18. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelik
18. HAFTA
GEBELİK

Hamileliğin 18. haftası birçok anne adayı ilçin en güzel dönemlerin başlangıcıdır. Rahatsız edici belirtiler giderek azalır. Cildinize ve saçlarınıza hormonlarınız etkide bulunur. Gelin bu haftanın başka güzel özelliklerini de keşfedelim.

Hamileliğin 18. Haftasının Önemli Noktaları

Bu haftanın getirdiği eğlenceli noktalar sizi çok mutlu edecek. Bebeğiniz sizinle iletişim kurmaya başlıyor!

Hamilelik Ortası Ultrasonu

19 ila 22. haftalar arasında bebeğinizin gelişimini ve sağlığını takip etmek için ultrasona gideceksiniz. Bebeğinizi görmeye hazır olun!

Minik Tekmeler

Bebeğinizin hareket etmeye başladığını hissediyor musunuz? Henüz hissetmediyseniz sorun değil, yakında hissetmeye başlayacaksınız. Şu anda hissedeceğiniz minik hareketler baloncuk patlaması veya mısır patlaması gibi hafif şeyler olacaktır. Ancak kısa zamanda hiç beklemediğiniz bir güçle sizi tekmelemek için büyümeye devam ediyorlar.

Hamilelik Atıştırmaları

İkinci üç aylık dönemde günde fazladan 350 kalori almanız tavsiye edilir. Bu yüzden sağlıklı hamilelik atıştırmaları tüketmeniz oldukça önemlidir. Öğünler arasında çok abartmamak şartıyla gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.

18 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebeğinizi ultrasonda görmeye az kaldı. İşn en güzel tarafı ise minicik yüzü oluşmuş durumda, yani bebeğinizin yüzünü görebileceksiniz. 

Bebeğinizin Yüzü

Bebeğinizin kulakları, burnu ve dudakları ultrasonda tamamen tanınabilecek kadar geliştiler. Üstelik göz kapakları, kaşları, kirpikleri ve tırnakları da neredeyse tamamen gelişti.

Bebeğinizin Akciğerleri Gelişiyor

Bebeğinizin ciğerlerinde bulunan Bronşlar, yani havanın geçtiği borular gelişmeye başladı. Bronşların gelişiminin ardından Alveoller, yani hava keseleri de oluşmaya başlayacak. Bebeğiniz doğduğunda derin ve güçlü bir nefes alabilecek.

Bebeğinizin Genital Bölgesi Gelişiyor

Eğer bebeğiniz kız ise rahim ve fallop tüpü şu anda tamamen oluşmuş ve yerleşmiş durumda. Eğer bebeğiniz erkek ise şu anda genitalleri görünür durumda.

18. Hafta Gebelik Belirtileri

Geçtiğpimiz haftaların ağrı dolu belirtileri geride kaldı. Elbette arada bazı ağrılar yaşayabilecek olsanız da önümüzdeki haftalarda kendinize dikkatli davrandığınzıda canını sıkacak etkenlerle daha az karşılaşırsınız.

Artan İştah

Hamileliğin 18. haftasında açlık hissinin yanı sıra belirli yiyecek isteklerinde de artış olması normaldir. Hamilelikte fazladan acıkmanın bir numaralı sebebi vücudunuzun bir bebek üretiyor olmasıdır. Bedeniniz çok yoruluyor, bu yüzden de bolca enerji istiyor. Yedikleriniz aynı zamanda vücudunuzun geçirdiği değişiklikleri de desteklemesi gerekiyor. Açlığınızı yatıştırmanın en etkili yolu gün içinde sık sık ufak öğünler tüketmektir.

Baş Dönmesi

Vücudunuz önemli ölçüde değişiyor. Bazen kardiyovasküler ve sinir sistemleriniz bu duruma yeterince hızlı alışamıyor. Bu durum baş dönmesi, sersemlik ve hatta baygınlık geçirmenize neden olabilir. Oturduğunuz veya uzandığınız yerden çok hızlı kalmak bu durumu tetikleyebilir. Ayrıca aneminiz varsa, yeterince yiyip içmiyorsanız, aşırı egzersiz yapıyorsanız veya aşırı ısınmışsanız baş dönmesi hissetmeye daha yatkın olursunuz. Sürekli olarak baş dönmesi hissediyorsanız veya sık sık baş dönmesi nöbetleri geçiriyorsanız doktorunuza bildirmelisiniz.

Şişme

Ayaklarınızda, ayak bileklerinizde, ellerinizde ve parmaklarınızda hafif şişme hamilelik sırasında yaygındır. (Yüzükleriniz çok sıkıyorsa hemen çıkarın!) Ani ve şiddetli şişlikler bazen daha ciddi bir soruna işaret edebilir. Şişliğiniz ani veya aşırı ise, ellerinizde veya yüzünüzde hafif şişlikten daha fazlası varsa doktorunuza başvurun. 

Vajinal Akıntı

Hamilelik sırasında normalden çok daha fazla vajinal akıntı yaşayabilirsiniz. Vücudunuz daha fazla östrojen ürettiği için vajinal akıntınız da artacaktır. Sağlıklı vajinal akıntı normalde berrak ila süt beyazı renktedir; kokusuz veya hafif kokuludur. Farklı bir durum yaşıyorsanız doktorunuzla konuşabilirsiniz.

Bacak Krampları

Hamilelikte birçok kadın bacak krampları yaşamaktadır. Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte hormonlar ve taşıdığınız yükün artmasından kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Bacağınıza kramp girdiğinde oturup bacaklarınızı uzatın ve kaval kemiğiniz boyunca masaj yapın. Ayrıca esneme hareketlerinin de faydası olmaktadır. Kramp geçtikten sonra sıcak su torbası kullanabilirsiniz. Uzun süre ayakta durduysanız otururken bacak bacak üstüne atmayın. Gün içinde yürüyüşe çıkın ve bol su için. Bazı durumlarda magnezyum takviyesi almanız gerekebilir ancak bunu öncelikle doktorunuzla konuşmanız gerekir.

Belirtileriniz Yok mu?

Her hamilelik kendine özeldir. Bu yüzden burada yazan her belirtiyi yaşamak zorunda değilsiniz. Eğer burada yazmayan bir belirtiye sahipseniz Hamilelik Belirtileri sayfamızdan araştırıp bilgi edinebilirsiniz.

hamile kadına kramp girdi

Hamileliğin 18. Haftasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Hamileliğin 18. haftasında fiziksel sağlığınıza dikkat ettiğiniz kadar mental sağlığınıza da dikkat etmelisiniz. Bu haftalarda kendinizi ve mental sağlığınızı korumak için yapabileceklerinizi aşağıda keşfedebilirsiniz. 

Hamilelik İznine Çıkma Vakti Geldi

Hamilelik iznine çıkmak için henüz erken değil. İş yerinizle konuşarak ne tür yasal ayrıcalıklarınız olduğu keşfedebilirsiniz. Aynı şekilde eşinizin de hamilelik için izin alıp alamayacağını sormasını isteyin.

Diğer Çocuklarınızı Hazırlayın

Eğer başka çocuklarınız varsa yeni bir bebeğin gelmesi sizin dünyanızı değiştireceği kadar onların da dünyasını değiştirecektir. Çocuğunuza bu durumu güzelce anlatmalı ve doğumdan önce birebir vakit geçirmelisiniz. Aynı şekilde çocuğunuzun 2. plana atılmadığını hissettirmeli ve kardeşiyle vakit geçirmesini de sağlamalısınız.

Doğum Kurslarına Katılın

Doğuma şimdiden hazırlanın. Doğum kurslarında doğumdan önce, doğum sırasında ve doğumdan sonra sizi nelerin beklediğini öğrenebilir ve hazırlanabilirsiniz. 

Stresle Başa Çıkın

Bir insan yaratmanın sıra aynı zamanda birçok fiziksel ve duygusal problemle başa çıkmaya çalışıyorsunuz. Elbette kimse bunun kolay bir iş olduğunu söyleyemez. Ancak stresi kontrol altına almazsanız hamileliğiniz daha da zorlaşabilir.

Demir Zengini Gıdalar Tüketin

İkinci ve üçüncü üç aylık dönemde fazladan demir tüketmeniz şarttır. Şu anda vücudunuzda normalden çok daha fazla kan var. Bu kanın vücudunuza oksijeni tam olarak taşıması için de demire ihtiyacınız olacak. Beyaz ve kırmızı et, tahıllı gıdalar, baklagiller ve ıspanak gibi yiyeceklerden rahatlıkla demir elde edebilirsiniz.

hamile kadın kocasıyla vakit geçiriyor

Hamileliğin 18. Haftasıyla İlgili Sık Sorulan Sorular

18 haftalık gebelikte annede neler olur?

Hamileliğin 18. haftasında karın büyür, bebek hareketleri hissedilmeye başlar, göğüslerde büyüme ve hassasiyet olabilir, kan basıncı ve kan dolaşımı düzenlenir. 

18 haftalık gebelikte bebek hareketleri ne sıklıkla hissedilir?

18 haftalık gebelikte bebek hareketleri genellikle haftada birkaç kez hissedilir. Bu hareketler düzensizdir ve anneden anneye göre hissedilenler değişebilir.

18 haftalık gebelikte bebek hareketleri her gün hissedilir mi?

Hayır, bebek hareketleri her gün düzenli olarak hissedilmez. Hareketler düzensiz olabilir. Bazı günler fazla diğer günler hafif olabilir.

18 haftalık bebek anne karnında nerede?

18 haftalık bebek anne karnında rahmin üst bölgesinde bulunur. Büyüdükçe aşağıya doğru ilerleyecektir.