21. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelik
21. HAFTA
GEBELİK

Hamileliğin ilk yarısı bitti! Sıra ikinci yarıda. Hamileliğin kalnında bizi nelerin beklediğini gelin beraber keşfedelim!

Hamileliğin 21. Haftasının Önemli Noktaları

Bebeğinizi hissetmenin vakti geldi. Artık minik tekmeleri hissetmeye başlayacaksınız. Bu güzel haftaların tadını çıkarın.

Bebek Tekmelerinin Keyfini Yaşayın

Hamileliğiniz ilerledikçe, karnınızdaki keyifli çırpınışlar güçlü tekmelere ve nazik dürtmelere dönüşecektir. Yakında başka insanlar da bebeğinizin tekmelerini hissedebilecek.

Doula Tutmanın Önemini Keşfedin

Bebeğinizin doğumuna hazırlanırken, eğitimli bir doğum asistanı olan Doula’dan yardım almayı isteyebilirsiniz. Onların paha biçilmez desteği, hamilelik sırasında büyük bir fark yaratabilir. Size ve bebeğinize en uygun doulayı bulmak için şimdiden doulalarla görüşmeye başlamalısınız.

Hamilelikte Yüzmenin Rahatlatıcı Sularını Kucaklayın

Yüzme, anne adayları için mükemmel bir egzersiz seçeneği olarak ortaya çıkmakta ve hamilelikle ilgili ağrı ve sızıları hafifleten düşük etkili ve nazik bir egzersiz sunmaktadır. Karnınız büyüdükçe, suda yüzmenin verdiği ağırlıksız his daha da keyifli hale gelir ve hamileliğin taleplerine karşı bir soluklanma sağlar.

21 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz sizinle beraber yemek yiyor ve büyümeye devam ediyor. Bir kaç içinde tüm önemli organları gelişmiş olacak.

Bebeğiniz Yediklerinizi Paylaşıyor

Bebeğinizin tat tomurcukları tamamen gelişmiş durumda. Artık yediğiniz besinlerin kana ve amniyosentez sıvısına karışması sayesinde bebeğiniz de yediklerinizin tadını alıyor.

Bebeğiniz Emmeyi Öğreniyor

Bebeğinizin ağzı ve parmakları tamamen gelişti. Artık refleksif olarak başparmağını emdiğini görebilirsiniz. Dikkatli bakarsanız ultrasonda denk gelebilirsiniz.

Bebeğinizin Cildi Gelişmeye Devam Eiyor

Bebeğinizin cildi şu anda kırışık ve yarı saydam. Ancak önümüzdeki haftalarda pürüzsüz ve ışıltılı bir hale gelecektir.

Kaş ve Parmak İzi Oluşuyor

Bebeğinizin bu hafta ayrıca kaşları uzayacak ve derisi geliştikçe parmak izi ortaya çıkacaktır.

21. Hafta Gebelik Belirtileri

Önceki haftaların hafifliği 21. haftada birazcık azalıyor ancak tamamen gitmiş değil. Yeni belirtilerle başa çıkarka yine rahat bir hamilelik geçirebilirsiniz.

Varisli Damarlar 

Hamileliğiniz ilerledikçe, genişleyen rahminizin bacaklarınızdaki damarlara uyguladığı baskı sizi varisli damarlara karşı daha duyarlı hale getirecektir. Yüksek progesteron seviyelerinin gevşetici etkileri sorunu daha da kötüleştirebilir. Her gün egzersiz yaparak, sağlıklı kilo alımını sürdürerek, uzanıp ayaklarınızı yükseğe kaldırarak, bacak bacak üstüne atmayarak ve uzun süre hareketsiz oturmaktan kaçınarak bu durumla mücadele edebilirsiniz. Ek olarak, kompresyon çorapları giymek bacaklarınızdan kan akışını artırmaya yardımcı olabilir.

Diş Eti Kanamaları

Anne adaylarının neredeyse yarısı, diş fırçalarken veya diş ipi kullanırken diş etlerinin kanamasıyla karşılaşır. Günde iki kez dişlerinizi fırçalayın ve düzenli olarak diş ipi kullanın. Hijyenik bir ağız diş eti kanamalarını durduracaktır. Ayrıca dişçi ziyaretini de ihmal etmeyin. 

Denge Kaybı

Bebeğinizin büyüdükçe ağırlık merkeziniz değişir, bu da zaman zaman dengenizi kaybetmenize veya sakarlıkla yaşamanıza neden olur. Riskli düşmeleri önlemek için yavaşlayın, tehlikeli işlerden kaçının, ergonomik ayakkabılar giyin ve engebeli, ıslak veya buzlu yüzeylerde sağlam adım atın. 

Braxton Hicks Kasılmaları

Genellikle "alıştırma" kasılmaları olarak bilinen Braxton Hicks kasılmaları, düzensiz rahim kasılmalarıdır. Bu kasılmalar genellikle günün sonunda, susuz kaldığınızda, mesaneniz dolduğunda veya fiziksel aktivitelerde ya da cinsel ilişkide bulunduğunuzda görülür. Zararsız olsalar da bazen erken doğumdan ayırt edilmeleri zor olabilir. Düzenli kasılmalar yaşıyorsanız veya erken doğum belirtileri gözlemliyorsanız, derhal doktorunuza başvurun.

Kilo Alımı

Bu dönemde haftada yaklaşık bir kilo almalısınız. Hamilelikte kilo alımının her birey için farklılık gösterdiğini unutmayın, bu nedenle doktorunuza danışmanız ve özel ihtiyaçlarınıza göre sağlıklı bir aralık belirlemek için Hamilelikte Kilo Alımı Hesaplayıcımızı kullanmanız çok önemlidir. Aşırı kilolu, obez veya düşük kiloluysanız, kilo alımınıza kişiselleştirilmiş bir yaklaşım daha da önemli hale gelir.

Belirtileriniz Yok mu?

Her hamilelik kendine özeldir. Bu yüzden burada yazan her belirtiyi yaşamak zorunda değilsiniz. Eğer burada yazmayan bir belirtiye sahipseniz Hamilelik Belirtileri sayfamızdan araştırıp bilgi edinebilirsiniz.

hamile kadın braxton hicks kasılmaları yaşıyor

Hamileliğin 21. Haftasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Hala rahat olduğunuz bu haftalar içerisindeyken gelece yönelik planlarınızı yapın ve stresinizi azaltın.

Yüzüklerinize Dikkat Edin

Hamileliğe eşlik eden doğal şişlikle birlikte, parmaklarınız yüzük takarken sıkışma yaşayabilir. Parmaklarınızda şişlikler varsa yüzüklerinizi şimdiden çıkarmak isteyebilirsiniz. Yüzüklerinizden uzak durmak istemiyorsanız bir zincire geçirip kolye olarak tutabilirsiniz. Böylece kalbinize de yakın tutabilirsiniz.

Riskli Aktivitelerden Kaçının

Artık hamileliğinizin önemli ve hassas noktalarındasınız. Bu yüzden riskli hamlelerden kaçınmalısınız. Kayak, dalış ve ata binme gibi ekstrem etkinliklerden kaçınmalısınız. Aynı şekilde jakuzi ve eğlence parkları gibi yerler de sizin için tehlikeli olabilir.

Sağlığınızı Koruyun ve Stresinizi Yönetin

Bir miktar stres hayatın bir parçası olsa da hamilelik sırasında aşırı veya kronik stres erken doğum, preeklampsi veya düşük gebelik gibi komplikasyonlara yol açabilir. Düzenli egzersiz yaparak, sevdiklerinizden destek isteyerek ve bolca dinlenerek stresten kurtulmaya öncelik verin. Stresin bunaltıcı hale gelmesi durumunda, doktorunuza ulaşın ve daha fazla yardım için bir terapiste danışın.

stressiz hamile kadın

Hamileliğin 21. Haftasıyla İlgili Sık Sorulan Sorular

21 hafta gebelik kaç aylık olur?

21 hafta gebelik yaklaşık olarak 5 aylık bir döneme denk gelir.

21 haftalık bebek anne karnında nasıl olur?

21 haftalık bir bebek anne karnında oldukça gelişmiş durumdadır. Genellikle bu dönemde bebek yaklaşık olarak 25-28 cm uzunluğunda ve ortalama olarak 350-400 gram ağırlığındadır. Bebeğiniz belirgin bir vücut şekline sahiptir, derisi hala ince ve şeffaftır. Bu dönemde bebek, kollarını, bacaklarını, parmaklarını ve tırnaklarını hareket ettirebilir. Ayrıca bebeğin soluk alma ve yutkunma refleksleri de gelişir. 

21 haftalık bebek anne karnında nerede?

21 haftalık bir gebelikte, bebeğin yerleşimi genellikle rahim içerisindedir. Bebek, amniyotik sıvıyla çevrili olan rahim içinde bulunur. İlerleyen haftalarda bebeğin büyümesiyle birlikte rahim daha da genişleyecek ve bebeğin hareket alanı artacaktır.

21 haftalık gebelikte kaç kilo alınmalı?

Gebelik sürecinde kilo alımı, kadının kilosu, yaşam tarzı ve sağlık durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak 21 haftalık bir gebelikte, kadınların ortalama olarak 5-10 kilo arasında kilo almaları önerilmektedir. Bu kilo alımı, bebeğin sağlıklı gelişimi ve annenin gereksinimlerini karşılamak için önemlidir.