24 Aylık Bebek Gelişimi

Aylık Bebek Gelişimi
24 AYLIK
BEBEK GELİŞİMİ

Bebekler günden güne büyüyüp yeni beceriler kazanırken ebeveynler de bebeklerinin yaşayacağı değişimleri öğrenmek ve onların ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak ister. Bu bağlamda bebeklerin gelişim süreçlerinde dönüm noktalarından biri olan yirmi dördüncü ay, ebeveynlerin özen göstermesi gereken dönemlerden biri olarak karşımıza çıkar. 24 aylık bebek gelişimi bebeklerin daha önce hiç olmadığı kadar aktif ve hareketli olmasına olanak tanırken bebeklerin iletişim becerilerinin gelişmesini de mümkün kılar. 24 aylık bebeğin kazandığı beceriler bebeklerin benlik algısının gelişmesini sağlarken böylece bebekler sosyal olarak da daha aktif hale gelir. 24 aylık kız bebek gelişimi ve 24 aylık erkek bebek gelişimi birçok açıdan benzer şekilde ilerlese de ebeveynlerin bir stres kaynağı olarak gördüğü 2 yaş sendromu konusunda cinsiyet ayrımına dikkat edilmesi gerekebilir. Bu konuya dair merak ettiğiniz tüm bilgileri 24 aylık bebek gelişim rehberimizde bulabilirsiniz!

24 Aylık Bebeklerin Boy ve Kilo Özellikleri

Bebeklerin büyüme ve gelişme sürecinin takibinde kullanılan en önemli verilerden biri de boy uzunluğu ve ağırlık ölçüleridir. 24 aylık bebek boy kilo değerleri yardımıyla “persentil eğrileri” oluşturulur. Bebeğinizle aynı yaş ve cinsiyetteki bebeklerin ortalama ve ideal boy ve kilo değerleri alınarak oluşturulan persentil eğrileri, bebeklerin ideal gelişim sürecinin neresinde olduğunu tespit etmeye yarar. 24 aylık bebek gelişim tablosu kız ve erkek bebekler için birbirinden farklıdır çünkü bebeklerin ideal değerleri cinsiyetlere göre birbirinden ayrılır.

24 aylık kız bebek boy kilo değerlerinde bir alt ve bir de üst sınır belirlenir. Yirmi dört aylık kız bebeklerin ağırlık alt sınırı 10 kilogram şeklinde belirlenmişken üst sınırsa 15 kilogramdır. 24 aylık kız bebek ortalama kilosu 11.5 kilogram kadardır. 24 aylık kız bebek boy uzunluğu için belirlenen alt sınır 80 santimetreyken üst sınırsa 92 santimetredir. Bu dönemde kız bebeklerin ortalama boy uzunluğu 85.5 santimetre kadardır.

24 aylık erkek bebek boy kilo değerleri için belirlenen alt ve üst sınırlar kız bebeklerin değerlerinden farklıdır. 24 aylık erkek bebek kilosu için belirlenen alt sınır 10.5 kilogramken üst sınırsa 15.5 kilogramdır. 24 aylık erkek bebek ortalama kilosu 12.2 kilogram kadardır. 24 aylık erkek bebek boy uzunluğu için belirlenen alt sınır 82 santimetre ve üst sınırsa 93 santimetredir. 24 aylık erkek bebekler için ortalama boy uzunluğu 86.9 santimetre civarındadır.

2 yaşındaki bebeğin beyin gelişimi hakkında önemli fikir veren değerlerden biri de baş çevresi ölçüsüdür. Bu dönemde kız bebeklerin baş çevresi uzunluğunun 44 santimetreyle 50 santimetre arasında değişiklik göstermesi beklenir. 24 aylık kız bebek baş çevresi ölçüsü ortalama olarak 47.2 santimetre kadardır. 24 aylık erkek bebekler için ideal baş çevresi ölçüsü aralığı 46 santimetreyle 51 santimetre arasında değişir. Bu dönemde erkek bebekler için ortalama baş çevresi ölçüsü 48.3 santimetredir.

Bebeklerin gelişim değerleri genetik, hormonlar ve çevresel etkenler gibi birçok faktörden etkilenir. Dolayısıyla bebeğinizin değerlerinin belirtilen bu değerlerle uyumlu olmaması bir sağlık sorununun ya da gelişim bozukluğunun varlığına dair kesin kanıt oluşturmaz. Bebeğinizin gelişim sürecine dair en doğru bilgiyi çocuk doktorunuzdan alabilirsiniz.

24 Aylık Bebek Gelişiminde Beslenme Düzeni

Gelişim süreci açısından önemli unsurlardan biri de bebeklerin beslenme düzenidir. Bu bağlamda 2 yaşındaki bebek beslenmesinin nasıl olması gerektiği merak edilen konular arasında yer alır. İlk altı ay bebek beslenmesinin olmazsa olmaz ögesi olan anne sütü, bebeklerin sağlıklı şekilde büyüyüp gelişebilmesi için 24. aya kadar bebek beslenmesinde yer almaya devam etmelidir. Yirmi dördüncü ay itibariyle anne sütü kademeli olarak bebek beslenmesinden çıkarılabilir. Bu süreçte anne sütünün yetersiz olması ya da gelmemesi durumunda uygun bir formül mama ya da devam sütü kullanılması önerilir. 24 aylık bebek beslenmesinde kahvaltı, öğlen yemeği ve akşam yemeği olmak üzere üç ana öğün yer almalıdır. Bunlara ek olarak günde iki ya da üç ara öğün de bebeklere verilebilir.

24 aylık bebek ne yemeli sorusu da ebeveynler tarafından sıkça sorulur. Bu dönemde bebekler evde pişen birçok yemeği tüketebilir. Bebeklerin tüketeceği yemeklerde aşırı yağ, tuz, baharat ve salça kullanılmaması önerilir. Yeterli ve dengeli beslenme için 24 aylık kız bebeklerin ve 24 aylık erkek bebeklerin günde yaklaşık 1200 kilokalori alması gerekir. Bu bağlamda bebeklere protein, karbonhidrat, mineral ve vitaminler bakımından zengin bir beslenme programı oluşturulmalıdır. Bu bağlamda “dört yapraklı yonca” sisteminden faydalanılabilir.

Dört yapraklı yonca sistemine göre bebeklerin gün boyu tüketmesi planlanan besinlerin türü ve içerikleri planlanabilir. Yoncanın sol üst yaprağı süt ve süt ürünlerinden; sağ üst yaprağı et, yumurta ve kuru baklagillerden; sağ alt yaprağı meyve ve sebzelerden; sol alt yaprağı ise tahıllardan oluşmalıdır. Buna göre bebek beslenmesinde süt ve süt ürünleri, yumurta, kırmızı et, kıyma, tavuk eti, balık, tahıllar, kuru baklagiller, kuru yemişler ve kuru meyveler, mevsim yeşillikleri, taze meyve ve sebzeler dengeli şekilde yer almalıdır.

Bu dönemde bebeklerde paketli gıdalara karşı bir düşkünlük oluşabilir. Bebeklerin şeker, çikolata, bisküvi, dondurma, cips gibi işlenmiş şeker ve doymuş yağ içeren ürünlerle tanışmasının mümkün olduğunca geciktirilebilmesi için evde hazırlanmış meyveli yoğurtlar, muhallebiler, kek ve kurabiyeler tercih edilebilir.

2 yaş bebek ekran kullanımı

Yirmi dördüncü ayda çeşitli sebeplerle bebeklerde iştahsızlık ya da yemek yemeyi reddetme gibi durumlar gözlemlenebilir. Bebekler, oyun oynamaya devam etmek istedikleri için yemek yemek istemeyebilir. Bununla birlikte bu dönemde bebeklerin damak zevkinin gelişmeye başlaması sebebiyle çeşitli gıdaların tadına, kokusuna da ya dokusuna karşı hassasiyet geliştirilmesi yemek yemeyi reddetmeye yol açabilir. Bu dönemde bebeklerin oyun grubu, anaokulu gibi sosyal ortamlarda bulunması da yemek düzenlerinin değişmesine yol açabilir. Bebeklerin günlük olarak dengeli ve yeterli beslenebilmesi için ebeveynlerin bazı düzenlemeler gerçekleştirmesi gerekebilir. Bebekler dikkat dağınıklığı sebebiyle yemek yemeyi reddediyorsa bebeğin yiyeceği yemek onunla birlikte hazırlanabilir ve bu etkinlik bir rutin haline getirilebilir. Çocuğun öğün saatlerinde ebeveynleriyle birlikte aynı sofra etrafında yemek yemesi de iştahsızlık ve dikkat dağınıklığı durumunu azaltmaya yardımcı olur. Bebekler çeşitli gıdalara karşı duyarlılık geliştirdiyse bu besinler farklı formlarda sunulabilir ya da ilginç tabak tasarımları gerçekleştirilerek bebek yemek yemeye teşvik edilebilir. Bebeklerin beslenme düzenleri farklı sebeplerden dolayı değişiyorsa bu durumda öğün saatleri yeniden düzenlenmelidir. Bebek anaokulunda kahvaltı yapmak istemiyorsa evden çıkmadan önce birlikte kahvaltı yapılabilir. Dışarıda yemek yemek istemeyen bebekler için öğünler eve dönüş saatine denk gelecek şekilde düzenlenebilir.

İştahsızlık ya da öğün düzeninin değişmesi gibi sebepler bu dönemde bebeklerde kilo kaybına yol açabilir. Persentil eğrileri ve doktor görüşleri değerlendirildiğinde bebekte kilo kaybının zayıflığa yol açabilecek seviyeye geldiğine karar verilirse bebek beslenmesinde yüksek kalorili sıvı besinler yer alabilir. Öğün aralarına serpiştirilecek bebek bisküvisi, süt, muz ve pekmez gibi malzemelerle hazırlanan besleyici ve yüksek kalorili içecekler bebeklerin kolayca tüketebileceği seçeneklerdir. Bu sıvıların öğünlerle birlikte değil de öğün aralarında sunulması bebeğin mide kapasitesini azaltmaz ve bir öğünde yediği gıda miktarını etkilemez. Bu sayede yeterli ve dengeli beslenmeyle sağlıklı kilo alımına olanak tanır.

24 Aylık Bebek Gelişiminde Uyku Düzeni

Bebeklerin sağlıklı büyüyüp gelişebilmesi için en önemli noktalardan biri de uyku düzenidir. 24 aylık bebek kaç saat uyur sorusunun cevabı, günde ortalama 12-13 saat şeklinde verilebilir. 2 yaşındaki bebek uyku düzeni de bu ihtiyaca göre gelişir. Bu dönemde bebekler gündüz yarım saat ile 2 saat arasında süren tek bir uykuya ihtiyaç duyabilir. 24 aylık bebek gündüz uykusunu çeşitli sebeplerle atlama eğilimi de gösterebilir. Gündüz uykusunun atlanması bebeklerde huzursuzluğa sebep olabileceğinden 30. aya kadar önerilmez. Bu sebeple 24 aylık bebek uyku düzeninde gece uykusunun önemi büyüktür.

Yirmi dördüncü ayda bebeklerin bilişsel açıdan gelişmesi ve duygusal olarak daha hassas hale gelmesi onların gün boyu yaşadıklarından etkilenmesine ve gece uykuya dalmakta zorlanmasına yol açabilir. Aynı zamanda 2 yaş sendromu da bebeklerin uyumayı reddetmesinin kaynağı olabilir. Bebeklerin halen aktif rüya döneminde olması ve kimi zaman kabuslar görmesi onların gece ağlayarak uyanmasına ve sonrasında uykuya dalmakta zorlanmasına sebep olabilir.

Bebeklerin çeşitli sebeplerle uykuya dalmakta zorlanması ya da gece uykusundan uyanması durumunda ebeveynlerin takınacağı tavır oldukça önemlidir. Çünkü bebekler, ebeveynlerinin bu süreçte gerçekleştirdiği davranışlar doğrultusunda ilerler. Eğer bebek gece uykusundan uyandığında anne tarafından emziriliyorsa bu noktadan sonra emmek için uyanmaya başlayabilir. Bebek gece uykusundan uyandığında sakinleşmesi için onunla oyun oynanıyorsa bebek daha fazla oyun oynamak için uykuyu reddedebilir. Bunlar göz önünde bulundurulduğunda gece uykusundan uyanan bebeklerin sözlü olarak sakinleştirilmesi ve iletişim ilerletilmeden uykuya geri yönlendirilmesi önerilir.

24 aylık bebek uyku eğitimi bebeğin kendi odasında ve kendi yatağında uyumasını kapsar. Aynı zamanda bu dönemde bebeklerin uykuya dalmak için ebeveynin müdahalesine ihtiyaç duymaması gerekir. Sallama, bebek uyuyana kadar ona masaj yapma ya da kitap okuma, ninni söyleme gibi aktivitelerin terk edilmesi önerilir. Bu dönemde bebeklerin gece uykusuna rahatça dalabilmesi için son gündüz uykusunun öğlen 12 ve 2 arasında gerçekleştirilmesi önerilir. Aynı zamanda uyku vakti yaklaşırken bebeğin yüksek fiziksel aktivite gerektiren oyunlardan uzaklaştırılması; televizyon, tablet ve telefon gibi aletlerle bağının kesilmesi önerilir. Bununla birlikte bebeklere her akşam uygulanan bir uyku rutini oluşturulması da uykuya hazırlığı kolaylaştırır.

Bebeklerin gece uykularının daha huzurlu geçmesi için uygun bir gece lambası kullanılabilir. Bununla birlikte bebeğe genellikle pelüş hayvanlar arasından seçilen bir “uyku arkadaşı” ya da bebeğin sürekli kullandığı bir battaniye olan “güvenli battaniye” sağlanabilir.

24 Aylık Bebeklerin Edindiği Beceriler

Bebekler her ay yeni beceriler edinir ve önceki aylarda edindikleri becerileri geliştirir. Bu sayede çok daha aktif, hareketli ve iletişim becerileri bakımından gelişmiş hale gelen bebekler; birçok açıdan kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek hale gelir. Yirmi dördüncü ayda bebeklerin edindiği beceriler birkaç başlık altında incelenebilir.

24 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişim ve Edinilen Beceriler

Bebekler iki yaşına geldiğinde fiziksel olarak güçlü ve dengeli hareket etme kabiliyeti kazanır. Bu dönemde yürümek ve koşmak bebekler için oldukça kolay hale gelir. Geri geri yürüyebilen, yürürken çeşitli eşyaları taşıyabilen ve koşarak topa vurabilen bebekler 24. ayda kendi başına merdiven inip çıkabilir. Bu dönemde zıplamak ve tırmanmak bebekler için en eğlenceli etkinlikler arasında yer alır. Eğilip yerdeki nesneyi kolayca alabilen bebekler çömelip kalkabilir ve üç tekerlekli bisiklet sürebilir. Bu dönemde bebekler tırmandıkları eşyaların üzerinden inme konusunda daha az zorlanır. Yirmi dört aylık bebekler sandalyeye tırmanıp oturabilir ve alçak basamaklardan sıçrayarak inebilir.

24 Aylık Bebeklerde Zihinsel Gelişim ve Edinilen Beceriler

2 yaşındaki bebeğin zeka gelişimi onun birçok açıdan çok daha aktif ve girişken olmasına olanak tanır. 24 aylık bebekler kendi adını ve soyadını bilir. Bu bağlamda 24 aylık bebek dil gelişiminden bahsedilmesi de doğru olur. 24 aylık bebek sözcükleri anlar mı sorusu sık sorulan sorulardan biridir ve bebekler, zihinsel açıdan bu dönemde birçok kelimeyi anlayabilecek seviyeye ulaşır. Arka arkaya sıralanan komutları anlayan ve doğru sırayla yerine getiren bebekler duygularını, düşüncelerini, isteklerini ve ihtiyaçlarını ortalama 4 kelimelik cümlelerle aktarabilir. Bu dönemde bebekler için tanıdık yüzler ve isimler kolayca fark edilebilir. İki yaşındaki bebekler sebep sonuç ve amaç sonuç ilişkilerini kurma ve anlama bakımından oldukça gelişmiştir. Problem çözme becerileri gelişen bebekler aynı zamanda “daha uzak” ve “daha yakın”, “daha çok” ve “daha az” gibi karşılaştırma birimlerini anlamaya başlar.

2 yaş bebek zeka gelişimi

24 Aylık Bebeklerde Motor Becerilerinin Gelişimi ve Edinilen Beceriler

2 yaşındaki bebek motor gelişimi bakımından büyük ilerleme kaydeder. Bu dönemde bebekler iki ayakları üzerinde de tek ayak üzerinde de denge sağlayabilir. Kaba motor becerileri bakımından büyük kas kütlelerini koordine şekilde çalıştırma becerisi kazanan 24 aylık bebekler, ince motor becerileri bakımından küçük nesneleri işaret parmakları ve baş parmakları yardımıyla yakalayabilecek duruma gelir. Bu dönemde bebekler oyun hamuru yoğurabilir ve elişi etkinliklerini gerçekleştirebilecek el göz koordinasyonuna erişir. Bebekler, iki yaşındayken ipe boncuk geçirebilir. 24 aylık bebeğin motor becerileri bebeklerin çoraplarını ve kıyafetlerini çıkarıp giymesine olanak tanırken bazı bebekler bu dönemde ayakkabılarını doğru ayağa doğru eş gelecek şekilde giyebilme becerisi kazanır. Bu dönemde bebekler fermuar açıp kapatabilir, şişe ve kavanozların kapaklarını takıp çıkarabilir. Muntazam şekilde çatal ve kaşık kullanabilen bebekler bir bardaktan dökmeden içecek içebilir ve kalem tutarak karalama ya da boyama yapabilir.

24 Aylık Bebeklerde Bilişsel Gelişim ve Edinilen Beceriler

2 yaşındaki bebeğin bilişsel gelişimi bebeklerin boyut, şekil, tür ve renk gibi özellikleri ayırt edebilmesine olanak tanır. Bu dönemde bebekler aynı nesneleri eşleştirebilir ve bir nesne grubu içinden farklı olanı ayırabilir. Zaman ve mekan algıları açısından gelişim gösteren bebekler, belirtilen konumdaki belli bir eşyayı bulabilir ve getirebilir. Resimde gördüğü şekillerin isimlerini söyleyebilen bebekler tanıdıklarının isimlerini de bilir. Bu dönemde bebekler, cinsiyetleri de ayırt etmeye başlar. Bebekler iki yaşına girdiğinde eskiye kıyasla çok daha meraklıdır. Mümkün olan her şey hakkında bilgi almak isteyen bebekler dokunarak, koklayarak, dinleyerek ve tadarak öğrenmeye çalışır. Aynı zamanda “ne?”, “neden?”, “nasıl?” soruları da bu dönemde bebeklerden sıkça duyulabilir.

24 Aylık Bebek Gelişimi İçin Oyunlar

24 aylık bebek aktiviteleri ve oyunları bebeklerin yeni beceriler edinmesine olanak tanır. Bununla birlikte oyunlar ve oyuncaklar yoluyla bebeklere çeşitli eğitimler vermek de mümkündür. İki yaşındaki bebekler; pelüş oyuncaklarla ve oyuncak bebeklerle oynamaktan hoşlanır. Bu dönemde bebeklerin severek oynadığı oyunlardan biri olan evcilik için çay takımları, mutfak setleri, tamir aletleri edinilebilir. Aynı zamanda doktor setleri gibi meslek tanıtımı sağlayan oyuncaklar da tercih edilebilir.

Her dönemde olduğu gibi bu dönemde de yapbozlar ve bul tak oyuncaklar bebeklerin favorileri arasında yer almaya devam eder. 2 yaşındaki bebeğin dikkat süresi giderek geliştiğinden dolayı problem çözme becerisini geliştiren labirent oyuncaklar tercih edilebilir. Küpler ve yapı blokları bebeklerin mantık becerisini ve motor kabiliyetlerini geliştirmek için kullanılabilir. Çiftlik hayvanları, arabalar, kamyonlar, uçak ve gemiler de bu dönemde kullanılabilir. Bebekler için itme ve çekme egzersizleri sağlayan tekerlekli oyuncaklar da iyi birer seçenektir.

2 yaş bebek oyuncakları

Bu dönemde bebeklerin eşyaları daha iyi anlaması için hayatın içinden oyuncak telefon, market arabası, oyuncak ütü ve ütü masası gibi malzemeler tercih edilebilir. Bebeğin motor becerilerinin gelişmesi açısından giydirilebilen oyuncak bebekler ve bebek aksesuarları edinilebilir. Bebeklerin ev işlerine katılması; kıyafet katlamaya ya da evi toparlamaya yardımcı olması hem gelişim açısından önemlidir hem de bebeği eğlendirecek bir aktivite oluşturur.

Bu dönemde bebeklerin yaratıcılıklarını geliştirmek için ksilofon, piyano gibi müzik aletleri edinilebilir. Aynı zamanda aktivite masaları, su bazlı oyun hamurları ve parmak boyalar bebeklerin elişi aktiviteleri yapmasına olanak tanır. Kağıt katlama ve kesme, birlikte resim ya da boyama yapma gibi aktiviteler bebekler için oldukça keyiflidir.

Bebeklerin dil gelişiminin pekişmesi ve kelime dağarcıklarının gelişmesi açısından birlikte okuma çalışmaları yapmak oldukça önemlidir. İlerleyen dönemde bebeğe kitap okuma alışkanlığı kazandırmak ve kitap sevgisi aşılamak için pedagojik olarak uygun kitaplarla bir kitaplık oluşturulabilir. Bebekle birlikte kitap okunması, hikayenin bazı noktalarını tamamlaması için bebeğe fırsat verilmesi onun hayal gücünü geliştirmeye ve iletişim becerilerini pekiştirmeye yardımcı olur. Her dönemde olduğu gibi bu dönemde de sesli kitaplar kullanılabilecek materyaller arasında yer alır.

24 aylık bebeğin sosyal becerileri sırayla oynama ve paylaşma kavramlarını anlayabilecek kadar gelişmiştir. İki yaş sendromu sebebiyle asabiyet gibi durumlar görülebilse de bebekler önceki aylara kıyasla 24. ayda daha sosyaldir. Bu sebeple yaşıtlarıyla birlikte oyun oynamaları önerilir.  

Bu dönemde bebekler yarattıkları dağınıklığı toplayabilir. Bebeğin düzen konusunda eğitilmesi için oyundan sonra oyuncaklarını düzenleyip toplamaya teşvik edilmesi, bu işi kendisi başardığında tebrik edilip ödüllendirilmesi gerekir.

24 Aylık Bebeklerin Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebekler hızla büyüyüp gelişirken artan hareket kabiliyetleri ve merakları onları kimi zaman tehlikeli durumlara sokabilir. Bununla birlikte bebeklerin ihtiyaçları ve istekleri de hızla değişecektir. Ebeveynler, bebeklerine sağlıklı ve güvenli bir büyüme ortamı sunmak için bazı noktalara dikkat etmelidir.

Güvenlik Önlemleri

Bebeklerin daha aktif şekilde hareket etmesi kimi zaman ev kazalarına davetiye çıkarabilir. Bu bağlamda bebeklerin erişebileceği yükseklikteki prizlerin güvenlik kapağıyla kapatılması ve kabloların güvenceye alınması önerilir. Bu dönemde bebekler parmak ucunda yükselerek elektrik düğmeleriyle oynama arzusu içinde olabilir. Böyle durumlarda bebeklerin kontrol altında tutulması gerekir. Sivri köşelere sahip mobilyalara plastik köşebentler takılması, devrilme riski taşıyan mobilyaların sabitlenmesi de önemli noktalar arasında yer alır. Bebekler bu dönemde kapıları açıp kapatmaktan hoşlanır. Kazaların önlenmesi için kapılarda bulunan anahtarların çıkarılması ve kapıların takozla sabitlenmesi önerilir. Aynı zamanda pencereler de çocuk kilidiyle kapatılmalıdır. Çok katlı evlerde bebek güvenlik kapısı kullanılması ve bebeklerin yataklarında ya da beşiklerinde güvenlik parmaklığı bulundurulması da dikkat edilebilecek diğer noktalar arasında yer alır.

Memeden Ayırma

Bebeklerin sağlıklı büyüyüp gelişebilmesi açısından ilk 6 ay anne sütü elzemdir. Aynı zamanda bebeklerin iki yaşına kadar emzirilmesi de önerilir. Yirmi dördüncü ayı doldurduktan sonra bebekler kademeli olarak memeden ayrılmalıdır. Bu süreçte bebeğin memeyle kurduğu ilişki keşfedilmelidir. Bebek, acıktığı için emiyorsa porsiyonlarda ve öğün düzeninde değişimler yapılabilir. Bebek öğünlerden önce emmek istiyorsa yemeği birlikte hazırlamak bebeğin dikkatini dağıtmaya yardımcı olabilir. Bebek duygusal olarak emme isteği gösteriyorsa bu isteğin altında yatan sebep tespit edilmelidir. Huzursuzluk, sinirlilik ya da güven ihtiyacı bebeğin memeyle bağ kurma şeklini etkileyebilir. Memeden ayırma sürecinde bebekle iletişim kurulması önemlidir. Bu sayede bebek travmatize olmadan memeden ayrılabilir.

24 Aylık Bebeklerde Tuvalet Eğitimi

24 aylık bebek tuvalet eğitimine hazır mıdır sorusu ebeveynler tarafından sık sorulan sorulardan biridir. 2 yaş bebek tuvalet eğitimine hazırdır. Bu dönemde bebeklerin tuvalet ihtiyacını kavramış ve ihtiyaç duyduğunda tuvalete gitmesi gerektiğini öğrenmiş olması beklenir. Bu sebeple bebeklere gündüz bez bağlanmaması, gece de bez kullanımının kademeli olarak bırakılması önerilir. Bebek tuvaletini söyleyebiliyorsa tebrik edilmeli, lazımlığı doğru şekilde kullandığında da övgüyle teşvik edilmelidir. Henüz tuvaletini söyleyemeyen bebeklerde sallanma, saklanma isteği, yüz ifadeleri gibi belirtiler takip edilmeli ve ihtiyaç fark edildiğinde bebek lazımlığı kullanmaya yönlendirilmelidir. Bu süreçte her bebeğin tuvalet eğitiminin farklı hızda ilerleyeceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bebekler zorlanmamalı, duygusal olarak travmatize edilmemelidir.

İki Yaş Sendromu

2 yaş sendromu bebeklerin benliklerinin farkına varmasıyla oluşan özgürleşme isteği ve hırçınlık durumudur. Ortalama olarak 18. ayda başlayan iki yaş sendromu belirtileri otuz altıncı aya kadar devam edebilir. İki yaş sendromunda bebeklerin temel arzusu bir birey olarak görülmek ve kabul edilmektir. 2 yaş çocuğunda inatlaşma, isyankar davranışlar, hırçınlık, her şeyi reddetme gibi durumlar da bundan kaynaklanır. Bebeği tanıdığınızı, onun özgürlüğünü kabul ettiğinizi göstermeniz bebeğin sakinleşmesine yardımcı olur. Bebeğe seçenekler sunmak, onunla açık iletişim kurmak, problem oluşan noktaları birlikte çözmeye teşvik etmek sağlıklı iletişime yardımcı olur ve iki yaş sendromunun olumsuz etkilerini azaltmayı sağlar.

Diş Temizliği

2 yaşındaki bebek diş gelişimi bebeklerin bu dönemde ortalama 20 dişe sahip olmasına olanak tanır. Bebeklerin ısırma ve çiğneme davranışları, tüketilen gıdaların çeşitlenmesi gibi durumlardan dolayı diş temizliğine ve bakımına özen gösterilmesi gerekir. Bu dönemden itibaren düzenli diş doktoru ziyaretlerine başlanabilir. Bebeklerin diş temizliği için yuvarlatılmış kıl uçlu uygun bir diş fırçası kullanması gerekir. Bu dönemde doktor önerisiyle florürlü diş macunu kullanmaya başlanabilir.

Paylaşımcılık Eğitimi

İki yaşındaki bebekler iki yaş sendromunun etkisiyle kimi zaman sahiplik algısı bakımından baskıcı tutumlar sergilese de bu dönem onlara paylaşımcılık eğitimi verilmesi için uygundur. Çünkü iki yaşındaki bebekler önceki dönemlere kıyasla çok daha sosyaldir. Bu dönemde bebeklere paylaşma biçimleri tanıtılabilir. Bir gıda maddesi paylaşıldığında tükenebilir ancak bir oyuncak paylaşıldığında sırayla oynanır ve sahibine geri döner. Bebeklerin paylaşma biçimlerine verdiği tepkiler incelenerek eğitime yön verilebilir. Bebeklerin daha güvende hissedebilmesi için sırayla oynamak, paylaşılacak ve paylaşılmayacak oyuncakları ayırmak gibi uygulamalar gerçekleştirilebilir.

“Ben” ve “Sen” Dili

İki yaşındaki bebekler iletişim becerileri bakımından fazlasıyla gelişmiştir. Kullanılan kelimelerin anlamlarını, ses tonu ve mimiklerle ayırt edebilen bebekler aynı zamanda birçok kelimeyi anlayabilir ve aktif olarak kullanabilir. Bu dönemde bebeklerle sağlıklı iletişim kurmak ve onların duygusal gelişimine katkı sağlamak için “ben” ve “sen” dili kullanımına özen gösterilmesi gerekir. Fazlasıyla meraklı olan bebekler kimi zaman karmaşa yaratabilir. Böyle durumlarda bebeğe kızmak, onunla konuşurken ses yükseltmek özgüven eksikliğine yol açabilir. “Her yeri dağıtmışsın!” demek yerine “Etrafı toplamama yardım eder misin?” demek bebeği yüreklendirir.

2 yaş bebek doktor kontrolü

Doktor Kontrolü ve Aşılar

Yirmi dördüncü ay bebeklerin rutin doktor kontrolü dönemlerinden biridir. Bu doktor kontrolünde bebeğin boy, kilo ve baş çevresi ölçüleri takip edilir. Bu takip sonucunda bebeğin gelişimine dair doğru veriler elde edilebilir. 24. Ayda bebeklere “Hepatit A” aşısının ikinci dozu verilmelidir.

24 Aylık Bebeklerin Gelişimi Hakkında Sık Sorulan Sorular

24 Aylık Bebek Kaç Kelime Konuşur?

Yirmi dördüncü ay bebeklerin bilişsel açıdan hızlı gelişim gösterdiği ve bu bağlamda dil becerilerini de geliştirdiği bir dönemdir. Yirmi dört aylık bebekler ortalama 4 kelimeden oluşan cümleler kurabilir ve mantıklı sorular oluşturabilir. Bu dönemde bebekler yaklaşık 120 kelime anlar ve 100 kelimeden fazlasını kullanabilir.

2 Yaş Boy Kilo Ne Kadar Olmalı?

İki yaşındaki kız bebeklerin ağırlığı için belirlenen alt sınır 10 kilogram ve üst sınırsa 15 kilogramdır. Bu dönemde kız bebeklerin ortalama 11.5 kilogram olması beklenir. Bu dönemde erkek bebeklerin ağırlığı için alt sınır 10.5 kilogram ve üst sınır 15.5 kilogram şeklinde belirlenmiştir. 24 aylık erkek bebeklerin ortalama ağırlığı 12.2 kilogram kadardır. 24 aylık kız bebeklerin boy uzunluğu için 80 santimetrelik alt sınır ve 92 santimetrelik üst sınır bulunur. Bu değerler erkek bebekler için alt sınır 82 santimetre ve üst sınır 93 santimetre olacak şekilde belirlenmiştir. 24 aylık kız bebeklerin ortalama boyu 85.5 santimetreyken erkek bebeklerin ortalama boyu ise 86.9 santimetre kadardır.

2 Yaşındaki Bebek Günde Kaç Öğün Yemeli?

İki yaşındaki bebeklerin beslenme düzeninde ek gıda ürünlerinin ağırlığı artmıştır. Bununla birlikte gelişimin desteklenmesi için 24. ayda da emzirmeye devam edilmesi önerilir. Bebekler kahvaltı, öğlen yemeği ve akşam yemeği olmak üzere üç ana öğün tüketmelidir. Bunlara ek olarak ihtiyaca göre iki ya da üç ara öğün de bebek beslenmesine eklenmelidir.

2 Yaşındaki Bebek Kaç Saat Arayla Beslenmeli?

İki yaşındaki bebekler günlük ortalama 1200 kilokalori almalıdır. Bu bağlamda yeterli ve dengeli bir beslenme programı hazırlanmalıdır. Bebekler kahvaltı, öğlen yemeği ve akşam yemeği olmak üzere üç ana öğün ve ihtiyaca göre iki ya da üç ana öğün tüketmelidir. Bununla birlikte günde ortalama 3 kez emzirme de bebekler için önemlidir. Buna göre bebeklerin ortalama 2 saat arayla beslenmesi idealdir.