Hamileliğin Üçüncü Üç Aylık Döneminde Mide Bulantısı ve Kusma

Hamileliğin Üçüncü Üç Aylık Döneminde Mide Bulantısı ve Kusma

Hamileliğin neden olduğu mide bulantısı başlangıcı genellikle hamileliğin altıncı haftasında ortaya çıkar. Bununla birlikte, bu rahatsızlığın zamanlaması ve süresi, her kişinin vücudunun benzersiz bileşimi nedeniyle bireyler arasında büyük farklılıklar gösterebilir. Ek olarak, mide bulantısının ilerlemesi ve süresi, bebeğin anne karnındaki gelişimini çevreleyen özel koşullardan da etkilenebilir. Mide bulantısı ve kusma, hamileliğin 12. haftasından sonra azalma eğilimindedir, ancak kadınların bu semptomları hamilelikleri boyunca yaşamaya devam edebilecekleri durumlar vardır. 

Hamilelik hormonlarının varlığı, bebeğin rahim içindeki gelişimi ve annenin karnı genişledikçe iç organları üzerindeki artan baskı, genellikle hamileliğin son birkaç haftası olarak adlandırılan son üç aylık dönemde bulantı düzeylerinin artmasına katkıda bulunur. Hamilelik sırasında kusmanın rahatsız edici olabilse de tamamen normal ve doğal bir olay olduğunu kabul etmek önemlidir.Üçüncü Üç Aylık Dönemde Bulantı ve Kusma İçin Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Hamileliğin Üçüncü Üç Aylık Döneminde Mide Bulantısı ve Kusma Sebepleri

Hamilelik sürecinde annenin mide bulantısı ve kusma problemleri ile karşılaşması normaldir. Genellikle hamileliğin ilk dönemlerinde karşılaşılan bu problemler bazen üçüncü üç aylık dönemde geri dönebilirler. Peki, hamileliğin üçüncü üç aylık döneminde mide bulantısı ve kusma neden olur? Bu durumun sebepleri şunlardır;

Gelişen Bebeğiniz

Bebeğiniz hamileliğinizin sonlarına doğru iyice büyüme başlar ve doğmadan önce kendini geliştirir. Bebeğinizin bu süreçte büyümesi ile hamile karnınız da esner ve büyür. Bu sebeple büyümeye başlayan rahminiz midenize bir baskı uygular. Bu durum, birçok insanda yiyecek tüketimi ve sindirimini zorlaştırır, bu da hamilelikte kusmaya yol açar. Bu nedenle hamileliğinizin son aylarında kusmayı önlemek için gün boyu az porsiyonlarda yemek yemek daha sağlıklı olacaktır.

Preeklampsi

Preeklampsi yüksek tansiyonu ve böbrekler aracılığı ile vücutta protein kaybını ifade eden bir rahatsızlıktır. Mide bulantısı ve hamilelikte kusma, midenizin üstünde ağrılar ve kasılma da hissediyorsanız bu rahatsızlıktan kaynaklı olabilir.

HELLP Sendromu

Preeklampsi adı verilen rahatsızlığın ilerlediği durumlarda karşılaşılan HELLP sendromu, ciddi bir karaciğer iltihabını ve kan hücrelerinin parçalanmasını ifade eder. Bu rahatsızlıkta mide bulantısı ve kusma görülmesi yaygındır ve HELLP sendromundan şüphelenildiği zaman uzman doktora başvurmak ve uygun tedavileri almak önemlidir.

AFLP

AFLP, hamilelikte yağlı karaciğer rahatsızlığı anlamına gelir. Karaciğerde yağdan bir katman birikmesini ifade eden bu rahatsızlık genetik olarak karaciğer yağlanmasına yatkın olan kişilerde daha çok görülmektedir. Anoreksi (yemek yemekten kaçınma ve yiyememe) belirtilerinin yanında mide bulantısı ve kusma da AFLP rahatsızlığının semptomları arasında görülebilir.Hamileliğin Üçüncü Üç Aylık Döneminde Mide Bulantısı ve Kusma Sebepleri

Enfeksiyonlar

Hamilelikte acı kusmaya neden olabilen bakteriler ile oluşan enfeksiyonların genelde belirtileri olmaz. Çeşitli zamanlarda mideye rahatsızlık hissi verebilen bu enfeksiyonlar hamileliğin son aylarında kusmanın en yaygın sebeplerinden biridir.

Göğüste Ağrılı Yanma Hissi

Hamileliğin üçüncü üç aylık döneminde kusmanın en yaygın nedenlerinden bir diğeri de reflüdür. Rahminizin midenize yaptığı baskı sebebi ile de oluşabilecek reflü, kişinin göğsünde ağrılı bir yanma hissine yol açar. Bu ağrı ve yanma hissi ile kişi istifra eder.

Reflü, hormonel değişiklikler ile de oluşabilir ve hamileliğin son aylarında kusmaya neden olur. Mide asidinin yukarıya doğru çıkması sonucu yanma ve ağrıya neden olan reflü üçüncü üç aylık dönemde küçük porsiyonlar ve sağlıklı yiyecekler tüketilmesi sonucunda hafifletilebilir.

Doğum Süreci

Heyecan verici doğum sürecinin en erken belirtilerinden biri mide bulantısı ve kusma olabilmektedir. Hamileliğin ilk dönemlerinde gündüzleri karşılaşılan mide bulantılarının yanında son dönemlerde hissedilen kusma ihtiyacı kişinin doğum sürecine girdiği anlamına gelebilir. Henüz sancılar başlamadan önce ufak kramplar, ishal ve mide bulantısı gibi semptomların yanında üçüncü üç aylık dönemde kusma yakında doğum yapılacağının erken belirtilerinden biridir.

Virüsler ve Yemek Zehirlenmeleri

Hamileliğin dışında da mide bulantısı ve kusmaya neden olan mide virüsleri ve zehirlenme, hamileliğin son aylarında hem annenin hem de bebeğin midesinin yemeklere karşı hassaslaşmasına neden olabilir. Vücutta çeşitli rahatsızlık hislerine sebep olacak olan mide virüsleri ve yemek zehirlenmeleri hamilelik sürecinde bazı sorunlara yol açabildiği gibi erken doğuma da neden olabilir. Hamileliğinizin üçüncü üç aylık döneminde yemek zehirlenmesinden şüpheleniyorsanız bir an önce doktorunuzla iletişime geçmeniz önerilir.Hamileliğin Üçüncü Üç Aylık Döneminde Mide Bulantısı ve Kusma Sebepleri

Üçüncü Üç Aylık Dönemde Bulantı ve Kusma İçin Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Hamileliğin son döneminde bulantı ve kusma problemleri ile karşılaşılması altta yatan bazı rahatsızlıkların belirtisi olabilmektedir. Bu nedenle hamileliğin son döneminde acı kusma ve aşırı mide bulantısı söz konusu olduğunda bir uzman doktora başvurmak önemlidir. Preeklampsi, HELLP sendromu, AFLP ve dehidrasyon belirtileri arasında yer alan kusma, hamileliğin son dönemlerinde erken doğum gibi çeşitli komplikasyonlara yol açabileceğinden aşırı kusma ile karşı karşıya kalındığında bir an önce doktorunuzla iletişime geçerek gerekli tedaviye başlamanız önerilir.

Hamileliğin Üçüncü Üç Aylık Döneminde Mide Bulantısı ve Kusma Tedavisi

Hamilelikte aşırı kusma ve hamileliğin sonlarında mide bulantısının tedavileri altta yatan nedenlerinde göre değişebilmektedir. Bu nedenle, hamilelikte aşırı kusma tedavisine başlamadan önce bir uzmana danışmak ve bu rahatsızlığın sebebini öğrenmek önemlidir. Bu şekilde en doğru tedaviler uygulanabilir ve hamilelikte anneye ve bebeğe zarar gelmeden mide bulantısı ve kusma problemlerinin önüne geçilebilir.

Üçüncü Üç Aylık Dönemde Bulantı ve Kusma İçin Öneriler

Doğru tedavinin önemli olduğu hamilelikte aşırı mide bulantısı ve kusma durumunda evde midenizi rahatlatabilecek bazı yöntemler bulunmaktadır. Hamileliğinizin son dönemlerinde erken doğum gibi çeşitli komplikasyonlara yol açabilecek kusma ve mide bulantınızı hafifletmek için alabileceğiniz önlemleri sizler için derledik.

Ara Öğünler Tüketin

Hamilelikte aşırı kusmayı önlemek için gün içerisinde büyük porsiyonlar ile 3 öğün tüketmekten kaçınmanız önerilir. Küçük porsiyonlar ile sık sık yemek yemek rahminizin midenize yaptığı baskıyı biraz olsun hafifletecek, bu şekilde de hamileliğinizin son dönemlerinde kusmanızı önleyecek ve mide bulantınızı azaltacaktır.

Yağlı Yemekler Yemekten Kaçının

Gün içerisinde tüketeceğiniz fast food gibi aşırı yağlı ve ağır yemekler midenizin hassas olması sebebi ile rahatsız edici olabilirler. Bu rahatsızlık hissi ile hamileliğin son dönemlerinde bulantı hissedilebilir ve çok ağır yemekler yemek rahatlamak adına kusma ihtiyacı duyulmasına neden olabilir. Hem annenin hem de bebeğin etkilenmemesi adına küçük porsiyonlarda tok tutacak hafif ve tuzlu yiyecekler tüketilmesi önerilmektedir.

Zencefil Tüketin

Zencefil doğanın antibiyotiği olarak da bilinir. İçinde bulunan antioksidanlar ve vitaminler sayesinde mide bulantısına iyi gelir ve mideyi rahatlatır. Üçüncü üç aylık dönemde mide bulantısı için günlük yemeklerinize zencefili dahil edebilirsiniz.

Akupresür ve Akupunktur

Akupresür temeli ile üretilen bileklikler sık sık mide bulantısını azaltmak için kullanılır. Bunun yanında akupunktur da hamilelikte üçüncü üç aylık dönemde mide bulantısına iyi gelebilmektedir, fakat öncesinde bir uzmana danışmak önemlidir.Üçüncü Üç Aylık Dönemde Bulantı ve Kusma İçin Öneriler

Tiamin (B1) ve Pridoksin (B6) Vitamini

B1 vitamini yani yaygın ismi ile tiamin ve B6 vitamini yani pridoksin hamilelikte mideyi rahatlatmalarıyla bilinen vitaminlerdir.. Bu nedenle B6 vitamininin yüksek miktarda bulunduğu yiyecekler tüketilmesi veya takviyeler alınması hamilelikte aşırı kusma ve mide bulantısını güvenli bir şekilde geçirmektedir.

Bol Sıvı Tüketin

Vücudun yeterli miktarda sıvı alıyor olması midenin düzgün çalışması açısından en önemli unsurdur. Bu nedenle, hamileliğinizin üçüncü üç aylık döneminde midenizi rahatlatmak adına gün içerisinde bol sıvı tüketimine dikkat etmeniz önerilir. Bol su içmek hamilelikte aşırı kusma söz konusu olduğunda vücudun kaybettiği suyu yenilemek için önemlidir.

Hareket Edin ve Temiz Hava Alın

Temiz hava almak ve hareket halinde bulunmak mide bulantısına iyi gelmektedir. Hamileliğin son döneminde aşırı bulantı ile karşılaşıldığında dışarı çıkıp yürüyüşler yaparak hem temiz hava alabilir hem de midenizi rahatlatabilirsiniz.

Uykunuzu Almaya Dikkat Edin

Hamileliğin her döneminde yeterli uykuyu almak annenin sağlığı açısından önemlidir. Son dönemde herhangi bir bulantı ve kusma problemi ortaya çıktığında yorgun düşen vücudun enerji toplayabilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, hamilelikte kusma ve mide bulantısı ile karşılaşıldığında uyku düzeninin bozulmadığına dikkat edilmelidir.

Hamileliğin üçüncü üç aylık döneminde mide bulantısı ve aşırı kusma, hamilelikle bağlantılı veya bağlantılı olmayan çeşitli bazı sağlık problemlerinin belirtisi olabilir. Bu nedenle durum ile karşı karşıya kalındığında bir uzmana başvurmak ve gerekli tedaviyi almak anne ve bebeğin sağlığı açısından önemlidir.

Hamileliğin Son Döneminde Kusma ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Hamilelikte kusmak neye işarettir?

Hamilelik sırasında yaşanan mide bulantısı ve kusma, hamilelik hormonlarının yüksek seviyelerine bağlanabilir. Bununla birlikte, şiddetli mide bulantısı ve kusma semptomlarının devam ettiği ve azalmadığı durumlarda, çoğul gebelik veya hamilelik hormonlarını aşırı derecede yükseltebilecek ilgisiz bir tıbbi durumun varlığına potansiyel olarak işaret edebilir.

Hamilelikte kustuktan sonra ne iyi gelir?

Hamilelikte kusma sonrası düzenli olarak derin nefesler almak ve biraz uzanmak iyi gelmektedir. Aynı zamanda mide bulantısına iyi gelen yiyecekler tüketmek ve temiz hava almak kusma sonrası sağlıklı olacaktır.

Hamileliğin son günlerinde neler olur?

Hamileliğin üçüncü üç aylık döneminde fiziksel değişiklikler açısından uterus hızla genişler ve karın boşluğundaki organlar için sınırlı alan bırakır. Rahim yükselmeye devam ederken mide ve diyafram kaslarına baskı uygulayarak yukarı doğru yer değiştirmelerine neden olur.

9 aylık hamilelikte kusmak normal mi?

Gebeliğin son dönemlerinde anne adaylarında mide bulantısının artmasına katkıda bulunan çeşitli faktörler devreye girer. Bunlara gebelik hormonlarının akışı, bebeğin rahim içinde gelişmesi ve genişlemesi ve anne karnı büyümeye devam ederken iç organlarına uygulanan artan baskı dahildir. Bu nedenle 9 aylık hamilelikte mide rahatsızlıkları alışılmadık bir durum değildir.

38 haftalık gebelikte kusmak normal mi?

38 haftalık gebelikte vücutta gevşeyen kaslar ishal sorununa yol açabilir ve bu şekilde oluşan çeşitli sindirim problemleri mide bulantısı ve kusma gibi rahatsızlıklar ortaya çıkarabilir.

Hamileliğin son döneminde sabah bulantıları görülür mü?

Sabah bulantısı genellikle hamileliğin erken evrelerinde, özellikle 4 ila 8 hafta arasında ortaya çıkar. Bu durum 16. haftaya kadar azalma eğilimindedir. Bazı kişilerde gebelik boyu devam ettiği görülebilen sabah bulantısının anne tarafından ilk gebeliklerinde daha sık yaşandığı, sonraki gebeliklerde ise daha az görüldüğünü belirtmekte fayda var.