25 Aylık Bebek Gelişimi

Aylık Bebek Gelişimi
25 AYLIK
BEBEK GELİŞİMİ

Ebeveynler, bebeklerinin güvenli bir ortamda sağlıklı şekilde gelişim gösterebilmesi için büyük özen gösterir. Bu bağlamda bebeklerinin ay ay yaşayacağı değişimleri öğrenmek isteyen ebeveynler bebek gelişimine dair araştırmalar yapar. Buna göre 25 aylık bebek gelişimi de ebeveynlerin merak ettiği konular arasında yer alır. 25 aylık bebek gelişimi nasıl olmalı sorusunu sıkça soran ebeveynler, çeşitli gelişim takip şekilleriyle karşılaşır. 25 aylık bebek gelişim özellikleri bebeklerin edindiği fiziksel, zihinsel ve bilişsel becerilerin incelenmesiyle takip edilebilir. Bebeklerin sosyal, psikolojik ve duygusal gelişimleri için 25 aylık bebek etkinliklerinden faydalanılabilir. Bununla birlikte 25 aylık bebek gelişimi boy kilo verileriyle de hesaplanarak takip edilebilir. Peki, 25 aylık bebek gelişimi nasıl olur? Bu dönemde hızla ilerleme gösteren 25 aylık bebek gelişimi hareketleri ve anlamları ebeveynler tarafından nasıl yorumlanmalıdır? İdeal 25 aylık bebek gelişimi için neler yapılmalıdır ve ebeveynlere düşen rol nedir? Bu konuyla ilgili merak ettiğiniz tüm detayları içeriğimizin devamında bulabilirsiniz!

25 Aylık Bebeklerin Boy ve Kilo Özellikleri

Bebeklerin gelişiminin takip edilmesinde kullanılan en önemli veriler arasında boy uzunluğu ve ağırlık değerleri de yer alır. 25 aylık bebek persentil değerlerinin oluşturulması için bebeğinizle aynı yaş ve aynı cinsiyetteki bebeklerin ortalama ve ideal değerleri alınır. 25 aylık bebek kilosu ve boyunun bu değerler baz alındığında persentil eğrilerinin neresinde bulunduğuna göre bebeklerin gelişimi hakkında fikir edinilebilir.

25 aylık bebek gelişimi cetvelinde yer alan değerler cinsiyetlere göre birbirinden ayrılır çünkü kız bebeklerle erkek bebekler birbirinden farklı gelişim gösterir. 25 aylık kız bebek kilosu için belirlenen alt sınır 9300 gram ve üst sınırsa 14900 gram şeklindedir. Bu dönemde kız bebeklerin ağrılığı ortalama olarak 11700 gram kadardır. 25 aylık kız bebek boyu için belirlenen alt sınır 80.4 santimetreyken üst sınırsa 92.8 santimetredir. Bu dönemde kız bebeklerin ortalama boy uzunluğu 86.6 santimetre civarındadır.

25 aylık erkek bebek kilosu için belirlenen alt sınır 10 kilogramken üst sınırsa 15300 gramdır. Bu dönemde erkek bebeklerin ağırlığı ortalama olarak 12400 gram şeklinde belirlenmiştir. 25 aylık erkek bebek boyu için belirlenen alt sınır 82.1 santimetredir. Erkek bebeklerin boy uzunluğunda üst sınır 93.8 santimetre civarındadır. Bu dönemde erkek bebeklerin boy uzunluğu ortalama 88 santimetre kadardır.

Bebeklerin beyin gelişimi hakkında önemli veriler sağlayan değerlerden biri de baş çevresi uzunluğudur. 25 aylık kız bebek baş çevresi ölçüsü ortalama 47.3 santimetre kadardır. Bu değer 25 aylık erkek bebek baş çevresi için yaklaşık 48.4 santimetre şeklinde belirlenmiştir.

Bebeğinizin gelişimi genetik, hormonlar ve çevresel etkenler gibi birçok faktöre göre şekillenir. Bu sebeple bebeğinizin değerlerinin belirtilen bu değerlerle uyuşmaması bir sağlık sorununa ya da gelişim bozukluğuna dair kesin kanıt oluşturmaz. Bebeğinizin gelişimiyle ilgili en doğru bilgiyi çocuk doktorunuzdan edinebilirsiniz.

25 Aylık Bebek Gelişiminde Beslenme Düzeni

Bebek gelişiminde en önemli faktörlerden biri de bebeklerin beslenme düzenidir. Dolayısıyla ebeveynler, 25 aylık bebek beslenmesinin nasıl olması gerektiğini merak eder. Bu dönemde bebekler için anne sütü alma zorunluluğu ortadan kalkar. Anne sütü, kademeli olarak günlük bebek beslenmesinden çıkarılabilir. Bu dönemde bebeğin ihtiyaçlarına göre emzirmeye devam edilebileceği gibi doktor kontrolünde uygun bir devam sütü kullanımı da tercih edilebilir. Yirmi beşinci ayda bebeklerin kahvaltı, öğlen yemeği ve akşam yemeği şeklinde üç ana öğün tüketmesi gerekir. Bebeğin ihtiyaçlarına göre iki ya da üç ara öğün de bebek beslenmesine eklenebilir.

25 aylık bebek ne yer sorusu da sık sorulan sorulardan biridir. Bu dönemde bebekler, evde pişen hemen hemen tüm yemekleri tüketebilir. Sağlıklı gelişim için bebeklerin günlük yeterli ve dengeli beslenme düzenine uyması önerilir. Bu bağlamda günlük beslenme programında 2 porsiyon meyve ve 2 porsiyon sebze yer almalıdır. Günde 700 miligram kalsiyum ihtiyacının karşılanması için 2 porsiyon süt ürünü beslenme programına eklenmelidir. Yumurta, et, tavuk, balık ve kıyma gibi yüksek protein içeren besinler günde 2 kez bebeğe verilmelidir. Mineral ve vitamin ihtiyacının temin edilebilmesi için 2 porsiyon baklagil ve günde ortalama 6 porsiyon tahıl ürünü; bebeklerin beslenme düzeninin dengeli ve yeterli şekilde oluşturulması için tercih edilebilir.

25 aylık bebek beslenme

Bu dönemde bebeklerde damak zevki oturmaya başladığından dolayı yemek seçme davranışı görülebilir. Bebeğin hangi besinlere karşı duyarlılık geliştirdiği tespit edildikten sonra bu besin farklı formlarda sunulabilir. Besini ilginç sunum şekilleriyle servis etmek de bebeğin ilgisini çekebilir. Eğer bebek doğrudan doğruya gıdanın kendisine tepki gösteriyorsa reddedilen gıdanın besin değerini ikame edecek başka besinler tercih edilebilir.

Ebeveynleriyle aynı anda, aynı sofrada yemek yemek bebeklerin iştahsızlık ya da yemek seçme davranışını azaltmaya yardımcı olur. Bu dönemde bebeklerin kendi kendini besleyebilmesi beklenir. Bebek kendi kendini beslerken tabağındaki tüm besinleri tüketmek ve porsiyonun tamamını bitirmek için zorlanmamalıdır. Bu dönemde bebekler için ideal porsiyonlar, bir yetişkin için uygun porsiyonun çeyreği ile yarısı arasında değişir. Bebeklerin her öğün dengeli beslendiğinden emin olmak için “dört yapraklı yonca” sistemi kullanılabilir. Buna göre tabak dörde bölünür ve her bölüme bir başka besin türü yerleştirilir. Tabağın sol üst kısmı süt ve süt ürünlerinden; sağ üst kısmı et, yumurta ve kuru baklagillerden; sağ alt kısmı meyve ve sebzelerden; sol alt kısmı ise tahıllardan oluşur.

Bu dönemde bebeklerde görülen iştahsızlık probleminin çözülmesi için besleme sırasında bebeği tablet, telefon gibi ekranlarla oyalamaya benzer yöntemlere başvurulmaması önerilir. Aksi halde bebeklerde damak tadı gelişemez ve uzun vadede dikkat dağınıklığı problemi görülebilir. Bunun yerine bebeği yemek zamanına adapte etmek için yemeği birlikte hazırlamak, birlikte yemek yemek gibi yöntemlere başvurulabilir. Aynı zamanda bebeğin sevdiği yiyecekleri sunmak ya da ilginç sunum tabakları hazırlamak da bebekleri yemek yemeye dair heveslendirebilir.

Yirmi beşinci ay, bebeklerin paketli gıdalara dair ilgisinin sürdüğü bir dönemdir. Bu dönemde de bebekleri şeker, çikolata, bisküvi, cips gibi işlenmiş şeker ve doymuş yağ içeren besinlerden uzak tutmak için evde hazırlanmış tatlılar tercih edilebilir.

25 Aylık Bebek Gelişiminde Uyku Düzeni

25 aylık bebek gelişimi uyku düzeniyle yakından ilişkilidir. Bebeklerin büyümesi için gerekli hormonlar uyku sırasında salgılanır. Bebekler, gün boyu öğrendiklerini uyku sırasında pekiştirir ve öğrenmeye devam etmek için gerekli enerjiyi de uykudan sağlar. Bu bağlamda 25 aylık bebek uyku düzeni ebeveynlerin özen göstermesi gereken noktalardan biridir.

Bu dönemde bebekler yaklaşık 12 saatlik gece uykusuna ihtiyaç duyar. Bununla birlikte gündüz ise yarım saat ile 1.5 saat arasında değişebilen bir şekerleme, bebeklerin enerjisini geri toplamasına olanak tanır.

Yirmi beşinci ayda bebekler çeşitli uyku problemleri yaşayabilir. Gündüz uykularını atlama ya da geciktirme eğiliminde olan bebekler, gece yatağa gitmemek için direnebilir. Bebeklerin gündüz uykusuna dair ihtiyaçları günden güne değişiklik gösterebilse de gündüz uykusunun öğlen 12 ve 2 arasında gerçekleştirilmesi önerilir. Bu sayede bebekler gündüz ihtiyaç duydukları enerjiyi toplayabilir ancak gece uykusunu geciktiremez. Bu bağlamda bebeklere her gece takip edilen belli bir uyku rutini sunmak da doğru bir davranış olur. Uyku vakti yaklaştığında ortam loş hale getirilmelidir. Bebek, ebeveynleriyle birlikte pijamalarını giyip dişlerini fırçalayarak yatağa gitmeye hazırlanmalıdır. Bu süreçte bebeğin oyun oynama isteği birlikte kitap okumak gibi daha sakin etkinliklerle karşılanmalıdır.

25 aylık bebek uyku

Yirmi beşinci ayda uyku eğitimi bebeğin kendi odasında ve kendi yatağında uyumasını temel alır. Aynı zamanda bebek kendi kendine uykuya dalabilmelidir. Gece uyandığı zamanlarda da bebek yeniden uykuya sevk edilmelidir. Bebeğin uykuya dalmasını kolaylaştırmak için genellikle pelüş hayvanların arasından seçilen bir “uyku arkadaşı” ya da bebeğin sürekli kullandığı bir battaniye olan “güvenli battaniye” kullanımı tercih edilebilir. Bebek karanlıktan korkuyorsa uygun bir gece lambası kullanılabilir. Bebek uykuya dalmakta zorlanıyorsa kısa bir hikaye okumak ya da masal anlatmak onu rahatlatmaya yeterli olur. Bu dönemde bebekler uykuya dalmamak için birden fazla hikaye okumayı ya da arka arkaya birçok ninni dinlemeyi isteyebilir ancak bebeğin bu isteği “uyku vakti geldi” diyerek kibarca geri çevrilmelidir.

Yirmi beşinci ayda bebekler aktif rüya döneminde olduğu için kabus görme sebebiyle ağlayarak uyanma durumu görülebilir. Bununla birlikte genel huzursuzluk sebebiyle de uykuya dalmada zorlanma ya da gece uyanma durumu yaşanabilir. Bebekler bu dönemde tuvalet eğitimine geçtiğinden dolayı gece tuvalet ihtiyacı hissedip uyanma da yaygın görülen bir durumdur. Bu durumlarda ebeveynlerin takınması gereken tavır birbirinden ayrılır. Kabus görüp ağlayan bebek, ebeveyn tarafından sakinleştirilip yeniden uykuya yatırılmalıdır. Huzursuzluk sebebiyle uyanan bebek yatağına geri yatırılmalıdır. Tuvalet ihtiyacı sebebiyle uyanan bebeğin ihtiyacını karşılamasına yardım edildikten sonra uykuya geri götürülmesi gerekir.

25 Aylık Bebeklerin Edindiği Beceriler

Bebekler her ay yeni beceriler kazanır ya da var olan becerilerini pekiştirir. Bu bağlamda 25 aylık bebek neler yapar sorusu ebeveynler tarafından sıkça sorulur. Bebeklerin bu dönemde kazandığı beceriler birkaç başlık altında incelenebilir.

25 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişim ve Edinilen Beceriler

Yirmi beşinci ayda bebekler fiziksel açıdan güçlenir. 25 aylık bebek hareketleri geri geri yürüme, koşma, koşarken yön değiştirme gibi aktivitelerdir. Bu dönemde bebekler müzik eşliğinde dans etmekten, sıçramaktan ve zıplamaktan hoşlanır. Tırmanmak, yirmi beşinci ayda da bebekler için eğlenceli fiziksel aktivitelerden biridir. Bu dönemde bebekler kolayca merdiven inip çıkabilir. Alçak basamaklardan sıçrayarak inebilen bebekler, desteklendiklerinde öne doğru takla atmaya da çalışabilir. Bu dönemde bebekler elleriyle ya da ayaklarıyla top oynayabilir.

25 Aylık Bebeklerde Zihinsel Gelişim ve Edinilen Beceriler

25 aylık bebek gelişimi zeka gelişimi açısından büyük atılım gerçekleştirir. Bu dönemde bebekler için amaç sonuç ve sebep sonuç ilişkileri kurmak oldukça kolay hale gelir. Nesnelerin büyüklük ve küçüklük, uzunluk ve kısalık gibi özelliklerini anlayabilen bebekler boyut, şekil ve renk bakımından çeşitli nesneleri gruplandırabilir. Aynı zamanda bebekler bu dönemde aynı olan nesneleri eşleştirebilir ve bir nesne grubu içinde farklı olanı bulabilir.

25 aylık bebek oyuncakları

25 Aylık Bebeklerde Motor Becerilerinin Gelişimi ve Edinilen Beceriler

Bebekler yirmi beşinci ayda motor becerileri bakımından da önemli gelişim gösterir. Kaba motor becerileri bakımından vücut bölümlerini koordine şekilde hareket ettirme yetisi kazanan bebekler tek ayak üstünde dengede durabilir, parmak ucunda kalkabilir ve yürüyebilir. Bu dönemde bebekler koşarken bir köşeyi dönmeleri gerektiğinde denge kaybı yaşamaz. İnce motor becerileri bakımından bebekler, ellerini ve parmaklarını çok daha başarılı şekilde kullanabilir. Çatal ve kaşık kullanmak, diş fırçalamak, saç taramak, fermuar açmak ve kapatmak gibi işler bebekler için oldukça kolay hale gelir. Bu dönemde bebekler kavanoz ve şişe kapaklarını takıp çıkarabilir, ipe büyük boncuklar dizebilir. El göz koordinasyonu bakımından da gelişen bebekler bu dönemde oyun hamurunu parçalayıp yuvarlayabilir.

25 Aylık Bebeklerde Bilişsel Gelişim ve Edinilen Beceriler

Yirmi beşinci ayda bebekler bilişsel açıdan gözle görülür gelişim yaşar. Bu dönemde bebekler küçük birer kaşife dönüşür. “Ne?”, “Neden?”, “Nasıl?” soruları bebekler tarafından sıkça sorulur. Bu dönemde bebeklerin duyuları hızla gelişir. Bu sebeple bebeklere farklı dokularda kumaşlara dokunma fırsatı verilmelidir. Aynı zamanda yumuşak ve sert meyve, tatlı ve ekşi yiyecek gibi ayrımları öğrenmesi için de olanak tanınmalıdır. Bu dönemde bebeklerde cinsiyet kavramı oturmaya başlar. Yirmi beşinci ayda bebekler kendilerinin ve çevresindekilerin cinsiyetlerini anlama yetisi kazanır.

25 aylık bebek dil gelişimi açısından da büyük ilerleme kaydeder. 25 aylık bebek kaç kelime konuşur sorusuna cevaben bebeklerin bu dönemde ortalama yüz kelime kullanabileceği bilgisi verilebilir. 25 aylık bebeğin dil gelişimi onun ortalama dört kelimeden oluşan cümleler kurmasına, mantıklı sorular yöneltmesine, karşılıklı diyalog kurabilmesine olanak tanır. Bu dönemde bebekler “benim” ve “senin” gibi aitlik içeren cümleler kurabilir. Yirmi beş aylık bebekler, duygularını kelimeler aracılığıyla paylaşabilir.

25 Aylık Bebek Gelişimi İçin Oyunlar

Bebek gelişiminde oyunun ve oyuncakların önemi büyüktür. Bebeklerin çeşitli değerleri özümsemesi ve kazanımlar edinmesi için oyunlaştırma yönteminden faydalanılması önerilir. 25 aylık bebek oyuncakları mantık kurma becerisini geliştiren bul tak oyuncaklar ve yapbozlar; motor becerilerini pekiştiren yapı blokları ve küpler şeklinde sıralanabilir. Çıkarılabilen kıyafet ve aksesuarlara sahip bebekler, pelüş oyuncaklar, çiftlik hayvanı setleri, uçak, araba, kamyon ve gemiler de bu dönemde tercih edilebilir. Bu dönemde bebekler ev işlerine karşı meraklı olduğundan dolayı oyuncak telefon, market sepeti, ütü ve ütü masası gibi oyuncaklar edinilebilir. Maket mutfaklar, oyun evleri, oyun halıları ve aktivite masaları da bu dönemde tercih edilebilir. Her dönemde olduğu gibi bu dönemde de müzik aletleri mutlaka bebeklerin oyuncak sepetinde yer almalıdır. Aynı zamanda farklı renk ve boyutlarda toplar kullanmak da bebekler için keyifli olabilir.

25 aylık bebek oyunları saklambaç, evcilik gibi oyunlardır. Bu bağlamda mutfak setleri, çay takımları, doktor setleri ve tamir takımları kullanılabilir. Bebeklerin çeşitli değerleri özümseyebilmesi için rol yapma oyunlarının önemi büyüktür.

25 aylık bebek aktiviteleri arasında bu dönemde su ve kumla oynama yer alır. Bebeklerin duyularını geliştirmek ve yaratıcılıklarını pekiştirmek için kum kovaları ve kum havuzları tercih edilebilir. Bu dönemde yaratıcılığın gelişmesi için kullanılabilecek bir diğer oyuncak da oyun hamurlarıdır. Oyun hamuru kalıpları, oyun hamurlarıyla oynanabilecek oyun çeşidini zenginleştirir. Aynı zamanda jumbo boy renkli kalemler ve kağıtlar, su bazlı parmak boyalar da bu dönemde bebeklerin eğlenirken öğrenebileceği malzemeler arasında yer alır.

Bu dönemde bebekler, düşünme becerilerini geliştiren labirent oyuncaklardan faydalanabilir. Aynı zamanda sayı boncukları da bebeklerin ilgisini çeker. Bir ipe büyük boncuklar geçirip bileklikler yapmak da bebekler ve ebeveynler için eğlenceli bir oyun olabilir.

Bu dönemde bebeklerin ritim becerisi de gelişir. Bebekler şarkı söylemekten ve dans etmekten hoşlanır. Bebekleri hareket etmeye teşvik etmek için birlikte şarkılar söylenebilir, dans edilebilir.

25 aylık bebek dil gelişimi

Bebeklerin dil gelişimi açısından kitap okumanın da önemi büyüktür. Bu dönemde sesli kitaplar tercih edilebileceği gibi bebeğin ilgisini çekecek resimli kitaplar da okunabilir. Bu süreçte tuvalet eğitimi, sofra düzeni gibi konularda eğitici kitapların okunması önerilir.

25 Aylık Bebeklerin Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebekler günden güne büyüyüp gelişirken onların ihtiyaçları da değişiklik gösterir. Bu bağlamda yaşam alanlarının bebek ihtiyaçlarına göre düzenlenmesi ihtiyacı ortaya çıkar. Aynı zamanda bebeklerin ideal gelişim göstermesi için değerler eğitimi gibi faktörler de önemlidir. Buna göre 25 aylık bebek bakımında dikkat edilmesi gereken noktalar birkaç başlık altında değerlendirilebilir.

Güvenlik Önlemleri

Bebeklerin giderek daha hareketli hale gelmesi bazı ev kazalarına davetiye çıkarabilir. Bu bağlamda bebekleri ev kazalarından korumak için önlemler alınması gerekir. Bunun için bebeklerin erişebileceği seviyedeki prizlerin güvenlik kapağıyla kapatılması ve kabloların güvenceye alınması önerilir. Elektrikli aletler bebeklerin ulaşamayacağı şekilde konumlandırılmalı ya da korumaya alınmalıdır. Sivri köşeli mobilyalara plastik köşebent takılmalıdır. Kesici delici aletler içeren çekmece ve dolaplar bebeklerin erişebileceği seviyedeyse bebek kilidiyle kapatılmalıdır. Ayrıca devrilme riski taşıyan mobilyalar da sabitlenmelidir. Bu dönemde bebekler elektrik düğmelerine erişebileceğinden dolayı bu düğmelerin de güvenceye alınması gerekir. Kapılar takozla sabitlenmeli ve pencereler de çocuk kilidiyle kapatılmalıdır. Çok katlı evlerde bebeklerin zarar görmesini engellemek için çocuk güvenlik kapısı kullanılabileceği gibi aynı zamanda bebeğin beşiğine veya yatağına çocuk güvenlik parmaklığı takılması da kazaları engellemeye yardımcı olur.

Memeden Ayırma

Yirmi dördüncü ay itibariyle bebekler için anne sütü alma zorunluluğu ortadan kalkar. Bebeklerin duygusal gelişimleri açısından da bu dönemden itibaren kademeli olarak memeden ayırma sürecinin gerçekleştirilmesi önerilir. Bebeği memeden ayırma sürecine başlarken öncelikle bebeğin ne zaman ve neden emmek istediği tespit edilmelidir. Bebek aç olduğu için emiyorsa emzirme işlemi öğünlerden önce gerçekleştirilmemelidir. Bebek, yemek hazırlama sürecine dahil edilerek emme isteğinden uzaklaştırılabilir. Bebek duygusal ihtiyaçlarından dolayı emmek istiyorsa bebeğin dikkatini dağıtmak için birlikte oyun oynama ya da dışarı çıkma yoluna gidilebilir. Eğer bebek ısrarla emmek istiyorsa annenin bebeğe “memesinin hasta olduğunu ve canının çok acıdığını” anlatması gerekir. Bu sayede bebek, duygusal olarak yara almadan memeyle bağını kesebilir.

Tuvalet Eğitimi

Yirmi beşinci ay, bebeklerin tuvalet eğitimine devam edilmesi için uygun bir zamandır. Bu dönemde bebeklerin tuvalet ihtiyacını ebeveynlerine aktarabiliyor olması beklenir ancak her bebeğin gelişimi birbirinden farklı olduğundan dolayı tuvalet eğitimi süreci de bebekler için birbirinden farklı şekilde ilerleyebilir. Bu dönemde eğer bebekler tuvalet ihtiyacını ebeveynlerine bildiremiyorsa bebeklerin jest ve mimikleri takip edilerek tuvalet ihtiyacı anlaşılabilir. Bebek kapı arkası ya da koltuk arkası gibi yerlere gizlenerek tuvaletini yapma eğilimi gösteriyorsa tuvalet eğitimi için yeterli olgunluğa ulaşmıştır.

Tuvalet eğitiminde bebeklerin lazımlıkla tanıştırılması oldukça önemlidir. Ebeveynlerin tuvalet ihtiyaçlarını dillendirip tuvalete gitmeleri bebekleri de teşvik eder. Bebekler eğer tuvaletlerini tutabiliyor ve ihtiyaçlarını belirtip lazımlık kullanabiliyorsa gündüz bez kullanımı terk edilebilir.

Sofra Adabı

Yirmi beşinci ayda bebekler motor becerileri açısından kendi kendilerini başarılı şekilde besleyebilecek seviyeye gelir. Bu dönemde bebeklerin kendine ait bir tabak, bardak, çatal ve kaşık kullanması onları yemeğe dair heveslendirerek iştahsızlık problemlerinin önüne geçmeye yardımcı olabilir. Bu dönemde bebeklerin ebeveynleriyle birlikte yemek yemesi iştahsızlık problemini azaltabilir ve onların sofra adabı edinmelerine yardımcı olur.

Sosyalleşme

Yirmi beşinci ayda bebekler, önceki aylara kıyasla daha sosyaldir. İletişim becerilerinin gelişmesi sayesinde daha kolay sosyalleşen bebekler bu dönemde sırayla oynama ve paylaşma becerileri de kazanabilir. Bu dönemde bebeklerle oyun kurarken sırayla oynama yoluna gidilmesi bebeklerin paylaşma becerisini pekiştirmesine yardımcı olur. Oyun grupları, parklar ve oyun alanları gibi sosyal ortamlarda bebeklerin sosyalleşmeye teşvik edilmesi de özgüven gelişimi ve dil becerilerinin kullanılması açısından önemlidir. Paylaşmayı aşılamak için bebeğin oyuncakları "paylaşılacaklar" ve "paylaşılmayacaklar" şeklinde düzenlenebilir.

Ev İşleri ve Kişisel Bakım

Bu dönemde bebekler kendi kişisel bakım gereksinimlerini karşılayabilecek beceri seviyesine ulaşır. Ellerini yıkama, dişlerini fırçalama, saçlarını tarama ve kendi kıyafetlerini çıkarıp bazı kıyafetleri giyebilme yetisi kazanan bebekler, 2 yaş sendromunun da etkisiyle her işi kendi başına halletmek ister. Bebeklerin bu süreçte desteklenmesi onların özgüven geliştirmesi için doğru bir davranış olur. Bu dönemde bebeklerin kişisel bakım aktivitelerini öğrenmesi de ebeveynleri gözlemleyip taklit etme yoluyla gerçekleşir. Bu bağlamda bebekler ev işlerini de görür ve tanır. Bebeğin kendi oyuncaklarını toplaması, kendi tabağını masaya yerleştirmesi, çorapları eşleştirmesi gibi aktiviteler onun sorumluluk bilincinin gelişmesine de olanak tanır.

2 Yaş Sendromu

Bebeklerde belirtileri on sekizinci ayda başlayan ve genellikle otuz altıncı aya kadar devam eden iki yaş sendromu, yirmi beşinci ayın da gündeminde olan konulardan biridir. Bu dönemde bebekler kendi benliklerinin farkına varır. Bu bağlamda herkes tarafından bir birey olarak tanınmak ve kabul edilmek isterler. Özgürleşmek isteyen, işlerini kendi başına halletme arzusunda olan bebekler, ebeveynlerin davranışlarını sınırlarına izinsiz girme isteği olarak algılayıp hırçınlaşabilir. Bu dönemde bebeklerin temel isteğinin görülmek ve kabul edilmek olduğu unutulmamalıdır. Bebeği anladığınızı, ona saygı gösterdiğinizi anlatıp açık iletişim kurmanız durumunda iki yaş sendromunun olumsuz etkileri azaltılabilir. Bu dönemde bebeğe “hayır” denmesi bebeği daha da hırçınlaştırır. Bebeğe seçenekler sunulması, aktivitelerde oyunlaştırma yoluna gidilmesi daha doğrudur. Bu dönemde bebeğin bağırma yoluyla terbiye edilmeye çalışılması duygusal gelişimi olumsuz etkileyeceğinden dolayı tercih edilmemesi gereken bir yöntemdir.

Kilo Kaybı

Yirmi beşinci ayda bebekler yoğun fiziksel aktivite ya da iştahsızlık gibi sebeplerle kilo kaybı yaşayabilir. Persentil eğrilerine göre ciddi bir gelişim problemi görülmediği sürece bebeklerin kilo kaybıyla ilgili endişeye gerek yoktur. Bu dönemde kilo kaybı endişe verici seviyeye ulaşan bebeklerde doktor tavsiyesine ihtiyaç duyulabilir. Bununla birlikte öğün aralarında muz, pekmez, süt ve bebek bisküvisi gibi yüksek kalorili besinlerle hazırlanan içeceklerin bebeğe sunulması da sağlıklı kilo alımına yardımcı olabilir.

Doktor Kontrolü ve Aşı Takvimi

Bu dönemde bebekler için gerçekleştirilmesi gereken bir rutin kontrol bulunmaz. Yirmi dördüncü ayda Hepatit A aşısının ikinci dokuzunu almayan bebekler 25. ayda bu aşıyı olabilirler.

25 Aylık Bebeklerin Gelişimi Hakkında Sık Sorulan Sorular

25 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?

Bebeklerin gelişimlerinin takip edilmesinde kullanılan önemli verilerden biri de ağırlıktır. 25 aylık kız bebek ağırlığı için alt sınır 9300 gram ve üst sınırsa 14900 gram şeklinde belirlenmiştir. Bu dönemde ortalama kız bebek ağırlığı 11700 gramdır. Ağırlık alt sınırı erkek bebekler için 10 kilogram şeklinde belirlenmiştir. Erkek bebeklerin kilosu için belirlenen üst sınır 15300 gramdır. Bu dönemde erkek bebeklerin ortalama ağırlığı 12400 gram kadardır.

25 Aylık Bebek Kaç Yaşında Olur?

Ebeveynler için bebeklerinin yaşını doğru hesaplamak ve belirtmek oldukça önemlidir. 25 aylık bebekler yaklaşık 2 yaşındadır.

25 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

25 aylık bebekler koşabilir, top oynayabilir, sandalyeye tırmanıp oturabilir. Bu dönemde bebekler yaklaşık 100 kelime kullanabilir, yaşıtlarıyla sosyalleşebilir ve tanıdık isimlerle yüzleri ayırt edebilir. Bu dönemde bebekler için cinsiyet kavramları netlik kazanır ve cisimlerin ebat, renk, şekil, uzaklık gibi özellikleri de tanınır hale gelir.

25 Aylık Bebek Günde Kaç Saat Uyur?

Bebeklerin sağlıklı şekilde büyüyüp gelişebilmesi için uykunun önemi büyüktür. 25 aylık bebekler günde ortalama 13 saatlik uykuya ihtiyaç duyar. Bu ihtiyacın büyük bölümü gece uykusundan karşılanır.