Doğuma çok az kaldı. Bebeğiniz şu an karnınızda doğmak için sabırla bekliyor. Elbette ki bebeğinizin gelişi biraz daha zaman alabilir. Ancak birçok anne bu haftalarda doğurmaktadır. Bu yüzden canınızı sıkmadan doktor kontrollerine gitmeli ve bebeğiniz gelene kadar hazırlıklara devam etmelisiniz.
Bu haftanın en önemli meselesi bebeğinizin sizinle tanışmak için can atıyor olmasıdır. Bu yüzden her an gelebilecek doğum için her an hazırlıklı olmanız çok önemlidir. Evinizi ve eşyalarınıza tamamen bebeğinize göre hazırlayın.
Heyecan verici bir haber! Bebeğiniz, gelişimini tamamladı ve dünyaya gelmek için hazır bekliyor!
Herhangi bir komplikasyonunuz yoksa, bu aşamada hafif egzersizler yapmak tamamen güvenlidir. Aktif kalmak ve genel sağlığınızı desteklemek için her gün 20 dakika yürüyüş, yüzme veya esneme gibi aktivitelerde bulunun.
Bebeğiniz sağlıklı bir şekilde büyüdü ve dünyaya gelmeye hazır. Ancak karnınzıda durduğu sürede biraz daha büyüyebilir.
Gelişmeye ve dolgunlaşmaya devam eden miniğiniz, rahim dışındaki hayata hazırlanıyor. Yaklaşık 50 cm uzunluğu ve 3 kilonun biraz üzerindeki ağırlığı ile bebeğiniz istikrarlı bir şekilde büyüyor.
Bebeğinizin el kavraması güçlendi ve yakında minik elini ilk kez tuttuğunuzda onun kavramasını deneyimlemenin mutluluğunu yaşayacaksınız. Ayrıca, bebeğinizin refleksleri daha koordineli hale geliyor, başını çevirebiliyor ve doğduktan sonra odaklanıp yüzünüzü tanıyabilecek.
Bebeğiniz doğana kadar hamilelik belirtileriniz devam edecektir. Bu belirtiler stresle beraber birleşerek etkilerini arttırabilir. Bu yüzden derin bir nefes alın ve bolca dinlenerek doğuma odaklanın.
Bu aşamada bebeğinizin hareketlerine dikkat etmek çok önemlidir. Hareketliliğinde bir azalma fark ederseniz, derhal sağlık uzmanınızı bilgilendirin. Bebeğinizin doğuma kadar aktif kalmasını sağlamak önemlidir, çünkü hareketlerde önemli bir azalma potansiyel bir soruna işaret edebilir.
Doğum öncesi kontrol sırasında, doktorunuz rahim ağzınızın ilerlemesini değerlendirmek için bir iç muayene yapabilir. Bu muayene yumuşama, efasman (incelme) ve dilatasyon (açılma) olup olmadığını kontrol etmeyi içerir. Ancak, bu bilgilerle bile doğumun tam zamanlamasını tahmin etmenin zor olduğunu belirtmek gerekir. Bazı kadınlar hızlı bir ilerleme yaşarken, diğerleri doğum başlamadan önce serviksleri genişlemeye başladıktan sonra günler hatta haftalarca bekleyebilir.
Suyunuzun gelmiş olabileceğinden şüpheleniyorsanız, sağlık uzmanınızla iletişime geçmeniz çok önemlidir. Bazen amniyotik kese gözle görülür bir sıvı fışkırmasıyla yırtılır, ancak diğer durumlarda yavaş bir sızıntı veya küçük bir patlama olabilir. Emin olmasanız veya olası bir sızıntı hakkında şüpheleriniz olsa bile tıbbi yardım almanız tavsiye edilir. Amniyotik kese yırtıldıktan sonra, kasılmalar kısa süre içinde başlamazsa hem siz hem de bebeğiniz enfeksiyon riski altındadır.
Göğüsleriniz son hızda anne sütü üretmeye devam ediyor. Şu an göğüslerinizde bebeğiniz için en önemli haliyle bulunan kolostrum var. Kolostrum normal anne sütüne göre daha sağlıklıdır ve bebeğinize ne yararlı olan anne sütüdür. Doğumdan sonraki birkaç gün boyun bebeğiniz kolostrum sayesinde birçok yarar elde edecektir. Bebeğiniz doğana kadar göğüsleriniz kolostrum sızdırabilir. Bu da son derece normaldir.
39'uncu hafta boyunca yaşayabileceğiniz daha az hoş semptomlardan biri de ishaldir. Bazı insanlar bunu yaklaşan doğumun bir göstergesi ile ilişkilendirir ve önümüzdeki 24 ila 48 saat içinde başlayabileceğini öne sürer.
Bu teorinin arkasındaki mantık, vücudunuz doğuma hazırlanırken, rahminize kasılma sinyali veren hormonlar olan prostaglandinleri salgılamasıdır. Bununla birlikte, bu hormonlar sindirim sisteminizi de etkileyerek daha hızlı dışkı geçişine ve dolayısıyla ishale neden olabilir.
Bu gözlemlere rağmen, ishal ile doğumun başlangıcını doğrudan ilişkilendiren bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır. İshal yaşarsanız, susuz kalmadığınızdan emin olun ve herhangi bir ishal kesici ilaç almadan önce doktorunuza danışın. İshaliniz birkaç günden fazla sürerse veya gıda zehirlenmesinden şüpheleniyorsanız doktorunuzla veya ebenizle iletişime geçmeniz çok önemlidir.
Şimdiye kadar, yaklaşık her dört hamile kadından birini etkileyen yaygın bir durum olan pelvik ağrı ile tanışmış olabilirsiniz. Rahatsızlık, bebeğiniz büyüdükçe artabilir ve yürümek gibi aktiviteleri daha zor hale getirebilir.
Rahatsızlığı hafifletmek için dinlenmeye öncelik verin ve ağrıyı şiddetlendiren aktivitelerden kaçının. Ağır kaldırmaktan, uzun süre ayakta durmaktan veya yürümekten ve yorucu egzersizlerden kaçınabilirsiniz.
Hamileliğin son dönemleri en sakin anne adaylarının bile sabrını sınayabilir. 39. haftaya gelindiğinde, hormonal dalgalanmalar, fiziksel rahatsızlıklar ve doğum ve annelikle ilgili heyecan ve endişenin bir karışımı nedeniyle ruh hali dalgalanmaları yoğunlaşabilir.
Bu süre zarfında kendinize karşı nazik olun ve bebeğiniz doğduktan sonra zaman bulamayabileceğiniz kişisel bakım aktivitelerine öncelik verin. İster yavaş bir yürüyüş, ister eşinizle kaliteli zaman, ister yatakta dinlendirici bir sabah ya da rahatlatıcı bir doğum öncesi masajı olsun, size huzur ve sükunet getiren ne varsa kendinizi şımartın.
Dışarıdan gelen dikkat dağıtıcı unsurları en aza indirirken ebeveynlik için zihinsel hazırlığa odaklanmayı düşünün. Sosyal medyadan bir adım geri çekilmek veya bebeğinizin gelişiyle ilgili mesaj ve aramaları bir kenara bırakmak tamamen kabul edilebilir.
Bebeğinizin doğumuna yaklaşırken vajinal akıntınızda değişiklikler fark edebilirsiniz. Bu değişiklikler akıntıda artış, mukus benzeri kıvam veya hatta kahverengi akıntı olarak ortaya çıkabilir.
Kahverengi akıntı tipik olarak kurumuş kanın varlığına işaret eder ve genellikle endişe nedeni değildir. Benzer şekilde, genellikle "kanlı gösteri" olarak bilinen parlak kırmızı veya pembe akıntı, doğumun muhtemelen yakında başlayacağının bir göstergesidir. Mukuslu akıntı, mukus tıkacınızın kademeli olarak salındığını gösterir ve doğumun yaklaştığının bir başka tipik işaretidir.
Her hamilelik kendine özeldir. Bu yüzden burada yazan her belirtiyi yaşamak zorunda değilsiniz. Eğer burada yazmayan bir belirtiye sahipseniz Hamilelik Belirtileri sayfamızdan araştırıp bilgi edinebilirsiniz.
Hamileliğin neredeyse sonuna geldik. Bu yüzden hami,lelik sonrasını da düşünmeniz çok önemli. İhtiyaçlarınızı göz önünde bulundurun ve ona göre adım atın.
Doğum sonrası vücudunuzla ilgili gerçekçi beklentilere sahip olmak çok önemlidir. Sonuçta, vücudunuzun bu inanılmaz değişiklikleri geçirmesi dokuz ay sürdü. Sahip olabileceğiniz endişeleri hafifletmek için doğum sonrası iyileşme döneminde neler beklemeniz gerektiği konusunda kendinizi eğitin.
Doğum başladığı gibi bebeğinizle tanışmayacaksınız. Bazen saatler boyunca beklemek zorunda kalabilirsiniz. Bu süreçte kendinizi eğlendirmek için çeşitli planlar yapın. Kitap okuyabilir, videolar izleyebilir, podcast dinleyebilir veya eşinizle muhabbet edebilirsiniz.
Doğumu takip eden birkaç hafta boyunca “loşi” olarak bilinen doğum sonrası kanama yaşayacaksınız. Hastaneniz size ilk günler için ekstra büyük pedler ve eve götürmeniz için bazı pedler sağlayabilir ancak bir noktadan sonra kendinize ait pede ihtiyacınız olacak. Bu yüzden şimdiden stok yapmanızda fayda var.
Tıpkı pedler gibi iç çamaşırına da ihtiyacınız olacaktır. Özellikle pedinizi rahatlıkla takabileceğiniz ve belinizi sıkmayan rahat ve geniş iç çamaşırları almak isteyebilirsiniz.
Artık emzirmek hayatınızın büyük bir parçası. Her an emzirmeye hazır olun. Hastaneye giderken ve gelecekte kullanmak için bolca emzirme sütyenine sahip olduğunuzdan emin olun.
39 haftada doğum belirtileri şunlar olabilir: düzenli ve güçlenen doğum sancıları, sırt ağrısı, pelvik baskı, mukus tabakasında kanlı lekelenme, sıvı sızıntısı (su kesesinin yırtılması), enerji düşüklüğü, sık idrara çıkma, mide bulantısı ve ishal.
39 haftalık gebelikte aşağıdakilari yapabilirsiniz:
39 haftalık hamileyken her an doğuma gidebilirsiniz. Genelde doğumlar 40. haftada gerçekleşse de bu süre 2 haftaya kadar oynayabilmektedir. En iyi tahmini doktorunuzdan alabilirsiniz.
Gebeliğin son haftasında, bebeğin büyüklüğü ve hareketleri artabilir. Rahim daha da büyüyebilir ve pelvik baskı hissi daha belirgin olabilir. Rahim ağzında genişleme ve yumuşama olabilir. Doğum yaklaştıkça doğum belirtileri artabilir ve doğum sancıları başlayabilir. Aynı zamanda, anne genellikle huzursuzluk, heyecan, endişe veya rahatlama gibi karışık duygular yaşayacaktır.