Vücudunuzun hastalıklarla savaşmasını sağlayan organizmalar beyaz kan hücreleridir. Farklı hastalıklarla savaşması için birkaç çeşit beyaz kan hücresi vardır. Eozinofil vücudunuzda bağışıklık sisteminizi destekleyen beyaz kan hücre çeşitlerinden biridir. Vücudunuzu alerjenler, mantarlar ve parazitlere karşı savunurlar. Bazen Eozinofil sayısı artarak çeşitli tıbbi durumlara yol açabilir. Bu durumda oluşan hastalığa Eozinofili denir. Gelin Eozinofili hastalığını beraber inceleyelim.
Eozinofil sayınıza bağlı olarak, eozinofili hafif, orta veya şiddetli olabilir. Yüksek eozinofil seviyeleri ilaç yan etkisi veya alerji gibi hafif bir duruma işaret edebileceği gibi, ciddi bir durumun da habercisi olabilir. Bu yüzden ciddiye alınması gereken bir durumdur. Ancak sayının yüksek olması her zaman kötü bir şey olduğu anlamına gelmez.
Birçok durum kanınızdaki eozinofil sayısının artmasına neden olur. Sebepler arasında mevsimsel alerjiler, astım ve ilaç yan etkileri yaygın durumlar bulunabilir. Bu tarz durumlar Eozinofili ciddi bir sorun değildir ve doğal yollarla geçecektir. Ancak Eozinofiliyi tetikleyen tehlikeli hastalıklar arasında inflamatuar bağırsak hastalığı, otoimmün miyokardit, vaskülit ve sarkoidoz gibi hastalıklar bulunmaktadır.
Bazen eozinofiller vücudunuzun belirli bölgelerinde toplanarak iltihaplanmaya neden olur. Bu duruma eozinofilik bozukluk veya hipereozinofili sendromu (HES) denir. Spesifik eozinofilik bozukluklar, vücudunuzun etkilenen bölümlerine göre adlandırılır. Eozinofilik bozukluklar şunları içerir:
Eozinofilik sistit: Bu bir mesane bozukluğudur.
Eozinofilik fascitis: Bu bir fasya bozukluğudur. Fasya, vücudunuz boyunca uzanan bağ dokusu katmanıdır.
Eozinofilik pnömoni: Bu bozukluk akciğerlerinizi etkiler.
Eozinofilik gastrointestinal bozukluklar (EGID): EGID, yemek borunuzu, kalın bağırsağınızı, midenizi ve ince bağırsağınızı etkileyen bozukluktur.
Polianjiitli eozinofilik granülomatozis (EGPA): Churg-Strauss sendromu olarak da bilinen bu durum akciğerlerinizi, kalbinizi, sinüslerinizi ve diğer organlarınızı etkiler.
Hipereozinofilik sendrom: Sürekli yüksek seviyelerde eozinofili yaşandığınızda ortaya çıkan nadir bir durumdur. Hipereozinofilik sendrom kalbinizi, merkezi sinir sisteminizi, cildinizi ve solunum yollarınızı etkiler.
Eozinofili her zaman semptomlara sahip olmaz. Yüksek eozinofil seviyeleri genellikle altta yatan farklı hastalıkların belirtisidir.
Eozinofili genellikle kan testinde ortaya çıkar. Duruma bağlı olarak Eozinofilin neden yüksek olduğuna dair farklı testler de yapılabilir.
Eozinofilinin asıl tedavisi altta yatan sorunun çözümüdür. Bu durum genellikle çeşitli ilaçlardır. Ciddi bir sağlık probleminiz varsa doktorunuz size tedavi seçeneklerini gösterecektir. Alerji gibi basit bir probleminiz varsa alerji testi olabilir ve o maddelerden uzak durabilirsiniz. Alerjenlerden uzak duramadığınız takdirde alerji ilacı kullanabilirsiniz.
Eozinofil hastalıklarla savaşmaya yarayan bir beyaz kan hücresi türüdür. Eğer sayımda yüksek çıkarsa vücudunuzun parazit, alerji veya otonom hastalıklarla mücadele ettiğini gösterebilir.
EOS değerinin 500’den fazla olması yüksek anlamına gelir. Tehlikeli hale ise 5000 seviyesinde ulaşır.
Eozinofil hastalıklara karşı savaşan bir beyaz kan hücresidir. Kandaki enfeksiyonlarla mücadele eder. Genellikle parazitler, mantarlar ve kanserle savaşır.
Eozinofil düşüklüğü tıbbi olarak tek başına herhangi bir anlam ifade etmez. Hatta sağlıklı bireyler için eozinofilin son derece düşük olması beklenir. Ancak başka sağlık koşullarınız varsa Eozinofil düşüklüğü farklı anlamlara çıkabilir. Doktorunuz size sağlık durumunuzla ilgili en doğru bilgiyi verecektir.