Hamileliğin neredeyse 2. ayını doldurdunuz. Vücudunuz gittikçe daha çok değişiyor ve hamileliğe daha iyi hazırlanıyor. Vücudunuzdaki diğer hamilelik değişimlerini gelin beraber keşfedelim.
Neredeyse 2 ay geçti. Önümüzdeki aya girerken hamileliğinizle ilgili önemli gelişmelere göz atın.
Bebeğinizin el ve ayak parmakları neredeyse oluştu. Ancak şu anda ufacıklar ve henüz perdeliler. Bu sırada bebeğinizin uzuvları içerisinde sinirler, kemikler ve kaslar oluşmaya devam ediyor.
Hamilelikle beraber göğüsleriniz biraz daha değişmeye devam edecek. Şu anda görüşleriniz hassas ve şişkin hissediyor olabilir. Bu yüzden hamileliğe özel sutyenler almayı düşünebilirsiniz.
Bebeğiniz tü mgücüyle gelişmeye devam ediyor. Minik parmakları ve kolları oluşurken bebeğiniz ayn ızamnada azıcık da kendini sallamaya başladı. Tabi bu sallanlamları ilerleyen zamanalrda gerçekten hissedebileceksiniz.
Bebeğiniz hareket ediyor! Şu anda bu hareketler daha çok anlık gelişen titremeler ve esnemeler şeklinde. Bu hareketler genellikle 7 ila 8 haftalar arasında başlar ve ultrasonda görülebilir. Ancak bebeğinizin hareket ettiğini, 16 ila 22 haftaları arasına hissedemezsiniz. Bebeğinizin şu an küçük olması nedeniyle hareketlerini tam olarak hissettirmiyor. Yani bebeğiniz büyüdükçe hareketlerini daha iyi hissedebilirsiniz.
Bebeğinizin solunum sistemi oluşmaya başladı. Soluk borusu minik ciğerlerini boğazına doğru bağlamak için gelişiyor. Bir kaç ay içinde bebeğiniz nefes alıp verme egzersizleri yapmaya başlayacak. Doğduğunda ise derin bir nefes alacaktır. Hepsinin temeli şu anda atılıyor.
Yeni gelişen sinir ağı bebeğinizin bedeni boyunca yayılıyor. Yayılan sinirler hem birbirleriyle hem kaslarla hem de diğer dokularla bağ kurmaya başladı. Yani briaz daha büyüdükten sonra bebeğiniz sizi hissetmeye başlayacak demektir.
2 ayı geride bırakırken gelen hamilelik belirtileri de değişmeye ve çeşitlenmeye başladı. Daha önce yaşamadığını hamilelik belirtilerini yaşayabilirsiniz. İlk üç aylık dönem boyunca da böyle devam edecektir. Ardından yepyeni bir evre ve yepyeni belirtiler.
Akıntının beyaz ve akışkan olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Yüksek östrojen seviyelerinden kaynaklanan beyaz vajinal akıntı son derece normaldir. Akıntının rengi yarı şeffaf bir beyazdan süt beyazına değişebilir. Genellikle yoğun ve kokusuzdur. Ancak hafif kokulu olma ihtimali de bulunmaktadır. Eğer vajinal akıntınızda beklenmedik bir renk varsa, kokusu rahatsız ediyorsa, beraberinde acı, kaşınma veya herhangi farklı bir belirti gösteriyorsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Vücudunuzda artan hormonlar göğüslerinizi. Büyütmeye başladı. Bunun bir numaralı sebebi vücudunuzun süt üretmeye hazırlanması. Göğüslerinizin hamilelik boyunca 1 2 beden büyümesi son derece normaldir. Özellikle ilk çocuğunuzsa göğüslerini oldukça büyüyebilir. Göğüste gerçekleşen diğer değişiklikler arasında damarların görünür hale gelmesi, meme uçlarının koyulaşması bulunmaktadır.
Hormonsal değişiklikler erken hamilelik döneminde şişkinlik yaratabilir. Bu şişkinlik, tıpkı regl döneminde hissettiğiniz şişkinliğe benzer olacaktır. Regl döneminde şişkinlik ve başa çıkmak için giydiğiniz rahatlatıcı kıyafetler varsa onları giymeyi düşünebilirsiniz.
Hamilelikle beraber tüm koku algınız değişebilir. Daha önceden almadığınız kokuları almaya başlayabilir veya sevdiğiniz kokulardan tiksinmeye başlayabilirsiniz. Koku hassasiyeti aynı zamanda yemeklerden kaçınmanıza da sebep olabilir.
Bilinçaltınızın son hızla değişen dünyanıza yetişmek için size gösterdiği bu rüyalar bazen çok tuhaf olabilir. Amele kalan birçok kadın son derece tuhaf rüyalar gördüğünü belirtmektedir. Gördüğünüz rüyalar hamilelikle ilgili bile olmayabilir. Bu rüyalar genellikle hamilelik dönemine ait endişeler ve stresle ortaya çıkmaktadır. Günlük hayatınızdan stresi azaltarak bu tuhaf rüyaların sayısını azaltabilirsiniz.
Artan kan akışı ve yorgunluk beraberinde baş ağrısı da getirmektedir. Aynı şekilde hamilelikten önce çok kahve içen biriyseniz ve şu an kafeini azaltırsanız bu da baş ağrısına sebep olabilir. Başarılarınızla ilgili. Doktorunuzla konuşarak size uygun bir ağrı kesici bulabilirsiniz. Hamilelikte asetaminofen, aspirin ve ibuprofen gibi ilaçlar genellikle sağlıklı olsa da birçok migren ilacı risk taşımaktadır.
Hamile kadınların birçoğu sabah bulantılarını yaşamaktadır. Ancak %3’lük bir kesim normal sabah bulantılarından çok daha fazlasını yaşamaktadır. Hyperemesis Gravidarum (HG) denilen bu durum dehidrasyon, kilo kaybına ve farklı komplikasyonlara yol açabilir. Eğer normalden çok daha sık, her yemek yedikten sonra veya kan kusuyorsanız mutlaka doktorunuza ulaşın. Bu kusmalar beraberinde aşırı kilo kaybı, kırgın hissetme, baş dönmesi, bayılma, ateş, karın ağrısı veya koyu renkli idrar getirebilir. Bu tür durumlarda hemen doktorunuzla konuşmalısınız.
Her hamilelik kendine özeldir. Bu yüzden burada yazan her belirtiyi yaşamak zorunda değilsiniz. Eğer burada yazmayan bir belirtiye sahipseniz Hamilelik Belirtileri sayfamızdan araştırıp bilgi edinebilirsiniz.
Hamileliğin en önemli anı o an bulunduğunuz andır. Bu yüzden kendinize her daim dikkat etmelisiniz. Bu hafta dikkat etmeniz gereken konuları ise aşağıda keşfedebilirsiniz.
Birçok anne hamilelik devam ettiği sürece büyüyen karınlarının fotoğrafını çeker. Bu fotoğraflarla hem ileride fotoğraf albümünüzü süsleyebilir hem de geçirdiğiniz yolculuğu hatırlamanızı sağlayabilir. İleride bu fotoğraflara, eşinizle veya çocuğunuzla bakarak bu güzel günlere hatırlayabilirsiniz. Sadece hatıra değil, aynı zamanda karın büyümenin de takip ettiğiniz için sağlık açısından da yararlı olacaktır.
Hamilelik sırasında üzgün hissetmeniz çok normal. Birçok hamile kadın depresif bile hissetmektedir. Eğer bu hisler 2 haftanın daha uzun sürerse doktorunuza danışmalısınız.
Erken hamilelik döneminde düşündüğünüzden çok daha fazla yorulursunuz. Çünkü bedeniniz şu anda yeni bir hayat yaratıyor. Hamilelik aynı zamanda sık idrara çıkma, mide bulantısı, mide yanması, bacak krampları ve horlama gibi şikayetlerle beraber. Uyku düzeninizi de alt üst edecektir. Bu yüzden erken yatmaya dikkat edin. Aksi takdirde gece uykunuzu tam olarak alamayabilirsiniz. Daha sağlıklı uyku çekmek için uyku hijyeninizi geliştirmeyi deneyebilirsiniz.
Güneş kremi kullanmak her zaman önemlidir. Ancak hamilelikte hem siz hem de bebeğiniz için ekstra önem kazanır. Hamile kadınların birçoğunun da gerçekleşen cilt karmaları, yani melazma adı verilen durum, hormonsal değişikliklerden tetiklenebilir. Güneş kremi kullanarak melas imanın oluşumunu engelleyebilirsiniz. Melazma vücudun herhangi bir yerinde çıkabilir ancak genellikle yüzde belirmektedir. Kara melazma lekeleri hamilelikten sonra kendiliğinden kaybolmaktadır. Ancak bu durumu direkt olarak engellemek için her gün hava güneşli olmasa bile mutlaka 30 faktör ve üzeri güneş kremi kullanmalısınız.
Hamilelikte almanız gereken sağlıklı bir kilo miktarı vardır. Hamilelik boyunca aldığınız kiloyu takip ederek sağlıklı sınırlar içerisinde kaldığınızdan emin olabilirsiniz. Hatta sadece kilonuzu takip ederek ikiz veya üçüz hamileliğiniz olduğunu bile keşfedebilirsiniz. Ne kadar kilo almanız gerektiğini öğrenmek için hamilelik kilo hesaplama aracımızı deneyin.
8 haftalık hamile annede birçok değişiklik gerçekleşmektedir. 8 haftalık hamile bir anne olarak yaşayacağınız belirtiler beyaz akıntı, göğüs büyümesi, karın şişkinliği, koku hassasiyeti, tuhaf hamilelik rüyaları, baş ağrısı ve şiddetli sabah bulantılarıdır.
8 haftalık gebelikte bebeğinizin sağlığı için dikkat etmeniz gereken önemli noktalar vardır. Bunlar mental sağlık, uyku düzeni ve güneşten korunma gibi önemli noktalardır.
8 haftalık hamilelikte göbeğinizin çıkması için henüz erken. Göbeğinizin çıkması için bebeğinizin iyice büyümesi gerekir.
Evet. 8 haftalık gebelikte cinsel ilişkiye girmenin hiçbir sakıncası yoktur. Hamilelik veya cinsellikle ilgili farklı sağlık problemleriniz varsa bunları doktorunuza danışmanız gerekebilir.