Sağlıklı içecekler denilince akla ilk sıradan gelen kefir, aynı zamanda birçok aile tarafından bebekler için düşünülen bir içecektir. Bunun yanında kefirin yoğurtun gelişmiş bir hali olduğu da söylenir. Bebeğinizin sağlıklı beslenmesi adına siz de bebeğinize kefir içirmek istiyor olabilirsiniz. Eğer bebeklere kefirin faydalarını keşfetmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. Bu yazımızda bebeğe kefir verilir mi, bebeklere kefir nasıl verilir, bebeklere her gün kefir verilir mi gibi soruların yanıtlarını ve daha fazlasını bulabileceksiniz.
Bebeklere kefir nasıl verilmeli, kefir bebeklere kaç aylıkken verilir yukarıda bahsetmiştik. Şimdi ise kefirin kendisinden, tarihçesinden ve kefirin bebeklere faydasından bahsedelim. Kökeni Kafkasya’ya dayanan kefir, aynı zamanda gıpı gibi isimlerden türemiş olup Doğu Avrupa, Rusya ve Asya’nın güneybatısının geleneksel içeceklerinden biridir.
Kefir, içilebilir yoğurt olarak anılır ve hem kefir hem yoğurt mayalanmış süt ürünü olarak geçer. Ancak yoğurt ve kefir hazırlanış bakımından farklılıklar gösterir. Kefir, sütün kefir mayası ile fermente edilmesiyle elde edilir. Bu kefir mayası daha çok susuz bakteri ve mayadan oluşur. Kefir geleneksel yoğurttan daha fazla çeşitli bakteri içerir. Kefir mayası ayrıca normal suya ya da hindistan cevizi suyuna katılarak su kefiri elde edilebilir.
Kefiri kahvaltılık gevreklerin yanında veya tek başına içecek olarak 1 yaşını doldurmuş bebeğiniz için istediğiniz miktarda verebilirsiniz. Kefiri aynı zamanda gün içerisinde atıştırmalık olarak verebilir ya da öğünün yanında içecek olarak da verebilirsiniz.
Eğer bebeğiniz 1 yaşını doldurmadıysa direkt içecek olarak kefir vermeyiniz! 1 yaşından önce bebeğinize kefir bebeklere nasıl verilir sorusuna önceden değindiğimiz şekilde yemeklerin içerisine karıştırarak verebilirsiniz.
Kefir, bebeğiniz katı besinler yemeye hazır olduğunda yemeklerin içine karıştırılarak başlatılabilir. Ancak kefir, bebeğiniz henüz 1 yaşını doldurmamışken sıvı şekilde ve içine, bal dahil olmak üzere, herhangi bir tatlandırıcı madde konularak verilmemelidir.
Kefir çoğunlukla inek sütünden yapılan bir içecektir. Bebeğiniz 1 yaşını doldurmadıysa inek sütünü içecek olarak vermemelisiniz. Onun yerine farklı besinlerin içine karıştırarak verebilirsiniz. Çünkü bebeğinizin sindirim sistemi büyük miktardaki inek sütündeki proteini hazmedemeyebilir. Ayrıca, inek sütünü anne sütü veya formül sütüyle kıyasladığımızda inek sütü, içeriğindeki sağlıklı besinler açısından eksik kalmaktadır. Yani, bebeğinizin gelişiminde ihtiyacı olan besinler inek sütünde bulunmamaktadır.
Bebeğiniz 1 yaşını doldurduğu vakit tam yağlı sütten kefir elde ederek bebeğinize içirebilirsiniz. Kefirin, süt kefirinde bulunan laktozu parçalayan ve sindirmeye yardımcı olan canlı bakteri ve kültürler içeren tahıllardan yapılması sonucu bazı araştırmalar, kefirin laktoz hassasiyeti gibi sindirim sistemi hastalıklarına yararlı etkileri olduğunu göstermiştir. Aynı zamanda, kefirde bulunan probiyotik bakterilerin laktozu sindirme adına vücuda yardımcı olduğu da söylenmiştir.
Kefir kalsiyum açısından da zengindir. Bu yüzden, bebeğinizin kemik ve diş gelişimi için vazgeçilmezdir. Kefir ayrıca D vitamini kaynağıdır. Bağışıklık sistemi ve yine kemik gelişimi için gereklidir.
Kefir, bebeğinizin fiziksel ve beyin gelişimi açısından faydalı olan B1, B12, D ve K vitaminleri açısından zengindir. Ayrıca kefir, taze meyveler, bal ve müsli ile tatlandırabileceğiniz, çocuğunuzun keyifle tüketeceği serinletici ve lezzetli bir içecektir.
Bebeklere kefir verilir mi faydalı mı sorusunda son olarak kefir, aynı zamanda protein kaynağıdır. Bebeğinizin büyümesi ve kaslarının gelişimi açısından olmazsa olmaz protein, kefir de bol miktarda bulunduğundan bebeğiniz için sağlıklıdır.
Bebeğinizin sinir sisteminin, beyin fonksiyonlarının ve mental sağlığının gelişimi, kefirden yüksek miktarda elde edilebilen B vitaminin günlük alımına bağlıdır. B12 vitaminin vücudumuzda eser miktarda depolanmasından dolayı, devamlı dışardan alınacak takviyeye ihtiyaç duyulur. Kefir de bu takviyeler arasında en sağlıklı ve en lezzetli içecek olarak karşımıza çıkar. B12 vitamini, bebeğinizin normal beyin aktivitelerini düzenlemek adına gereklidir. Aynı zamanda, hafıza ve öğrenme için gerekli olan asetilkolin üretimine yardımcı olur.
B12 vitamini kefirden alındığı zaman vücutta oksijen taşınmasından sorumlu olan alyuvarın üretimine de yardımcı olur. Ek olarak, kefir bebeğinizin beslenmesine, dinç kalmasına ve zayıf düşmemesine katkı sağlar. Tiyamin olarak da bilinen B1 vitamini bebeğinizin hafızasının gelişiminde etkili olan asetilkolin üretiminde görev alır. B1 vitamini eksikliği durumunda bebeğinizde iştah eksikliği, bitkinlik ve kırgınlık gözlemleyebilirsiniz. B1 vitamini bebeğinizin sinir sistemine katkıda bulunur, karbonhidratlardan enerji elde edilmesinde görev alır ve kas gelişimine yardımcı olur.
D vitamini kalsiyumun depolanmasına yardımcı olduğundan bebeğinizin kemik gelişimi ve büyümesi için gereklidir. D vitamini eksikliği yaşayan bebekler kemik büyümelerinde durma, kemiklerin zayıf kalma ve hatta cam kemik hastalığı tehlikesi altında kalabilir.
Çocukların kanında K vitamini bulunması, kanın düzgün pıhtılaşmasını sağlamak için önemlidir. K vitamini hem pıhtılaşmayı hem de antikoagülasyonu kontrol eden kan pıhtılaşma proteinlerinin (trombositlerin) üretilmesine yardımcı olur. K Vitamini eksikliğinden kaynaklı trombosit eksikliği kanın yeterli bir şekilde pıhtılaşamamasına sebep olur. Bu yüzden, küçük kesiklerin uzun süre kanaması durmaz ve küçük yaralanmalar büyük morluklara dönüşür.
Şimdiye kadarki yazımızda kefir bebeklere kaçıncı ayda verilir, kefir bebeklere ne kadar verilmeli, bebeklere kefir verilir mi ne zaman verilir, bebeklere kefir verilir mi nasıl verilir gibi merak ettiğiniz soruların yanıtlarına yer verdik. Şimdi ise bebeklere kefir tarifi altında evde yapabileceğiniz kefir tariflerinden söz edeceğiz.
Evde kefir yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır:
-1 litre günlük süt
-Kefir mayası (eczane veya aktardan temin edebilirsiniz)
Yapılışı ise şöyledir:
-Kefir mayasını plastik bir kaşıkla cam bir kavanoza alın. Metal kaşık veya kavanoz kullanmayın.
-Üzerine oda sıcaklığındaki sütü dökün ve hafifçe çalkalayın.
-Kavanozun ağzını streç filmle kapatın ve birkaç delik açın.
-Kavanozu karanlık bir odada 24 saat bekletin. Kışın havluyla sarabilirsiniz.
-24 saat sonra plastik bir süzgeçle kefir tanelerini süzün. Süzgeçte kalan mayayı içme suyuyla yıkayıp buzdolabında saklayabilirsiniz.
-Oluşan kefiri hemen tüketebilir veya buzdolabında saklayabilirsiniz.
Evet, kefir, probiyotik ve yararlı bakteriler açısından zengin bir içecek olup, bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirmeye, sindirim sağlığını korumaya, kemik ve diş gelişimine katkıda bulunmaya ve alerji riskini azaltmaya yardımcı olur.
Bebeklere kefir vermek için en uygun zaman 8. aydan sonra başlamaktır. Ancak bebeklerin sindirim sistemi henüz tam gelişmediği için çok az miktarda verilmelidir. Bebekler için günde 1-2 kere sebze çorbası ve 1-2 kere kefirle mayalanarak yapılmış yoğurt yeterlidir. Çocuklar için önerilen günlük kefir miktarı ise 1 yaşından sonra 1 çay bardağı kadardır.
Bebekler için evde yapılan kefir her zaman daha sağlıklıdır. Eğer hazır kefir alacaksanız, meyveli olmayan ve yüksek probiyotik içeren kefirleri tercih etmelisiniz. Kefirin inek, keçi veya koyun sütünden yapılması fark etmez. Önemli olan kefir mayasının kalitesidir.
Hayır, kefir, su içeriği yüksek olan bir içecek olması nedeniyle kabızlık olarak bilinen konstipasyon şikayetine neden olmaz. Aksine kefir, bağırsak sağlığını korumaya ve sindirim problemlerini önlemeye yardımcı olur. Ancak önerilen düzeylerden fazla kefir içmek ise konstipasyona sebep olabilir. Bu nedenle aşırı kefir tüketiminden kaçınılması gerekir. Bebeklere günde 1-2 yemek kaşığı kefir verilebilir. 1 yaşından sonra ise günde 1 çay bardağı kefir içirebilirsiniz.