Huzursuz Bebeği Sakinleştirmenin Yolları

Huzursuz Bebeği Sakinleştirmenin Yolları

Bebeğinizin beslenme, gazını çıkarma ve bezini değiştirme gibi ihtiyaçlarını giderdiniz ama bebeğiniz birden ağlamaya başladı. Ortada bir neden yokken huzursuz bebeğinizin neden ağladığını bulmak zorlayıcı olmakla beraber saatlerinizi alabilir. Yenidoğan bebeğinizin daha iletişim becerileri gelişmediğinden sorununu ya da ihtiyacını belli etmek için ağlama yolunu seçer. Bebeğinizin ağladığı her vakit huzursuz bebeğinizi sakinleştirme yollarını bilmeniz önemli ölçüde zamandan tasarruf etmenizi sağlayacaktır. 

Huzursuz bebeği sakinleştirme yöntemlerine ve bebeklerin ağlama nedenlerine yer verdiğimiz bu yazımızda “Bebekler neden huzursuz olur? Bebekler neden sürekli ağlar?” gibi soruların cevaplarına ulaşabileceksiniz. Ek olarak bebeğinizin neden ağladığını tespit edip “Huzursuz bebekler nasıl sakinleştirilir? Bebek huzursuzsa ne yapmalı?” öğrenerek bebeğinizin huzursuz olduğu durumda hızlıca müdahale edebileceksiniz.

Bebeklerin Huzursuzluk Nedenleri

Bebeğiniz huzursuzlaştığında sakinleştirmeye çalışmadan önce sorunun neden kaynaklandığını bilmeniz gerekir. Bebeğinizin ağlaması birçok nedenden kaynaklanabilmesine rağmen dikkat edilmesi gereken belli başlı ana nedenler vardır. 

Bebeğinizin Aç Olması

Yenidoğan bebeğinizi genelde gün içerisinde 8 ila 12 kez olacak şekilde birkaç saatte bir emzirmeniz ya da biberonla beslemeniz gerekir. Bebeğiniz acıktığını ifade etmek için ağlar. Eğer bebeğiniz dudağını şapırdatıyorsa, ellerini devamlı ağzına götürüyorsa acıktığı anlamına gelebilir. Bu işaretleri gözlemlediğinizde bebeğinizi besleyerek ağlamasının önüne geçebilirsiniz. 

Bebeğinizin Gazının Olması

Bebeğinizi emzirirken ya da biberonla beslerken ara sıra bebeğinizin karnında hava sıkışır ve bu da onu rahatsız edip huzursuzlaştırır. Bu durumdan sakınmak için bebeğinizi aşırıya kaçmadan beslemeli ve her beslemeden sonra gazını çıkarmalısınız. 

Bebeğinizin Islak veya Kirli Bezinin Olması

Bebekler genellikle günde 6 veya daha fazla altını kirletir. Bu nedenle bebeğinizin huzursuzlanmasını önlemek adına sık sık bezini kontrol ettiğinizden emin olun. 

Bebeğinizin Yorgun Olması

Yenidoğan bebeklerin, 3 aylık olana kadar, 2 ila 4 saatlik aralıklarla günde yaklaşık 14 ila 17 saat uyuması gerekir. Bebeğiniz uykusunu yeter kadar alamadığı zaman gün içerisinde huzursuzlaşıp ağlamaya başlayabilir. 

Bebeğinizde Kolik Olması

Bebeklerde "kolik" olarak adlandırılan bir durum, genellikle aşırı ağlama, huzursuzluk ve rahatsızlık gibi belirtilerle kendini gösteren bir durumdur. Kolik, genellikle bebeklerin ilk birkaç haftasında başlar ve genellikle üç aydan kısa bir süre içinde kendiliğinden azalır. Bebeğiniz devamlı ağlıyor ve ne yaparsanız yapın susmuyorsa kolikten şüphelenebilirsiniz. Bu durumda doktorunuza danışmanızı öneririz.

Bebeğinizin Sıkılmış Olması

Bebeğiniz sürekli aynı pozisyonda durmaktan, aynı odada bulunaktan, aynı şeyleri görmekten sıkılabilir. Bu da bebeğinizi huzursuz yapar ve ağlamasına sebep olabilir. 

Bebeğinizin Bunalmış Olması

Bebeğinizin görüntülerden, seslerden veya diğer şeylerden çok fazla heyecan duyması onun ağlamasına sebep olan etmenler arasındadır. Bebeğinizi sakinleştirmek adına onu daha sakin bir odaya götürebilirsiniz. 

Bebeğinizin Giydiği Kıyafetlerin Çok Kalın ya da İnce Olması

Bebeğinizi çok ince veya kalın giydirmeniz üşüyebileceğinden ya da terleyebileceğinden kendisini huzursuzlaştırır ve ağlamasına yol açabilir. Bu nedenle bebeğiniz için uygun kıyafetler seçtiğinizden emin olmalısınız.Bebeklerin Huzursuzluk Nedenleri

Huzursuz Bebek Sendromu

Huzursuz bebek sendromu, aşırı huzursuzluk, aşırı ağlama ve uyum güçlüğü gibi belirtilerle karakterize olan bir durumdur. Bu durum, üç haftadan uzun süren ve genellikle üç aylıkken başlayan bir dönem boyunca devam eder. Huzursuz bebek sendromunun kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak bağırsak sorunları, sinir sistemi gelişimi, beslenme alışkanlıkları veya çevresel faktörler gibi olası etkenler huzursuz bebek sendromunun olası sebepleri olarak düşünülmektedir. Huzursuz bebek sendromu, bebek sağlığını etkilemez ve zamanla geçer, ancak bebeğin ve ailenin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle, bebeğinizde huzursuz bebek sendromu belirtileri varsa, bir çocuk doktoruna danışmanız önemlidir.

Huzursuz Bebeği Sakinleştirme Yöntemleri

Bebeğiniz huysuzlaştığında onu sakinleştirmek için yapabileceğiniz belli başlı şeyler vardır. Ancak listenin başında bebeğinizin neden ağladığını anlamak yer alır. Bebeğinizin neden ağladığını bulmak zorlayıcı bir süreç olabilir. Huysuzlaşan bebeğinizi sakinleştirmek için yapabilecekleriniz arasında;

Emzirme

Bebeğinizi sık sık emzirin. Bebekler emzirilirken anne ile temas halinde olduğu için kendilerini güvende ve rahat hissederler. Emzirme, bebeğinizin ihtiyaç duyduğu besinleri, sıvıları ve bağışıklık faktörlerini sağlar. Ayrıca, emzirme sırasında salgılanan oksitosin hormonu hem sizin hem de bebeğinizin sakinleşmesine yardımcı olur. 

Gaz Çıkarma

Bebeğinizi besleme sırasında midesine kaçan hava, bebeğinizde gaz yapar. Gazı olan bebek de huysuzlaşır. Sakinleştirmek adına bebeğinizi omzunuza ya da kucağınıza alıp sırtına hafifçe vurun. Ek olarak bebeğinizi sırt üstü yatırıp bacaklarını ileri geri oynatarak da masaj yapabilirsiniz. Bu sayede bebeğinizin gazını çıkararak sakinleşmesini sağlayabilirsiniz. 

Alt Değiştirme

Bebeğinizin ağlamasının önüne geçmek adına bezini sık sık kontrol edin. Bezi sık sık değiştirmeniz hem bebeğinizin daha huzurlu olmasını hem de pişik gibi sorunların önüne geçmenizi sağlar.

Aromaterapi Yağları Kullanma

Aromaterapi yağları bebeğinizi sakinleştirmek adına farklı yollarla kullanılabilir. Bunların en yaygını aromaterapi yağlarıyla bebeğinize masaj yapmaktır. Bebeğinizin cildine uygun bir sabit yağ (zeytinyağı, badem yağı, susam yağı vb.) seçin. Bu yağlara birkaç damla uçucu yağ ekleyerek aromaterapi masaj yağı hazırlayın. Bebeğinizin karnına, sırtına, bacaklarına ve ayaklarına nazikçe masaj yapın. Bu, bebeğinizin gevşemesine ve gazının çıkmasına yardımcı olabilir. Ek olarak bebeğinizin banyosunda da aromaterapi yağlarını kullanabilirsiniz. Bebeğinizin banyo suyuna birkaç damla uçucu yağ ekleyin. Ilık su bebekleri sakinleştirir, keyiflenmesini sağlar, uykuya dalmasını kolaylaştırır. Ayrıca uçucu yağların kokusu da bebeğinizin ruh halini iyileştirebilir. Aromaterapi yağlarının doğal olmasına dikkat edin ve her ihtimale karşı doktorunuza danışın.

Masaj Yapma

Bebeğinize masaj yapmak onu hem rahatlatır hem de büyümesine yardımcı olur. Masaj, stres hormonunun kan damarlarındaki dolaşımını azaltarak bebeğinizi sakinleştirir. Onunla güçlü bir bağ kurmanıza yardımcı olur. Ayrıca bebeğinizi yıkadıktan sonra bebek yağları ile bebeğinize masaj yapabilirsiniz.Huzursuz Bebeği Sakinleştirme Yöntemleri

Kundaklama

Kundaklama yaparken, bebeğin battaniyesini bir elmas şeklinde açın. Bebeği battaniyenin üst köşesine başını hizalayacak şekilde yatırın. Battaniyenin sağ köşesini bebeğin sol omzunun altından geçirerek battaniyenin altına sabitleyin. Battaniyenin alt köşesini bebeğin ayaklarının üzerinden kaldırarak göğsünün üzerine getirin. Battaniyenin sol köşesini de bebeğin sağ omzunun altından geçirerek battaniyenin altına sabitleyin. Bu yöntemle beraber bebeğiniz sakinleşecektir. Ek olarak kundağın çok sıkı olmadığına emin olun. 

Diş Kaşıyıcı Kullanma

Diş kaşıyıcı, bebeğin diş etlerini rahatlatmak ve diş çıkarma sürecini kolaylaştırmak için kullanılan bir oyuncaktır. Bebeklerde diş kaşıntısı, dişlerin çıkmaya başladığı 3-7 aylık dönemde olur. Bu dönemde bebeğiniz huysuz ve huzursuz olabilir. Diş kaşıyıcıyı kullanarak bebeğinizin bu dönemde bir nebze olsun sakinleşmesini sağlayabilirsiniz.

Arabayla Gezme

Huzursuz bebeğinizi sakinleştirme önerileri arasında uygulayabileceğiniz yöntemlerden biri de arabayla geziye çıkmaktır. Sıkılan bebeğiniz huysuzlaşabilir. Onu sakinleştirmek ve eğlendirmek adına arabayla geziye çıkartabilirsiniz. 

Beyaz Gürültü Kullanma

Beyaz gürültü, insan kulağının algılayabildiği farklı frekanslarda seslerin eşit yoğunlukta bulunması anlamına gelen bir ses kompozisyonudur. Beyaz gürültü, bebeğinizi rahatsız edecek ve uykuya dalmasına engel olacak sesleri maskeleyerek daha kolay uyuyabilmesini sağlar. Bebeğinizin kulakları beyaz gürültüye alıştıkça, beyaz sese odağı daha fazla artar. Bu da bebeğinizin daha uzun süre uyumasına ve daha az uyanmasına yardımcı olur. Ayrıca bebeğinizin uykuya dalmakta zorluk çektiği zamanlarda da uykuya geçişini kolaylaştırır.

Açık Havada Vakit Geçirme

Açık havada vakit geçirmek, bebeğinizin ruh halini de iyileştirir. Açık havada bebeğinizin hissettiği rüzgar, güneş ışığı ve sıcaklık gibi doğal uyarıcılar, bebeğinizin mutluluk hormonu olan serotonin seviyesini yükseltir. Böylece stresini azaltır, huzursuzluğunu giderir ve sakinleşmesine yardımcı olur.

Kucağa Alıp Konuşma

Bebeğinizi kucağınıza almanız kendini güvende ve sevgi dolu hissetmesini sağlar. Bebeğinizi kucağınıza aldıktan sonra onunla konuşarak bebeğinizin sesinizi tanımasını ve duygusal bağ kurmasını sağlayabilirsiniz.  Bebeğinizle göz teması kurun, onunla konuşun ve gülümseyin. Bebeğinizin ağladığını görünce ona sevgi dolu sözler söyleyin. Bebeğinizin ne hissettiğini anladığınızı ve onu rahatlatmak istediğinizi belirtin. Bu şekilde bebeğinizi rahatlatabilirsiniz.Huzursuz Bebeği Sakinleştirme Yöntemleri

Bebeklerde Huzursuzluk Hakkında Sık Sorulan Sorular

Bir Bebek Neden Sürekli Huzursuz Olur?

Bebeklerde huzursuzluğun en sık görülen nedenleri arasında açlık veya yetersiz beslenme, gaz sancısı, altının kirli olması, uykusuzluk, diş çıkarma ve ilgi istemesi yer alır. Bebeklerde huzursuzluk, pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bebekler, fiziksel, duygusal veya çevresel sorunlarını en iyi iletişim yolu olan ağlayarak ifade ederler. Bebeklerde huzursuzluk belirtileri arasında aniden beliren ve tekrarlayan ağlama nöbetleri, bacakları çekerek ağlamak, 2 saatten fazla yüksek sesle ağlamak, bağırmak ve çığlık atmak sayılabilir.

Huysuzlanan Bebeğe Ne Yapılır?

Emzirmek, aspiratör, saç kurutma makinesi ya da elektrikli süpürge gibi seslerden oluşan beyaz gürültü oluşturmak, bebeğinizi kucağa alıp ritmik hareketlerle dolaştırmak, banyo yaptırmak, özellikle karın bölgesine masaj yapmak bebeğinizi sakinleştirecek yöntemlerdir. Ek olarak bebeğinizi sakinleştirmek için kundaklama, arabayla gezme, diş kaşıyıcı kullanma yollarına da başvurabilirsiniz. 

Ağlama Krizine Giren Bebek Nasıl Sakinleştirilir?

Bebeğinizi sakinleştirmek için kullanabileceğiniz yöntemler çeşitlilik gösterebilir. Bu yöntemler arasında emzirmek, aspiratör, saç kurutma makinesi ya da elektrikli süpürge gibi seslerden oluşan beyaz gürültü oluşturmak, bebeğinizi kucağa alıp ritmik hareketlerle dolaştırmak, banyo yaptırmak, özellikle karın bölgesine masaj yapmak gibi yöntemler yer alır. Bu yöntemleri kullanarak bebeğinizi sakinleştirebilirsiniz. Ek olarak bebeğinizi sakinleştirmek için kundaklama, arabayla gezme, diş kaşıyıcı kullanma yollarına da başvurabilirsiniz.

Sürekli Ağlayan Bebek Nasıl Uyutulur?

Huysuzlaşan bebeğinizi uyutmak için ilk önce neden huysuzlaştığını anlayıp ona göre çözüm aramalısınız. Bu nedenler arasında bebeğinizin aç olması, gaz sancısı çekmesi, altının pis olması, uykusuz olması gibi nedenler yer alabilir. Bebeğinizin bu tarz ihtiyaçlarını gidererek sakinleşmesini sağlayıp uyutabilirsiniz.