7. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelik
7. HAFTA
GEBELİK

Hamileliğinizin 7. haftasına geldiniz. 7. haftanın özelliklerini ve bu haftada nelerle karşılaşacağınızı içeriğimizde okuyabilirsiniz. Hamilelik yolculuğu devam ediyor!

Hamileliğin 7. Haftasının Önemli Noktaları

Hamileliğinizin her haftası kendine özeldir. Bu hafta dikkat etmeniz gereken önemli noktaları aşağıda bulabilirsiniz.

Bebeğinizin Şekli Oluşuyor

Bebeğinizin uzuvları genel olarak şeklini alıyor ve yerlerine yerleşmeye başladı. Artık gözleri burnu ağzı ve kulakları. Olması gerektiği gibi görünüyor. Aynı şekilde kol ve bacakları uzamaya devam ediyor.

İlk Testlerin Vakti Geldi

İlk 3 aylık dönemde bebeğinizin sağlığından emin olmak için yapabileceğiniz birçok test bulunmaktadır. Bunların arasında kan testi, ultrason ve koryonik villus testi bulunmaktadır. Bu testler hakkında daha fazla bilgi almak ve hangi testleri yaptırmanız gerektiğini öğrenmek için doktorunuzla konuşabilirsiniz.

Kaçınılması Gereken Yiyecekler

Hamilelik süresince metal içeren yiyeceklerden ve çiğ yiyeceklerden kaçınmalısınız. Bunların arasında kılıç balığı, marine edilmiş etler, çiğ istiridye, kurabiye hamuru, fasulye filizleri, aşırı kahve ve pastörize edilmemiş meyve suları bulunmaktadır.

7 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebeğinizin artık bir yüzü var! Ancak gelişmeye hala devam ediyor. Biraz da minicik. Ancak hiç merak etmeyin. Birkaç ay içindebebeğinizin yüzünü çok daha rahat bir şekilde görebileceksiniz. 7 haftalık bebek gelişimini gelin beraber keşfedelim. 

Bebeğinizin Gözleri

Bebeğinizin görmesini sağlayacak o minik gözleri oluşmaya başladı. Şu anda kornea, iris göz bebeği lensler ve retina oluşuyor. Birkaç hafta içinde de gelişimi tamamen bitecek.

Bebeğinizi Sindirim Sistemi

Bebeğinizin midesi, yemek borusu, ciğeri ve pankreası oluşmaya başladı. Biraz daha geliştikten sonra yerlerini alacaklar ve büyümeye devam edecekler. Ancak bebeğinizin sindirim sistemi uzun bir süre çalışmayacaktır.

Beyin Gelişimi

Bebeğinizin beynini ve omuriliği oluşturacak olan nöral tüp tamamen gelişmiş durumda. Şimdi sıra bebeğinizin beyni ve sinirlerinin gelişiminde. Bebeğinizin beyni şu anda 3 parçadan oluşmakta. Bunlar çeşitli hormonları kontrol eden ön beyin, beyin kökün oluşturacak orta beyin ve ilerde beyincik olarak adlandıracağımız arka beyin bölümleridir. Bebeğinizin beyni her dakika 250.000 hücre kazanmakta.

7. Hafta Gebelik Belirtileri

Vücudunuz bebeğinize uyumlu bir ortam yaratmak için 7 haftadır uğraşıyor. Bu 7 hafta sonucunda vücudunuzda oluşabilecek çeşitli gebelik belirtilerini gelin keşfedelim.

Koku Hassasiyeti

Birçok hamile kadın eskiden normal olarak algıladığı kokulara yeni tepkiler göstermektedir. Hatta bazı kokular hamile kadınları kusacak noktaya bile getirebilir. Bunun bir numaralı sebebi vücutta artan östrojen seviyesidir. Şu anda işiniz evcil hayvanınız eviniz bile kötü kokuyor olabilir. Ancak şunu unutmayın, koku hassasiyeti geçicidir ve birkaç hafta içinde tamamen ortadan kaybolabilir.

Yiyeceklerden Kaçınma

Eskiden sevdiğiniz yiyeceklerin sizi artık hiç cazip gelmediğini fark etmiş olabilirsiniz. Belirli yiyeceklerden kaçınma da aynı şekilde hızlıca artan östrojen seviyesinin bir etkisidir. Genellikle birinci 3 aylık dönemde başlar ve ikinci 3 aylık dönem sırasında kaybolur.

Sık İdrara Çıkma

Vücudunuzun genel hormon dengesinin değişmesi sizin daha çok idrara çıkmanıza sebep olacaktır. Yükselen hormonlarla beraber vücutta akan kan miktarı artar. Bu da böbrekler için daha fazla süzülecek kan demektir. Dolaylı yoldan daha çok idrara çıkma isteği doğar.

Duygu Değişimleri

Birçok hamile kadın 6 ile 10. haftalar arasında çeşitli duygu değişimleri yaşar. Duygu değişimleri, stres, yorgunluk ve hormon seviyesindeki değişikliklerden kaynaklanabilir. Elbette ki ebeveyn olma duygusu da. Anne adayları üzerinde farklı bir etki bırakacaktır. Eğer bu duygu değişimi sizi depresif veya üzgün yapıyorsan bunu doktorunuzla paylaşın.

Aşırı Tükürük Üretimi

Hamileyken daha fazla tükürüğe sahip olmak son derece normaldir. Hormon değişimleri, mide bulantıları. Ve mide yanmaları sizi daha fazla tükürük üretmeye teşvik edebilir. Bu durumla başa çıkmak için dişlerinizi sık fırçalayın ve bol bol su için. Bazı durumlarda sert şekerler ve sakızların da yardımcı olduğu görülmüştür.

Kabızlık

Hamilelik döneminde kadınların yarısından fazlası kabızlık yaşamaktadır. Bunun sebebi vücuttaki değişen hormon dengesinin vücut kaslarını. Rahatla atmasıdır. Bu da yiyeceklerin sindirim sisteminizden daha yavaş geçtiği anlamına gelir. Kabızlıkta başa çıkmak için yüksek lif içeren yiyecekleri deneyebilirsiniz. Tam tahıllı yiyecekler, meyveler, sebzeler tüketerek, bol bol su içerek, egzersiz yaparak ve vitamin takviyeleri ile kabızlıkla başa çıkabilirsiniz.

Mide Yanması

Asit reflü olarak da bilinen mide yanması mide denizden boğazınıza kadar yanıcı bir his bırakır. Oldukça rahatsız edici olmasının yanı sıra birçok anne adayı içinde kaçınılmaz bir durumdur. Bu ise azaltmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır. Yapabileceğiniz ilk şey midenizi rahatsız edecek yiyeceklerden kaçınmaktır. Sucuk ve sosis gibi işlenmiş etler, aşırı yağlı kızartmalar, soğan ve asitli içecekler kaçınabileceklerinize örnektir. Yapabileceğiniz bir diğer şey ise gün içinde daha sık şekilde ufak öğünler tüketmektir. Aynı zamanda öğünler arasında su içerek vücudunuza destek olabilirsiniz.

Belirtileriniz Yok mu?

Her hamilelik kendine özeldir. Bu yüzden burada yazan her belirtiyi yaşamak zorunda değilsiniz. Eğer burada yazmayan bir belirtiye sahipseniz Hamilelik Belirtileri sayfamızdan araştırıp bilgi edinebilirsiniz.

jinekolog hamile kadını muayene ediyor

Hamileliğin 7. Haftasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Hamileliğin 7. haftasında dikkat etmeniz gerekenlerin sayısı az değildir. Hem bebeğiniz hem de kendininiz için dikkat etmeniz gereken noktaları aşağıda okuyabilirsiniz.

Sağlıklı Beslenin

İlk 3 aylık dönemde beslenme düzeninizi oturtmak çok zor olabilir. Özellikle sabah bulantıları ve mide yanması gibi durumlar söz konusu olduğunda dengeli beslenmek neredeyse imkansız gibi görünür. Bu yüzden yiyebileceğiniz besinler arasında sağlıklı ve doyurucu tabaklar yapmaya çalışmalısınız. Ne yemeniz gerektiği konusunda emin değilseniz, hamilelik için en iyi besinleri araştırabilirsiniz. Yumurta, somon, fasulye, patates, tam tahıllı gıdalar, cevizler, yoğurt, brokoli ve yeşil yapraklı bitkiler sizin için en iyi seçenekler olacaktır.

Partnerinizle Bağ Kurun

Şu anda bebeğim bütün yükünü siz taşıyorsunuz. Bu süreçte partnerinizden yardım istemelisiniz. Partnerinizle aranızda kuracağınız duygusal bağın hamilelikten sonra da size çok yararı olduğunu göreceksiniz. Partnerinizle hamilelik, çocuk sahibi olmak ve gelecek hayalleriniz üzerine konuşun.

Bebeğinizin Cinsiyetini Tahmin Edin

Bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek için henüz çok erken. Ancak bebeğiniz hakkında partnerinizle beraber tahminler yürüterek işi eğlenceli bir oyuna çevirebilirsiniz. Ayrıca sitemizdeki Çin takvimi cinsiyet hesaplama aracını da kullanabilirsiniz. Çin Takvimi cinsiyetinin yalnızca eğlence amaçlı olduğunu unutmayın. Bebeğinizin cinsiyetini en doğru şekilde doktorunuz söyleyebilir.

Hamileliğinizin Duyurmak İster misiniz?

Birçok anne hamileliğinin duyurmak için ilk 3 aylık dönemin bitmesini bekler. Bunun sebebi genellikle hamilelikten ve herhangi bir risk olmadığından emin olmaktır. Ancak bazı anneler de duyduğu gibi bu haberi paylaşmak isteyebilirler. Siz de hamileliğinde dair bu haberi paylaşmayı isteyip istemediğinizi düşünmeye başlamalısınız.

doktor hamile kadına ultrasonu gösteriyor

Hamileliğin 7. Haftasıyla İlgili Sık Sorulan Sorular

7 haftalık gebelik belirtileri nelerdir?

7 haftalık gebelikte anneler hamilelik belirtilerinin yavaş yavaş farkına varacaklardır. Hissedeceğiniz hamilelik belirtileri koku hassasiyeti, yiyeceklerden kaçınma, sık idrara çıkma, duygu değişimleri, aşırı tükürük üretimi, kabızlık ve mide yanmasıdır.

7 haftalık hamilelik nelere dikkat etmeliyim?

Hamileliğinizin hala yeni. Şu anda partneriniz ile olan bağınıza ve sağlığınıza dikkat etmelisiniz.

7 haftalık gebelikte göbek çıkar mı?

Bebeğiniz henüz yeni oluşmuş bir embriyodur. Bu yüzden göbeğinizde herhangi bir yere kaplamaz ve göbeğinizi dışarı çıkarmaz.

7 haftalık gebelikte nasıl yatmalı?

İlk üç aylık dönemde yüzüstü hariç her pozisyonda yatabilirsiniz. İlerleyen aylarda rahminizin genişlemesi yatış pozisyonunuzu değiştirmenize sebep olabilir.

7 haftalık bebek karında hissedilir mi?

Bebeğiniz henüz hissetmeniz için çok küçük. Bu yüzden karnınızda bebeğinizi hissedememeniz oldukça normal.