6 Aylık Bebek Gelişimi

Aylık Bebek Gelişimi
6 AYLIK
BEBEK GELİŞİMİ

Ebeveynler için bebekleriyle uyandıkları her yeni gün fazlasıyla heyecan vericidir. Çünkü bebekler günden güne büyüyüp gelişir ve yeni beceriler kazanır. Bu durumda her gün sürprizlerle dolu bir hale alır. Bu bağlamda 6 aylık bebek gelişim özellikleri ebeveynler tarafından öğrenilmesi gereken bilgiler arasında bulunur. Çünkü altıncı ay, bebeklerin hayatlarında bir dönüm noktası kabul edilebilir. Bu dönemde bebeklerin hareket kabiliyeti ve çevreye dair merakı artarken aynı zamanda yeni lezzetlerle tanışmaları da mümkün hale gelir. Peki, 6 aylık bebek gelişimi ve hareketleri neleri kapsar? Ebeveynlerin sıkça sorduğu 6 aylık bebek gelişimi nasıl olmalı sorusunun cevabını içeriğimizin devamında bulabilirsiniz!

6 Aylık Bebeklerde Boy ve Kilo Özellikleri

6 aylık bebek gelişimi boy kilo ve baş çevresi ölçüsü gibi bazı veriler ışığında takip edilir. Bu veriler, persentil adı verilen ve bebeklerin gelişiminin aynı cinsiyetteki ve yaşıt bebeklere kıyasla ne durumda seyrettiğini gösteren bir takip sisteminde kullanılır. Bebeklerin kilosunun, boyunun ve baş çevresi ölçüsünün diğer bebeklerin değerlerinin altında ya da üstünde seyretmesi bazı sağlık sorunlarının habercisi olabilir.

6 aylık bebek boy ve kilosu birçok etkene bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu noktada en temel etken cinsiyettir. 6 ay erkek bebek gelişimi ile kız bebek gelişimi aynı şekilde seyretmeyeceğinden dolayı bebeklerin boy, kilo ve baş çevresi ölçüleri birbirinden farklıdır.

Altı aylık kız bebeklerde boy uzunluğunun altı sınırı 59 santimetre iken üst sınırı ise 72 santimetredir. 6 aylık bebeğin ideal kilosu kız bebekler için 5400 gram ile 9250 gram aralığındadır. Altı aylık erkek bebeklerde boy uzunluğunun alt sınırı 60 santimetre ve üst sınırı ise 73 santimetre şeklinde belirtilmiştir. Altı aylık erkek bebeklerde ağırlığın 5500 gram ile 9600 gram aralığında olması idealdir.

6 aylık bebek gelişimi baş çevresi ölçüsüyle de takip edilir. Altı aylık kız bebeklerde baş çevresi ölçüsü için ideal değer 40 santimetre ile 45 santimetre arasındayken erkek bebekler için bu değer 41 santimetre ile 47 santimetre arasında yer alır.

6 aylık bebek beslenmesi

6 Aylık Bebek Gelişiminde Beslenme Düzeni

Altıncı ay, bebeklerin beslenme programında bazı değişimlerin başlayacağı bir dönemdir. Bu bağlamda 6 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı sorusu sıkça sorulur.

Altıncı ayda da bebeklerin beslenmesinin temel dayanağı anne sütüdür. Altı aylık bebeklerin mide kapasitesi yaklaşık olarak 180 mililitre ile 210 mililitre arasındadır. Bu bağlamda günde 4 ila 6 kez emzirme gerçekleştirilmesi yeterli olacaktır. Anne sütünün gelmemesi ya da yetersiz olması durumunda formül mamalardan ya da devam sütlerinden de faydalanılabilir.

Altıncı ayda bebekler için ek gıdaya geçiş süreci başlar. Bu noktada “üç gün” kuralının uygulanması oldukça önemlidir. Üç gün kuralına göre bebekler tek seferde yalnızca bir yeni besinle tanıştırılmalıdır. Tanıştırma süreci ilk gün bir çay kaşığı, ikinci gün iki çay kaşığı ve üçüncü gün yarım çay bardağı besin alımı şeklinde ayarlanmalıdır. Bebeklerin yeni gıdaların dokusuna ve tadına verdiği tepkinin incelenebilmesi açısından oldukça faydalı olan üç gün kuralı aynı zamanda alerjenlere karşı da tedbir sağlar.

Ek gıdaya geçiş sürecinde bebeklere verilebilecek temel gıda yoğurttur. Aynı zamanda pirinç lapası da bir seçenektir. Bu süreçte yüksek alerjen etkiye sahip çilek, kivi, ananas ve nar gibi meyve pürelerinden uzak durulması önerilir. Elma, armut, kayısı, şeftali, muz ve erik püreleri bu dönemde bebeklerle tanıştırılabilir. Aynı zamanda brokoli, ıspanak, havuç, taze fasulye, kabak ve balkabağı gibi sebzelerin püreleri de tercih edilebilir. Karnabahar, pırasa, domates, patlıcan ve bakla gibi alerjen etki yaratabilecek sebze püreleri tercih edilmemelidir.

6 aylık bebek gece beslenmesi nasıl olmalı sorusu da sıkça sorulan sorular arasında yer alır. Altıncı ayda bebekler genellikle geceleri acıkmazlar. Bu sebeple bebeklerin gece beslemesi için uyandırılmasına gerek kalmaz. Eğer bebek acıktığı için uyandıysa emzirme ya da formül mama kullanma yoluna gidilebilir.

6 Aylık Bebek Gelişiminde Uyku Düzeni

6 aylık bebek gelişimi uyku düzeni bakımından gece ve gündüz döngüsünün tam anlamıyla oturduğu bir dönemdir. Bebekler günde 11 ila 14 saatlik uykuya ihtiyaç duyar ve bu ihtiyacın büyük bölümünü gece uykusundan karşılar. Gece uykuları genellikle deliksiz seyreder. Gündüzleri toplamda 4 saatlik bir ya da iki uyku bebekler için yeterlidir.

Bu dönemde bebeklerde uyku eğitimine hız verilebilir. Altı aylık bebekler kendi beşiklerinde uyumaya başlayabilir. Bu süreçte bebeklere duygusal bağ kurabilecekleri bir uyku arkadaşının sağlanması, bebek uykuya dalana kadar yanında durarak güven verilmesi oldukça önemlidir. Uyku eğitimi sırasında elzem durumlar haricinde bebek ebeveynlerin yatağında uyumamalıdır. Bu sayede beşiğini benimseyebilir.

6 Aylık Bebeklerin Edindiği Beceriler

6 aylık bebek gelişimi ve bakımı noktasında bu dönemde bebeklerin edindiği becerilerin tanınması oldukça önemlidir. Altıncı ayda bebeklerin algıları gelişir ve edinilen beceriler çeşitlenir.

6 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişim ve Edinilen Beceriler

6 aylık bebek fiziksel gelişimi bebeklerin kaslarının güçlenmesi sayesinde belirgin atılımlar gösterir. Bu dönemde bebekler desteğe ihtiyaç duymadan kendi başına oturabilir. Aynı zamanda bu dönemde bebekler karınlarının üstüne yatırıldıklarında sürünme eğilimi gösterebilir. Sürünme, ilk başlarda geri geri gerçekleşecektir. Altı aylık bebeklerde emekleme girişimi de görülebilir. Altıncı ayda bebekler, kollarından desteklenerek kaldırıldıklarında yere sağlam şekilde basabilir ve adım atma denemeleri gerçekleştirebilir. Bu dönemde bebekler sırt üstü yatırıldıklarında kolayca dönerek pozisyon değiştirebilir.

6 Aylık Bebeklerde Zihinsel Gelişim ve Edinilen Beceriler

6 aylık bebek beyin gelişimi de üzerinde durulması gereken konular arasında yer alır. 6 aylık bebek zeka gelişimi bebeklerin kendileriyle ve çevreleriyle kurdukları etkileşimi etkiler. 6 aylık bebek zihinsel gelişimi hafızaya dayalı şekilde ilerler. Bu bağlamda bebekler yüzleri ve sesleri ayırt etmeye ve tanımaya başlar. Aynı zamanda geçmiş deneyimler arasında sebep sonuç ilişkisi de kurulabilir. Yani bebekler masanın sivri köşesinin canlarını acıtabileceğini, parke zemin pürüzsüz bir his yaratırken halının daha pürüzlü hissettireceğini öğrenmiş olur. Bu bağlamda bebeklerin eylemleri amaca yönelik şekilde gerçekleşir ve çok daha tutarlıdır.

6 aylık bebek bilişsel gelişimi

6 Aylık Bebeklerde Motor Becerilerinin Gelişimi ve Edinilen Beceriler

6 aylık bebekler kaba motor becerileri bakımından büyük ilerleme kaydeder. Bu bağlamda nesnelerin yerini değiştirme, nesneleri kavrayıp evirip çevirerek inceleme ya da onları fırlatıp geri alma eğilimi görülebilir. Ancak altıncı ay yalnızca kaba motor gelişimi açısından ilerleme gösterilen bir dönem değildir. 6 aylık bebek ince motor gelişimi bakımından da büyük ilerleme kaydeder. Bu dönemde bebekler, el göz koordinasyonunu geliştirir. Diş kaşıyıcı ve biberon gibi araçları amaca uygun şekilde kendi başına kullanabilir. Nesneleri kavramak bebekler için çok daha kolay hale gelir.

6 Aylık Bebeklerde Bilişsel Gelişim ve Edinilen Beceriler

6 aylık bebek bilişsel gelişim açısından da önemli aşamalar kat eder. Bu dönemde bebeklerin benlik ve çevre algıları gelişir. Bebekler gerçekleştirdikleri eylemler sonucunda etkileşim kurabildiklerini fark ettiklerinde bu durum 6 aylık bebek sosyal gelişimini de etkiler. Altıncı ayda bebekler özellikle ebeveynleriyle birlikte olmak, zaman geçirmek isteyecektir.

6 aylık bebek duyusal gelişim açısından da ciddi ilerleme kaydeder. Bebeklerin işitme duyusunun gelişimi, sesleri ayırt edebilmeleri ve hatırlayabilmeleri 6 aylık bebek dil gelişimi açısından da önemlidir. Bu dönemde bebekler amaca yönelik ve anlamlı sesler oluşturabilir. Bazı aktiviteler ve ihtiyaçlar için belirlenmiş sesler kullanabilir.

Bu dönemde bebeklerde vücutlarına dair bir merak uyanır. Ellerini ve ayaklarını inceleyen bebekler aynı zamanda genital organlarının farkındalığına da ulaşabilir. Özellikle yüz bölgesini merak eden, jestleri ve mimikleri yakından inceleyerek kopyalayan 6 aylık bebek gelişimini desteklemek için ebeveynlerin bebeklerinin yüzlerine dokunmasına izin vermesi önerilir. Bu durum duygusal bağ kurulabilmesi açısından da önem teşkil eder. Bebek, yüzü keşfederken “bu burun”, “bu ağız” gibi tanımlamalarla dil gelişimi de desteklenebilir.

Altıncı ayda bebekler mimikleri ve tepkileri anlamlandırmaya başladığından dolayı özellikle yüz bölgesine zarar verecek bir harekette bulunduklarında “hayır” komutu verilmelidir. Bebeklerin olumlu davranışları tebrik sözcükleriyle desteklenmeli ve gülümsemeyle pekiştirilmelidir. Duyguların tanınması ve kontrol edilmesi açısından bu tepkiler oldukça önemlidir. Bu dönemde bebekle göz teması kurulması, bol bol soru sorulup cevabının verilmesi, nesnelerin isimlerinin tekrarlanması dil gelişimine katkı sağlar.

6 Aylık Bebek Gelişiminde Oyunlar

6 aylık bebek beslenmesi ve uyku düzeni gelişim sürecinde önem teşkil eden iki öge olsa da 6 aylık bebek gelişimi için neler yapılmalı sorusuna cevaben aktiviteler de önerilebilir. 6 aylık bebek gelişimi için oyuncaklar büyük önem taşır. Bu dönemde de aktivite merkezleri ve oyun halıları bebekler için güvenli bir alan oluştururken aynı zamanda bebeklere uzanma ve kavrama becerilerini geliştirmek için egzersiz yapabilmelerine olanak tanır. Bu dönemde de ışıklı ve sesli oyuncaklar bebeklerin ilgisini çeker. Aynı zamanda ince motor becerilerinin geliştirilebilmesi için sök tak oyuncaklar, iç içe geçen kaplar, halkalar ve küpler tercih edilebilir. Bebeklerin farklı dokuları tanımaya devam edebilmesi için kumaş kitaplar, kumaş toplar ve plastik toplar kullanılabilir. Sesli kitaplar da bebeklerin ilgisini çeken oyuncaklar arasında yer alır. Aynı zamanda hafıza kartları da altıncı aydan itibaren kullanılabilecek oyuncaklar arasında yer alır.

6 aylık bebek becerileri

6 aylık bebek gelişimi için oyunlar da büyük önem taşır. Bu dönemde bebekleri hareket etmeye teşvik etmek için yerde top yuvarlama, bebeğin erişebileceği bir uzaklığa bir oyuncak bırakarak bebeği sürünerek ya da emekleyerek nesneye ulaşması için cesaretlendirme gibi egzersizler gerçekleştirilebilir. Birlikte şarkı söylemek ve dans etmek de bebek için oldukça keyifli olacaktır. Bu dönemde bebekler zıplama, dans etme ve el çırpma gibi beceriler de kazandığından dolayı bu oyun hem ebeveynler hem de bebekler için eğlenceli anılar oluşturacaktır.

6 Aylık Bebeklerin Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebek gelişiminde 6.ay oldukça önemli bir dönemdir. Bu süreçte bebeklerin çevreye dair merakı ve hareket kabiliyeti arttığından dolayı evdeki tehlikelere karşı önlem alınması gerekir. Bebeğin erişebileceği mesafedeki prizler güvenlik kapağıyla kapatılmalı, kablolar güvenceye alınmalıdır. Aynı zamanda dolap kapakları ve çekmeceler kilit sistemiyle güvenli hale getirilmelidir.

Altıncı ay, bebeklerin ek gıdaya geçişi için idealdir. Ek gıdaya geçişte geç kalınması çiğneme ve yutma becerilerinin gelişmemesine, kabızlığa ve gelişim geriliğine yol açabilir. Ek gıdaya geçiş sürecinde bebeğin gıdalara verdiği tepki yakından incelenmelidir. Alerjik reaksiyonlara karşı tedbirli olunmalıdır. Ayrıca mutlaka üç gün kuralı uygulanmalıdır. Bu sayede sağlıklı bir geçiş dönemi sağlanabilir. Bebeğe verilecek olan gıdaların temizliğine dikkat edilmesi ve besin değerlerinin kaybolmaması adına uzun süre yüksek ısıda pişirilmemesi de önemli noktalar arasında yer alır. Aynı zamanda bebekler bir gıdanın tadını ya da dokusunu sevmediğinden dolayı tüketmeyi reddetme eğilimi gösteriyorsa besini kabul etmeye zorlanmamalıdır.

Altıncı ay, bebeklerin diş çıkarma dönemini de kapsar. Bu süreçte bebeklerde ateş ve ishal gibi durumlar görülebilir. Bebeğin ateşi gün içinde sürekli takip edilmelidir. Kısa süreli olarak yükselip normale dönen ateş tehlike arz etmez ancak ateşin uzun süre yüksek seyretmesi ve 39,5 dereceyi bulması durumunda derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. İshal durumunda bebeğin su kaybetmemesine de özen gösterilmesi gerekir. Bu süreçte bebeklerde huzursuzluk, uykusuzluk ve iştahsızlık gibi durumlar da gözlemlenebilir. Bu sebeple bebekler ılık duşla ve mesajla sakinleştirilmelidir. Diş çıkarma süreci ebeveynler için de stresli bir dönem olabilir ancak unutmayın, bebeğinizin size her zamankinden fazla ihtiyacı var.

Altıncı ay, bebeklerin aşı takviminde de önemli bir dönemdir. Bu dönemde Hepatit B aşısının ve beşli karma aşının üçüncü dozları yaptırılmalıdır. Aynı zamanda çocuk felci aşısı olarak da bilinen oral aşının ilk dozu da altıncı ayda yapılır.

6 aylık bebek doktor kontrolü

6 Aylık Bebeklerin Gelişimi Hakkında Sık Sorulan Sorular

6 Ayını Dolduran Bebek Neler Yapar?

Altıncı ay, bebeklerin fiziksel açıdan büyük ilerleme kaydettiği bir dönemdir. Bu dönemde bebekler destek almadan oturabilir, yerde geri geri sürünebilir ya da emekleme girişiminde bulunabilir. Aynı zamanda altı aylık bebekler kollarından desteklendiğinde zemine güçlü şekilde basabilir ve adım atma eğilimi gösterebilir.

6 Aylık Bebeğin Kilosu Ne Kadar Olmalı?

Bebeklerin gelişim takibinde kullanılan en temel verilerden biri de kilodur. Altı aylık bebeklerde kilo, cinsiyete göre değişir. Altı aylık erkek bebeklerde ağırlığın 5500 gram ile 9600 gram aralığında olması idealdir. Altı aylık kız bebeklerin ise 5400 gram ile 9250 gram arasında bir ağırlığa sahip olması beklenir.

6 Aylık Bebek Günde Kaç Kez Yemek Yer?

Altı aylık bebeklerin de beslenmesinin dayanak noktası anne sütüdür. Günde ortalama beş kez emzirme gerçekleştirilmesi bebekler için idealdir. Bununla birlikte günde iki kez az miktarda ek gıda beslemesi de gerçekleştirilebilir.

6 Aylık Bebeğe Ek Gıda Olarak Ne Verebilirim?

Altıncı ay bebeklerin ek gıdaya geçişi için doğru bir zamandır. Bu dönemde bebeklere yoğurt ve pirinç lapası verilebilir. Aynı zamanda elma, armut, kayısı, şeftali, erik ve muz gibi meyvelerin püreleri de altıncı ayda bebeklerin tüketebileceği gıdalar arasında yer alır. Brokoli, kabak, havuç, balkabağı gibi sebzelerin püresi de altı aylık bebeklere beslenebilir.