bulgur, mısır gibi tahıllar ve mercimek, nohut gibi kuru baklagiller de bebeklerin beslenme programında yer almalıdır.

Bu dönemde bebeklerin mineral ve vitamin ihtiyaçlarının karşılanması önemlidir. Doktor kontrolünde takviyeler kullanılabileceği gibi beslenme düzenindeki düzenlemelerle bu ihtiyaçlar giderilebilir. Demir için kırmızı et, ıspanak ve börülce; bağışıklık açısından çok önemli olan çinko için yumurta ve fasulye tercih edilebilir. Kas gelişimi açısından önemi büyük olan selenyum ihtiyacının karşılanması için brokoli, ceviz ve siyah üzüm bebek beslenmesine eklenebilir. Ceviz, badem ve fındık; lahana, marul ve brokoli ile somon balığı da omega-3 bakımından zengin gıdalardır. Somon balığı ayrıca D vitamini bakımından da zengin bir besindir. Bağışıklığı güçlendiren A ve B6 vitaminleri için kayısı, şeftali, domates, havuç ve yeşil yapraklı sebzeler bebeklerin beslenme programına eklenebilir. C vitamini bakımından zengin turunçgillerin yanı sıra kivi, kavun ve çilek gibi meyveler de tüketilebilir.

Yirminci ayda bebeklerin ısırma, koparma, çiğneme ve yutma becerileri gelişmiştir. Bu sebeple pürüzsüz kıvamlı çorba ve püre gibi besinler yerine daha dokulu sebze yemekleri, bebeklerin koparıp çiğneyerek tüketebileceği et, köfte, patates ve haşlanmış sebzeler gibi besinler tercih edilmelidir.

Yirminci ayda bebeklerde tatlı düşkünlüğü oluşabilir. Bu noktada çikolata, bisküvi, dondurma ve cips gibi işlenmiş şeker ve doymuş yağ içeren besinler yerine evde hazırlanmış kurabiye, kek ve kraker gibi ürünler tercih edilebilir. Komposto ve taze sıkılmış meyve suyu, ev yapımı muhallebiler ve meyveli yoğurtlar da bebeklerin şeker ihtiyacını gidermeye yardımcı olabilir.

Bebeklerin su tüketimi de dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. Yirminci ayda bebeklerin günde ortalama 1300 mililitre su tüketmesi önerilir. İshal ya da yaz sıcakları sebebiyle aşırı terlemeyle su kaybı gibi durumlarda sıvı alımı mutlaka dengelenmelidir.

20 aylık bebek su ihtiyacı

20 Aylık Bebek Gelişiminde Uyku Düzeni

20 aylık bebek gelişimi uyku düzeniyle yakından ilişkilidir. Bebekler, gün boyu keşfetmek ve öğrenmek için ihtiyaç duydukları enerjiyi uykudan sağlar. Bununla birlikte bebeklerin büyüme ve gelişme için ihtiyaç duyduğu hormonlar da uyku sırasında salgılanır. Uyku, 20 aylık bebek zeka gelişimi bakımından da oldukça önemlidir çünkü bebekler gün boyu öğrendiklerini kalıcı hafızaya uyku sırasında kaydeder. Dolayısıyla bebeklerin yeterli ve kaliteli bir uyku çekmesi gerekir.

Yirminci ayda bebekler günde ortalama 14 saatlik uykuya ihtiyaç duyar ve bu ihtiyacın büyük bölümünü gece uykusundan karşılar. Yirminci ayda bebeklerde gündüz uykusu ihtiyacı azalmaya başlar. Bu dönemde gündüz tek uyku uygulamasına geçilebilir. Her bebeğin enerji seviyesi ve ihtiyaçları birbirinden farklı olabileceği için bir süre tek uyku sisteminin bebek üzerindeki etkileri gözlemlenmeli ve ardından bu uygulama sürekli hale getirilmelidir. Bu dönemde de bebeklerin uyku düzeninde 7-7 sistemi kullanılabilir. Bu sisteme göre bebekler akşam 7’de uyumuş ve sabah 7’de uyanmış olmalıdır. Bu durumda öğlen uykusu için 12 ve 2 aralığı tercih edilebilir. Gündüz iki kez uyumayı tercih eden bebekler içinse sabah 10 ile 11 arası birinci uyku ve öğlen 2’yle 3 arası ikinci uyku gerçekleştirilebilir.

20 aylık bebek uyku eğitimi konusunda ilerleme kaydetmiş olmalıdır. Bu dönemde bebeklerin kendi odalarında ve kendi yataklarında uyuyor olması beklenir. Bebeklerin uykuya hazırlanması için uyku vaktine yakın ortam ışığı loş hale getirilebilir. Bebek, ebeveynleriyle birlikte pijamalarını giyip dişlerini fırçalayarak bir uyku rutini gerçekleştirebilir. Uyku öncesinde bebeklerin aktif etkinliklere yöneltilmemesi, birlikte öykü okunması ya da oyuncakların uykuya yatırılması gibi sakin etkinlikler gerçekleştirilmesi önerilir. Uykuya dalmayı kolaylaştırmak açısından uyku zamanı yaklaştığında bebekler televizyon, tablet ve telefon gibi ekranlarla bir araya gelmemelidir.

Uykuya dalma konusunda zorlanan bebeklere uyku öncesinde ılık bir duş aldırılabilir, rahatlatıcı yağlarla masaj yapılabilir. Uyku vakti geldiğinde ebeveynler bebeği yatağına yatırmalıdır. Bebeğin güvenli şekilde uykuya dalması için uygun bir gece lambası kullanılabilir. Bununla birlikte genellikle pelüş oyuncaklar arasından seçilen bir “uyku arkadaşı” ve bebeğin sürekli kullandığı bir battaniye olan “güvenli battaniye” de bebeğin uykuya dalmasını kolaylaştıran etmenler arasında yer alır.

Bu dönemde bebeklerin gece uykuları genellikle deliksizdir ancak kimi zaman diş çıkarma, ayrılık kaygısı ve hastalık gibi durumlarla bebek gece uyanabilir. Zaruri durumlar dışında bebek kendi yatağından alınıp ebeveynlerinin yatağına yatırılmamalıdır. Bu durum uyku eğitiminin zedelenmesine yol açabilir. Bebeklerin uyku sürecine alışması için ebeveynler sabırlı olmalı ve bebeği rahatlatmalıdır. Bu sayede bebekler kendi odalarına alışabilir, kendi yataklarında uykuya dalmaları kolaylaşabilir.

20 aylık bebek uyku düzeni

20 Aylık Bebeklerin Edindiği Beceriler

20 aylık bebek özellikleri bebeklerin fiziksel, zihinsel ve bilişsel açıdan gelişmesine olanak tanır. Bebeklerin sağlıklı gelişim için doğru şekilde desteklenebilmesi için ebeveynlerin bu dönemde bebeklerin edindiği ve pekiştirdiği becerileri takip etmesi gerekir.

20 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişim ve Edinilen Beceriler

Yirminci ayda bebekler önceki aylara kıyasla çok daha hareketlidir. Önceki aylarda elinden tutulduğunda merdiven inip çıkabilen bebekler yirminci ayda kendi başlarına bu eylemi gerçekleştirebilir. Hızlı koşabilen, dengeli yürüme konusunda problem yaşamayan bebekler bu dönemde top oynayabilir, zıplayıp sıçrayabilir ve tırmanabilir. Tüm kas gruplarını koordine şekilde kullanmayı öğrenen bebekler egzersiz yapabilir ve eğilip kalkma, geri geri yürüme ve dönme gibi farklı aktiviteleri içeren oyunları oynayabilir.

20 Aylık Bebeklerde Zihinsel Gelişim ve Edinilen Beceriler

Yirmi aylık bebeklerin zihinsel gelişimi onların dünyayı eskiye kıyasla daha rahat anlamasına ve anlamlandırmasına olanak tanır. Bu dönemde bebekler amaç sonuç ve sebep sonuç ilişkilerini anlayabilir, kendileri de deneme yanılma yöntemi ve keşifler yoluyla bu ilişkileri kurabilir. Yirminci ayda bebekler kendisine söylenenleri anlayabilir ve komutları yerine getirebilir. Bu noktada 20 aylık bebek dil gelişiminden de bahsedilmesi gerekir. Altmış kelimeden fazlasını doğru şekilde kullanabilen ve çeşitli kelime kombinasyonlarıyla mantıklı cümleler oluşturabilen bebekler, hızla gelişen hafızaları sayesinde etrafında konuşulan birçok şeyi anlayabilir hale gelir. Bununla birlikte bebekler isteklerini ve ihtiyaçlarını anlatmak için kendilerine has kelimeler de geliştirebilir. Kendisine yapması gerekenler arka arkaya sıralanarak bildirildiğinde bebekler, bu sıralamayı akıllarında tutabilir ve yerine getirebilir.

Yirminci ayda bebekler problem çözme becerisi bakımından da gelişir. İhtiyaçlarını gidermek için kendine uygun yöntemler geliştiren bebekler, masanın üzerinde duran bardağa erişmek için masa örtüsünü çekerek bardağı kendilerine yaklaştırabileceği gibi masaya tırmanmayı da deneyebilir.

20 Aylık Bebeklerde Motor Becerilerinin Gelişimi ve Edinilen Beceriler

20 aylık bebek motor gelişimi onun çok daha koordineli ve dengeli şekilde hareket etmesine imkan tanır. Bu dönemde bebekler tek ayaklarının üzerinde dengede durabilir, parmak ucunda kalkabilir ve yürüyebilir, eğilip doğrulabilir. Kaba motor becerilerini temsil eden bu etkinliklerin yanı sıra bebekler elleri ve ayakları yardımıyla top oynayabilir.

İnce motor becerileri bakımından bebekler, edindikleri becerileri pekiştirir. Parmaklarını cımbız gibi kullanarak nesneleri kavrayabilen bebekler için kalem kullanmak da oldukça kolay hale gelir. Küpleri ve blokları üst üste dizerek dengeli bir kule oluşturabilen bebekler bu dönemde çatal ve kaşık kullanmayı, kendi dişlerini fırçalamayı da başarabilir.

20 Aylık Bebeklerde Bilişsel Gelişim ve Edinilen Beceriler

20 aylık bebek bilişsel gelişimi merak, gözlem ve taklit odaklıdır. Bu dönemde bebekler her şeyi merak eder, öğrenmek ister. “Bu ne?”, “Neden?” gibi sorular yirminci ayda bebeklerden sıkça duyulabilir. Bebekler için objelerin büyüklükleri, renkleri ve şekilleri kolayca ayırt edilebilir hale gelmiştir. Bununla birlikte nesnelerin kullanım amacı ve şekli de bebekler için artık yabancı değildir. Öğrendiklerini oyunla pekiştirme eğilimi gösteren bebekler için evdeki her şey bir oyuncak, tüm günlük aktiviteler ise bir oyun haline gelir. Bu dönemde bebeklerin benlik algısı iyiden iyiye gelişir ve etraflarındaki insanların özellikleri ve tepkileri de tanınır hale gelir.

20 Aylık Bebek Gelişimi İçin Oyunlar

Dünyayı tanımak için oyunlaştırma yoluna giden bebeklerin gelişiminde oyunların ve oyuncakların önemi büyüktür. Dolayısıyla 20 aylık bebek gelişimi için neler yapılmalı sorusunun cevabı da elbette “oyun” olacaktır. Bu dönemde bebeklerin motor becerilerinin gelişmesi için bul-tak oyuncaklar ve yapbozlar kullanılabilir. Aynı zamanda yapı blokları ve küpler de bebeklerin keyifli zaman geçirmesine olanak tanır. Arabalar, kamyonlar, gemiler ve uçaklar, çiftlik hayvanları gibi oyuncaklar da bebeklerin yaratıcı oyunlar kurmasına olanak tanır.

Bu dönemde bebeklerin ev işlerine ve günlük rutinlere dair meraklı olduğunu görebilirsiniz. Yerleri beraber süpürüp silmek, birlikte çamaşır katlamak ve çorap eşlemek gibi günlük rutinleri beraber gerçekleştirebileceğiniz gibi bebeğinize bu aktiviteleri gerçekleştirmek için kullanılan malzemeleri de sağlayabilirsiniz. Bu sebeple doktor setleri, mutfak eşyaları ve tamir aletleri gibi oyuncaklar da bebeklerin ilgisini çeker.

Yirminci ayda bebeklerin bilişsel gelişimi nesnelerin kullanım amacını ve şeklini kavramaya olanak tanıdığından dolayı bebekler bir örtü yardımıyla oyuncaklarının üstünü örtebilir, oyuncaklarına yemek yedirebilir. Bu etkinlikler sırasında çeşitli kelimeler ve ünlemler yardımıyla taklitler gerçekleştiren bebeklerin dil gelişimi için birlikte oyun kurulması önerilir.

20 aylık bebek gelişimi oyunları arasında saklambaç, bir nesne saklayıp bulma gibi oyunlar da yer alır. Evcilik de bebeklerin duygusal ve psikolojik gelişimleri açısından önemli bir oyundur. Ayrıca bebeklerin eğlenceli fiziksel aktiviteler yapabilmesi için sallanan at, üç tekerlekli bisiklet gibi oyuncaklar da alınabilir. Bahçeli evlerde bebekler için oyun parkı ve kum havuzu kurulabilir. Bahçenin olmaması durumunda parklarda ve oyun alanlarında daha sık vakit geçirilebilir.

20 aylık bebek dil gelişimi için neler yapılmalı sorusu da sıkça sorulur. Bu dönemde bebeklere kitap okuma alışkanlığı kazandırmak hem ilerleyen dönemde kitap sevgisi aşılayacağından hem de bebeklerin dil becerilerini geliştireceğinden dolayı önemli bir noktadır. Bu sebeple bebeklere bir kitaplık sağlanması, bebeklerle birlikte kitap okunması oldukça önemlidir. Bu dönemde bebeklerin ilgisini çekecek renkli kitaplar okunabileceği gibi bebeklere sesli kitaplar da sağlanabilir.

20 aylık bebek dil gelişimi

Bebeklerin hafızalarının gelişmesi için aynı kartları eşleştirme, aynı renkteki topları bir kutuya toplama, topun hangi kutunun altında gizlendiğini bulma gibi oyunlar oynanabilir. Aynı renk çoraplar eşleştirilebilir. Tavuk fotoğrafları kümese, inek fotoğrafları ahıra yerleştirilebilir.

Bebeklerin hayal gücünü geliştirmesi ve ince motor becerilerini ilerletmesi için en önemli malzemeler arasında boya kalemleri ve boyama kitapları yer alır. Bu dönemde bebeklerin kolayca kavrayabileceği jumbo boya kalemleri tercih edilebilir. Aynı zamanda bebeklere bu dönemde alerjen içermeyen ve petrol kalıntısı barındırmayan doğal parmak boyaları sağlanabilir. Bu sayede bebekler, yaratıcılıklarını sanata dönüştürebilir.

20 Aylık Bebeklerin Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her geçen ay büyüyen ve yeni beceriler kazanan bebeklerin bakımında ebeveynlerin dikkat etmesi gereken noktalar bulunur. Bebeklerin güvenliğinin sağlanması ve ev kazası riskinin azaltılması, bebeklere sofra adabı kazandırılması ve kişisel bakım alışkanlıklarının aşılanması gibi çeşitli başlıklar altında incelenebilen bu noktalar; ebeveynlerin özen göstermesi gereken detaylardır.

Güvenlik Önlemleri

Bebeklerin önceki aylara göre daha meraklı ve hareketli oluşu ev kazası riskini artırabilir. Bu durumda bebeklerin erişebileceği yükseklikteki prizlerin güvenlik kapağıyla kapatılması, kabloların güvenli hale getirilmesi ve sivri köşeli mobilyalara plastik köşebent takılması önerilir. Devrilme riski taşıyan mobilyaların sabitlenmesi, çekmece ve dolap kapaklarının çocuk kilidiyle kapatılması da önemli noktalar arasında yer alır. Kapıların takoz ve pencerelerin de çocuk kilidiyle güvenceye alınması kazaları önlemeye yardımcı olur.

Yemek Seçme ve İştahsızlık

Yirminci ayda bebeklerin damak tadı oturmaya başlar. Bu sebeple bebekler çeşitli gıdalara karşı duyarlılık geliştirebilir ya da bazı besinleri tüketmeyi reddedebilir. Bunun sebebi bebeklerin bu besinlerden sıkılmış olması olabileceği gibi yemek esnasında dikkat dağıtan etkenlerle karşılaşmaları da iştahsızlığa ya da yemek yemeyi reddetmeye neden olabilir. Bu noktada ebeveynlerin bebeğin isteklerine saygı duyması, bebekleri reddettikleri gıdaları tüketmeye zorlamaması önerilir. Önemli olan bebeklerin günlük olarak ihtiyaç duydukları enerjiyi dengeli ve yeterli şekilde beslenerek alabilmesidir.

Sofra Adabı

Yirminci ayda bebekler mümkün olan tüm öğünlerini ebeveynleriyle aynı masada, birlikte yemelidir. Bu süreçte bebeklere kendine ait bir tabak, bardak, çatal ve kaşık sağlanması önemlidir. Bebekler yirminci ayda yemeklerle oynama davranışını büyük oranda terk eder. Bu sayede sofra adabını kavrayabilirler.

20 Aylık Bebeklerde İki Yaş Sendromu

Bebeklerde genellikle on sekizinci ayda başlayan ve otuz altıncı aya kadar devam edebilen iki yaş sendromu, bebeğin kendi benliğinin farkına varması ve bu farkındalığı herkese aşılamak istemesi üzerine gelişir. Bu süreçte bebek özgürleşmek ister. Bebeklerde 20 ay sendromu sürekli tutturma, ağlama ve çığlık atma şeklinde görülebilir. Bunun sebebi bebeklerin bir başkasının kendi alanlarına girdiğini hissetmesi ve özgürlüklerini kaybetme korkusudur. Bebeklerdeki gerginlik ve sinirlilik hali sebebiyle ebeveynler için oldukça zorlu olabilen iki yaş sendromu, 20 aylık bebeğin psikolojik gelişimi açısından sabırla yönetilmesi gereken bir süreçtir. Bebeğin güvenli bir alanda kendi benliğini göstermesi, özgürlüğünü deneyimlemesi ve sınırlarını çizmesi sağlanmalıdır.

İçe Kapanıklık ve Utangaçlık

Yirminci ayda bebeklerin sosyal ilişkileri ebeveynleri ve yakın çevreleriyle sınırlıdır. Kendi yaşıtlarıyla olan iletişimleri kimi zaman problemli olabilen yirmi aylık bebekler, iki yaş sendromu sebebiyle paylaşımcılıktan uzak davranışlar sergiler. 20 aylık bebek sosyal gelişiminin doğru şekilde ilerleyebilmesi için mutlaka sosyal ortamlara sokulmalıdır. Parklarda ve oyun alanlarında yaşıtlarıyla güvenli ilişkiler kurması sağlanmalıdır. Bebeğin dil gelişimi ve sosyal ilişkilerinin sağlıklı hal alabilmesi açısından ebeveynleriyle oyun oynaması ve iletişim kurması önerilir.

Hırçınlık ve İsyankarlık

İki yaş sendromuna bağlı olarak yirminci ayda bebekler hırçın ve isyankar davranışlar gösterebilir. Bu durum genellikle bebeklerin görülmek ve kabullenilmek istemesinden kaynaklanır. Yaşanan krizler bebeğin sergilediği bir performans olarak değerlendirilmelidir. Dolayısıyla bu kriz anlarında ebeveynlerin güvenli bir mesafeden sessizce bebeği izlemesi önerilir. İhtiyaç durumunda bebek fiziksel temas ve sevgi sözcükleriyle sakinleştirilmelidir.

Bu dönemde bebekler kıyafetlerini seçmek, giymek ya da çıkarmak isteyebilir. Kendi ayakkabılarını kendi başına giymek, yemeğini kendi başına yemek bebekler için oldukça önemlidir. Bebeğin cesaretinin kırılmaması için bu davranışların desteklenmesi önerilir. Bebekler bu dönemde koltukta oturan birini kaldırıp onun yerine oturmayı istemek gibi ilginç davranışlar da gerçekleştirebilir. Böyle durumlarda bebekle açık iletişim kurulması, bu davranışın kaba olduğunun açıklanması gerekir.

Tutturma ve hırçınlık durumunda bebeğin yeniden sakin ve iletişime açık hale gelmesi için seçenek sunma yönteminden faydalanılabilir. Örneğin bebek koltukta oturan kişiyi kaldırıp yerine oturma konusunda ısrarcıysa “Bu koltukta bir başkası oturduğu için onun yerini alman mümkün değil ama seçebileceğin başka yerler var. Camın önündeki koltuğa mı oturmak istersin yoksa berjere mi?” gibi açık iletişim içeren seçeneklerle bebek doğru bir davranışa teşvik edilebilir.

Kişisel Bakım

Yirminci ayda bebekler özellikle ebeveynlerinin gerçekleştirdiği davranışları izleyerek kopyalama eğilimindedir. Bu sebeple kişisel bakım rutinlerinin bebeğe aşılanması için doğru zaman bu dönemdir. Bebek önceki aylarda motor becerisi bakımından ellerini yıkamayı öğrenmiştir, hijyenin önemi anlatılarak bu davranış pekiştirilebilir. Diş temizliği, vücut temizliği, kıyafet temizliği gibi konular da bebeğe aşılanabilir.

20 Aylık Bebeklerde Diş Sağlığı

20 aylık bebeğin diş gelişimi bu dönemde bebeklerin ortalama 12 dişe sahip olmasını sağlar. Bebeklerin diş sağlığı açısından günde iki kez uçları yuvarlatılmış kıl uçlu bir diş fırçası kullanarak dişlerini fırçalaması oldukça önemlidir. Bu dönemde diş doktorunun tavsiyesiyle bir bebek diş macunu kullanımı tercih edilebilir.

20 Aylık Bebeklerde Tuvalet Eğitimi

Ebeveynlerin merak ettiği konulardan biri olan tuvalet eğitimi için yirminci ay fazlasıyla ideal bir dönemdir. On sekizinci aydan itibaren tuvalet ihtiyacına dair farkındalık kazandırılan bebekler, yirminci ayda hazır olmaları durumunda uygulamalı eğitime geçebilir. Tuvalet eğitiminde ebeveynlerin uygulaması önerilen en temel yöntem ise dört adımdan oluşur.

1.Geri Çekil ve İzle: Tuvalet eğitiminin ilk adımında ebeveynlerin bebeği gözlemlemesi gerekir. Bebek tuvaleti geldiğinde koltukların arkasına saklanıp ihtiyaç gideriyorsa, bezi ıslandığında gelip haber veriyorsa ya da ortalama dört saat boyunca bezini hiç ıslatmıyorsa tuvalet ihtiyacının farkındadır ve pratik eğitim için hazırdır.

2.Bebeği Cesaretlendir: Tuvalet eğitiminin ikinci adımında bebeğin tuvaletine dair verdiği sinyaller desteklenmelidir. Bebek koltuğun ya da kapının arkasına geçip gizlenerek tuvaletini yapıyorsa yeniden ortaya çıktığında “Tuvaletini mi yaptın?” sorusuyla iletişime geçilebilir. Ardından bez değiştirme sırasında tüm süreç bebeğe detaylıca anlatılabilir. Bebek, lazımlıkla tanıştırılabilir. Pelüş oyuncak ya da oyuncak bebek yardımıyla lazımlığın kullanım amacı ve şekli bebeğe anlatılabilir.

3.Limit Belirle: Lazımlığın ve diğer tuvalet malzemelerinin farkına varmak bebeklerde merak duygusu uyandırabilir ve bu durum oyunlaştırma eğilimi oluşturabilir. Bebeklerin lazımlığı bir oyun olarak görmesi, tuvalet eğitimi sürecini zedeleyebilir. Bu sebeple bebeğin lazımlık üzerinde geçirdiği süreyi sınırlandırmak, tuvaletini yapsa da yapmasa da lazımlığı temizleyip bebekle birlikte elleri yıkamak gibi etkinlikler de bebeği cesaretlendirir.

4.Öv ve Destekle: Bebeklerin olumlu davranışları övgü ve ödül ile desteklenmelidir. Tuvalet eğitimi sürecinde de bebeğin tuvaletinin geldiğini söylemesi, lazımlığı doğru şekilde kullanması gibi durumlar mutlaka güler yüz, övgü cümleleri ve ödüllerle desteklenmelidir.

Tuvalet eğitimi süreci her bebek için farklı şekilde ilerler. Bu süreçte bebeği zorlamamak, psikolojik ve fiziksel olarak yeterince hazırlandığına emin olmadan pratik sürece geçmemek ve sabırlı olmak önemlidir.

Sağlık Kontrolleri ve Aşılar

Bebek bakımı konusunda sağlık kontrolleri ve aşı takvimine uyulması da önemli noktalar arasında yer alır. Bebeklerin bu dönemdeki aşı takvimi on sekizinci ay itibariyle tamamlanmış olur ancak eğer daha önce bebeğin “meningokok menenjiti” aşısı yaptırılmadıysa doktor tavsiyesiyle bu ay yapılabilir.

20 Aylık Bebeklerin Gelişimi Hakkında Sık Sorulan Sorular

20 Aylık Bebek Kaç Kelime Söyler?

Yirminci ayda bebeklerin kelime dağarcıkları genişler ve bu bağlamda iletişim becerileri de gelişir. Bu dönemde bebekler yaklaşık olarak altmış kelimeyi uygun şekilde kullanabilir. Üç kelimeden oluşan cümleler kurabilen bebekler soru cümleleri de oluşturabilir.

20 Aylık Bebek En Fazla Kaç Kilo Olmalı?

Bebek gelişiminin takibi için kullanılan en önemli verilerden biri de ağırlık bilgisidir. Yirmi aylık kız bebekler için belirlenen ağırlık alt sınırı 8500 gramken üst sınır ise 13500 gram şeklinde belirlenmiştir. Erkek bebeklerin kilosu için belirlenen alt sınır 9200 gram ve üst sınır ise 14000 gramdır. Yirmi aylık bebeklerin ortalama 11 kilogram ağırlığında olması beklenir.

20 Aylık Bebek Neler Öğrenebilir?

Yirmi aylık bebekler fiziksel, zihinsel ve bilişsel açıdan büyük ilerleme kaydeder. Bu dönemde bebekler çatal ve kaşık kullanmayı, kendi kıyafetlerini giymeyi, top oynamayı ve merdiven çıkmayı öğrenebilir. Aynı zamanda yirminci ayda bebekler kalem kullanmayı ve karalama şeklinde resim çizmeyi de öğrenir.

20 Aylık Bebek Gündüz Kaç Saat Uyumalı?

Bebeklerin gelişimi açısından en önemli noktalardan biri de günlük olarak yeterli uykunun alınmasıdır. Bebekler günde ortalama olarak 14 saatlik uyguya ihtiyaç duyar ve bu ihtiyacın büyük bölümünü gece uykusundan karşılar. Bebekler gündüz yaklaşık 2 saatlik bir uyku uyuması onların keşfetmeye devam etmek için ihtiyaç duydukları enerjiyi toplamasına yardımcı olur.