2 Aylık Bebek Gelişimi

Aylık Bebek Gelişimi
2 AYLIK
BEBEK GELİŞİMİ

Bebeğinize kavuştuktan sonra onun sağlıklı ve mutlu şekilde büyümesi için gelişim sürecini yakından takip etmeniz ve bebeğinizin ihtiyaçlarını doğru şekilde gidermeniz gerekir. Bu bağlamda yeni doğan dönemi oldukça önemli bir süreçtir. Bebeğinizin gözlerini açtığı dünyaya adapte olması için yeni doğan dönemi kadar ilk altı ay periyodu da büyük önem teşkil eder. 2 aylık bebek gelişimi bu açıdan kritik önem taşıyan konular arasında yer alır. 2 aylık bebek gelişim özellikleri bebeğinizin fiziksel gelişimi, edindiği beceriler, sosyal ve bilişsel yetenekleri gibi çeşitli başlıklar altında incelenebilir. Bununla birlikte ideal gelişim sürecinin takibi için ebeveynlerin 2 aylık bebek gelişimi ve hareketlerini yakından takip etmesi gerekir. Eğer siz de 2 aylık bebek gelişimi nasıl olmalı merak ediyorsanız ve iki aylık bebek gelişimi için neler yapılmalı sorusunun cevabını arıyorsanız yazımızın devamını okuyun!

2 aylık bebek

2 Aylık Bebeklerin Boy ve Kilo Özellikleri

Bebeklerin gelişim süreçleri çeşitli faktörlere göre gözlemlenebilir. Bu noktada 2 aylık bebek gelişimi boy kilo baş çevresi göz önünde bulundurulması gereken önemli veriler olarak değerlendirilebilir. 2 aylık bebek gelişimi kilo boy bilgileri doktor kontrollerinde gözleme alınır ancak hafta hafta bu bilgileri kayıt etmek de bebeğinizin gelişimini takip etmenize olanak tanır. 2 aylık bebek boy ve kilosu tablosu dünya çapında çeşitli veriler kullanılarak oluşturulmuştur ve belirli değişkenlere bağlı olarak ortalama ideal değerleri temsil eder. Bu tabloya göre en temel ayrım noktası bebeklerin cinsiyetleridir. Buna göre 2 aylık bebek boy ve kilosunun ideal değerleri bebeğin cinsiyetine göre değişiklik gösterecektir.

2 aylık bebek gelişimi boy kilo indeksi bakımından incelendiğinde kız bebekler için ideal boy alt sınırının 52 santimetre ve boy üst sınırının 62 santimetre şeklinde belirtildiği görülebilir. Kız bebekler için ikinci ayda ideal kilo ise ortalama 5000 gram kadardır.

2 aylık bebeğin ortalama kilosu erkek bebekler için 5400 gram civarındadır. Bununla birlikte ili aylık erkek bebekler için ideal boy alt sınırı 53 santimetre ve üst sınırı 63 santimetre olarak belirlenmiştir.

2 aylık bebek baş çevresi ideal ölçüsü kız bebekler için 38.3 santimetre iken erkek bebekler için 39.1 santimetre şeklinde kaydedilmiştir.

2 aylık bebeklerde uyku

2 Aylık Bebeklerin Edindiği Beceriler

Bebekler doğumdan sonraki ilk altı ayda oldukça hızlı gelişim gösterir. 2 aylık bebek gelişimi ve hareketleri önceki aya kıyasla gözle görülür biçimde ilerler. 2 aylık bebek gelişim tablosuna göre bebeklerin edinebildiği beceriler çeşitli başlıklar altında sıralanır.

2 aylık bebek kas gelişimi onun fiziksel becerilerini olumlu yönde etkiler. Karnının üzerine yatırıldığında başını yaklaşık 45 derece kadar kaldırabilen bebekler aynı zamanda dik oturur pozisyonda başlarını dik tutabilir. 2 aylık bebeğin fiziksel gelişimi onun kendi başına hareket edebilmesine olanak tanır. Karnının üzerindeyken kollarından destek alarak kendini kaldırabilen bebekler aynı zamanda yana yuvarlanabilir. Bu sebeple bu dönemde bebeklerin kontrolsüz bırakılmaması ya da güvenli ortamlarda bulundurulması önerilir.

2 aylık bebek fiziksel gelişimi yalnızca belirgin hareketlerle sınırlı değildir. 2 aylık bebek ince motor gelişimi açısından da hızlı gelişme gösterir. Küçük nesnelere ilgi duymaya başlayan bebekler çeşitli nesnelere ulaşabilir ve yakınındaki nesneleri kavrayabilir.

2 aylık bebek beyin gelişimi de önemli ilerlemeler gösterir. Bu dönemde bebekler kendileriyle iletişim kurulduğunu anlayabilecek sebep sonuç ilişkisini kurabilir. Buna göre kendisine göz teması kurarak seslenildiğinde çeşitli sesler çıkararak karşılık verebilir, kendisine gülümsendiğini fark edip bir dönüt olarak gülümseyebilir.

2 aylık bebeğin bilişsel gelişimi de incelenmesi gereken başlıklar altında yer alır. Dokunma duyusunun farkına varan bebekler parlak renkli ve belirgin dokulu objelerle temas kurma isteğinde bulunabilir. Bununla birlikte bu dönemde bebekler seslere karşı daha duyarlı hale gelerek sesin geldiği yöne yönelme, çıngırak gibi sesli objelere tepki verme gibi hareketlerde bulunabilir.

2 aylık bebek dil gelişimi onun fark edilebilir sesler oluşturarak iletişim kurmaya başlamasına olanak tanır. 2 aylık bebeğin duygusal gelişimi de dışarıdan gözlemlenebilir. Ebeveynlerine bağlılığı artan bebekler aynı zamanda etraflarındaki hareketliliklere gülerek, ses çıkararak ya da ağlayarak tepki verebilir.

2 aylık bebeğin gelişimi nasıl desteklenir sorusunun cevabı ise onun günden güne artan becerilerini dikkatli şekilde gözlemlemek, gösterdiği gelişimi takdir ederek katkı sağlamaya çalışmaktır.

2 aylık bebek beslenme

2 Aylık Bebek Gelişiminde Beslenme Düzeni

Bebeklerin sağlıklı ve ideal gelişim gösterebilmesi için en önemli noktalardan biri de yeterli ve doğru beslenmedir. 2 aylık bebeğin beslenmesi nasıl olmalı sorusunun cevabı, ilk altı ay boyunca bebekler için temel besin kaynağının anne sütü olacağı yönündedir. 2 aylık bebek gündüz beslenmesi yaklaşık olarak üç saatte bir gerçekleştirilmelidir. Meme başına on beş dakikalık besleme, süt üretiminin bol şekilde devam etmesi ve bebeğin yeterli şekilde beslenebilmesi için idealdir. 2 aylık bebek gece beslenmesi ise ortalama olarak dört saatte bir gerçekleştirilebilir. Çeşitli sebeplerle bebek beslemesi anne sütüyle gerçekleştirilemiyorsa doktor tavsiyesi dahilinde 2 aylık bebek beslenmesi mama ile de sağlanabilir. 2 aylık bebeğin mama ile beslenmesi günde ortalama olarak altı kez, her beslemede 120 mililitreye denk gelen dört ölçek mama ile gerçekleştirilebilir. 2 aylık bebek bağırsak gelişimi henüz ek gıdaya geçişe uygun olmadığından dolayı bu dönemde bebek beslenmesinde anne sütü, formül mama ya da uygun devam sütü dışında bir besin kullanımı doğru değildir.

2 Aylık Bebeklerin Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bilinçli ebeveynler, bebeklerinin sağlıklı ve mutlu şekilde büyüyebilmesi için 2 aylık bebek gelişimi için neler yapılmalı sorusunun cevabını arar. 2 aylık bebek gelişimi tablosuna uygun şekilde gelişme kaydedilebilmesi için 2 aylık bebek gelişimi ve bakımı özenle takip edilmelidir.

2 aylık bebek beslenmesi ve uyku düzeni bebeklerin sağlıklı şekilde büyüyüp gelişmesi için en önemli noktalardır. Buna göre bebeklerin gün içinde yeterli ve özenli şekilde beslenmesini uygun bir uyku düzeni izlemelidir. 2 aylık bebek gelişimi uyku düzeni oluşturmaya başlamak için uygun bir dönemdir. Buna göre bebekler gündüz uykularında aydınlık ve sesli ortamda, gece uykularında ise karanlık ve sessiz ortamlarda bulundurulabilir. Gündüzleri ortalama 7 geceleri ise 8 saat uyku, iki aylık bebekler için idealdir. Bu dönemde bebeklerin gece uykularının iki ile dört sefer arasında beslenme amacıyla bölünmesi oldukça doğaldır.

2 aylık bebek zihinsel gelişimi açısından desteklenebilir. Buna göre bebekle ebeveynler arasında yakın temas kurulması bebeğin sağlıklı gelişimi açısından önemli bir etkendir. Zihinsel gelişimin 2 aylık bebek motor gelişimi ile paralel ilerlemesi için bebeklere çeşitli nesnelerin uzatılması ve yakın mesafeye geri çekilmesi, bebeğin uzanma ve kavrama reflekslerinin gelişimi açısından uygun egzersizlerdir. Kendi hareketlerinin farkına varmaya başlayan bebekler bu dönemde el ve ayaklarını daha koordineli hareket ettirebilir, bu sebeple bebeklere temas ve hareket ettirme yoluyla hafif fiziksel egzersizler yaptırılması kas gelişimi açısından da olumludur.

Bebeklerin ve çocukların gelişimi için en önemli etmenler oyunlar ve oyuncaklardır. 2 aylık bebek gelişimi için oyuncaklardan yararlanılabilir. Aktivite merkezleri, oyun halıları, çıngıraklar başta olmak üzere sesli oyuncaklar, parlak renkli oyuncaklar ile dokulu objeler 2 aylık bebek gelişimi oyuncakları olarak sıralanabilir. Dönenceler ve hareketli oyuncaklar da 2 aylık bebeklerin ilgisini çeken oyuncaklar arasında yer alır. Bu dönemde bebekler eriştikleri nesneleri keşfetmek için ağızlarına götürme eğiliminde olduklarından dolayı pelüş hayvanların ve küçük parçalar içeren oyuncakların kullanımı önerilmez.

2 aylık bebek zeka gelişimi için neler yapılmalı sorusunun cevabı ise bebekle yakın iletişimden geçer. Bebeğe şarkı söylemek, onunla konuşmak, bebeğin anne ve babanın göğsünde yatırılması gelişim açısından faydalı uygulamalardır.

bebeklerde emzik kullanımı

2 aylık bebek gelişimi nasıl olur konusunda bebek sağlığı da dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. Buna göre bebeğinizin dünyadaki ikinci ayında kalça ultrasonu, işitme ve görme testleri yapılabilir. Bu dönemde bebeklerin baş bölgesindeki bıngıldak kısmının kapanmaya başlaması gerekir. İki aylık bebek aşıları verem aşısı olarak da bilinen BCG, KPA şeklinde kodlanan zatürre aşısının ilk dozu, ishal ve diğer adıyla rota virüs aşısı ile 5’li karma aşının ilk dozu olan DTacB-IPV-Hib aşısı şeklinde sıralanabilir.

İkinci ay bebeklerin cildinin hassas olduğu dönemlerden biridir. Bu dönemde bebeklerin baş bölgesinde konak oluşumu görülebilir. Bebeğinizde konak oluşumu gözlemliyorsanız zeytinyağı ya da bebek yağı ile baş bölgesine nazikçe masaj yapmak, banyodan sonra uygun bir bebek tarağı ya da yumuşak bir diş fırçası ile bebeğinizin saçlarını taramak bu problemi gidermek için uygulayabileceğiniz yöntemlerdir.

Bu dönemde bebeklerin ağzında pamukçuk oluşumu gözlemlenebilir. Pamukçuk, genellikle zararsız olarak değerlendirilen ve yeni doğan döneminde sıkça rastlanabilen bir mantar enfeksiyonudur ve bebeklerde ağrı ya da acıya sebep olmaz. Pamukçuk, kendiliğinden iyileşmeyeceği için bir bakım gerektirir. Buna göre kaynatılmış ve ılıtılmış suya az miktarda karbonat ekleyerek bu karışımı temiz bir bez yardımıyla bebeğinizin dil üstüne günde birkaç kez uygulamak etkili bir tedavi oluşturabilir.

2 Aylık Bebeklerin Gelişimi Hakkında Sık Sorulan Sorular

2 Aylık Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yapılmalı?

İki aylık bebekler etraflarında olup bitenlerin farkına varmaya başladığından dolayı ilgiye ve iletişime daha çok ihtiyaç duyar. Bu sebeple bebeklerin sağlıklı gelişim gösterebilmesi için onlarla doğrudan iletişime geçilmesi, şarkılar söylenmesi, onlarla temasa geçilmesi önemlidir. Kaslarının güçlenmesi için uzanma ve kavrama hareketleri yaptırılması, bebeklerin serbestçe hareket edebileceği düz zeminlerde bulundurulması ve dönme hareketlerinin desteklenmesi de önemlidir.

2 Aylık Bebeğe Neler Öğretilir?

İki aylık bebekler bilişsel ve duygusal açıdan hızla gelişirken aynı zamanda zeka, motor ve ince motor becerileri açısından da gözle görülür ilerleme kaydeder. Bu dönemde bebeklere uzanma ve kavrama etkinlikleri yaptırılabilir. Aynı zamanda bebeklerle doğrudan iletişime geçilerek çeşitli kelimelerle telkinlerde bulunulabilir.

2 Aylık Bebek En Az Kaç Kilo Olmalı?

Bebeklerin sağlıklı şekilde gelişim gösterip göstermediğinin takip edilebilmesi için belirlenen standartlar arasında kilo indeksleri de yer alır. Buna göre iki aylık kız bebeklerin ortalama 4750 gram ve erkek bebeklerin ise 5200 gram civarında olması beklenir.

2 Aylık Bebek Annesini Tanır Mı?

İki aylık bebekler bilişsel ve duygusal açıdan hızlı bir gelişim gösterir. Etraflarında olup bitenin ayırdına varmaya başlayan iki aylık bebekler kendileriyle iletişim kurulduğunu fark edebilir. Ebeveynlerini tanımaya başlayan iki aylık bebekler anne ve babalarını gördüklerinde ya da onların sesini duyduklarında heyecanlanır ve ses çıkararak tepki verir.