1 Aylık (Yeni Doğan) Bebek Gelişimi

Aylık Bebek Gelişimi
1 AYLIK
BEBEK GELİŞİMİ

Ortalama olarak kırk hafta süren hamilelik sürecinin sonunda doğumla birlikte bebeğinize kavuşursunuz. Dünyaya gelen yavrunuzun sağlıkla büyümesi ve en doğru şekilde gelişmesi için onun günden güne yaşadığı değişimleri yakından takip etmeniz gerekir. 0-1 ay bebek gelişimi de yakından takip edilmesi gereken süreçlerden biridir. İlk 1 ay bebek gelişimine özen gösterilmesinin sebebi yeni doğan döneminde bebeklerin oldukça hassas olmasıdır. Bu sebeple bebekler, dünyadaki ilk aylarında oldukça özenli bir bakıma ihtiyaç duyar. 1 aylık bebek gelişim özellikleri doktor gözetiminde sürekli takip edilmeli ve ideal değerlerle karşılaştırılmalıdır. Eğer siz de 1 aylık bebek gelişimi nasıl olur sorusunun cevabını arıyorsanız ve 1 aylık bebek gelişimi için neler yapılmalı merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin!

yeni doğan doktor kontrolü

1 Aylık Bebeklerin Boy ve Kilo Özellikleri

Bebeklerin gelişim süreçlerinin doğru şekilde takip edilebilmesi ve olası sağlık sorunlarının hemen tespit edilebilmesi için dünya çapında çeşitli etkenlere bağlı olarak ilan edilen birtakım standartlar bulunur. 1 aylık bebek gelişiminde göz önünde bulundurulması gereken temel etkenler 1 aylık bebek gelişimi boy kilo baş çevresi şeklinde sıralanabilir. 1 aylık bebek baş çevresi ortalama olarak ortalama olarak 35 santimetre olmalıdır. 1 aylık bebek gelişim tablosunda yer alan değerlerin temel ayrım noktası bebeğin cinsiyetidir.

1 aylık bebek gelişimi cetveline göre kız bebeklerin boyu için ideal alt sınır 50 santimetre iken ideal üst sınır 59 santimetredir. 1 aylık bebek gelişimi boy kilo cetveline göre kız bebeklerin kilosu için alt sınır 2950 gram olarak belirlenmişken üst sınır 5400 gram olarak belirtilir.

1 aylık bebek kilosu boyu erkek bebeklerde farklı ideal değerlere sahiptir. Bir aylık erkek bebekler için ideal boy alt sınırı 51 santimetre iken ideal boy üst sınırı 60 santimetredir. 1 aylık bebek kilosu ve boyu için belirlenen idealler dahilinde erkek bebeklerin kilo alt sınırı 3000 gram iken erkek bebekler için kilo üst sınırı 5750 gram şeklinde belirlenmiştir.

Tüm bu değerlere ek olarak 1 aylık bebek doğum kilosunun da önemli bir veri olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Yeni doğan döneminde bebeğinizin ilk hafta içinde doğum kilosunun yüzde 10’unu kaybetmesi doğal karşılanır. Bunun sebebi, bebeğin ödem atmasıdır. İki hafta içinde bebeklerin doğum kilosuna yeniden ulaşmış olması beklenir.

yeni doğan bebek uyku

1 Aylık Bebek Gelişiminde Beslenme Düzeni

Bebeklerin sağlıkla büyüyebilmesi ve gelişmesi için ilk altı ay anne sütü tüketimi elzemdir. Dolayısıyla 1 aylık bebek beslenmesinde en temel unsur anne sütüdür. Bebeğinizin yeterli beslenebilmesi için ortalama olarak 2 saatte bir emzirilmesi önerilir. 1 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı sorusunun cevabı ise her emzirme meme başına ortalama 15 dakika sürecek şekilde günde 8 ila 10 kez beslemenin ideal olacağı yönündedir.

Çeşitli sebeplerden dolayı bebek beslemesinin anne sütüyle gerçekleştirilememesi durumunda 1 aylık bebek beslenmesi mama ile gerçekleştirilebilir. Bu noktada doktor önerisi ve yeni doğan dönemine uygun formülasyona sahip mama kullanımı oldukça önemlidir. 1 aylık bebeğin mama ile beslenmesinde her beslemede ortalama olarak 60 mililitrelik mama karışımı kullanılması doğru olacaktır.

1 aylık bebek gece beslenmesi de özen gösterilmesi gereken noktalar arasında yer alır. Gündüz ortalama olarak 2 saatte bir besleme yapılması önerilirken geceleri ise 4 saatte bir besleme yapılması uygun olacaktır.

1 aylık bebeğin biberonla beslenmesinde anne memesine benzer biberon emziklerinin tercih edilmesi, petrokimyasal madde içermeyen cam biberonların kullanılması önerilir.

yeni doğan bebek masaj

1 Aylık Bebeklerin Edindiği Beceriler

1 aylık bebek fiziksel gelişimi oldukça hızlı ilerler. Yeni doğan döneminde temel refleksleri gelişmeye başlayan bebekler avuçlarına değdirilen nesneleri kavrayabilir, kol ve bacaklarını serbestçe hareket ettirebilir. Başını sağa ve sola çevirerek hareket ettirebilen 1 aylık bebekler, yüzükoyun yatırıldığında başını kısa süreliğine kaldırabilir. Görme yetisi henüz gelişmiş olmasa da bebekler yüksek kontrastlı renklere sahip nesneleri tanıyabilir, yakınlarında hareket ettirilen objeleri takip edebilir. 1 aylık bebeğin bilişsel gelişimi beyindeki sinapsların aktif şekilde çalışması sebebiyle gözle görülür şekilde ilerler. Etrafındaki hareketliliğin farkına varabilen, iletişim kurmak için genellikle ağlayan bir aylık bebekler iletişim kurmak için çeşitli sesler de çıkarabilir. Bununla birlikte bir aylık bebekler özellikle annelerinin kokusunu ve sesini tanıyabilir.

1 Aylık Bebeklerin Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yeni doğan dönemi bebeklerin en hassas olduğu dönemler arasında yer alır. Gelecek aylarda bebeğin ideal gelişim takvimine uygun şekilde büyüyebilmesi ve sağlıklı olması için yeni doğan dönemindeki bakımın özenli olması gerekir. Yeni doğan döneminde bebeklerin beslenmesi, uyku düzeni ve çeşitli çevresel faktörler dikkatle takip edilmesi gereken noktalar arasında yer alır.

Yeni doğan döneminde bebeklerin bulunduğu ortamın sık sık havalandırılması ve nemlendirilmesi önerilir. Bebeğin cildinin ve burnunun kurumaması, öksürük gibi problemlerin yaşanmaması için ortam neminin yüzde elli civarında olması önerilir. Bununla birlikte bebeğin bulunduğu oda için ideal sıcaklık 21 santigrat derece ile 24 santigrat derece aralığında olmalıdır.

1 aylık bebek gelişimi uykunun günün büyük bölümünü kapladığı bir dönemdir. 1 aylık bebek gelişimi uyku düzeni bebekler henüz gece ve gündüz döngüsünün ayırdına varamadığı için düzensizdir. Buna rağmen bebekler ortalama olarak günün 16 saatini uyuyarak geçirir.

Yeni doğan döneminde gaz sancıları sıkça rastlanan durumlar arasında yer alır. Bu sancıların sebebi yeni doğan döneminde emme reflekslerini tam olarak geliştiremeyen bebeklerin beslenme sırasında yalnızca süt ya da mama değil aynı zamanda hava da yutuyor olmasıdır. Gaz sancılarının azaltılması için bebeğin bacaklarının hareket edilmesi ve karın bölgesine nazikçe dairesel hareketlerle masaj uygulanması önerilir. Bununla birlikte bebeğin gazını çıkarmak için bebeği omzunuza dayayarak sırtına masaj yapma, bebeği yüzü yana bakacak şekilde kucağa yatırarak sırtına masaj yapma ve bebeği dikkatli şekilde dik pozisyona getirerek sırtına masaj yapma yöntemlerinden faydalanılabilir.

yeni doğan

Yeni doğan döneminde bebeğin sağlığı için temizlik de oldukça önemli bir faktördür. Günde ortalama olarak 5 kez dışkılama yapan bebeklerin organik pamuk ve ılık su ile temizlenmesi önerilir. Bununla birlikte genellikle bebeğin göbek kordonu düşükten sonra banyo yaptırılması da öneriler arasında yer alır. Bebeklerin cildinin uygun bir bebek yağıyla ya da losyonuyla nemlendirilmesi, tırnaklanın kendisine zarar veremeyeceği bir uzunlukta tutulması gerekir.

Yeni doğan döneminde bebeğinizin kullanacağı kıyafetlerin organik pamuktan üretilmiş olması da oldukça önemlidir çünkü bu dönemde bebeklerin cildi oldukça hassastır. Bu sebeple alerjen ya da tahriş edici ögelerin bebeklerden uzak tutulması gerekir.

Yeni doğan döneminde bebekler çevresel farkındalık bakımından gerekli bilince ulaşmamış olsa da 1 aylık bebek gelişim oyunlarından faydalanılabilir. Bu süreçte bebeğin ebeveynleri ile bağ kurabilmesi için onunla konuşmak, ona şarkılar söylemek, narin ve sevecen dokunuşlar uygulamak doğru yöntemlerdir. 1 aylık bebek gelişim oyuncakları bebeğin yatağının yakınına asılabilecek hareketli ve sesli oyuncaklar ve ses çıkaran yumuşak oyuncaklar şeklinde sıralanabilir.

Yeni doğan döneminde bebeklerin yakından izlenmesi ve gözlemlenen anormalliklerin derhal doktora bildirilmesi gerekir. Bebeklerin göbek bağının genellikle ilk iki hafta içinde düşmesi beklenir. Bu süreçte göbek deliği etrafında kızarıklık, döküntü, akıntı gibi durumlar doktora bildirilmelidir. Yeni doğan döneminde dikkatle takip edilmesi gereken noktalardan biri de sarılık riskidir. Sarılık riskinin engellenmesi için bebeğin sık sık emzirilmesi ve güneşlendirilmesi önerilir. Bebeklerin ten renginde ve gözlerin beyaz kısımlarında anormal sarı renk gözlemlenmesi durumunda hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. Bununla birlikte birinci ayın sonunda bebeklerin Hepatit-B aşısının tamamlanması önerilir.

1 Aylık Bebeklerin Gelişimi Hakkında Sık Sorulan Sorular

1 Aylık Bebekte Ne Gibi Değişiklikler Olur?

Yeni doğan dönemi bebeklerin en hızlı gelişim gösterdiği dönemler arasında yer alır. Bir aylık bebekler günden güne daha hareketli hale gelir. Kollarını ve bacaklarını daha sık hareket ettirmeye başlayan bebekler 1 aylık süreçte etraflarındaki ışığın ve seslerin daha net farkında varabilir. Bununla birlikte iletişim kurma amacıyla sesler çıkarabilir ve genellikle ağlama yoluna başvurabilir. Yeni doğan döneminde bebekler bazı renkleri görebilir, nesneleri kavrayabilir ve başlarını hareket ettirip kısa süreliğine kaldırabilir.

1 Aylık Bebek Neler Görür?

Yeni doğan döneminde bebekler hızlı bir gelişim gösterir. Bu dönemde bebeklerin görme becerileri henüz üst düzeye ulaşamamıştır. Işığı fark edebilen bir aylık bebekler kırmızı, turuncu, sarı ve yeşil renkleri ayırt edebilir.

1 Aylık Bebek En Fazla Kaç Saat Aç Kalabilir?

Yeni doğan döneminde bebeklerin sağlıklı bir gelişim gösterebilmesi için beslenme ve uyku düzenleri oldukça önemlidir. Bu sebeple bebeklerin ortalama olarak 2 saatte bir beslenmesi önerilir. Yeni doğan dönemindeki bir bebek en fazla 3 saat aç kalabilir.

1 Aylık Bebek Ortalama Kaç Kilo Alır?

Yeni doğan döneminde bebeklerin sağlıklı şekilde gelişim gösterdiğini gösteren etmenlerden biri de bebeklerin kilosudur. Buna göre yeni doğan döneminde günde ortalama 20 ile 30 gram civarı kilo alımı normaldir. Bir ayın sonunda bebeklerin ortalama 800 ile 1000 gram arasında kilo almış olması beklenir.