Ebeveynler için bebeklerinin günden güne kazandığı yeni becerileri bilmek ve gelişim sürecinde bebeklerini desteklemek oldukça önemlidir. Bu bağlamda 19 aylık bebek gelişimi nasıl olmalı sorusu sık sorulan sorular arasında yer alır. 19 aylık bebek gelişimi bebeklerin fiziksel, zihinsel ve bilişsel anlamda kazandığı yeni beceriler aracılığıyla takip edilebilir. Bununla birlikte 19 aylık bebek gelişim tablosu göz önünde bulundurulduğunda bebeklerin boy ve kilo ölçüleri de gelişime dair önemli fikirler verir. Bebek gelişiminde her ay detaylıca planlanmalıdır ve bebeğin ihtiyaçları bu doğrultuda giderilmelidir. Peki, 19 aylık bebek gelişimi nasıl olur? Kazandığı yeni beceriler dahilinde 19 aylık bebek ne yapar? Konuyla ilgili merak ettiğiniz tüm detayları içeriğimizin devamında bulabilirsiniz!
19 aylık bebek gelişimi boy kilo ölçümleriyle takip edilir. Bu ölçümlerin periyodik olarak gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir çünkü 19 aylık bebek gelişimi cetveli bu ölçümler sonucu elde edilen değerlerle oluşturulur. 19 aylık bebek boyu kilosu bebeğinizle aynı yaş ve cinsiyetteki diğer bebeklerin ortalama ve ideal değerleriyle oluşturulan “gelişim eğrileri” ile karşılaştırılır. “Persentil eğrileri” adıyla da bilinen bu tabloya göre bebeğinizin gelişim sürecinin neresinde olduğu tespit edilebilir.
Kız bebeklerin ve erkek bebeklerin gelişim süreci birbirinden farklı ilerlediği için boy ve kilo konusunda ideal değerler de cinsiyetlere göre değişiklik gösterir. 19 aylık kız bebek kilosu için alt sınır 8800 gram ve üst sınır ise 14500 gram şeklinde belirlenmiştir. 19 aylık kız bebeklerin ortalama ağırlığı 10500 gram kadardır. 19 aylık kız bebek boyu için alt sınır 76.2 santimetre ve üst sınır 87.3 santimetre şeklindedir. 19 aylık kız bebeklerin ortalama boy uzunluğu ise 82 santimetre şeklinde belirtilmiştir.
19 aylık erkek bebek kilosu için alt sınır 9200 gram ve üst sınır 15000 gram şeklinde belirlenmiştir. Bu dönemde erkek bebeklerin ortalama ağırlığı 11000 gram kadardır. 19 aylık erkek bebek boyu için belirlenen alt sınır 78.1 santimetre ve üst sınır ise 88.4 santimetredir. On dokuzuncu ayda erkek bebeklerin ortalama boy uzunluğu 83 santimetre kadardır.
Bebeklerin beyin gelişimi hakkında önemli fikir veren bir diğer değer ise baş çevresi uzunluğudur. On dokuz aylık kız bebekler için ideal baş çevresi ölçüsünün 43.8 santimetre ile 49 santimetre aralığında olması beklenirken bu değerlerin on dokuz aylık erkek bebekler için 45 santimetre ile 50 santimetre arasında değişiklik göstermesi beklenir.
Belirtilen bu değerler cinsiyet ve yetişme ortamı gibi birçok etkene göre değişiklik gösterebilir. Bebeğinizin değerleri genetik, hormonlar ve çevresel etkenler gibi birçok faktör tarafından etkilenebilir ve bu sebeple bebeğinizin ölçülerinin belirtilen değerlerle uyum sağlamaması bir sağlık sorununa ya da gelişim bozukluğuna dair kesin kanıt oluşturmaz. Bebeğinizin gelişimine dair en doğru bilgiyi çocuk doktorunuzdan alabilirsiniz.
19 aylık bebeğin gelişimi açısından en önemli faktörlerden biri de beslenme düzenidir. Dolayısıyla 19 aylık bebek ne yemeli sorusunun sıkça sorulması normaldir. On dokuzuncu ayda da anne sütü bebek beslenmesinde büyük önem taşır. Bu dönemde bebekler günde ortalama üç kez emzirilebilir. Anne sütünün yetersiz olması ya da gelmemesi durumunda formül mama ya da devam sütü de tercih edilebilir. Bu noktada bebeklerin yaşına ve ihtiyaçlarına uygun bir formül mama ya da devam sütü seçiminin doktor kontrolünde gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir.
19 aylık bebek beslenmesi kahvaltı, öğlen yemeği ve akşam yemeği olmak üzere üç ana öğüne dayanır. Ana öğünlere ek olarak bebeğin ihtiyacına göre iki ya da üç ara öğün de beslenme programında yer alabilir. Bu öğünlerde ek gıda ürünlerine yer verilir. On dokuzuncu ayda bebekler evde pişen hemen hemen tüm yemekleri tüketebilir ancak patlıcan ve bakla gibi alerjen risk bulunduran besinler bebeklere verilmemelidir. Bebeklerin tüketeceği yemeklerde aşırı yağ, tuz, baharat ve salça kullanılmamalıdır.
Bebeklerin sağlıklı büyüyüp gelişebilmesi için günlük yeterli kaloriyi almaları gerekir. On dokuzuncu ayda bebeklerin günlük olarak ortalama 1200 kilokalori enerjiye ihtiyacı vardır. Bu bağlamda bebeklerin tüm besin gruplarından oluşan yeterli ve dengeli bir beslenme programı takip etmesi önerilir. Yeterli protein alımı için yumurta oldukça önemli bir kaynaktır. Buna ek olarak başta yoğurt olmak üzere süt ürünleri de bebek beslenmesinde yer almalıdır. Kırmızı et, tavuk, kıyma ve cıva oranı az olan hamsi, istavrit, somon gibi yüzey balıkları da protein açısından zengindir. Balık aynı zamanda sağlıklı yağlar ve omega-3 bakımından da zengin bir besin kaynağıdır. Bebeklerin sağlıklı karbonhidrat alabilmesi için bulgur pilavı, makarna, patates ve tam tahıllı ekmek tercih edilebilir. Bununla birlikte mevsim yeşillikleri, taze meyve ve sebzeler de günlük bebek beslenmesinde bulunması gereken besin ögeleri arasında yer alır. Pirinç, mısır gibi tahıllar ve mercimek, nohut gibi kuru baklagiller de zengin besin değerleri ve içeriklerindeki yüksek lif oranı sebebiyle tercih edilebilir. On dokuzuncu ayda bebeklere kuru meyve ve kuru yemişler de tanıtılabilir. Bu noktada fındık, badem gibi soluk borusuna kaçma ihtimali bulunan küçük boyutlu kuru yemişlerin kontrollü şekilde beslenmesi önerilir.
Bu dönemde bebeklerde şeker, çikolata, cips ve dondurma gibi işlenmiş şeker ve doymuş yağ içeren besinlere karşı bir düşkünlük oluşabilir. Bu besinler bebeklerin diş sağlığı açısından yararlı değildir. Bu sebeple bebeklerin bu dönemde oluşan şeker ihtiyacının ev yapımı kurabiyeler, muhallebiler ve krakerler yoluyla giderilmesi önerilir. Ev yapımı komposto ve taze sıkılmış meyve suyu da bebeklerin şeker ihtiyacını sağlıklı yollarla gidermek için tercih edilebilir.
Bebek beslenmesinde önemli olan bir diğer nokta ise günlük su tüketimidir. Bu dönemde bebeklerin günde ortalama 1300 mililitre kadar su tüketmesi gerekir. İshal ve yaz sıcakları sebebiyle aşırı terleme sonucu su kaybetme gibi durumlarda su alımı dengelenmelidir.
19 aylık bebek gelişimi uyku düzeniyle yakından ilişkilidir. Bu bağlamda bebeklerin uyku düzeni ve kalitesi sıkı sıkıya takip edilmelidir. 19 aylık bebek kaç saat uyur sorusuna cevaben günlük ortalama 14 saatlik uykunun bebeklerin ihtiyacını karşılayacağı söylenebilir. Bu ihtiyacın yaklaşık 11 saati gece uykusundan alınırken kalan 3 saat için gündüz uykusu önerilebilir. On dokuzuncu ayda bebeklerin uyku programının 7-7 şeklinde düzenlenmesi önerilir. Buna göre bebeklerin akşam yedide uyumuş olması beklenir ve bebekler sabah 7’de uyanabilirler. Gündüz iki kez uyumayı tercih eden bebekler için sabah 10 ve 11 arası birinci uyku ile öğlen 2 ve 3 arası ikinci uyku gerçekleştirilebilir. Günde bir kez uyumak isteyen bebekler içinse 12 ve 2 arası uyku ideal kabul edilir.
19 aylık bebek uyku eğitiminde bebeklerin kendi odalarında ve kendi yataklarında uyuması beklenir. Aynı zamanda bu dönemde bebeklerin uykuya kendi kendine dalması da gerekir.
Uyku öncesinde bebeklerin yüksek tempolu aktivitelere sevk edilmemesi önerilir. Bu bağlamda bebeklerin uyku öncesinde televizyon, tablet ve telefon gibi ekranlardan uzaklaştırılması gerekir. Bebeğin uykuya hazırlanabilmesi için ılık bir banyo ya da masaj tercih edilebilir.
Uyku eğitiminin belirli bir rutin üzerinden ilerlemesi oldukça önemlidir. Bu bağlamda uyku vakti yaklaştığında ortam loş hale getirilmelidir. Bebek ebeveynleriyle birlikte pijamalarını giyip dişlerini fırçalayarak bir uyku rutini gerçekleştirebilir. Uyku vakti geldiğinde bebek ebeveynleri tarafından yatağına götürülür. Bu dönemde bebek ayrılık anksiyetesi yaşıyorsa ve uykuya tek başına dalmakta zorlanıyorsa ona güvenle bağlanabileceği bir “uyku arkadaşı” ya da “güvenli battaniye” sağlanabilir. Uyku arkadaşı pelüş oyuncaklardan biri olabilir. Güvenli battaniye ise bebeğin sürekli kullandığı bir battaniye olmalıdır. Bebeğin rahatlaması için uyku öncesinde ona masal anlatılabilir ya da birlikte hikaye okunabilir.
Uyku eğitiminde en önemli nokta ebeveynlerin tutarlılığı ve kararlılığıdır. Bu bağlamda bebeğin kendi odasına ve yatağına alışması sağlanmalı, bu süreçte bebek hazır olana kadar psikolojik olarak desteklenmelidir. Bebeğe zaman tanınması ve ona güvenli bir ortam hazırlanması uyku eğitimi sürecini kolaylaştırabilir. Bu dönemde ayrılık anksiyetesi ya da diş çıkarma gibi sebeplerle bebeklerde huzursuzluk ya da gece uykusunun bölünmesi görülebilir. Zaruri bir durum olmadığı sürece bebek kendi yatağından alınıp ebeveynlerin yatağına yatırılmamalıdır.
19 aylık bebeğin gelişim özellikleri onun birçok açıdan yeni beceriler kazanmasına sebep olur. Bununla birlikte bu dönemde bebekler daha önceki aylarda edindiği becerileri de geliştirip pekiştirebilir. On dokuzuncu ayda bebeklerin edindiği beceriler birkaç başlık altında incelenebilir.
On dokuzuncu ayda bebeklerin kas grupları güçlenmiştir. Ayrıca bebekler tüm kaslarını koordine şekilde çalıştırma becerisi kazanmıştır. Bu bağlamda on dokuzuncu ayda bebekler yürüyebilir, koşabilir ve dans edebilir. Aynı zamanda sıçramak, zıplamak ve tırmanmak da bebekler için eğlenceli fiziksel aktiviteler arasında yer alır. Bu dönemde bebekler ayaklarıyla topa vurabilir, topu kollarıyla iterek hedefe fırlatabilir. Ellerinden tutulduğunda merdiven çıkabilen bebekler oldukça hareketli hale gelir. Geri geri yürüme becerisi kazanan bebekler kolayca eğilerek yerden bir şeyler alabilir.
19 aylık bebeğin zeka gelişimi onun eskiye kıyasla çok daha meraklı olmasına yol açar. Bu dönemde bebekler öğrenme becerilerini geliştirir. Sebep sonuç ve amaç sonuç ilişkisi kurma becerisi bakımından gelişen bebekler deneme yanılma yöntemiyle öğrenmek ister. Bu dönemde bebeklerin problem çözme becerisi de gelişir. Aynı zamanda bebeklerin zihinsel becerileri öğrendiklerini hafızaya aktarma, nesneleri amaçlarına uygun kullanma ve kelime dağarcığı gibi konularda da yüksek başarı sağlar.
19 aylık bebek motor gelişimi bebeklerin kaba motor ve ince motor becerileri üzerinde gözle görülebilir şekilde gelişir. Kaba motor becerisi bakımından bebekler tüm büyük kas gruplarını koordine şekilde çalıştırabilme becerisi kazanır. Bu bağlamda bebekler fiziksel koordinasyon gerektiren oyunlar oynayabilir, tek ayak üstünde denge sağlayabilir.
İnce motor becerilerinin gelişmesi sayesinde çatal kaşık kullanımı konusunda daha başarılı hale gelen bebekler bir bardaktan içeceklerini dökmeden içebilir. Parmaklarını kullanmalarını gerektiren ince işçilik isteyen aktiviteleri gerçekleştirebilir, kalem tutarak karalama ve boyama yapabilir. Bu dönemde bebekler düz çizgi çekebilir ve yaptıkları karalamalarla çeşitli nesneleri tasvir edebilir.
On dokuzuncu ayda bebekler bilişsel açıdan takdir gerektiren bir ilerleme kaydeder. Bu dönemde bebekler için benlikleri, aile bireyler, ev ve oda kavramları anlam kazanır. Aynada kendini incelemekten hoşlanan bebekler vücut bölümlerinin adını söyleyebilir. 19 aylık bebek dil gelişimi bakımından daha geniş bir kelime dağarcığı kurar. Bu dönemde bebekler yaklaşık kırk kelimeyi doğru şekilde kullanabilir. Üç kelimelik cümleler oluşturabilen bebekler mantıklı sorular da kurabilir. Bu dönemde bebekler için şekil, renk ve büyüklük kavramları da ayırt edilebilir duruma gelmiştir.
19 aylık bebek gelişimi için oyunlar büyük önem taşır. Çünkü bu dönemde bebekler dünyayı bir oyun bahçesi gibi algılar. Dolayısıyla bebeğe çeşitli değerleri benimsetmek ve rutinleri öğretmek için oyunlaştırmadan faydalanılabilir. Bu dönemde bebeklere pelüş oyuncaklar, oyuncak bebekler, alet takımları ve mutfak setleri alınabilir. Sök tak oyuncaklar, bul tak oyuncaklar ve yapbozlar da her dönemde olduğu gibi on dokuzuncu ayda da bebeklerin ilgisini çeken oyuncaklar arasında yer alır. İç içe geçen kaplar, halkalar, yapı blokları ve küpler de bebeklerin mantık çalıştırma ve ince motor becerileri açısından önemlidir. Ksilofon, davul ve piyano gibi müzik aletleri; oyuncak arabalar ve kamyonlar da bebeklerin oyuncak sepetlerinde yer alabilir. Bu dönemde bebeklerin egzersiz yapmaya teşvik edilmesi için sallanan at ve üç tekerlekli bisiklet gibi araçlar da temin edilebilir.
19 aylık bebek dil gelişimi için neler yapılmalı sorusuna da “oyunlaştırma” cevabı verilebilir. Alfabe kartları ve kelime kartları bebeklerin kelime dağarcığının gelişmesi için tercih edilebilir. Aynı zamanda bu dönemde bebeklere kitap sevgisinin kazandırılması, kitap okuma alışkanlığının aşılanması ve dil gelişimine katkı sağlanması için kitapların önemi büyüktür. Bebeklerin ilgisini çekecek büyük resimli ve renkli kitaplar tercih edilebileceği gibi sesli kitaplar da bebekler için eğitici ve eğlenceli bir deneyim sunar.
Bu dönemde bebeklerin zihinsel açıdan desteklenmesi için bazı hafıza oyunları oynanabilir. Aynı figüre sahip kartların eşleştirilmesi, aynı renkteki topların bir kovaya konması, çorapların kendi eşleriyle eşleştirilmesi gibi aktiviteler gerçekleştirilebilir.
Bebeklerin kendi odalarına alışması için oyun halısı, aktivite masası, bebek kitaplığı ve oyuncak sepetleri gibi malzemelerden faydalanılabilir. Bu dönemde bebeklerle saklambaç oynanabilir. Aynı zamanda rol yapma oyunları da bebeklerin eğlenerek öğrenmesine yardımcı olur. Bu bağlamda doktor setleri gibi oyuncaklar da tercih edilebilir.
19 aylık bebek özellikleri bebeklerin daha önce hiç olmadıkları kadar meraklı ve hareketli hale gelmesine yol açar. Bu durum ev kazalarına davetiye çıkarabilir. Bebekleri olası kazalara karşı korumak için evde bazı önlemler alınması gerekir. Bununla birlikte bebeklerin güvenli ve sağlıklı şekilde büyüyüp gelişebilmesi için ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar da bulunur.
Evde alınabilecek güvenlik önlemleri bağlamında bebeklerin erişebileceği yükseklikteki prizler güvenlik kapağıyla kapatılmalı, kablolar güvenli hale getirilmelidir. Sivri köşelere sahip mobilyalara plastik köşebent yerleştirilmelidir ve çekmece ile dolap kapakları çocuk kilidiyle kapatılmalıdır. Bu dönemde bebekler tırmanma eylemini sıkça gerçekleştirdiğinden dolayı devrilme riski taşıyan mobilyalar sabitlenmelidir. Aynı zamanda kapılar takozla ve pencereler de çocuk kilidiyle güvenceye alınmalıdır. Çok katlı evlerde çocuk güvenlik kapısı kullanımı da önerilir.
Bu dönemde bebeklerin kas gücü ve koordinasyonu arttığından dolayı gerçekleştirecekleri hareketler öngörülemez hal alabilir. Herkes uykudayken uyanmaları durumunda bebekler beşiklerinden inmek ve etrafta dolaşmak isteyebilir. Beşikten inmek düşme tehlikesine yol açabileceği gibi aynı zamanda bebeğin ev içinde kontrolsüz şekilde hareket etmesi de tehlikeli olabilir. Bu sebeple bu dönemde bebeklerin beşiklerinin ve yataklarının güvenli şekilde düzenlenmesi önerilir.
On dokuzuncu ayda bebekler çeşitli gıdaların kokusuna, tadına ve dokusuna dair bir hassasiyet geliştirebilir. Bu dönemde bebeklerin damak zevki gelişmeye başladığından dolayı bazı gıdaları tüketmeyi reddetmeleri oldukça doğaldır. Bu sebeple yemek seçme gibi durumların oluşması da normal karşılanmalıdır. Bu süreçte bir öğünde reddedilen gıda bir başka öğünde zevkle tüketilebilir. Bu sebeple bebekler reddettikleri gıdaları tüketmeye zorlanmamalıdır. Bebeklerin sınırlarına saygı gösterilmesi bu süreci kolay atlatmanıza yardımcı olur. Diş çıkarma ya da günlük olaylara dair merak gibi sebeplerden ötürü bebeklerde iştahsızlık da görülebilir. Bebekler, günlük besin değeri ve enerji ihtiyaçları karşılandığı sürece yemeye zorlanmamalıdır.
Yemek seçme ve iştahsızlık durumunda bebeklere yeni yemekler sunulabilir. Bununla birlikte bebeklerin güvenli gördüğü ve sevdiği besinler de sunulabilir. Beslenme esnasında bebeklerin dikkatini dağıtabilecek ekranlar gibi etkenlerin ortadan kaldırılması da iştahsızlık durumunu azaltmaya yardımcı olabilir.
On dokuzuncu ayda bebeklerin sofra adabını öğrenmesi ve özgüven kazanması için mümkün olan tüm öğünlerini ebeveynleriyle aynı masa etrafında tüketmeleri oldukça önemlidir. Bu dönemde bebeklere kendine ait bir tabak, bardak, çatal ve kaşık sağlanmalıdır. Bebekler sofrada kendi eşyalarıyla kendi kendine yemek yemelidir. Bu süreçte bebekler sebep sonuç ilişkisi oluşturmaya dair meraklarından dolayı kimi zaman döke saça yemek yiyebilir ya da yemekle oyun oynayabilir. Bebeğin cesaretinin kırılmaması açısından eylemleri sert tepkiyle karşılanmamalıdır ancak sofra adabı aşılaması da devam etmelidir.
Bebeklerde genellikle on sekizinci ayda başlayan ve otuz altıncı aya kadar sürebilen iki yaş sendromuna dair belirtiler on dokuzuncu ayda görülmeye başlayabilir. İki yaş sendromu, bebeklerin benliklerine dair farkındalığa ulaşmasına bağlıdır. Bu dönemde bebekler her şeyi kendi başına yapmak ister, özgürlüklerine sınır çizilmesini istemezler. Bu sebeple isyankar davranışlar ve hırçınlık görülebilir. İki yaş sendromunun kolayca atlatılabilmesi için ebeveynlerin sabırlı olması gerekir. Güvenli bir alanda bebeğin kendi özgürlüğünü deneyimlemesine olanak tanınması özgüven gelişimi açısından oldukça önemlidir.
19 aylık bebek psikolojisi ve iki yaş sendromu doğrultusunda bu dönemde bebeklerde duygu patlamaları ve hırçınlık görülebilir. Bu davranışlar bebeğin ilgi çekme isteğinden kaynaklanabilir. Bebeklerin yaşadığı ataklarda ebeveynlerin sessiz kalması ve sakince beklemesi tavsiye edilir. İhtiyaç durumunda bebek fiziksel temasla sakinleştirilmelidir. Duygu patlamaları bebeğin duygusal ihtiyaçlarının açığa çıkmasından kaynaklanırken hırçınlık ise birey oluşunun kabul edilmesi isteğinden dolayı meydana gelir. Bebeğin sağlıklı duygusal gelişimi açısından duygusal olarak doyurulması, sevgi görmesi ve kabullenilmesi gerekir.
On dokuzuncu ayda bebeklerin bilişsel gelişimi onların günlük rutinleri ve kişisel bakım aktivitelerini anlamlandırıp uygulamasına olanak tanır. Bu bağlamda bebekler ebeveynlerinde gördüğü davranışları özümseyip taklit etme eğiliminde olur. Bebeklere kişisel bakım alışkanlıklarının kazandırılması için birlikte diş fırçalamak, saç taramak gibi etkinlikler gerçekleştirilebilir. İki yaş sendromu sebebiyle bebekler kendi başlarına giyinmek ya da soyunmak isteyebilir. Çoraplarını çıkarıp giymeye çalışabilir, ayakkabılarını kendi kendine giymek isteyebilir. Bu davranışların desteklenmesi ve bebeğe imkan tanınması oldukça önemlidir.
19 aylık bebek diş gelişimi sonucunda bu dönemde bebeklerin ortalama olarak 12 dişe sahip olması beklenir. Bebeklerin dişlerinin sağlıklı gelişimi için şekerli gıdalardan uzak durulması gerekir. Bununla birlikte bebeklerin günde iki kez yuvarlatılmış kıl uçlara sahip bebek diş fırçalarıyla dişlerini fırçalaması önerilir. Diş doktorunun tavsiyesi üzerine bu dönemde diş macunu kullanımı başlayabilir.
Bebeklerde tuvalet eğitimine başlamak için on dokuzuncu ay uygun bir dönemdir ancak bu dönemde bebeğin tuvaletini söylemesi ve oturak kullanması beklenemez. On dokuzuncu ay, bebeklerin tuvalet eğitimine hazırlanma sürecinin içinde yer alır. Bu bağlamda bebeklere “tuvalet ihtiyacı” ve “tuvalet ortamı” tanıtılmalıdır. Tuvalet kağıdı, oturak ve klozet gibi malzemeler bebeklerle tanıştırılabilir. Ebeveynler “tuvalet ihtiyacım geldi” dedikten sonra tuvaleti kullanmaya gidebilir. Bu sayede bebek bu davranışı özümser ve kopyalar.
Bebek gelişiminin takip edilmesinde kullanılan en önemli veriler arasında boy uzunluğu ve ağırlık verileri de yer alır. On dokuzuncu ayda kız bebeklerin ağırlığı için alt sınır 8800 gramken üst sınırsa 14500 gramdır. Bu dönemde kız bebeklerin ortalama ağırlığı 10500 gram kadardır. On dokuz aylık erkek bebekler için kilo alt sınırı ise 9200 gramdır. Bu dönemde erkek bebeklerin ağırlık üst sınırıysa 15 kilogramdır On dokuzuncu ayda erkek bebeklerin ortalama ağırlığı 11 kilogram kadardır.
On dokuzuncu ayda bebeklerin günlük uyku ihtiyacı toplamda 14 saat kadardır ve bu ihtiyacın büyük bölümü gece uykusundan karşılanır. Gündüz ise toplamda 3 saate tekabül eden bir ya da iki uyku bebeklere ihtiyaç duydukları enerjiyi sağlamada yardımcı olabilir.
Bebek gelişimi için en önemli etmenlerden biri de uykudur. Dolayısıyla bebeklerin yeterli ve kaliteli uyku alması gerekir. On dokuzuncu ayda bebekler günde 14 saatlik uykuya ihtiyaç duyar. Bu ihtiyacın yaklaşık 11 saati gece uykusundan karşılanır. Bu dönemde gece uykuları genellikle deliksizdir ancak diş çıkarma, mevsimsel hastalıklar ve ayrılık kaygısı gibi sebeplerle uyku bölünebilir.
Ebeveynlerin sınırlarını zorlayan deneyimlerden biri olan iki yaş sendromu ilk belirtilerini 19. ayda göstermeye başlayabilir. Bu bağlamda bebekler sürekli sinirli olabilir ve isyankar davranışlar sergileyebilir. Bunun sebebi bebeklerin birey olarak kabul edilme arzusudur. Özgürlük sınırlarını genişletmek isteyen bebekler, alanlarına girildiğini hissettiğinde tepki gösterir. Bu süreçte ebeveynlerin güvenli bir ortamda bebeklerinin özgür gelişimine olanak tanıması önerilir.