Hamilelikte Sık Yakalanılan Enfeksiyonlar

Hamilelikte Sık Yakalanılan Enfeksiyonlar

Hamilelik bir kadının hayatında en neşe verici dönemlerden bir tanesidir. Yeni heyecanlar, yeni tecrübeler ve bir aile kurma fırsatı birçok kadının hayalidir. Ancak hamilelikte hormonal değişimler vücudu bazen hastalıklara karşı savunmasız hale getirebilir. Hamilelik sırasındaki yaygın enfeksiyonlar hem anneyi hem de bebeğini tehdit edebilir. Bu yüzden bu enfeksiyonların nasıl geldiğini, neleri etkilediğini ve nasıl korunacağınızı anlamak çok önemlidir.

Hamilelikte Bakteriyel Vajinosis

Bakteriyel Vajinosis vücutta kendiliğinden bulunan iyi huylu bakterilerin dengesizliğinden kaynaklanmaktadır. Vücut ekosisteminde iyi ve kötü bakteriler bulunmaktadır. Eğer kötü bakterilerin sayısı iyi bakterileri aşarsa vücudu hasta edebilir. Bu durum vajinada yaşandığında bakteriyel vajinosis adını verdiğimiz hastalık ortaya çıkar.

Hamilelikte Bakteriyel Vajinosis Belirtileri

Bakteriyel vajinosis belirtileri kişiden kişiye değişse de ortak bazı semptomlar şunlardır:

-Gri veya beyaz renkte cıvık kıvamda akıntının olması ve kötü kokması.

-Vajina etrafında kaşınma, kızarma ve tahriş.

Bakteriyal Vajinosis’in Hamileliğe Etkisi

Evet, bakteriyal vajinosis doğrudan olmasa da hamileliği etkileyebilmektedir. Genellikle komplikasyonlara yol açmasa da çeşitli sağlık koşullarıyla geçmişte ilişkilendirilmiştir. Bu sağlık koşulları şunlardır:

-Erken doğum

-Doğuma girmeden suyun gelmesi

-Amniyotik sıvının enfeksiyon kapması

-Endometritis

Elbette her Bakteriyal Vajinosis yaşayan kadın bu sağlık problemlerini yaşamazlar. Herhangi bir rahatsızlıkta doktorunuza gittiğiniz takdirde erken müdahale ile doğru önlemleri alabilirsiniz.

Hamilelikte Bakteriyel Vajinosis Teşhisi 

Eğer yukarıdaki semptomlara sahipseniz doktorunuzla konuşmalısınız. Doktorunuzun vajinanızdan alacağı örnekler laboratuvarda incelenir ve test sonucuna göre tedavi olursunuz.

Hamilelikte Bakteriyel Vajinosis Tedavisi

Bakteriyel Vajinosisin tedavisi son derece basittir. Doktorunuzun verdiği antibiyotikleri uygun şekilde tüketmeniz yeterli olacaktır. Üstelik antibiyotikler bebeğinize hiçbir şekilde zarar vermez.

Hamilelikte Bakteriyel Vajinosis Nasıl Önlenir?

Bakteriyel Vajinosisin tam sebebi bilinmemekle beraber alabileceğiniz bazı önlemler şunlardır:

-Doğru hijyen kurallarını uygulayın. Vajina kendi kendini temizleme özelliğine sahiptir bu yüzden sprey veya antibakteriyel sabunlar kullanmak doğal dengesinin bozulmasına yol açacaktır. Sıradan sabun ve su kullanımı yeterlidir.

-Vajinanınızı aşırı yıkamayın. Aynı şekilde vajinayı devamlı yıkamak veya agresif şekilde yıkamak da doğal bakteri dengesini bozacaktır

-Cinsel ilişki sırasında korunun. Partnerinizin hijyeninden her zaman emin olamazsınız.Hamilelikte Bakteriyel Vajinosis

Hamilelikte Klamidya

Klamidya hem erkeklere hem de kadınlara bulaşabilen, cinsel yolla yayılan (STD) bir hastalıktır. Tedavi edilmediğinde hem sizi hem eşinizi hem de hamileliğinizi etkileyebilir.

Hamilelikte Klamidya Nasıl Bulaşır?

Klamidya cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer alır. Vajinal, anal veya oral seks ile bulaşabilir. Bazen bulaştığında semptom göstermez bu yüzden uzun süre gizli kalabilir. Bulaşmasını engellemenin tek yolu ilişki sırasında korunmaktır.

Hamilelikte Klamidya Belirtileri

Klamdiya genellikle belirtilerini gizli tutar. Yakalandıktan 1 ila 3 hafta sonra çeşitli belirtiler gösterebilir. Bu belirtiler arasında:

-Anormal vajinal akıntı

-İdrar sırasında yanma ve acı

-Alt karın bölgesinde ağrı ve rahatsızlık

-Cinsel birliktelik sırasında yoğun acı

-Anüste acı, akıntı veya kanama (Eğer klamidya anal yolla kapıldıysa)

Klamidya’nın Hamileliğe Etkisi

Klamidya tedavi edilmediği takdirde birçok riskli hamilelik komplikasyonuna yol açabilir. Bu komplikasyonlardan bazıları şunlardır:

-Erken doğum

-Düşük doğum ağırlığı

-Göz enfeksiyonları

-Zatürre

Hamilelikte Klamidya Teşhisi

Yukarıdaki belirtilerden birine sahipseniz doktorunuza bildirmelisiniz. Muayene yapılırken örnekler alınır ve laboratuvardan gelen sonuçlara göre hastalığınız kesinleşir.

Hamilelikte Klamidya Tedavisi

Klamidya hamilelikte tedavi edilebilmektedir. Doktorunuzun önerilerine uygun olarak antibiyotik kullanmanız ve düzenli olarak test edilmeniz gerekir. Eğer partneriniz de yakalandıysa onun da tedavi olması gerekmektedir. Bu süreçte cinsel ilişki sırasında mutlaka korunmalısınız.

Hamilelikte Klamidya Nasıl Önlenir?

Hamilelikte klamidyayı engellemenin en etkili yolu cinsel ilişki sırasında korunmaktır. Tedavi sürecinde de korunmaya dikkat etmelisiniz.Hamilelikte Klamidya

Hamilelikte Sitomegalovirüs (CMV)

Sitomegalovirüs uçuk ailesine ait yaygın bir virüstür. Her yaştaki insanı etkileyebilmektedir. Genellikle asemptomatik ya da grip benzeri semptomlarla ortaya çıkar. Hamile kadınların bağışıklık sistemi genel olarak zayıfladığı için CMV daha tehlikeli bir hastalık yaşatabilir.

Hamilelikte Sitomegalovirüs (CMV) Nasıl Bulaşır?

CMV yakın temas ve tükürük, idrar, kan ve anne sütü gibi beden sıvılarının değişimiyle bulaşabilir. Bulaşma yöntemleri şu şekildedir:

-Hastalığa sahip kişilerle doğrudan temas

-Hastalıağ sahip kişilerle cinsel temas

-Hasta kişilerden kan veya organ nakli

-Hamilelikte anneden bebeğe aktarılması

Hamilelikte Sitomegalovirüs (CMV) Belirtileri Nelerdir?

Sitomegalovirüs belirtilerini her daim ortaya çıkarmaz. Ancak çeşitli belirtileri vardır. Hafif veya orta şekilde yaşandığında şu belirtiler görülebilir:

-Ateş

-Bitkinlik

-Kas ağrısı

-Boğaz ağrısı

-Tükürük bezi şişmesi

Eğer bağışıklık sisteminiz baskılanmışsa veya zayıflamışsa şu belirtiler görülebilir:

-Zatürre

-Hepatit

-Gece Körlüğü

-Gastrointestinal problemler

-Ensefalit

Sitomegalovirüs (CMV) Hamileliğe Etkisi

Evet, CMV hamilelik için son derece zararlıdır. Hamilelikte Sitomegalovirüsün bebeğe geçme riski bulunmaktadır. Bebeğin Sitomegalovirüs kapması durumunda şunlar yaşanabilir:

-İşitme kaybı

-Görüş kaybı

-Zihinsel ve fiziksel gelişim bozuklukları

-Nöbet

-Mikrosefali (Kafa çevresinin küçük olması)

-Karaciğer ve dalak problemleri

Hamilelikte Sitomegalovirüs (CMV) Teşhisi 

Eğer Sitomegalovirüs (CMV) sahibi birisiyle etkileşime geçtiyseniz doktorunuza en kısa sürede bildirin. CMV kan testleri aracılığıyla tespit edilebilir. Kan testleri CMV antikorlarını keşfetmek üzere yapılır.

Hamilelikte Sitomegalovirüs (CMV) Tedavisi

Sitomegalovirüs için net bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Normal şartlar altında sağlıklı bir bağışıklık sistemi CMV’nin çeşitli etkiler göstermemesini sağlar. Bu yüzden ilaç tedavisi şart olmayabilir. 

Ancak bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişiler, örneğin hamileler, yakın doktor takibi ve çeşitli ilaç kullanımı gerektirebilir. 

Sitomegalovirüs için henüz onaylanmış bir aşı bulunmamaktadır. Mevcut aşı deneyleri devam etmektedir.

CMV tedavisi için en doğru bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz.

Hamilelikte Sitomegalovirüs (CMV) Nasıl Önlenir?

CMV’den kaçmak için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler:

-Çocuklarla, çocuk oyuncaklarıyla veya herhangi bir eşya ile temasa geçtikten sonra ellerinizi sabunlu su ile güzelce yıkayın.

-Başka insanlarla veya çocuklarla mutfak araç gereçlerinizi paylaşmayın.

-Yakın temastan kaçının.

-Cinsel birliktelikte kondom kullanın.Hamilelikte Sitomegalovirüs (CMV)

Hamilelikte Beşinci Hastalık

Parvovirus B19 tarafından ortaya çıkan beşinci hastalık, yaygın bir çocukluk dönemi hastalığıdır. Genellikle çocuklar yakalansa da her yaştan insan bu virüse kapılabilir. Genellikle hafif geçse de bazı durumlarda komplikasyonlara sebep olabilir.

Beşinci Hastalık Nasıl Bulaşır?

Beşinci hastalık genellikle solunum yoluyla bulaşır. Hast bir kişiyle aynı havayı solumak, hassta bir kişinin üstünüze öksürmesi veya hapşurması sizi de hasta edebilir. Aynı zamanda kan yoluyla da bulaşabilmektedir. 

Hasta kişilerin virüsü en kolay yayabileceği zaman henüz ilerlemeden, vücutta kızarıklık oluşturmadığı zamanlardır. 

Hamilelikte Beşinci Hastalık Belirtileri

Çoğu vakada beşinci hastalık asemptomatik geçer. Yani yakalandığınızı fark etmeden atlatabilirsiniz. Kalan durumlarda şu belirtileri gösterebilir:

-Ateş

-Baş ağrısı

-Yorgunluk

-Boğaz ağrısı

-Vücut ağrıları

-Kızarıklık

Beşinci Hastalık’ın Hamileliğe Etkisi

Normalde beşinci hastalık son derece hafif geçen bir hastalıktır ve önemli bir tehlike sunmaz. Ancak hamileliğin ilk 20 haftasında hastalığa yakalanılması virüsün anneden bebeğe geçmesine sebep olabilir. Bu da bebekte kırmızı kan hücrelerinin üretimini etkiler ve anemiye sebep olabilir.

Eğer hamileyseniz ve beşinci hastalıktan şüpheleniyorsanız mutlaka doktorunuza haber vermeniz gerekir.

Hamilelikte Beşinci Hastalık Teşhisi

Hamilelikte beşinci hastalık tanısı kızarıklık ve çeşitli semptomlarla koyulur. Kızarıklığın şekli yanakları tokat yemiş görünümüne getirir. Devamında kan testi yapılarak teşhis doğrulanır.

Hamilelikte Beşinci Hastalık Tedavisi

Beşinci hastalığın spesifik bir ilacı veya tedavisi yoktur. Kendi kendine geçen bir hastalıktır. Bol bol dinlenmeli, susuz kalmamalı ve gerekiyorsa ağrı kesici kullanmalısınız. Eğer beşinci hastalık bebeğinizi tehdit ediyorsa alınması gereken eylemler ve tedavi yöntemlerini doktorunuz size bildirecektir.

Hamilelikte Beşinci Hastalık Nasıl Önlenir?

-Beşinci hastalığı spesifik olarak önlemenin bir yolu yoktur. Ancak genel olarak enfeksiyonlarla mücadele ederken kullandığınız yöntemleri deneyebilirsiniz. 

-Ellerinizi sabunlu suyla sık sık yıkayın.

-Öksürürken ve hapşururken ağzınızı kapatın.

-Hasta olan kişilerle yakın temastan kaçının.Hamilelikte Beşinci Hastalık

Hamilelikte Belsoğukluğu

Belsoğukluğu, bilimsel adıyla Neisseria gonorrhoeae, cinsel yolla bulaşan son derece yaygın bir hastalıktır. Hem erkekleri hem de kadınları etkilemektedir. İsminin aksine belde soğukluk hissi yaratmaz.

Hamilelikte Belsoğukluğu Nasıl Bulaşır?

Belsoğukluğu cinsel yolla bulaşmaktadır. Vajinal, anal ya da oral seks ile partnerlere geçebilir. Bulaştığını anında anlamayabilirsiniz çünkü semptomlar kendini aniden göstermez.

Hamilelikte Belsoğukluğu Belirtileri

Belsoğukluğunun belirtileri cinsiyete göre farklılık gösterebilir. Erkeklerin yaşadığı semptomlar şunlardır:

-İdrar yaparken yanma ve acı hissiyatı

-Penisten beyaz, yeşil veya sarı akıntı

-Şişmiş ve kızarmış testisler

Kadınlarda belsoğukluğunun belirtileri şunlardır:

-İdrarda yanma ve acı hissiyatı.

-Artan vajinal akıntı

-Cinsel birliktelik sonrası vajinal kanama

-Kasık ve alt karın bölgesinde ağrılar

Belsoğukluğunun Hamileliğe Etkisi

Evet, belsoğukluğu tedavi edilmediği takdirde birçok hamilelik komplikasyonuna yol açabilir. Hamile kadınların yaşayabileceği bazı potansiyel riskler şunlardır:

-Erken doğum

-Düşük doğum ağırlığı

-Yenidoğanda göz enfeksiyonu

-Yenidoğanda eklem enfeksiyonları

Hamilelikte Belsoğukluğu Teşhisi

Belsoğukluğu tanısı için idrar veya cinsel bölgeden sürüntü alınır. Test sonuçlarına göre belli olur. Eğer belirtilere sahipseniz geciktirmeden doktora gitmeniz çok önemlidir.

Hamilelikte Belsoğukluğu Tedavisi

Belsoğukluğu antibiyotikle kolayca tedavi edilebilir. Doktorunuz önerdiği antibiyotik tedavisini uyguladığınız takdirde sisteminizden tamamen çıkacaktır. Sadece siz değil partneriniz de aynı şekilde tedavi olmalıdır. Partneriniz semptomları göstermiyor olsa da hastalığı kapmış olma ihtimali yüksektir.

Hamilelikte Belsoğukluğu Nasıl Önlenir?

Belsoğukluğuna karşı en etkili yöntem cinsel ilişki sırasında korunmaktır. Siz ve partneriniz belsoğukluğu tedavisi alırken de korunmaya dikkat etmelisiniz.Hamilelikte Belsoğukluğu

Hamilelikte Grup B Streptokok (GBS)

Grup B Streptokok (GBS) genellikle sindirim sisteminde bulunan yaygın bir virüstür. Çoğu vakada Grup B Streptokok (GBS) herhangi bir soruna yol açmaz veya semptom göstermez. Ancak hamilelik döneminde endişe verici bir hale gelebilir.

Hamilelikte Grup B Streptokok (GBS) Nasıl Bulaşır?

GBS vücutta doğal olarak bulunan bir bakteridir. Aynı zamanda insanlar arasında GBS birçok farklı yöntemle bulaşabilmektedir. Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar sınıfına girmemektedir. Cinsel yolla bulaşabildiği gibi insanların sadece beden sıvısı değişiminde bulunmaları bile bazen yeterli olabilir. Yani anne GBS virüsüne sahipse doğum sırasında bebek de kapabilir.

Hamilelikte Grup B Streptokok (GBS) Belirtileri

Grup B Streptokok (GBS) yetişkinlerde herhangi bir semptom göstermez. Bu yüzden çoğu yetişkin bu virüse sahip olduğunu bile anlamaz.

Grup B Streptokok’un (GBS) Hamileliğe Etkisi

Hamilelik sırasında, GBS potansiyel olarak vajinal doğum sırasında anneden bebeğe geçebilir. Bu durum "maternal-neonatal bulaşma" olarak bilinir. GBS'ye maruz kalan bebeklerin çoğunda enfeksiyon gelişmezken, bazılarında GBS hastalığı ortaya çıkacaktır. Ortaya çıkan GBS erken ve geç olarak ikiye ayrılmaktadır:

Erken GBS hastalığı doğduktan sonraki ilk hafta içinde ortaya çıkar ve sepsis (kan enfeksiyonu) veya zatürre gibi ciddi enfeksiyonlara neden olabilir.

Geç GBS hastalığı doğduktan sonraki ikinci hafta ile birkaç ay arasında ortaya çıkar. Menenjit veya diğer enfeksiyonlara yol açabilir.

Hamilelikte Grup B Streptokok (GBS) Teşhisi

Hamile kadınlar için yapılan rutin testler arasında GBS de bulunur. Genellikle hamileliğin 35 ila 37 haftaları arasında yapılır. Test için vajinadan ve rektumdan alınan sürüntüler kullanılır. GBS tespit edilirse doğumda bebeğe bulaşmaması için çeşitli önlemler alınır. 

Hamilelikte Grup B Streptokok (GBS) Tedavisi

Eğer hamile kadında GBS testi pozitif çıktıysa bebeğe bulaşma riskini azaltmak için doğum sırasında IV Antibiyotikler kullanılır. Kullanılan antibiyotik genellikle penisilin içerir. Penisilin alerjisi varsa alternatifler de uygulanabilir.

Hamilelikte Grup B Streptokok (GBS) Nasıl Önlenir?

Yenidoğan bebeklerde Grup B Streptokok şu yöntemlerle önlenebilir: 

-Doğum öncesi anne ve bebeğin takip edilip izlenmesi

-GBS testi

-Antibiyotik tedavisi

-Hijyeni kurallarına uymakHamilelikte Grup B Streptokok (GBS)

Hamilelikte Genital Uçuk (Genital Herpes)

Genital uçuk, herpes simpleks virüsünün (HSV) neden olduğu yaygın bir cinsel yolla bulaşan enfeksiyondur. Hem erkekleri hem de kadınları etkileyebilir. Genital herpes, genital ve anal bölgelerde veya çevresinde ağrılı yaraların veya kabarcıkların tekrarlayan bir şekilde ortaya çıkmasına neden olabilir.

Hamilelikte Genital Uçuk (Genital Herpes) Nasıl Bulaşır? 

Genital herpes enfekte olan bir kişiyle cinsel temas yoluyla yayılır. Buna vajinal, anal veya oral seks dahildir. Virüs, görünür yaralar veya semptomlar olmasa bile bulaşmış olabilir. Enfeksiyon riskini azaltmak için prezervatif kullanmanız şarttır.

Hamilelikte Genital Uçuk (Genital Herpes) Belirtileri

Genital herpesin belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Bazı yaygın belirtiler şunlardır:

-Yaralar ortaya çıkmadan önce genital veya anal bölgede ağrı, kaşıntı veya karıncalanma.

-Cinsel organ, anüs, uyluklar veya kalçalar üzerinde veya çevresinde küçük, ağrılı yaralar veya kabarcıklar.

-Ateş

-Baş ağrısı

-Kas ağrıları

-Şişmiş lenf düğümleri

Genital Uçuk (Genital Herpes) Hamileliğe Etkisi

Hamile bir kadında genital herpes varsa, doğum sırasında virüsün bebeğe geçme riski vardır. Bu durum "perinatal bulaşma" olarak bilinir. Bebek doğum sırasında virüse maruz kalırsa, aşağıdaki ciddi komplikasyonlara yol açabilir:

-Bebeğin cildini, gözlerini, ağzını ve merkezi sinir sistemini etkileyen ciddi enfeksiyonlara neden olabilen Neonatal Herpes hastalığı.

-Beyin hasarı veya gelişimsel engeller.

-Nadir durumlarda ölüm.

Hamilelikte Genital Uçuk (Genital Herpes) Teşhisi

Genital herpes, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli testlerle teşhis edilir:

Viral kültür: Bir yaradan örnek alınması ve herpes simpleks virüsünün varlığı açısından test edilmesi.

Polimeraz zincir reaksiyonu (PCR): Virüsün genetik materyalini tespit eden daha hassas bir testtir.

Kan testleri: Kandaki herpes antikorlarını tespit ederek geçmiş veya mevcut bir enfeksiyonu gösterir.

Hamilelikte Genital Uçuk (Genital Herpes) Tedavisi

Genital uçuk için net bir tedavi bulunamamaktadır. Bununla birlikte, antiviral ilaçlar semptomları yönetmeye ve azaltmaya yardımcı olabilir. Bu ilaçlar ayrıca cinsel partnerlere bulaşma riskini azaltmaya da yardımcı olabilir.

Hamilelikte Genital Uçuk (Genital Herpes) Nasıl Önlenir?

Genital herpes ve diğer CYBE'leri önlemek için cinsel ilişkide korunmak çok önemlidir. Cinsel aktivite sırasında prezervatif kullanmak bulaşma riskini önemli ölçüde azaltabilir.Hamilelikte Genital Uçuk (Genital Herpes)

Hamilelikte Hepatit B (HBV)

Hepatit B, karaciğeri etkileyen viral bir enfeksiyondur. Hepatit B dünya çapında yaygın bir virüstür. Bu yüzden küresel bir sağlık sorunu sayılır.

Hamilelikte Hepatit B (HBV) Nasıl Bulaşır?

Hepatit B enfekte kişilerden kan veya vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılır. En yaygın bulaşma yolları şunlardır:

- Enfekte bir kişiyle korunmasız cinsel temas.

- Genellikle uyuşturucu kullanıcılarında görülen, virüsü taşıyan biriyle iğne veya şırınga paylaşımı.

- Enfekte bir anneden doğum sırasında bebeğine.

- Kontamine kan veya kan ürünleri ile temas (örn. kan nakli yoluyla).

- Enfekte bir kişiyle diş fırçası veya tıraş bıçağı gibi kişisel eşyaların paylaşılması.

Hamilelikte Hepatit B (HBV) Belirtileri

Hepatit B ile enfekte olan herkeste semptomlar görülmez. Aslında, Akut hepatit B'li birçok kişi herhangi bir belirti göstermeyebilir ve kendi kendine iyileşebilir. Ancak ortaya çıkan durumlarda belirtiler şunlardır:

- Yorgunluk ve halsizlik.

- Sarılık (cildin ve gözlerin sararması).

- İştah kaybı.

- Mide bulantısı ve kusma.

- Karın ağrısı.

- Koyu renkli idrar.

- Kil renginde dışkı.

Hamilelikte Hepatit B (HBV) Karaciğeri Nasıl Etkiler?

Hepatit B karaciğere saldırarak iltihaplanmaya neden olur. Bazı durumlarda, bağışıklık sistemi enfeksiyonu vücuttan temizleyebilir. Ancak bazı kişilerde virüsün uzun süre (altı aydan fazla) vücutta kaldığı kronik hepatit B gelişebilir. Kronik hepatit B karaciğer hasarına, siroza (karaciğerde yara izi) ve ciddi vakalarda karaciğer yetmezliğine ve karaciğer kanserine yol açabilir.

Hepatit B’nin (HBV) Hamileliğe Etkisi

Hamilelikte Hepatit B anneyi karaciğer iflasıyla tehdit edebileceği gibi bebeğe de geçebilir. Bebekte doğum sonrası kronik Hepatit B gelişimi gözlenebilir.

Hamilelikte Hepatit B (HBV) Teşhisi

Hepatit B, antikorları tespit eden kan testleri ile teşhis edilir. Bu testler enfeksiyonun akut mu yoksa kronik mi olduğunu belirleyebilir ve karaciğer hasarının seviyesini değerlendirmeye yardımcı olabilir.

Hamilelikte Hepatit B (HBV) Tedavisi

Akut hepatit B için tedavi genellikle semptomları yönetmeye ve vücudun virüsü kendi kendine temizlemesine izin vermeye odaklanır. Yatak istirahati, yeterli su alımı, alkolden ve karaciğere zarar verebilecek bazı ilaçlardan kaçınmak şarttır.

Kronik hepatit B için antiviral ilaçlar virüsü kontrol etmeye, karaciğer hasarını azaltmaya ve uzun vadeli sonuçları iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Hamilelikte Hepatit B (HBV) Nasıl Önlenir?

Hepatit B aşısı, hepatit B enfeksiyonunu önlemenin oldukça etkili bir yoludur. Tüm bebeklere doğumda yapılması önerilen aşı, aşılanmamış bireylere, özellikle de virüse maruz kalma riski yüksek olanlara da önerilmektedir.

Aşılamaya ek olarak, güvenli seks yapmak, kan bulaşmış olabilecek iğneleri veya kişisel eşyaları paylaşmaktan kaçınmak ve standart sağlık kurallarına uymak hepatit B'nin yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir.Hamilelikte Hepatit B (HBV)

Hamilelikte Hepatit C (HCV)

Hepatit C karaciğeri etkileyen tehlikeli bir virüstür. Hepatit C dünya çapında yaygındır ve küresel bir sağlık problemidir.

Hamilelikte Hepatit C (HCV) Nasıl Bulaşır?

Hepatit C’nin en kolay yayılma yöntemi kan aktarımı ve vücut sıvılarının paylaşımıdır. Aşağıdaki eylemler hastalığın bulaşmasına sebep olabilir:

- Genellikle uyuşturucu kullanıcılarında görülen şırınga veya iğne paylaşımı

- Hastalıklı birinden kan nakli almak

- Hijyenik olmayan tıbbi ekipmanlar kullanmak

- Korunmasız ilişki

Hamilelikte Hepatit C (HCV) Belirtileri

Birçok insan uzun yıllar boyunca Hepatit C semptomları yaşamayabilir. Semptomlar açığa çıktığında ise genellikle şunlar görülür:

-Yorgunluk ve kırgınlık

-Sarılık

-İştahsızlık

-Mide bulantısı ve kusma

-Karın ağrısı

-Koyu renkli idrar

-Kil renkli dışkı.

Hamilelikte Hepatit C (HCV) Karaciğeri Nasıl Etkiler?

Hepatit C doğrudan karaciğere saldırır. HCV’ye yakalanan çoğu kişi kronik Hepatit B hastalığına yakalanır. Kronik Hepatit C tedavi edilmediğinde karaciğer hasarı, karaciğer yetmezliği, siroz ve karaciğer kanserine yol açabilir.

Hamilelikte Hepatit C’nin (HCV) Hamileliği Nasıl Etkiler?

Hepatit C (HCV) anneye ciddi ve ölümcül tıbbi durumlar yaşatabilir. Bu durumlardan bebek dolaylı yoldan etkilenebilir. Sadece virüse sahip olan hamile kadın Hep C tehlikesi altında değilse bile virüsün doğumda bebeğe geçme olasılığı vardır. Bebeğe geçen Hep C ilerleyen dönemlerde bebekte kronik hepatit c’ye sebep olabilir.

Hamilelikte Hepatit C (HCV) Teşhisi

Hepatit C, antikorları tespit eden kan testleri ile teşhis edilir. Bu testler enfeksiyonun akut mu yoksa kronik mi olduğunu belirleyebilir ve karaciğer hasarının seviyesini değerlendirmeye yardımcı olabilir.

Hamilelikte Hepatit C (HCV) Tedavisi

Hepatit C için birçok antibiyotik mevcuttur. Vakaların çoğunda kolaylıkla tedavi edilebilir.

Hamilelikte Hepatit C Nasıl Önlenir?

Hepatit C’nin bulaşmasını önlemek için hijyen kurallarına son derece dikkat etmelisiniz. Aynı şekilde aşağıdaki maddelerden uzak durmalısınız:

- Kan veya vücut sıvısı taşıyan eşyaları paylaşmak.

- Steril olmayan iğneler kullanmak.

- Hastaların olduğu ortamlarda hijyen ve enfeksiyon kurallarına dikkat etmemek.

Hepatit C’nin bir aşısı mevcut değildir. Bu yüzden yakalanmamak için özen göstermelisiniz.Hamilelikte Hepatit C (HCV)

Hamilelikte HIV – AIDS

Human Immunodeficieny Virus (HIV) vücudun bağışıklık sistemine saldıran bir virüstür. Bağışıklık sisteminde özellikle CD4 adı verilen T hücrelerine saldırır. Bu da vücudun enfeksiyonla savaşma yeteneğini köreltir. Eğer tedavi edilmezse Acquired Immunodeficiency Syndrome (AIDS) hastalığına yol açabilir. Yani AIDS hastalığını HIV’in ilerlemiş versiyonu olarak düşünebilirsiniz.

Hamilelikte HIV - AIDS Nasıl Bulaşır?

HIV’in en yaygın bulaşma şekli kan, döl, vajinal sıvılar, anal sıvılar ve anne sütü gibi vücut sıvılarının değişimiyle olmaktadır. En yaygın bulaşma yöntemleri şunlardır:

- Korunmasız cinsel ilişki

- HIV pozitif birisiyle iğne paylaşmak

- HIV sahibi annenin bebeğini emzirmesi

- Nadiren de olsa kan nakli.

HIV sadece tokalaşmak, sarılmak, öpüşmek, yiyecek ve içecek paylaşmaktan bulaşmaz.

Hamilelikte HIV - AIDS Belirtileri 

HIV belirtileri çok çeşitlidir ve seneler boyunca fark edilmeyebilir. Bazı durumlarda şu belirtiler ortaya çıkabilir:

- Ateş

- Yorgunluk

- Boğaz Ağrısı

- Tükürük Bezlerinin Şişmesi

- Kaşıntı

AIDS evresine gelindiğinde zayıflamış bağışıklık sistemi ve sık sık hastalanma görünebilir.

AIDS Nedir?

AIDS, HIV enfeksiyonunun ilerlemiş evresidir. Aşırı zayıflamış bağışıklık sistemiyle ortaya çıkar. Bağışıklık sisteminin bu denli zayıflaması bedenin hastalıklara karşı daha güçsüz olmasına ve kanser gibi ciddi hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olur.

Hamilelikte HIV Teşhisi Nasıl Konur?

HIV kan testinde çıkan spesifik antikorlar ve genetik materyalin (RNA) varlığına göre belirlenir.

HIV – AIDS Hamileliğe Etkisi

HIV – AIDS annenin bedenine ciddi zarar verdiği gibi ilerlediği durumlarda hamileliğin kendisini tehdit edebilir. Annenin kendisinin sağlıklı olduğu koşullarda HIV – AIDS bebeği doğrudan etkilemektense bulaşabilir. HIV – AIDS kapan bebek için doğumdan itibaren çeşitli tedaviler uygulanır. Eğer bu konuda bir şüpheniz varsa en doğru yaklaşımı öğrenmek için doktorunuzla konuşun.

Hamilelikte HIV – AIDS Tedavisi Nedir?

HIV – AIDS için belirli bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak belirli ilaçlarla HIV ilerlemesi yavaşlatılabilir, bağışıklık sistemi güçlendirilebilir ve diğer etkileri yönetilebilir. Yani virüse sahip olsanız da hiç yokmuş gibi uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilirsiniz.

Hamilelikte HIV – AIDS Nasıl Önlenir?

HIV – AIDS bulaşma riskini önlemek için alabileceğiniz bazı önlemler şunlardır:

- Korunarak cinsel ilişkiye girin.

- Kan bulaşma riski olan kişisel eşyaları kullanmayın.

- Sık sık test olarak erken teşhisi yakalamaya çalışın.Hamilelikte HIV – AIDS

Hamilelikte İnsan Papilloma Virüsü (HPV – Human Papilloma Virüs)

İnsan papilloma virüsü cilt, rahim ağzı, anüs, ağız ve boğaz gibi bölgeleri etkileyen tehlikeli bir virüstür. Günümüzde cinsel yolla bulaşan en yaygın virüslerden bir tanesidir. HPV’nin yaklaşık 100’den fazla türü vardır. Bu yüzden her HPV enfeksiyonuna farklı yaklaşmak gerekir.

Hamilelikte İnsan papilloma virüsü (HPV – Human Papilloma Virüs) Nasıl Bulaşır?

HPV’nin en yaygın bulaşım yolu cinsel aktivitedir. Enfekte olan partnerle vajinal, anal veya oral seks bulaşmasına sebep olabilir. 

Hamilelikte İnsan papilloma virüsü (HPV – Human Papilloma Virüs) Belirtileri 

HPV’de genellikle gözle görülür belirtiler yaşanmaz ve enfeksiyon kendi kendine geçebilir. HPV’nin bazı türleri genital siğillere sebep olabilir. Bu siğiller ufak veya büyük, düz veya kabarık, tek başına ya da kümeler halinde görülebilir. Siğiller, vulva, vajina, serviks, penis, skrotum, anüs veya kasıklarda çıkabilir. HPV’nin 100’den fazla türe sahip olmasından dolayı burada yazanlar sizin için tam anlamıyla geçerli olmayabilir. HPV’nin vücudunuzu nasıl etkilediğini öğrenmek için doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.

Hamilelikte İnsan papilloma virüsü (HPV – Human Papilloma Virüs) Sağlığı Nasıl Etkiler?

HPV birkaç siğilden kansere kadar geniş bir yelpazede sağlığı etkileyebilir. HPV türüne bağlı olarak sağlığa zararı değişecektir. Yüksek riskli HPV varyasyonları şu kanserlerin risklerini arttırabilir:

- Rahim ağzı kanseri

- Anal kanser

- Vulva kanseri

- Vajinal kanser

- Penis kanseri

- Orofarengeal (ağız ve boğaz) kanseri 

İnsan papilloma virüsü (HPV – Human Papilloma Virüs) Hamileliği Nasıl Etkiler?

Hamilelikte HPV taşımak genellikle riskli değildir. HPV’nin hamileliğinizi etkilemesinin olasılığı son derece düşüktür. Tedavi

Hamilelikte İnsan papilloma virüsü (HPV – Human Papilloma Virüs) Teşhisi Nasıl Koyulur?

HPV teşhisi için sürüntü testi yapılır. Sürüntü cinsel uzuv tarafından alınır. Test sonucuna bağlı olarak hangi tip HPV olduğu belirlenir.

Hamilelikte İnsan papilloma virüsü (HPV – Human Papilloma Virüs) Tedavisi

HPV için spesifik bir tedavi yöntemi yoktur. Siğiller veya anormal hücre değişimlerinde doktorunuz size özel tedaviler sunabilir. Bu tedavileri doğum sonrası yaptırmayı düşünebilirsiniz. Daha detaylı bilgi için doktorunuzla konuşmalısınız.

Hamilelikte İnsan papilloma virüsü (HPV – Human Papilloma Virüs) Nasıl Önlenir?

HPV’den korunmanın tek yolu korunarak cinsel ilişkiye girmektir. Aynı şekilde HPV aşısı da olmanız önerilir. Ancak HPV aşısı HPV’nin her türünü kapsamaz, bu yüzden aşı olsanız da korunmaya devam etmelisiniz.Hamilelikte İnsan Papilloma Virüsü (HPV – Human Papilloma Virüs)

Hamilelikte Listeri

Listeria monocytogenes olarak da bilinen Listeri, listeriosis hastalığına sebep verebilen bir virüstür. Normal şartlar yiyecekler üzerinden bulaşır.

Hamilelikte Listeri Nasıl Bulaşır?

Listeri virüsü toprakta, suda, bazı hayvanlarda ve yiyeceklerde bulunabilir. En yaygın bulaşma yöntemi hijyenik olmayan yiyeceklerdir. Özellikle çiğ veya az pişmiş etler, pastörize edilmemiş süt ürünleri, şarküteri ürünleri ve salata malzemeleri yüksek risk grubundadır. Hamile kadınların baskılanmış bağışıklık sitemi daha kolay hasta olmalarına sebep olacaktır.

Hamilelikte Listeri Belirtileri 

Listeri genellikle hafif birkaç semptomla ortaya çıkar. Bu belirtiler arasında şunlar bulunmaktadır:

- Ateş

- Kas Ağrıları

- Bulantı

- İshal

- Baş ağrısı

Listeri’nin Hamileliğe Etkisi

Listeri hamilelikte son derece risklidir çünkü enfeksiyon anneden doğmamış bebeğe geçebilir. Bebeğin listeriye yakalanması aşağıdaki komplikasyonlarla sonuçlanabilir:

- Erken Doğum

- Düşük

- Ölü Doğum

- Yenidoğan Hastalıkları

Hamilelikte Listeri Teşhisi

Listeriosis olduğunuzdan şüpheleniyorsanız doktorunuz size bir kan testi uygulayacaktır. Kan testi sonucuna göre hastalığınızın olup olmadığı belli olur.

Hamilelikte Listeri Tedavisi

Listerinin tedavisi antibiyotiklerdir. Erken teşhisle beraber listeriden çok hızlı bir şekilde kurtulabilirsiniz. Hamileyseniz doktorunuz ona göre size antibiyotik önerecektir.

Hamilelikte Listeri Nasıl Önlenir?

Listeri’nin önlenmesi son derece kolaydır ve hem siz hem de bebeğiniz için büyük önem taşır. Listeriye yakalanmamak için alabileceğiniz bazı önlemler şunlardır:

-Pastörize edilmemiş süt ürünlerinden kaçının.

-Meyve ve sebzeleri güzelce yıkayın. Soyacak olsanız bile yıkamanız şarttır.

-Hijyen kurallarını aksatmayın. Ellerinizi sık sık yıkayın.

-Yiyecekleri uygun koşullarda saklayın.Hamilelikte Listeri

Hamilelikte Lyme Hastalığı

Lyme hastalığı Borrelia burgdorferi bakterisinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Asıl bulaşma şekli kenelerdir. Bu yüzden önlem alınmazsa çok rahat yakalanılabilir. Hamilelik döneminde oldukça risklidir.

Hamilelikte Lyme Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Lyme hastalığı enfekte kenelerin insanları ısırmasıyla bulaşmaktadır. Bu keneler genellikle ağaçlık ve çimenlik bölgelerde bulunur. Yerde uzanırken cildinize sıçrayabilirler. Tüm keneler Lyme hastalığına sahip değildir, bazı keneler farklı enfeksiyonları taşıyabilir ya da hiç enfeksiyon taşımayabilirler. Kenelerin yaygın olduğu bölgelerde her ihtimale karşı dikkatli olmak gerekir.

Hamilelikte Lyme Hastalığı Belirtileri

Lyme hastalığının belirtileri değişkenlik gösterir ve aşamalı olarak ortaya çıkar. Öncelikle kenenin ısırdığı bölge kızarır ve şişer. Döküntüler olabilir. Devamında ateş, yorgunluk, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları gelir. Tedavi edilmezse eklem şişmesi, nörolojik sorunlar ve kalp çarpıntısı gibi daha ciddi semptomlar ortaya çıkabilir.

Lyme Hastalığının Hamileliğe Etkisi

Lyme hastalığı tedavi edilmediği takdirde hem anne hem de bebek için çeşitli komplikasyonlara sebep olabilir. Hastalığın anneden bebeğine geçem ihtimali düşük olsa da dikkatli olunması gerekir. Lyme hastalığının hamilelik sırasında yol açabileceği bazı komplikasyonlar şunlardır:

-Erken Doğum

-Düşük Doğum Ağırlığı

-Çeşitli Yenidoğan Hastalıkları

Hamilelikte Lyme Hastalığı Teşhisi

Lyme hastalığının teşhisi nispeten zor olabilir. Çünkü semptomlar diğer hastalıklarınkine benzerdir ve ayırt edici özellikte olmayabilirler. Eğer kene ısırığı fark ederseniz mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz. Bazı kan testleri antikorlar üzerinden Lyme hastalığını teşhis edebilir.

Hamilelikte Lyme Hastalığı Tedavisi

Lyme hastalığı tespit edilmesi zor olsa da tedavisi oldukça basittir. Lyme hastalığına karşı etkili birçok antibiyotik bulunmaktadır. Yani hamilelik sırasında size zarar vermeyecek antibiyotikleri de kullanabilirsiniz.

Hamilelikte Lyme Hastalığı Nasıl Önlenir?

Lyme hastalığını önlemenin birkaç basit yöntemi vardır. Aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz:

-Koruyucu giysiler giyin. Uzun kollu gömlekler, uzun pantolonlar ve kapalı ayakkabılar işinizi görecektir.

-Kene kovucu kullanın. Çevrenizdeki marketlerde birçok çevre dostu kene kovucu keşfedebilirsiniz.

-Kene kontrolü yapın. Dışarıdan eve geldiğinizde vücudunuzun her yerini ve kıyafetlerinizi kene için arayın.

-Hemen duş alın. Gözünüzden kaçsa bile duş alarak keneleri temizleyebilirsiniz. Ancak bunu ilk 2 saat içerisinde yapmanız önemlidir.

-Yoldan sapmayın. Derin çimenler ve ormanlık arazilerin içine çok girmemeye çalışın.Hamilelikte Lyme Hastalığı

Hamilelikte Rubella (Kızamıkçık)

Kızamıkçık birçok insanı etkileyen küresel çapta yaygın bir hastalıktır.

Hamilelikte Rubella (Kızamıkçık) Nasıl Bulaşır?

Kızamıkçık enfekte bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında hava yoluyla yayılır. Enfekte bir kişinin nefesiyle temas yoluyla veya virüsle kirlenmiş yüzeylere dokunarak da bulaşabilir. Oldukça bulaşıcıdır ve hamile bir kadın virüsü taşıyan biriyle temas ederse kızamıkçığa yakalanabilir.

Hamilelikte Rubella (Kızamıkçık) Belirtileri

Kızamıkçık belirtileri değişkenlik gösterebilir. Ancak bazı yaygın belirtiler arasında şunlar bulunur.

-Hafif Ateş

-Boğaz Ağrısı

-Burun Akıntısı 

-Döküntüler

Rubella (Kızamıkçık) Hamileliğe Etkisi

Kızamıkçık hamile kadınlar için endişe vericidir. Çünkü hamileliğin erken dönemlerinde virüsü kaparlarsa gelişmekte olan bebeğe zarar verebilir. Virüsün anne karnındaki bebeğe uygulayabileceği komplikasyonlar şunlardır:

-Bebekte İşitme Kaybı

-Görme Sorunları

-Kalp Kusurları

-Gelişimsel Gecikmeler

-Ciddi Doğum Kusurları

Hamilelikte Rubella (Kızamıkçık) Teşhisi

Kızamıkçık geçirdiğinizden şüpheleniyorsanız veya virüsü taşıyan biriyle temas ettiyseniz, doktorunuzla iletişime geçin. Kan testleri yakın zamanda enfekte olup olmadığınızı gösteren kızamıkçık antikorlarının varlığını gösterecektir.

Hamilelikte Rubella (Kızamıkçık) Tedavisi

Kızamıkçık’ın spesifik bir tedavisi yoktur. Tedavinin odağı semptomları hafifletmek ve komplikasyonları yöneterek bedenin kendini iyileştirmesini beklemektir. Hamileyken kızamıkçığa yakalandıysanız doktorunuzla iletişime geçip tedavi yöntemlerini konuşmalısınız.

Hamilelikte Rubella (Kızamıkçık) Nasıl Önlenir?

Hamilelik sırasında kızamıkçığı önlemenin en iyi yolu, hamile kalmadan önce virüse karşı bağışıklığınızın olduğundan emin olmaktır. Bağışıklığı kazanmak için aşı olabilirsiniz. Ancak aşılarınızı hamile kalmadan önce yapmalısınız.Hamilelikte Rubella (Kızamıkçık)

Hamilelikte Frengi

Frengi hastalığı Treponema pallidum bakterisinin neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur.

Hamilelikte Frengi Nasıl Bulaşır?

Frengi vajinal, anal ve oral seks dahil olmak üzere cinsel temas yoluyla yayılır. Enfeksiyon, enfekte bir kişiden cinsel organlarda, anüste veya ağızda bulunabilen sifiliz yaralarıyla doğrudan temas yoluyla geçebilir. Ayrıca enfekte hamile bir kadından hamilelik veya doğum sırasında bebeğine de bulaşabilir.

Hamilelikte Frengi Belirtileri

Frengi belirtileri enfeksiyonun evresine bağlı olarak değişebilir. Birincil aşamada, enfeksiyon bölgesinde, genellikle cinsel organlarda, anüs veya ağız çevresinde küçük bir yara görülür. İkincil aşamada döküntü ve grip benzeri semptomlar gelişebilir. Frengi tedavi edilmezse latent ve tersiyer evrelere ilerleyerek iç organlarda, sinir sisteminde ve kemiklerde ciddi hasara yol açabilir. Bununla birlikte, frengi olan herkesin, özellikle erken evrelerde, fark edilebilir semptomlar yaşamayacağını bilmek önemlidir.

Frenginin Hamileliğe Etkisi

Frengi hem hamile kadın hem de bebeği için ciddi sonuçlar doğurabilir. Hamile bir kadında frengi varsa ve tedavi edilmezse, enfeksiyon hamilelik veya doğum sırasında bebeğe geçerek konjenital frengi olarak bilinen bir duruma yol açabilir. Konjenital frengi şu durumlara sebep olabilir:

-Düşük

-Ölü Doğum

-Erken Doğum

-Doğum Kusurları

Hamilelikte Frengi Nasıl Teşhis Edilir?

Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız, frengi için düzenli doğum öncesi kontrollerini yaptırmanız çok önemlidir. Sağlık uzmanınız frengi antikorlarını kontrol etmek için kan testleri yapacaktır. Erken teşhis ve tedavi hem siz hem de bebeğiniz için komplikasyonların önlenmesi açısından çok önemlidir.

Hamilelikte Frengi Tedavisi

Frengi tipik olarak başta penisilin olmak üzere antibiyotiklerle tedavi edilir. Penisiline alerjiniz varsa, sağlık uzmanınız güvenli ve etkili alternatif bir antibiyotik reçete edecektir. Belirtiler kaybolsa bile, reçete edildiği şekilde tüm tedavi sürecini tamamlamak önemlidir. Enfeksiyonun başarıyla tedavi edildiğinden emin olmak için düzenli takip testleri yapılabilir.

Hamilelikte Frengi Nasıl Önlenir?

Hamilelik sırasında Frengiyi önlemenin en etkili yolu korunarak cinsel ilişkiye girmektir. Eğer hamile kalmayı planlıyorsanız öncesinde Frengi testi olmayı ihmal etmeyin.Hamilelikte Frengi

Hamilelikte Toksoplazmoz

Toksoplazmoz, protozoan Toxoplasma gondii'nin neden olduğu parazitik bir enfeksiyondur.

Hamilelikte Toksoplazmoz Nasıl Bulaşır?

Toksoplazmoz çeşitli yollarla yayılabilir, ancak en yaygın enfeksiyon kaynağı kedi dışkısındaki parazite maruz kalmaktır. Kedi kumu veya kirlenmiş toprakla uğraşıyorsanız toksoplazmoz ilke karşılaşabilirsiniz. Parazitler aynı zamanda az pişmiş veya çiğ ette, yıkanmamış meyve ve sebzelerde ve kontamine suda da bulunabilir. Ayrıca, hamilelik sırasında enfekte bir anneden bebeğine bulaşabilir.

Hamilelikte Toksoplazmoz Belirtileri

Toksoplazmoz genellikle hafif belirtiler gösterir ya da hiç belirti göstermeden geçer. Bazı durumlarda şu belirtiler görülebilir:

-Şişmiş Lenf Düğümleri

-Kas Ağrıları

-Ateş

-Grip

Toksoplazmozun Hamileliğe Etkisi

Hamilelik sırasında toksoplazmoz gelişen bebek için zararlı olabilir. Hamilelik toksoplazmozizi bebekte aşağıdaki komplikasyonları beraberinde getirebilir:

-Görme Kaybı

-İşitme Kaybı

-Zihinsel Engeller

-Çeşitli Sağlık Sorunları

Hamilelikte Toksoplazmoz Teşhisi

Toksoplazmozizden şüpheleniyorsanız doktorunuza başvurmalısınız. Doktorunuz Toxoplasma gondii'ye karşı antikorları kontrol etmek için kan testleri yapacaktır. Böylece parazite sahip olup olmadığınız ortaya çıkacaktır.

Hamilelikte Toksoplazmoz Tedavisi

Toksoplazmoziz için tedavi yöntemi antibiyotiklerdir. Ancak herkesin tedavisi nispeten daha spesifik olabilir. Bu yüzden kendinize en uygun tedavi yöntemi için doktorunuzla konuşmanız gerekir. Tedavinin daha etkili olması işçin erken teşhis son derece önemlidir.

Hamilelikte Toksoplazmoz Nasıl Önlenir?

Toksoplazmoz hamile kadınlara kolaylıkla bulaşabilir. Enfeksiyon riskinden korunmak için şunları yapabilirsiniz:

-Kedi kumuyla olabildiğince az uğraşın. Mümkünse bir başkasının ilgilenmesini isteyin. Eğer sizin yapmanız gerekiyorsa tek kullanımlık eldivenler kullanabilir ve ardından ellerinizi güzelce yıkayabilirsiniz.

-Meyve ve sebzeleri güzelce yıkayın. Kabuklarını soyacak olsanız bile güzelce yıkamayı ihmal etmeyin.

-Hijyen kurallarını eksik etmeyin. Herhangi bir işle uğraştıktan sonra mutlaka ellerinizi yıkayın ve kıyafetlerinizi değiştirin.

-Temiz su için. Kaynağından emin olmadığınız sulardan uzak durun. Mutlaka temiz ve arıtılmış su tüketin.Hamilelikte Toksoplazmoz

Hamilelikte Trikomonas

Trikomoniasis, Trikonomas vaginalis parazitinin neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur.

Hamilelikte Trikomonas Nasıl Bulaşır?

Trikomonasın öncelikli yayılma yöntemi cinsel temastır. Vajinal, anal veya oral ilişki aracılığıyla bulaşabilir.Ayrıca doğum sırasında anneden bebeğe de bulaşma ihtimali vardır. Trichomoniasis sarılma, öpüşme ya da yiyecek ve içecek paylaşımı gibi gündelik temaslarla bulaşmaz.

Hamilelikte Trikomonas Belirtileri

Belirtiler genellikle bulaştıktan 5 ila 28 gün sonra ortaya çıkar. Ortaya çıkan belirtiler şunlar olabilir:

-Genital Bölgede Kaşıntı

-Yanma

-Kızarıklık

-Anormal Vjinal Akıntı

-Cinsel İlişki ve İdrar Sırasında Ağrı

-Alt Karın Bölgesinde Rahatsızlık

Trikomonas’ın Hamileliğe Etkisi

Trikomonas hamilelik sırasında komplikasyon riskini arttırabilir. Oluşabilecek komplikasyonlar şunlardır:

-Erken doğum

-Düşük doğum ağırlığı

Hamilelikte Trikomonas Teşhisi

Trikomonas teşhisi için vajinal sıvı örneği veya pelvik muayene yapılabilir. Alınan örnekler laboratuvarda incelenir ve teşhis koyulur.

Hamilelikte Trikomonas Tedavisi

Trikomonas çeşitli antibiyotiklerle tedavi edilir. Doktorunuz hamileliğinize uygun antibiyotikleri size verecektir. Semptomlarınız iyileşse bile antibiyotik tedavisini sonuna kadar kullanmanız önemlidir.

Hamilelikte Trikomonas Nasıl Önlenir?

Trikomonası önlemenin en etkili yolu korunarak cinsel ilişkiye girmektir. Tedavi olsanız bile bir süre daha korunmanız önemlidir. Ayrıca doğum öncesi kontrollere düzenli şekilde gitmeli ve kan testlerini aksatmamalısınız.Hamilelikte Trikomonas

Hamilelikte Zika Virüsü

Zika virüsü sivrisinekler aracılığıyla bulaşan bir enfeksiyondur.

Hamilelikte Zika Virüsü Nasıl Bulaşır?

Zika virüsü sivrisinekler, özellikle Aedas türü sivrisinekler, aracılığıyla bulaşır. Bu sivrisinekler genellikle gündüz aktif olsalar da geceleri de ısırabilirler. Zika aynı zamanda cinsel yollarla da bulaşabilir. Nadir de olsa hem hamilelik hem de doğum sırasında bebeğe bulaşabilir.

Hamilelikte Zika Virüsü Belirtileri 

Zika virüsü çoğu insanda bir belirti göstermez. Gösterebileceği bazı belirtiler şunlardır:

-Ateş

-Döküntü

-Eklem Ağrısı

-Kas Ağrısı

-Baş Ağrısı

-Kırmızı Gözler

Hamilelikte Zika Virüsünün Hamilelikte Etkisi

Zika virüsü hamilelik sırasında bebekte Zika sendromu oluşturabilir. Kalıtımsal Zika sendromu şu komplikasyonlara yol açabilir:

-Mikrosefali

-Beyin anormalliği

-Görüş kaybı

-İşitme kaybı

-Erken doğum

-Düşük

Hamilelikte Zika Virüsü Teşhisi

Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız ve Zika virüsünün yaygın olduğu bir bölgeye seyahat ettiyseniz veya enfekte bir kişiyle temas ettiyseniz, doktorunuza hemen haber vermelisiniz. Doktorunuz Zika virüsü antikorlarının varlığını kontrol etmek için kan veya idrar testi yapacaktır.

Hamilelikte Zika Virüsü Tedavisi Nedir?

Zika virüsünün spesifik bir tedavisi yoktur. Semptomları hafifletmek için genellikle dinlenme, hidrasyon ve asetaminofen (Tylenol) ile ağrı kesici gibi ilaçların kullanımı önerilir. Zika ile enfekte olan hamile kadınlar, bebekte herhangi bir potansiyel komplikasyonun erken tespit edilmesini sağlamak için hamilelikleri boyunca doktorları tarafından yakından izlenmelidir.

Hamilelikte sHamilelikte Zika Virüsü Nasıl Önlenir?

Zika virüsünün önlenmesi hamile kadınlar için çok önemlidir. Enfeksiyon riskinizi azaltmak için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler şunlardır:

Sivrisinek ısırıklarından kaçının: Dışarıdayken DEET, pikaridin veya limon okaliptüs yağı içeren böcek kovucular kullanın. Sivrisinek ısırıklarından kaçınmak için uzun kollu gömlekler ve uzun pantolonlar giyin. Klimalı kapalı alanlarda veya sinekliği olan odalarda kalın.

Sevişirken korunun: Siz veya partneriniz Zika virüsünün yaygın olduğu bir bölgeye seyahat ettiyseniz, hamilelik sırasında cinsel yolla bulaşmayı önlemek için prezervatif kullanın.

Zika hakkında bilgi sahibi olun: Zika virüsünün yayıldığı bölgeler hakkında bilgi edinin ve hamilelik sırasında seyahat etmeyi planlıyorsanız seyahat tavsiyelerini takip edin.Hamilelikte Zika Virüsü

Hamilelikte Enfeksiyonlar Hakkında Sık Sorulan Sorular

Gebelikte enfeksiyon varsa ne olur?

Gebelikte enfeksiyonlar, anne ve bebeğin sağlığını etkileyebilir. Enfeksiyonun türüne bağlı olarak, bazı enfeksiyonlar anne ve bebeğe zarar verebilir.

Gebelikte enfeksiyon bebeğe zarar verir mi?

Evet, bazı enfeksiyonlar gebelikte bebeğe zarar verebilir. Özellikle gebeliğin erken dönemlerinde geçirilen enfeksiyonlar, bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilir ve çeşitli komplikasyonlara sebep verebilir.

Gebelikte enfeksiyon belirtileri nelerdir?

Gebelikte enfeksiyon belirtileri, enfeksiyonun türüne bağlı olarak değişebilir. Ancak genel olarak ateş, anormal vajinal akıntı, idrar yaparken yanma veya ağrı, karın ağrısı, bulantı ve kusma gibi belirtiler görülebilir.

Hamile kadında enfeksiyon nasıl geçer?

Hamile kadında enfeksiyonun nasıl geçeceği, enfeksiyonun türüne ve şiddetine bağlıdır. Tedavi yöntemi genellikle antibiyotiktir. Ancak her koşulda doktorunuzu dinlemeli ve önerileri sıkıca takip etmelisiniz.

Gebelikte hangi enfeksiyon tehlikeli?

Gebelikte birçok enfeksiyon tehlikeli olsa da bazı enfeksiyonlar daha tehlikeli olabilir. Örneğin, sitomegalovirüs, toksoplazmoz, listeriozis, hepatit B ve C gibi enfeksiyonlar bebeğe doğrudan zarar verebilir. 

Hamilelikte enfeksiyon kaç günde geçer?

Enfeksiyonun süresi, enfeksiyonun türüne ve tedaviye bağlı olarak değişir. Bazı enfeksiyonlar birkaç gün içinde geçebilirken, bazıları daha uzun sürebilir. Önemli olan tedaviyi doktorunuzun önerilerine göre tamamlamaktır. İyileştiğinizi hissederek tedaviyi bırakırsanız yeniden kötüleşebilirsiniz. 

Vajinal enfeksiyon bebeğe zarar verir mi?

Vajinal enfeksiyonlar genellikle bebeğe doğrudan zarar vermez. Ancak bazı durumlarda enfeksiyonun tedavi edilmemesi veya ciddi bir enfeksiyon olması durumunda bebeğe zarar verebilir. 

Hamile kadınlarda enfeksiyon neden olur?

Hamile kadınlarda enfeksiyonlar genellikle bağışıklık sisteminin zayıflaması veya vücutta hormonal değişikliklerin olması nedeniyle ortaya çıkar. Ayrıca hijyenik olmayan ortamlar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar veya bazı bakteri veya virüsler de enfeksiyonlara neden olabilir.