3 Aylık Bebek Gelişimi

Aylık Bebek Gelişimi
3 AYLIK
BEBEK GELİŞİMİ

Ebeveynler için bebeklerinin bakımının tam anlamıyla eksiksiz ve mükemmel olması oldukça önemlidir. Bebeğinizin sağlıklı şekilde büyüyebilmesi için ona verdiğiniz bakımın da doğru ve uygun olması gerekir. Bu sebeple bebeğinizin büyüme ve gelişme özellikleri hakkında bilgi sahibi olmanız en doğru davranış olacaktır. Bebeğiniz günden güne büyüyüp gelişirken edindiği beceriler ve ihtiyaçları da değişim gösterir. Bu bağlamda fiziksel, duygusal ve bilişsel becerilerinin desteklenebilmesi için 3 aylık bebek gelişim özelliklerinin incelenmesi gerekir. Bu sayede bebeğinizin gelişimi hakkında bilgi sahibi olabilir, ona ihtiyaç duyduğu bakımı verebilir ve gelişimine katkı sağlayabilirsiniz. Eğer siz de 0-3 ay çocuğun gelişim özelliklerini merak ediyorsanız ve çocuğunuzun sağlıklı şekilde büyüyebilmesi için bu dönemde dikkat etmeniz gereken unsurlardan haberdar olmak istiyorsanız 3 aylık bebek gelişim tablosuna uygun şekilde hazırlanmış yazımızı okumaya devam edin!

3 aylık bebek bakımı

3 Aylık Bebeklerin Boy ve Kilo Özellikleri

3 aylık bebek gelişimi ile ilgili ebeveynlerin dikkat ettiği noktalardan biri 3 aylık bebek boy kilosudur. Sağlıklı büyümenin ve gelişmenin takibi için bebeğinizin boyunu ve kilosunu yakından izleyerek genel tabloyla kıyaslamanız önerilir. 3 aylık erkek bebek boyu için ideal uzunluk 55 santimetre ile 65 santimetre arasında değişiklik gösterir. 3 aylık erkek bebek kilo için ideal ağırlık 4150 ile 7500 gram arasındadır. 3 aylık kız bebek boyu konusunda bebeğiniz için ideal olan 54 santimetre ile 65 santimetre arasında bir uzunluğa sahip olmasıdır. 3 aylık kız bebek kilosu ise 4000 ile 7200 gram arasında değişiklik gösterebilir.

3 Aylık Bebeklerin Edindiği Beceriler

Bebeğiniz günden güne büyürken sağlıklı ve mutlu bir gelişim gösterebilmesi için onun yeni kazanımlarını takip etmeniz oldukça önemlidir. Bu sebeple farklı açılardan bebeğinizin her ay geçireceği değişimleri tanımanız gerekir. 3 aylık bebek gelişimi ve hareketleri bebeğinizin edindiği yeni becerilerle takip edilebilir.

3 aylık bebek fiziksel gelişimi açısından değerlendirildiğinde bu dönemde başını yattığı yerden 45 ile 90 derece kadar kaldırabildiği görülebilir. Aynı zamanda bebeğiniz oturur pozisyona getirildiğinde başını dik tutabilir. Kolları ve bacakları başta olmak üzere uzuvlarını daha çok hareket ettirmeye başlayan bebeğiniz bu dönemde elleriyle çeşitli sesler çıkarabilir, ellerini ve ayaklarını izleme girişimlerinde bulunabilir. Etrafındaki nesnelere uzanarak onları kavramaya ve keşfetmeye dair bir heves gösteren bebekler, bu dönemde oldukça meraklıdır. Aynı zamanda bu dönemde bebeklerin bacakları da güçlenmeye başlar. Üçüncü ayın sonlarına doğru bebeğiniz yere sağlam basabilir hale gelir ve koltuk altından tutulduğunda adım atmayı deneyebilir.

3 aylık bebek duyusal gelişimi açısından oldukça önemli adımlar atmaktadır. Bu bağlamda bebeğiniz, dünyadaki üçüncü ayında ebeveynlerinin sesini diğer seslerden ayırt etmeye başlayabilir. Bu dönemde bebeğinizin etrafındaki seslere karşı duyarlılığı artar ve tepkileri gelişir. Bebeğiniz, sesin geldiği yöne dönmeye başlayabilir. Bununla birlikte üçüncü ay itibariyle bebeğinizin görme becerisi de gelişir ve bu sayede etrafındaki kişiler ile nesneleri tanıyabilir. Önündeki nesneleri gözleriyle takip edebilir, doğrudan göz kontağı kurabilir.

3 aylık bebek dil gelişimi bakımından da çeşitli atılımlar gösterir. Bu dönemde bebeğiniz yüksek sesle gülebilir ve çeşitli ses kombinasyonları kullanarak iletişime geçmeye çalışabilir. İlgi çekmek için sesler çıkarabilir, etrafındaki insanların kendisiyle ilgilendiğini anladığında sesler çıkararak onlarla iletişim halinde kalır.

3 aylık bebek beslenme

3 Aylık Bebek Gelişiminde Beslenme Düzeni

3 aylık bebek gelişimi ve beslenmesi de özen gösterilmesi gereken noktalar arasında yer alır. Mümkün olduğu sürece tüm bebekler ilk altı ay anne sütüyle beslenmelidir ancak besleme için anne sütü kullanamayan ya da takviye kullanıp kullanmaması gerektiğini merak eden ebeveynler, 3 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı sorusunu sıkça sorar.

Üç aylık bir bebeğin mide kapasitesi yaklaşık olarak 180 mililitre kadardır. Günde en az 5 kez emzirilmesi önerilen bebeklerin her emzirmede yaklaşık olarak 10 dakika beslenmesi yeterlidir. Bu dönemde çeşitli sebeplerden dolayı besleme anne sütüyle yapılamıyorsa 3 aylık bebekler için uygun olan formül mamaların doktor kontrolünde kullanılması önerilir. 3 aylık bebek beslenmesi mama ile yapılıyorsa günde 4 ile 8 defa besleme yapılabilir. Her beslemede bebeğe 150 mililitre ile 180 mililitre arasında değişen miktarda mama verilebilir.

3 aylık bebek beslenmesi ek gıda bakımından katı ya da sıvı herhangi bir gıda bulundurmamalıdır. Üç aylık bebekler için anne sütü ya da önerilen formül mama dışında bir gıda kullanılmaması önerilir.

3 aylık bebek

3 Aylık Bebek Gelişiminde Oyunlar

0-3 aylık bebek zeka gelişimi için neler yapılmalı merak eden ebeveynler için püf noktalarından biri de oyunlardır. Bu dönemde bebeklerin bilişsel ve duyusal becerileri geliştiği için çevrelerindeki kişilerle ve nesnelerle girdikleri iletişim de daha yoğun seviyede olur. 3 aylık bebek gelişim aktiviteleri arasında oyun ve oyuncaklar yer alır. 3 aylık bebek gelişim oyuncakları bebeğinizin kolayca kavrayabileceği doku bakımından zengin objeler, ses çıkaran çıngıraklar ya da hareketli ve sesli oyuncaklar olabilir. Bebeğinizin uzanıp dokunabileceği uzaklığa yerleştirilmiş sesli dönenceler de onun eğlenebileceği objeler arasında yer alır. Bu dönemde bebeğinizin güvenle kullanabileceği aktivite merkezleri de tercih edilebilir. Üçüncü ayda duyuları gelişen bebeğinizin etrafında onun da güvenle temas edebileceği ksilofon gibi müzik aletleri de çalabilirsiniz. Bu dönemde bebeklerin motor gelişiminin desteklenmesi için hışırdayan oyuncaklar ve güvenli şekilde kullanılabilen parçalı oyuncaklar tercih edilebilir. Aynı zamanda plastik aynalar, bez aktivite kitapları, parmak kuklaları kullanılabilir.

3 Aylık Bebeklerin Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

3 aylık bebek gelişimi erkek ya da kız bebeklerde büyük farklılıklar göstermez. Bu dönemde bebeğinizle kurduğunuz iletişime, onun beslenmesine ve uyku düzenine özen göstermeniz sağlıklı gelişim için önemlidir. 3 aylık bebek gelişimi uyku düzeni günde ortalama olarak 15 saati bulabilir. Ortalama olarak 4 saati gündüz uykusu olan uyku düzeninde gece vakitlerinde kesintisiz uyku süresi ortalama olarak 5 saattir. Bu dönemde bebeğinizin gündüz uyumak istememesi, geceleri tamamen kesintisiz uyuması ya da sık sık uyanması da normal karşılanabilecek durumlardır çünkü her bebeğin uyku düzeni onun ihtiyaçlarına göre şekillenir, biriciktir.

3 aylık bebek gelişimine destek sağlamak için ona gece ve gündüz ayrımını kazandırmayı deneyebilirsiniz. Bu durum bebeğinizin uyku düzeni üzerinde de olumlu etki gösterir. Geceleri karanlık ortamda, gündüzleri ise aydınlık ortamda uyutulan bebekler bu ayrıma dair farkındalık kazanabilir.

Üçüncü ay, gaz problemlerinin devam edebileceği bir dönemdir. Bebeklerin gaz sancılarını hafifletmek için uygun balsamlarla karın bölgesine yapılacak hafif masajlar, bacakların hareket ettirilmesi ve yarım kundaklama gibi yöntemler kullanılabilir.

3 aylık bebek uyku

Üçüncü ayda bebeğiniz artık anılarını hafızasına kaydetmeye başlayabilir. Bu sebeple onunla kurduğunuz iletişime özen göstermeniz gerekir. Nazik dokunuşlar, sevecen ses tonuyla yaptığınız konuşmalar ve gülümsemeniz; bebeğinizin gelişimine olumlu etki gösterir.

Bebeğinizin sağlıklı şekilde gelişim gösterebilmesi için sağlık kontrollerinin de periyodik olarak gerçekleştirilmesi gerekir. Üçüncü ayda başının arka bölgesinde bulunan küçük bıngıldağın kapanmış olması, gözlerdeki kaymaların ve şaşılığın ortadan kalkması beklenir. İkinci ayda yapılmadıysa verem aşısı, zatürre aşısı, rota virüsü aşısı ve 5’li karma aşı üçüncü ayın başında yapılabilir. Üçüncü ayda doktor kontrolünde bebeklerin boyu, kilosu ve baş çevresi de ölçülür. Üç aylık kız bebek baş çevresi ölçüsünde 39.5 santimetre, üç aylık erkek bebek baş çevresi ölçüsünde ise 40.5 santimetre idealdir.

3 Aylık Bebeklerin Gelişimi Hakkında Sık Sorulan Sorular

3 Aylık Bebek Neler Yapar Nasıl Olur?

Bebekler günden güne hızlı bir gelişim göstererek büyürken her ay yeni beceriler kazanır. Üç aylık bir bebek ellerini kullanabilir, objeleri kavrayabilir, başını dik tutabilir ve desteklendiğinde yere sağlam şekilde basabilir. Bununla birlikte üç aylık bebekler çevrelerindeki seslere duyarlı hale gelir, ebeveynlerinin sesini tanıyıp onlarla iletişim kurmak için çeşitli sesler çıkarabilir. Bu sesler, “agu” gibi hecelere dönüşebilir. Aynı zamanda bebekler bu dönemde yüksek sesli gülebilir ve heyecanlı tepkiler verebilir. Görme becerilerinin gelişmesiyle birlikte bebekler artık objeleri ve kişileri takip edebilir.

3 Aylık Bebek En Fazla Kaç Kilo Olmalı?

Bebeklerin sağlıklı gelişim gösterdiğinden emin olmak için çeşitli kriterler dahilinde geliştirilen birtakım gelişim tabloları bulunur. Bu tablolar, cinsiyet ve ay bazlı olarak bebeklerin ideal boy ve kiloları da dahil olmak üzere birçok veri gösterir. Üç aylık kız bebeklerde kilo alt sınırı 4000 gram iken kilo üst sınırı ortalama 7500 gram olarak belirtilir.

3 Aylık Bebek Annesini Tanır Mı?

Üç aylık bebekler, duyusal ve bilişsel açıdan ciddi gelişimler gösterirler. Üçüncü ayda bebeklerin görme becerileri gelişir ve seslere dair duyarlılıkları artar. Bu sebeple üç aylık bebekler ebeveynlerini gördüğünde tanıyabilir, onları takip edebilir, ebeveynlerinin seslerini diğer seslerden ayırt edebilir. Dolayısıyla üç aylık bebekler ebeveynlerini tanıyabilir.

3 Aylık Bebeğin Aç Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Üç aylık bir bebeğin anne sütü ya da formül mama ile günde ortalama olarak 5 kez beslenmesi ve her beslemenin en az 150 mililitre gıda içermesi gerekir. Bebeğiniz ellerini sürekli ağzına götürüyorsa ve parmaklarını emiyorsa, kucağınıza aldığınızda göğsünüze doğru dönüyorsa, etrafındaki nesnelere karşı emme refleksi gösteriyorsa ve yatırıldığında kısa süre içinde uyanıyorsa aç olabilir.