22. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelik
22. HAFTA
GEBELİK

Bebeğinizle her geçen gün daha fazla ileitşim kurabilirsiniz. Bebeğiniz de aynı şekilde büyüyerek ve sizi tekmeleyerek orada olduğunu hatırlatmak istiyor. Hamileliğin 22. haftasında geçireceğiniz gebeliğin kalanını keşfedelim.  

Hamileliğin 22. Haftasının Önemli Noktaları

Kendinize nazik davranmalısınız. Çevrenizden aldığınız desteği sonuna kadar kullanın ve sağlıklı bir hamileliğin önünü açın.

Pozitif Olumlamalar

Pozitif olumlamalar, hamilelik ve ebeveynliğin zorluklarını aşmak için güçlü bir araçtır. Eşsiz yolculuğunuza göre farklı şekillerde olumlamalar yapabilirsiniz.

Evcil Hayvanlar ve Hamilelik

Tüylü dostlarınızın hamileliği hissetme konusunda esrarengiz bir yeteneğe sahip olduğunu biliyor muydunuz? Birçok uzman ve evcil hayvan sahibi, köpek ve kedilerin hamilelikle ilgili değişiklikleri tespit edebildiğine inanmaktadır. Köpeğiniz ekstra koruyucu davranışlar sergileyebilir veya kediniz karnınıza kıvrılabilir. Doğumdan sonra bile evcil hayvanlarınız bebeğinizle bağ kurabilir.

Sağlık ve Mutluluğu Teşvik Etmek

Genel inanışın aksine, beden ölçüleriniz ne olursa olsun sağlıklı bir hamilelik geçirebilirsiniz. Aşırı kilolu veya obez olmak bazı komplikasyonların riskini artırsa da çoğu yönetilebilir ve bazı durumlarda önlenebilirdir. Ancak bunları gerçekleştirmek için doktorunuzla iş birliği içinde çalışmanız gerekir. 

22 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebeğinizle çok özel bir andayız. Artık kalbinizin sesini duyabiliyor. Doğduktan sonra da kalp atışınızı dinleyerek sizi hissetmeye devam edecektir.

Bebeğin Saçları ve Kaşları

Bebeğinizin sevimli başına hayranlıkla bakarken, narin bebek saçlarının varlığını fark edebilirsiniz. Şu anda ince olan bu yumuşak tüyler, hamileliğinizin sonunda gür ve hacimli bir hale gelebilir. Saçların ortaya çıkmasının yanı sıra, bebeğiniz artık kaşlara da sahip.

Bebeğiniz kalbinizi duyuyor

Bebeğinizin işitme duyusu gelişirken şaşırmaya hazır olun. Bebeğiniz artık vücudunuzdan gelen sesleri ayırt edebilir. Nefes alışınızın nazik ritmi, kalbinizin ritmik atışları ve sindiriminizin ince senfonisi küçük çocuğunuz için tanıdık melodiler haline gelecektir. Bebeğinizin işitsel yetenekleri geliştikçe bu sesler giderek artacaktır. Bebeğiniz doğduktan sonra, doğum öncesi deneyimlerini anımsatan seslerle uyumanın rahatlığını yaşayabilir.

Bebeğinizin Vücut Yağları Gelişiyor

Bebeğinizin narin cildinin altında bir yağ tabakası şekilleniyor. Bebeğiniz şu anda ince bir fiziğe sahip olsa da sevimli tombul vücudunun ufukta olduğundan emin olabilirsiniz. 

22. Hafta Gebelik Belirtileri

Son birkaç haftanın getirdiği rahatlık sizi hareketlendirmiş olaiblir. Ancak aşırı yorulmanın hamilelik üzerinde etkisi büyük. Yeterince dinlendiğiniz sürece bu belşirtiler sizi çok etkilemeyecektir. O yüzden kendinize dikkat edin.

Akne ve Sivilceler

Daha önce hiç sivilce yaşamamış olsanız bile hamilelik sivilceleri ortaya çıkacaktır, bu yüzden paniğe kapılmayın. Hamilelik sırasındaki cilt problemlerinin sebebi hormonsal değişikliklerdir. Herhangi bir akne ilacı kullanmadan önce dikkatli olun. Seçtiğiniz ürünlerin güvenliğinden emin olmak için sağlık uzmanınıza veya bir dermatoloğa danışın. Bazı akne tedavilerinin anne adayları için önerilmediğini ve belirli türlerin ciddi doğum kusurlarına yol açabileceğini unutmayın. 

Örümcek Damarlar

Gebeliğin artan kan hacmi ve büyüyen rahmin uyguladığı basınç gibi etkileri örümcek damarlara yol açabilir. Küçük kan damarlarından oluşan bu karmaşık ağlar genellikle cilt yüzeyinin yakınında, özellikle de bacaklarda görülür. Çeşitli desenleri olan bu damarlar bir örümcek ağına, bir ağacın dallarına benzeyebilir veya hatta ayrı ince çizgiler oluşturabilir. Varisli damarların aksine, örümcek damarları dışarı doğru çıkıntı yapmaz. Düzenli egzersiz yaparak, ayaklarınızı yükselterek, uzun süre oturmaktan veya ayakta durmaktan kaçınarak ve kompresyon çorapları kullanarak geçmelerini sağlayabilirsiniz. 

İshal 

Kabızlık hamilelik sırasında daha yaygın olsa da ara sıra ishal nöbetleri de meydana gelebilir. Ayrıca, bazı kadınlar hamileliğin son dönemlerinde, genellikle doğumdan önce hafif ishal bildirmektedir. Bir günde üç veya daha fazla kez sıvı dışkılama yaşarsanız doktorunuza haber verin. Bol su için ve yiyeceklerinize fazladan tuz atın. Reçetesiz satılan ishal kesici ilaçlar için doktorunuzla konuşabilirsiniz. İshal iki günden fazla devam ederse gıda zehirlenmesi geçiriyor olabilirsiniz. En kısa zamanda doktorunuza haber verin. 

Şişme

Hamilelikte vücudunuz daha çok su tutacak, sıvı birikimi artacak ve büyüyen rahminiz kan döngüsünü engelleyecek. Tüm bunların sonucunda ise vücudunuzda şişme ve ödemler meydana gelecektir. Doğumdan sonra vücudunuz idrar ve terleme yoluyla fazla sıvıyı etkili bir şekilde atacaktır. Ancak, ayaklarınızda, ayak bileklerinizde, ellerinizde veya yüzünüzde aşırı veya ani şişme gibi preeklampsi belirtilerine karşı dikkatli olun. 

Bacak Krampları

İkinci üç aylık dönemde, bacak krampları gece uykunuzu mahvedebilir. Bu kramplar, vücudunuzun taşıdığı ekstra ağırlıktan veya hamileliğe bağlı şişlikten kaynaklanabilir. Rahatsızlığı hafifletmek için, bacağınızı uzatın ve ayak parmaklarınızı kaval kemiğinize doğru esneterek baldır kaslarınızı gerin. Ayrıca etkilenen kasa masaj yapabilir, sıcak su torbası koyabilir veya ısınma hareketleri ile ısıtabilirsiniz.

Pelvik Ağrı

Vücudunuz mucizevi hamilelik sürecine adapte olurken, normal değişiklikler pelvik ağrıya katkıda bulunabilir. Gevşeyen bağlar, kilo alımı ve ağırlık merkezinizdeki kaymalar gibi faktörler pelvisi çevreleyen kaslar ve bağlar üzerinde baskı oluşturur. Karnınızın büyümesi pelvisinizi öne doğru iter ve pelvik rahatsızlığa yol açar. Kalça kemiklerinizin üst kısmından kalçanızın kıvrımına kadar çeşitli bölgelerde hem önden hem de arkadan ağrı, batma, sızlama veya yanma hissi, yaşayabilirsiniz.

Belirtileriniz Yok mu?

Her hamilelik kendine özeldir. Bu yüzden burada yazan her belirtiyi yaşamak zorunda değilsiniz. Eğer burada yazmayan bir belirtiye sahipseniz Hamilelik Belirtileri sayfamızdan araştırıp bilgi edinebilirsiniz.

hamile kadın ishal oldu

Hamileliğin 22. Haftasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Sağlığınıza her zamankinden daha çok önem gösterin. Bebeğinizin ihtiyaçlarına göre eksikliklerinizi kapatın ve kendinizi yoracak tüm riskli hareketlerden uzaklaşın.

Baby Shower Planlayın 

Baby shower’lar genellikle bir arkadaş ya da akraba tarafından düzenlenir. Ancak etkinliğin teması, kimlerin katılacağı gibi konularda siz de dahil olmalısınız. Baby shower için büyük bir etkinlik veya dostlarınızla bir arada olacağınız ufak bir toplaşma planlayabilirsiniz.

Demir Tüketin

Hamilelik sırasında vücudunuz, genişleyen kan hacminizi desteklemek, büyüyen bebeğinizi beslemek ve plasentayı beslemek için fazladan demire ihtiyaç duyar. Yetersiz demir alımı anemiye yol açarak yorgunluk ve uyuşukluğu şiddetlendirebilir. Demir açısından zengin besinler tüketmeye çalışın ve demir takviyelerinin gerekliliği konusunda sağlık uzmanınıza danışın. 

Karpal Tünel Sendromuna Dikkat Edin

Ellerinizde ve bileklerinizde hamileliğin neden olduğu şişlik, karpal tünel sendromu gelişme olasılığını artırır. Sık sık mola verin, bileklerinizi düzenli olarak gerin ve günlük faaliyetleriniz tekrarlayan el hareketleri içeriyorsa ergonomik bir pozisyona geçin.

hamile kadın karpal tünel sendromuna yakalanıyor

Hamileliğin 22. Haftasıyla İlgili Sık Sorulan Sorular

22 haftalık gebelik kaç ay eder?

22 haftalık gebelik, yaklaşık olarak 5 buçuk aylık bir süreye denk gelir. 

22 haftalık gebelikte anne kaç kilo almalı?

Gebelikte kilo alımı, bireyden bireye değişebilir ve doktorunuzun önerilerine göre de değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak, 22 haftalık gebelikte anne ortalama olarak 5-10 kilo arasında kilo alabilir. 

Gebelikte 22 hafta neler olur?

22 hafta gebelikte bebeğinizin organları gelişmeye devam eder ve bebeğiniz yavaşça kilo almaya başlar. Aynı zamanda duyuları gelişir ve dışarıdan gelen sesleri algılamaya başlar.

22 haftalık gebelikte bebek hareketleri nasıl hissedilir?

22 haftalık gebelikte bebek hareketlerini önceki haftalara göre daha rahat hissedebilirsiniz. Bebek, rahim içinde aktif olarak hareket eder ve bu hareketler zamanla daha belirgin hale gelir. Bebek hareketlerini daha rahat hissetmek için sessiz bir ortamda rahat bir şekilde yatın veya oturun. Ardından göbeğinize odaklanın ve sessizce dinleyin. Bebeğinizin aktif olacağı saatler değişebilir, bu yüzden bu saatlerin kaydını tutarak bebeğinizi ne zaman dinlemeniz gerektiğini çıkarabilirsiniz.