Hamileliğin 6. ayını bitirdik! Şimdi sırada hamileliğin 7. ayı var. Hamileliğin 24. haftasına hoş geldiniz. Zaman çok hızlı geçti ve bebeğiniz kocaman oldu. Gelin üçüncü üç aylık döneminm getirdiği değişikliklere bakalım.
Annelik içgüdülzeirniz hormonlarınızla beraber artıyor. Hem parlayan bir hamilelik hem de güzel bir yuva peşinde koşturmanız son derece normal.
Hamilelik ışıltısı sadece bir efsane değildir. Hormonların yükselmesi, kan akışının artması ve yağ üretimindeki artış cildinize pembe ve ışıltılı bir görünüm verebilir. Dönüşümü kucaklayın ve parlayan güzelliğinizin tadını çıkarın.
Kalabalıktan sıyrılan bebek isimleri arıyorsanız, doğru yerdesiniz. Alışılagelmişin dışına çıkın ve Bebek İsimleri Listemizden en ilginizi çeken isimlerle tanışın.
Yine evi düzenleme ve temizleme perileri mi geldi? Bu dönemde anne adayları içgüdüsel olarak bebeklerine evi hazır hale getirmek için devamlı bu dürtüleri hissederler. Bu son derece doğal bir içgüdüdür. Küçük bebeğiniz için sıcak ve davetkar bir yuva oluştururken içgüdülerinizi kucaklayın.
Bebeğiniz karnınızda daha fazla yer kaplamaya başladı. Doğuma hazır olmaya neredeyse az kaldı. Bu haftalarda bebeğiniz nefes almaya hazırlanıp büyümeye devam edecek.
Bebeğinizin minik akciğerlerinde, narin bronşların uçlarındaki solunum keseleri hızla büyüyor ve çoğalıyor. Gelişen solunum keseleri ileride bebeğinizin derin bir nefes almasını sağlayacak olan organdır. Yakında bebeğiniz nefes alabilecek kadar büyüyecek.
Bebeğiniz henüz incecik ve ufak görünebilir. Ancak gün geçtikçe vücudu da büyümeye devam ediyor. Hem minik gövdesi büyüyen organlar için yer açıyor hem de cildinin altında minik bebek yağları birikiyor. Böylece doğduğunda tombul kol ve bacaklarını sevebileceksiniz.
Bebeğinizin suratındaki kaslar hareket halinde. Şimdi kaşların da gelmesiyle birlikte yaptığı tüm yüzler daha da belirgin oldu. Bebeğiniz bir anda kaşlarını çatabilir, gülebilir veya komik suratlar yapabilir. Şu an yaptıkları refleksif olsa da doğduktan sonra bilinçli şekilde yapmayı öğreneceklerdir.
Üçüncü üç aylık dönemde bazı eski belirtiler geri dönüyor. Bu yüzden kendinize iyi davranmalı güzelce dinlenmeye başlamalısınız. Şuan yaşadığınız yorgunluğunuzun sebebi hormonlar değil, devamlı büyüyen bebeğinizi taşımak için çok enerji harcamanızdır.
Kaşıntı, hiperpigmentasyon, kabarık şişlikler veya kurdeşen gibi yeni cilt belirtileri yaşıyorsanız, doktorunuza danışmanız çok önemlidir. Gebelik döküntülerinin çoğu gebeliğin kendisinden ziyade alerji, kontakt dermatit veya cilt enfeksiyonlarıyla ilişkili olsa da, gebeliğin atopik erüpsiyonu (AEP), gebeliğin pruritik ürtikeryal papülleri ve plakları (PUPPP) ve pemfigoid gestasyonis gibi birkaç spesifik durum döküntülere ve yoğun kaşıntıya neden olabilir. Doğru teşhis ve etkili tedavi için doktorunuzdan profesyonel yardım alın.
İkinci üç aylık dönemde bazı anne adayları lekelenme veya hafif kanamayla karşılaşabilir. Bu genellikle rahim ağzındaki değişiklikler, iltihaplanma veya iyi huylu bir servikal polip varlığından kaynaklanır. Bu dönemde lekelenme genellikle zararsız olsa da, düzenli veya daha ağır kanama yaşarsanız derhal tıbbi yardım almanız çok önemlidir. Doktorunuz lekelenmeye göre sizi yönlendirecek ve doğru rehberliği sağlayacaktır.
Ruh hali dalgalanmaları bu haftalarda azalsa da hala yaşamanız son derece doğaldır. Hormonal değişiklikler, stres, yorgunluk, rahatsızlık ve bitkinlik duyguların artmasına katkıda bulunabilir. Duygu ve durum dalgalanmalarınızın daha sık veya yoğun hale geldiğini, iki haftadan uzun sürdüğünü veya günlük yaşamınızı etkilediğini fark ederseniz, duygularınızı doktorunuzla görüşmeyi düşünün. Doktorunuz size destek sağlayabilir ve gerekirse hamileliğe bağlı depresyon veya anksiyeteyi ele almak için sizi bir terapiste yönlendirebilir.
Nefes darlığı hissetmek hamilelik sırasında sık görülen bir durumdur. Vücudunuzun oksijen ihtiyacı arttıkça ve hormon seviyeleri dalgalandıkça, nefessiz kalma hissi yaşayabilirsiniz. Hafif nefes darlığı devam ederse ve şiddetlenirse doktorunuza başvurmalısınız.
İştahınızda son dönemde bir artış fark edebilirsiniz. İkinci üç aylık dönemde vücudunuz, bebeğinizin büyümesini desteklemek ve içinizdeki değişikliklere uyum sağlamak için ekstra kalori ve besin maddelerine ihtiyaç duyar. Lif açısından zengin gıdalar, protein kaynakları, sağlıklı yağlar ve kompleks karbonhidratlar içeren dengeli bir beslenme planı yapın. Böylece hem sağlıklı beslenip hem de uzun süre tok durabilirsiniz.
Hamilelik sırasındaki hormonal değişimler melanin üretiminin artmasını tetikleyerek melazma olarak bilinen koyu renkli lekelerin oluşmasına yol açabilir. Bu lekeler tipik olarak yanaklarda, alında, üst dudakta ve ön kollarda görülür. Ayrıca, areola ve labia gibi vücudun doğal olarak daha koyu olan bölgelerinin hamilelik sırasında daha da koyulaşması yaygındır. Melazma genellikle doğumdan sonra kaybolsa da, SPF 30 veya daha yüksek güneş kremini her gün özenle uygulayarak veya açıkta kalan cildi koruyucu giysilerle kapatarak hamilelik sırasında etkilerini en aza indirebilirsiniz.
Her hamilelik kendine özeldir. Bu yüzden burada yazan her belirtiyi yaşamak zorunda değilsiniz. Eğer burada yazmayan bir belirtiye sahipseniz Hamilelik Belirtileri sayfamızdan araştırıp bilgi edinebilirsiniz.
Hamileliğin önemli anlarına geldik. Bebek sağlığı ve erken doğum riski hakkında bilgi edinmeniz son derece önemlidir. Evinizi ve kendinizi bebeğinize hazır tutun.
Her ihtimale karşı erken doğum belirtilerini öğrenin. Olağandışı akıntı, vajinal kanama, karın krampı, pelvik basınç, bel ağrısı veya sıvı sızıntısı (suyunuzun geldiğini gösterebilir) yaşarsanız, derhal sağlık uzmanınızla iletişime geçin.
Bebeğinizin alanını düzenlerken ve temizlerken, güvenliğe öncelik verin. Duman dedektörlerinizin düzgün çalıştığından emin olarak işe başlayın. Eviniz eskiyse potansiyel zararlı malzemeler içeriyor olabilir. Kurşun, asbest ve diğer zararlı kimyasalları kontrol ettirebilirsiniz.
Ayrıca evinizdeki tehlikeli bölgeleri bebeğinize karşı korumalı hale getirebilirsiniz. Örneğin kabloları gizleyebilir, prizlere koruma takabilir, temizlik dolabını kilitleyebilir ve devrilecek mobilyaları sabitleyebilirsiniz.
24 ila 28. haftalar arasında, doktorunuz gebelik diyabetini izlemek için muhtemelen bir glikoz taraması isteyecektir. Test son derece basittir. Şekerli bir içecek içtikten sonra glikoz seviyelerini ölçmek için kanınız alınır ve test edilir. İlk tarama tanı koydurucu olmamakla birlikte, anormal sonuçlar daha fazla test yapılmasını gerektirebilir.
24 haftalık bir bebek, yaklaşık olarak 6 aylık oluyor.
Hamileliğin 24. haftasında beslenme düzeninize, egzersiz yapmaya, doktor kontrollerine ve sağlıklı bir uyku çekmeye dikkat edilmelidir.
24 haftalık bir bebek anne karnında genellikle rahimde yerleşmiştir. Bu dönemde bebek, annenin karnının orta kısmında bulunur. Bebek gelişimi sürecinde hareketlenme artar ve anne, bebeğin hareketlerini daha net bir şekilde hissedebilir.
Hamilelikte su gelmesi 37. haftada gerçekleşir ve doğumun belirtisidir. Daha erken haftalarda su gelmesi erken doğum anlamına gelebilir. Ancak 24. haftada gelen su büyük ihtimalle rahim içinin mikrop kapmasıdır. Her halükarda doktorunuza gitmeli ve suyunuzun geldiğini bildirmelisiniz.