Hamileliğin resmi olarak 3 ayı bitti! 12 hafta hamilelik sonrasında vücudunuzda olaşacak değişikliklere hazır olun. Yolculuğumuzun sonraki durağı olan ikinci üç aylık dönem çok daha eğlenceli ve ilgi çekici olacak!
Bu hafta çok güzel haberlerimiz var. Bebeğiniz temel organlarını oluşturdu ve sırada sadece büyümek kaldı. Üstelik düşük yapma riski de önemli ölçüde azaldı!
Büyük ihtimalle tıpkı diğer anne baba adayları gibi siz de düşük yapmaktan korkuyordunuz. Ancak 12. hafta itibariyle düşük yapma riski son derece azalmakta. Ayrıca haftalar geçtikçe düşük olasılığı daha da azalacak.
Bebeğinizin tüm hayati organları oluştu ve yerlerine geçtiler. Hamilelik süresince gelişmeye devam edecekler. Birkaç ay içinde bazı organlar çalışmaya bile başlayacaktır.
Nihayet bebeğiniz hareketlere başladı. Ancak hala çok minicik. Bu yüzden karnınızda herhangi bir şey hissetmemeniz gayet normal.
Bebeğiniz uzuvlarının kontrolünü test etmeye başladı. El ve ayak parmaklarını kıvırıp, ellerini kapatıp açıp ufak yumruklar yapabilirler.Bebeğiniz şu an yeni oluşturduğu organları test eden refleskif hareketler yapmaktadır.
El ve ayak gelişimi son hızla devam ediyor. Hareketlerin yanı sıra tırnak oluşumu da başladı. Doğuma kadar tırnaklar tamamen gelişip uzayabilirler bile. Doğduğunuzda bebeğinizin minik tırnakları olduğu görünce şaşırmayın!
Bebeğinizin bağırsakları son hızda gelişiyor. Hatta ufacık karnı tamamen bağırsaklarla dolu. Yakında karın duvarı gelişecek ve bağırsakları kendi yerlerine oturtacak. Ardından sindirim siteminin kalanı gelişmeye başlayacaktır.
Hamileliğin 3. ayını geride bırakıyorsunuz. İkinci üç yalık döneme geçişle beraber tüm belirtilerini değişecek ve yerini farklı hamilelik belirtilerine bırakacaktır. Şimdilik bu belirtiler 1-2 hafta daha sürebilir.
Hamilelikte stres hissetmek son derece doğal. Birçok anne baba adayı doğum sonrasını düşünerek stres yaşar. Özellikle bebek sağlığı, mali durumlar ve bebek yetiştirme en çok stres yapılan konular arasındadır. Eğer hamilelik stresiniz artarsa ve sizi depresyona sürüklerse doktorunuzla konuşabilirsiniz.
Hamilelikte baş ağrıları son derece normal ve yaygındır. Bolca su içerek, yeterince uyuyarak, egzersiz yaparak ve yoga ve masaj gibi rahatlama teknikleri uygulayarak baş ağrılarınızı azaltabilir veya önleyebilirsiniz. Eğer ağrılar devam ederse Tylenol gibi ilaçlar kullanmayı da düşünebilirsiniz. Elbette ki bu bilgiyi doktorunuzla paylaşmalısınız.
Hamilelik hormonları ve artan koku hassasiyeti bir anca yiyeceklerden kaçınmanıza sebep olabilir. Hamile kadınların yaklaşık %60’ı et, yumurta, süt ürünleri, baharatlı yiyecekler ve kahve gibi ağır kokulara sahip yiyecek ve içeceklerden kaçınmaktadır. İkinci üç aylık döneme girdiğinizde büyük ihtimalle yiyeceklerden tiksinmeniz bir son bulacaktır. O zamana dek kokusu ve tadı hafif yiyecekler yemeye çalışın.
Hala yorgun hissediyor musunuz? Araştırmalara göre hamile kadınların %95’i aşırı ve sebepsiz yorgunluk yaşayabilirler. Tabi bu yorgunluk da ikinci üç aylık dönemde büyük ihtimalle ortadan kalkacaktır. Ancak üçüncü üç aylık dönemde bebeğin ağırlaşmasıyla beraber yorgunluk geri dönebilir.
Kardiyovasküler sisteminiz hamilelik boyunca inanılmaz ölçüde değişiklikler yaşar. Vücudunuzdaki kan miktarı %30 ila %50 arasında artar, kalp atış hızını yükselir ve vücudunuza daha fazla kan pompalanır. Bu da bazen beyninize yeterince kan gitmemesiyle sonuçlanabilir. Baş dönmesi ve sersemlik hissettiğinizde uzanabileceğiniz bir yere geçin ve ayaklarınızı kaldırın. Eğer uzanamıyorsanız oturun ve başınızı dizlerinizin arasına koyun.
Nefes almakta güçlük çekmek birçok hamile kadını etkileyen bir problemdir. Hamileyken vücudunuz daha fazla oksijene ihtiyaç duyar. Hatta progesteron hormonu bu yüzden ciğer kapasitenizi genişletecek ve daha derin nefesler almanızı sağlayacaktır. Ancak sahip olduğunuz herhangi bir solunum sistemi hastalığı (astım gibi) hamilelik döneminde normalden daha kötü hale gelebilir. Nefes darlığı yaşamanız normal olsa da beraberinde göğüs ağrısı, hızlı veya düzensiz kalp atışları, nefes darlığının ani veya şiddetli olması gibi belirtileri mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz.
Her hamilelik kendine özeldir. Bu yüzden burada yazan her belirtiyi yaşamak zorunda değilsiniz. Eğer burada yazmayan bir belirtiye sahipseniz Hamilelik Belirtileri sayfamızdan araştırıp bilgi edinebilirsiniz.
Hamileliğinize her daim dikkat etmelisiniz. Sizin ve bebeğinizin sağlığı şuj anda her şeyden daha önemli. Bu yüzden sağlıklı bir hayat sürdürmeye odaklanın ve gfeleceğinizi planlayın.
Bebeğinizin masrafı düşündüğünüzden fazla olabilir. Bu yüzden eşinizi alın ve tüm masrafları nasıl karşılayacağınızı düşünün. Kıyafet, bez, oyuncak, biberon, bebek arabası ve daha birçok benzeri ürün bir anda karşınıza yığılabilir. Bu yüzden gerekliyse tasarruf yapıp para biriktirmeye başlamalısınız. Şu anda bu durum stresli gelebilir ancak planınızı iyi yaptığınız takdirde ileride rahat bir nefes alabileceksiniz.
Egzersiz yapmak hamilelik süresince ihtiyacınız olan güç ve dayanıklılığı size kazandırabilir. Özellikle üçüncü ayda bebeğin ağırlaşmasıyla beraber çok hızlı yorulmaya başlayacaksınız. Doğum sırasında da vücudunuz daha önce hiç yorulmadığı kadar yorulacak. Bu yüzden spor yaparak vücudunuzu güçlendirmek gittikçe önem kazanacaktır. Sadece bu da değil, spor yapmak çeşitli vücut ve kas ağrılarınızı da dindirecektir. Spor ve egzersiz yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli şey kendinizi aşırı yormamaktır. Sağlıklı bir spor programı için doktorunuzla ve eğitmeninizle konuşabilir, hamileler için özel egzersizlerden yararlanabilirsiniz.
Gün içinde yeterince su içmek kabızlık, hemoroit, idrar yolu ve kesesi enfeksiyonlarını engellemenin en etkili yöntemidir. Hamile kadınların günde en az 2 litre su içmesi gerekmektedir. Elbette bu oran her kadın için sabit değildir. Vücudunuzun ihtiyaçlarına göre içmeniz gereken su miktarı değişebilir. Ancak su içmenizin gereksinimi kesindir.
Hamilelik boyunca günlük tutmak mental açıdan oldukça yararlı olabilir. Kendi durumunuzu takip etmenin yanı sıra günün birinde geri dönü bakabileceğiniz güzel bir hatıra da edinmiş olacaksınız. Ayrıca hamilelik süresince depresif veya melankolik hissediyorsanız günlük tutmak sizi daha mutlu bir ruh haline yönlendirebilir.
Kegel egzersizleri pelvik kaslarınızı güçlendiren bir çeşit antrenmandır. İstikrarlı bir şekilde yapıldığında doğum sonrası iyileşmeyi hızlandırır ve idrarınızı tutmanızı kolaylaştırır. Üstelik herhangi bir yerde istediğiniz anda yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken sakin bir yere geçmek ve ister otururken ister ayakta bir şekilde pelvik kaslarınızı 10 ila 20 defa hızlıca sıkıp bırakmaktır.
Grip ve Covid 19 aşıları hamile kadınlar için son derece güvenlidir ve önerilmektedir. Her iki aşı da ciddi komplikasyonlara yakalanma şansınızı azaltır. Üstelik bedeninizin oluşturduğu antikorlar hamilelikte bebeğinizle de paylaşılır. Yani bebeğiniz doğuştan bağışıklık kazanır. Aşılar hakkında daha fazla bilgi için doktorunuzla konuşabilirsiniz.
12 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gereken birçok nokta vardır. Yapmanız gerekenler genel olarak sağlığınıza dikkat etmenizi gerektirir. Bol su içmeli, kegel egzersizlerine başlanmalı, aşılarınızı olmalı ve sağlıklı beslenmelisiniz.
Gebeliğin 12. haftasında hem annede hem de bebekte birçok değişiklik meydana gelir. Anneler stres, baş ağrısı, mide bulantısı ve baş dönmesi gibi belirtiler yaşayabilirler. Bu sırada bebekler ise uzuv gelişimi, hayati organların gelişimini ilerletmiş ve minik hareketler yapmaya başlamıştır.
Bebeğinizin cinsel organı hala gelişmekte. Bu yüzden cinsiyete dair net bir cevap verilemeyebilir. Cinsiyetten %100 emin olmak için birkaç hafta daha beklemeniz gerekecektir.
Göbeğiniz geçen haftaya göre biraz daha belirgin. Gittikçe de daha belirgin olacaktır. Bebeğiniz büyüdükçe karnınız da bu haftalardan itibaren büyümeye devam edecektir.