Hamilelikte Mide Yanmasının Nedenleri ve Tedavileri

Hamilelikte Mide Yanmasının Nedenleri ve Tedavileri

Anne adayları hamilelik sırasında sıklıkla mide ekşimesi yaşarlar ve bu durum bebek büyüdükçe daha sonraki aşamalarda daha da şiddetlenmektedir. Bu rahatsızlığı hafifletmek için çeşitli çareler bulunsa da hamilelik boyunca annede mide yanması görülmesi normaldir. Peki, hamilelikte mide yanması neden olur? Hamilelikte mide yanmasının nedenleri ve tedavilerine yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Gebelikte (Hamilelikte) Mide Yanması ve Belirtilerİ

Gebe kadınlar genellikle hormon dalgalanmaları ve büyüyen rahmin bir sonucu olarak mide üzerindeki artan baskının neden olduğu mide ekşimesi yaşarlar. Bu oluşum sırasında bireyler mide ekşimesi ve mide ağrısı gibi rahatsızlıklar yaşayabilir. Vücudun bu tür rahatsızlıklara karşı daha duyarlı hale gelmesi ve mide ekşimesinin sonuçlarını hissetmesi normaldir. Hamilelik, hormonal değişiklikler nedeniyle mide ve yemek borusunun birleştiği yerde gevşemeye neden olarak mide asidi ve yiyeceklerin dışarı sızmasına neden olabilir. Sonuç olarak, bireyler mide ekşimesi yaşayabilir.

Mide ekşimesi göğüs, mide ve boğazı etkileyebilen bir dizi rahatsız edici semptomla karakterize edilen bir durumdur. Bu semptomlar, göğsün ortasında ağrılı bir yanma hissinin yanı sıra midede dolgunluk ve ağırlık hissini içerebilir. Mide ekşimesinin diğer yaygın semptomları arasında hazımsızlık ve yemek borusunda yemek sıkışması hissi, sık geğirme ve hıçkırık ve ağızda ve boğazda acı veya ekşi bir tat yer alabilir. Bazı durumlarda, mide ekşimesi mide içeriğinin ağza çıkmasına da neden olarak reflüye yol açabilir. Ek olarak, mide ekşimesi öksürüğe, boğaz ağrısına ve diğer rahatsız edici semptomlara neden olabilir. Genel olarak, hamilelikte mide yanması bir dizi rahatsız edici etkiye neden olabilen bir durumdur ve bu semptomlardan herhangi birini düzenli olarak yaşıyorsanız tıbbi yardım almanız önemlidir.

Gebelikte Mide Yanmasının Nedenleri

Hamilelik sırasında mide ekşimesi birçok faktörden kaynaklanabilir. Kişi gebeyken mide yanmasının sebeplerinden biri, dalgalanan hormon seviyelerinin sindirim sistemi içindeki kaslar üzerindeki etkisidir. Spesifik olarak hamilelik sırasında salgılanan hormonlar, yemek borusu ile midenin birleştiği noktada bulunan kapağın gevşemesine neden olabilir. Normalde bu kapakçık sıkıdır ve mide içeriğinin yemek borusuna girmesini engeller. Ancak gevşediğinde mide içeriği dışarı çıkabilir ve bu da reflü olarak bilinen bir duruma yol açar. 

Hamilelikte reflü, genellikle mide ekşimesi olarak adlandırılan bir yanma hissi ile karakterize edilen yemek borusunda tahrişe neden olabilir. Hamilelik sırasında mide ekşimesi, uterusun genişlemesinin birincil nedenlerinden biri olduğu çeşitli faktörlere bağlanabilir. Büyüyen bebeğin ve rahmin mideye yaptığı baskı mide asidinin yukarı doğru hareket etmesine neden olarak reflü ve mide yanmasına neden olabilir. Bu durum özellikle mide doluyken görülür. Mide üzerindeki baskı, hamilelik sırasında mide ekşimesinin en yaygın nedenidir. Bu nedenler en yaygın nedenler olmakla birlikte, nadiren de olsa safra taşlarının da ciddi mide yanmasına neden olabildiğini belirtmekte fayda var.Hamile Kadının Midesi Ağzına Geliyor

Hamilelikte Mide Yanması Şikayetinin Başlaması

Hamilelik döneminde anneler genellikle uzanıp dinlenmeyi tercih ederler ve bu süre zarfında midede yanma hissi ortaya çıkabilir ve hatta şiddetlenebilir. Yoğun mide ekşimesi yaşayan hamile kadınlar, dik oturarak uyumayı faydalı bulabilir. Bu pozisyon mide yanmasını rahatlatabilir ve bu nedenle hamile anneler için tavsiye edilir. Hamileliğin ikinci yarısında, rahmin 20. haftayı geçtikten sonra genişlemesi ve mideye baskı uygulayan bir boyut artışına neden olması nedeniyle mide yanması daha sık hale gelebilir. Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) nedeniyle kalıcı mide ekşimesi yaşayan hamile kadınlar, boğaz ağrısı, öksürük, göğüste rahatsızlık veya hırıltılı solunum gibi semptomlardan da şikayetçiyse tıbbi yardım almalıdır. Bu gibi durumlarda bir uzman tarafından kapsamlı bir değerlendirme yapılması önerilir.

Hamilelikte Mide Yanmasını Geçirmek İçin Yapılabilecekler

Bebek anne karnında büyürken midede rahatsızlık ve baskıya neden olarak mide ekşimesi, reflü ve mide ağrısı gibi yaygın sorunlara yol açabilir. Hamile kadınların %50'sinden fazlası, hamileliklerinin ikinci yarısında mide ekşimesi yaşar. Bununla birlikte, kişinin diyetinde, yeme alışkanlıklarında ve yaşam tarzında değişiklikler yapmak bu semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.

Gebelikte Mide Yanmasına İyi Gelen Yiyecekler

Hamilelik sırasında mide yanmasına iyi gelen yöntemlerden biri ılık süt tüketmektir. Ilık sütten dolayı gaz yapmaktan endişeleniyorsanız, midenizi rahatlatmaya da yardımcı olabilecek armut ve elma gibi meyveleri tercih edebilirsiniz. Meyveleri diyetinize dahil etmek, rahatlamanıza yardımcı olabilir ve mide ekşimesini hafifletebilir. Badem, sayısız faydası nedeniyle reflü şikâyeti yaşayan kişiler için şiddetle tavsiye edilen bir besindir. Badem tüketmenin en önemli avantajlarından biri, yüksek lif içeriğine atfedilen mide sağlığını geliştirme yeteneğidir. Bu nedenle, bademleri diyetinize dahil etmek, reflü semptomlarını hafifletmede ve genel sağlığınızı iyileştirmede uzun bir yol kat edebilir. 

Yatmadan önce bir bardak ılık su içmek midenizi yatıştırmaya ve rahatlamanıza yardımcı olabilir. Etkisini en üst düzeye çıkarmak için uyumadan 20-30 dakika önce suyun tüketilmesi tavsiye edilir. Bu basit uygulama, genel sağlığınızı iyileştirmek ve daha iyi uykuyu teşvik etmek için gece rutininize dahil edilebilir. Ilık su, sindirim sisteminizi sakinleştirerek, iyi bir gece uykusuna engel olabilecek her türlü rahatsızlığı veya şişkinliği azaltabilir. Ek olarak, sıvı alımı optimal vücut fonksiyonlarını sürdürmek için önemlidir ve ılık su içmek sindirime ve besin emilimine yardımcı olabilir. Bu nedenle, bir dahaki sefere gece için gevşediğinizde, gevşemenize ve dinlendirici bir uykuya hazırlanmanıza yardımcı olması için bir bardak ılık su yudumlamayı düşünün.Hamile Kadının Midesi Yanıyor

Hamilelikte Mide Yanmasını Önlemek İçin Yapılabilecekler

Hamilelik sırasında mide yanmasını önlemek için diyetinize dikkat etmeniz önemlidir. Kızartma, baharatlı ve çok yağlı yiyeceklerden kaçınılmalı, sebze ve meyveler ölçülü tüketilmelidir. Ancak mide yanmasını önlemek için sebzelerin iyi pişmesini sağlamak önemlidir. Hem anne hem de çocuk için sağlık sorunlarına yol açabileceğinden aşırı kilo alımından da kaçınılmalıdır. Ayrıca fast food yiyeceklerden uzak durulmalı ve yiyecekler iyice çiğnenmelidir. 

Bebeğe zarar verebileceği ve mide ekşimesi riskini artırabileceği için sigara içmek de hemen bırakılmalıdır. Mide yanmasını önlemek için dar giysiler giymekten de kaçınılmalıdır. Mide ekşimesi riskini azaltmak için akşam 8'den sonra yemek yemekten de kaçınılmalıdır. Asitli ve gazlı içeceklerin yanı sıra greyfurt da midedeki asitliği artırdıkları için kaçınılmalıdır. Meyve suları ölçülü tüketilmeli veya tamamen kaçınılmalıdır. Çok fazla kahve veya çay içmekten de kaçınılmalıdır. Anne adayları bu yönergeleri izleyerek mide ekşimesi riskini azaltabilir ve sağlıklı bir hamilelik sağlayabilir.

Hamilelikte Mide Yanmasının Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Meyan kökü, yemek borusunun iç yüzeyindeki koruyucu mukus tabakasını artırmaya yardımcı olan ve mide asidinin neden olduğu hasarı önleyen bitkisel bir ilaçtır. Ancak meyan kökünün aşırı ve uzun süreli kullanımı sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir ve bir uzman kontrolünde tüketilmelidir. Karbonatlı su mide asidini nötralize edebilir ve mide ekşimesini hafifletebilir. Ancak ölçülü tüketilmelidir. Elma sirkesi, seyreltilmiş biçimde tüketildiğinde, mide ekşimesi de dahil olmak üzere mide ile ilgili birçok sorunu hafifletmeye yardımcı olabilir ama bazı kişiler üzerinde olumsuz etkileri olabileceği için doktor kontrolünde alınmalıdır. 

Bunların yanında zencefil yüzyıllardır geleneksel tıpta kullanılmaktadır ve mide ekşimesi gibi diğer sindirim sorunlarının yanı sıra mide bulantısı ve kusmanın tedavisinde etkili olduğu bilinmektedir. Yemeklere katılarak veya bitki çayı olarak tüketilebilir. Yemeklerden sonra en az 30 dakika sakız çiğnemenin mide ekşimesini önlediği bilinmektedir. Bunun nedeni, mide asidini seyrelten ve sorunu önleyen tükürük üretimini uyarmasıdır. Mide ekşimesi sorunu evde kolayca uygulanabilen doğal ve bitkisel ilaçlarla giderilebilir. Bu ilaçlar arasında sakız, elma sirkesi, meyan kökü, zencefil ve karbonatlı su bulunur.

Gebelikte Mide Yanması İçin Kullanılan İlaçlar

Hamilelik döneminde mide ekşimesi ve gaz şikâyetiniz varsa Talcid tablet, Rennie tb, Rennie Duo Syrup, Gaviscon Tablet gibi antiasit ilaçlar mevcuttur. Bununla birlikte, gebelikte mide yanması için kullanılan ilaçlardan herhangi birini almadan önce doktorunuzdan tavsiye almanız çok önemlidir.Genç Hamile Kadının Midesi Yanıyor

Hamilelikte Mide Yanması ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Hamilelikte mide yanmasına neden olan yiyecekler?

Hamilelikte mide yanmasına neden olan yiyecekler arasında kızartma çeşitleri, çikolata, naneli şekerlemeler, kahve, çay, kola ve diğer asitli içecekler bulunmaktadır. Bunların yanında baharatlı yiyecekler, soğan ve sarımsak tüketimi de mide yanmasına neden olabilmektedir.

Gebelikte aşırı mide yanması neden olur?

Hamilelik boyunca plasenta, uterusun düz kaslarını gevşetme etkisine sahip progesteron adı verilen bir hormon üretir. Ek olarak, bu hormon ayrıca yemek borusu ile mide arasındaki kapağın gevşemesine neden olur, bu da mide asidinin yemek borusuna geri dönmesine ve mide ekşimesi olarak bilinen hoş olmayan bir hisse neden olabilir.

Hamile iken mideyi ne rahatlatır?

Düzenli ve besleyici bir diyet sürdürmek önemlidir. İyi bir kahvaltı yapmanın çok önemli olduğunu unutmayın. Büyük öğünler yemek yerine, gün boyunca sık sık daha küçük porsiyonlar yemeye çalışın. Beyaz ekmek, haşlanmış patates ve az yağlı makarna gibi yiyecekler midenizi rahatlatmaya yardımcı olabilir.

Hamilelikte mide yanmasına hangi meyve iyi gelir?

Mide ekşimesi yaşayan hamileler en etkili çare olarak kabul edilen ılık süt tüketerek rahatlayabilirler. Bazı insanlar ılık sütün gaza neden olduğunu iddia edebilir, ancak midelerini yatıştırmak için armut veya elma gibi diğer meyveleri tercih edebilirler. Ek olarak, meyve tüketmek mideyi rahatlatmaya ve reflü semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Badem, mide ekşimesi yaşayan hamile kadınlar için şiddetle tavsiye edilen bir başka besindir.