Hamileliğin 17. haftasına hoş geldiniz. Artık 4 ayı doldurduk ve 5. ayımıza girmiş bulunuyoruz. Hamileliğin en güzel dönemlerine adı madım yaklaştık. Gelin beraber buı haftanın anne adayalarına getirdiklerini keşfedelim.
Bu hafta çok güzel yenilikler sizi bekliyor. Artık bebeğinizle iletişim kurmaya başlayabilirsiniz!
16 ve 22. haftalar arasında bebeğiniz vücudunuz içindeki sesleri duymaya başlar. İlk duyacağı seslerse sindirim sisteminiz, nefes alışverişiniz ve kalp sesiniz olacaktır.
İkinci üç aylık dönemde uyku problemleriniz azalacaktır. En sağlıklı uyku için yan yatarak uyuyabilirsiniz. Böylece organlarınıza ve damarlarınıza yapılan baskı azalacaktır. Bu da rahminize giden kan akışının engellenmesini önler. Yani bebeğiniz daha fazla oksijen ve besin alır.
Gelecekte dönüp bakacağınız bir fotoğraf albümüne sahip olmak isteyebilirsiniz. Bunun için şimdiden fotoğraf çekmeye başlayın. Ailenizle geçmiş anıları hatırlamak istediğinizde hamilelik dönemi fotoğrafları sizinel olacaktır.
Bebeğinizin vücudu güç toplamaya devam ediyor. Çeşitli yerlerden gelişerek bedeni bütünlüğünü kurmaya başladı. Yakında bu minik beden büyüyerek sizi tekmelemeye hazırlanıyor.
Bebeğinizin iskeleti yumuşak kıkırdaktan sert kemiklere dönüşüyor. Kalsiyum içeren yiyecekler tüketerek bebeğinizin kemik gelişimine destek olabilirsiniz.
Bebeğinizi hayatta tutan göbek kordonu gün geçtikçe gelişiyor ve büyüyor. Hamileliğin sonuna kadar büyümeye devam edecek olan göbek kordonu 20 santimetreye kadar uzayacak ve 3 santimetre kalınlığa sahip olacaktır.
Bebeğinizin derisi her geçen gün kalınlaşırken bir taraftan da ter bezlerini oluşturmaya başladı. Önümüzdeki hafta tüm deri katmanları tamamen oluşmuş olacak.
Hamileliğin güzel günlerine gelsek de baız belirtiler canınızı sıkmaya devam edebilir. Bu haftalarda yaşayabileceğiniz bazı hamilelik belirtilerini aşağıda keşfedebilirsiniz.
Hamilelik sırasında baş dönmesi son derece normaldir. Özellikle kardiyovasküler değişikliklerden dolayı baş dönmesi sıkça yaşanır. Baş dönmesinin yanında yüksek nabız, kan akışının hızlanması ve kan dolaşımında değişiklikler olması mümkündür. Bütün bu belirtiler oldukça normaldir. Başınız dönmeye başladıysa sakince bir yere oturun ve dinlenin.
Arada ırada görüşünüzün bulanıklaştığını ve gözlerinizin kuruduğunu fark edebilirsiniz. Size garip gelse de hamilelik sırasında görme değişiklikleri son derece normaldir. Hormon, metabolizma ve kan dolaşımında meydana gelen değişikliklerin tamamı görme duyunuzu değiştirebilir. Eğer görüşünüzde özellikle çift görme ve görme kaybı gibi daha ciddi durumlar varsa hemen doktorunuza ulaşmalısınız.
Hafif kaşınmalar her hamilelik sürecinde görülen normal belirtilerdir. Özellikle cildin gerildiği bölgelerde, yani göğüs ve karın bölgenizde bolca hissedebilirsiniz. Bu kaşımalar bazen artarak egzamaya sebep olabilir. Bu tarz durumlarda buz torbasıyla soğuk kompres veya losyon uygulayabilirsiniz. Kaşınma devam ediyorsa ve dökülmeler gerçekleşiyorsa doktorunuza haber vermelisiniz.
Göğüslerinizde, karnınızda veya sırtınızda ufak çatlaklar meydana gelebilir. Bu çatlaklar genellikle doğumdan sonra kaybolmaktadır. Çatlaklar oluştuğunda losyon ve kremler uygulayarak kaşıntıları ve rahatsızlıkları azaltabilir, iyileşmelerine yardımcı olabilirsiniz. Çatlakları azaltmak için kilo alımını yavaşlatabilirsiniz.
Hormonlar ve değişen duygu halleriniz rüyalarınızı tuhaflıklarla doldurabilir. Canlı rüyalar, kabuslar ve anlamsız tuhaf şeyler son derece normaldir. Bazen duygularınız ruh halinizi anlamanıza yardımcı olabilir. Bu yüzden rüyalarınızı yazmak isteyebilirsiniz.
Hamilelikte yaşadığınız hormon değişiklikleri sindirim sisteminizin yavaşlamasını sağlayacaktır. Bu da kabızlığa sebep olacaktır. Kabızlıkla başa çıkmak için bol su için, lif içeren yiyecekler tüketin ve bol egzersiz yapın. Doktorunuz tarafından yazılan ilaçları da deneyebilirsiniz.
Her hamilelik kendine özeldir. Bu yüzden burada yazan her belirtiyi yaşamak zorunda değilsiniz. Eğer burada yazmayan bir belirtiye sahipseniz Hamilelik Belirtileri sayfamızdan araştırıp bilgi edinebilirsiniz.
Hamileliğin önemli bir bölümünü geride bırakmaya yakınız. Bu sürede dikkati elinizden bırakmamalı, bebeğinizle kendinizi önemsemeye devam etmelisiniz.
Derin nefes alma, hamile yogası, hamile masajı ve kas gevşetme egzersizleri sakin kalmanıza ve daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir. Bu rahatlatıcı teknikler hamilelik döneminde faydalı araçlar olabilirler.
Hamilelik sırasında emniyet kemerinizi takmanız ve doğru şekilde bağlamanız çok önemlidir. Kucak kısmını karnınızın altına ve kalça kemiklerinizin üzerine, omuz kemerini ise göğüslerinizin arasına ve karnınızın yan tarafına yerleştirin. Emniyet kemerinizi doğru bağlamak bebeğinize gelecek zararı azaltacaktır. Küçük de olsa bir otomobil kazasına karışırsanız, derhal sağlık uzmanınıza haber verin.
Hamilelik boyunca iyi beslenmek, büyüyen bebeğinizi desteklemek ve her ikinizin de ihtiyaç duyduğu besinleri almak için çok önemlidir. Ancak, hamilelikte beslenme hakkında her kafadan bir ses çıkmaktadır. En sağlıklı öneriler için doktorunuzla konuşabilirsiniz. Yeni yemek planınıza dair tecrübelerinizi not alın ve kendinize göre basit uyarlamalar yapmaktan çekinmeyin.
Hamilelik sırasında yaşayacağınız melazmaları engellemek için güneş kremi kullanmalısınız. Hava bulutlu bile olsa en az 30 faktör güneş kremi kullanmanız tavsiye edilir. Güneşin en yoğun olduğu sabah 10 ve öğlen 2 saatleri arasında güneşten kaçının.
17 haftalık hamilelik, yaklaşık olarak 4 ay ve 1 haftaya veya 5. ayın başına denk gelir.
17 haftalık gebelikte anne, bebeğinin hafif hareketlerini hissetmeye başlar. Bebeğinizin minik hareketlerini içinizde hissetmeye başlıyor olabilirsiniz.
17 haftalık gebelikte anne, yaklaşık olarak 2-3 kilo almış olmalıdır. Ancak her anne adayının kilo alımı farklı olabilir. Aldığınız kiloyu takip edin ve doktorunuzla paylaşın.
17 haftalık gebelikte bebeğiniz yaklaşık olarak 12 – 13 cm boyunda ve ağırlığı ise 100 – 150 gramdır. Bebeğinizin boyutunu bir turpa benzetebilirsiniz.