Hamilelik sırasında vajinal ağrı veya vajinada batma genellikle bebeğin büyümesi ve gelişmesiyle hissedilir. Ancak farklı semptomlarla birleşmesi çeşitli hastalıkların bir habercisi olabilir.
Bebek rahim içinde büyümeye devam ettikçe rahim genişler. Genişleyen rahim çevredeki doku üzerinde doğrudan baskı oluşturur. Bu durum bölgeye kan akışını engelleyerek kramp, rahatsızlık veya ağrılara yol açabilir.
Vajinal ağrının yanı sıra kanama, vajinal akıntı, kaşıntı veya yanma gibi başka belirtileriniz varsa, değerlendirme için doktorunuza veya kadın doğum uzmanınıza başvurun.
Hamilelik sırasında aşağıdaki nedenlerden dolayı vajinal ağrı oluşabilir.
Bebek rahim içinde büyüyüp ağırlık kazanırken, rahim ve vajinayı destekleyen pelvik kasları üzerindeki baskıyı da artırır. Bu durum, genellikle gebeliğin üçüncü trimesterinde (üç aylık dönem) daha sık görülür. Sonuç olarak vajinada yoğun rahatsızlık veya ağrıya neden olabilir.
Uzun süre ayakta durmaktan kaçının, pelvik bölgeye soğuk kompres uygulayın ve hareket ettikten sonra bolca dinlenin. Ağrılar hamileliğin sonuna doğru gittikçe artsa da günlük hayatınızı ve yürümenizi engelleyecek kadar şiddetli olmamalıdır. Şiddetli ağrılarda doktorunuzla ya da kadın doğum uzmanınızla görüşmek isteyebilirsiniz.
Vajinal kuruluk hamilelik sırasında çok yaygındır. Progesteron artışına bağlı olarak ortaya çıkar, ancak anne adayının yaşadığı stres de kuruluğa katkıda bulunabilir. Sonuç olarak, kadınlar cinsel ilişki sırasında ağrı yaşayabilir.
Vajinal kuruluğun nedenini belirlemek için kadın doğum uzmanınıza görünmek önemlidir. Çözüm olarak kayganlaştırıcı, beslenme düzenin değişiklikler ve egzersizler önerilebilir.
Hamilelik sırasında vajinal ağrı, penetrasyondan kaynaklanan sürtünme yüzünden ortaya çıkabilir. Aşırı seks vajinal tahrişe, şişmeye ve ağrıya yol açabilir.
Vajinada acıyı azaltmak için cinsel ilişkiden önce kayganlaştırıcı kullanabilirsiniz. Aynı şekilde cinsel ilişkinin yoğunluğunu azaltmak ve iyileşmek için ara vermek iyi olabilir. Eğer kanama yaşıyorsanız kadın doğum uzmanınıza danışmak isteyebilirsiniz.
Vajinismus, vajinal kasların kasıldığı ve doğal olarak gevşeyemediği bir hastalıktır. Buda vajinada genel olarak ağrıya ve cinsel ilişkide zorluğa sebep olur. Genellikle hamilelikte görülebilir ancak önceden olan vajinusmus da hamilelikte etkisini arttırmış olabilir.
Vajinismus için kadın doğum uzmanınıza veya psikiyatristinize danışabilirsiniz. Kendileri size en iyi tedavi için yönlendirmede bulunacaktır.
Sabun, prezervatif, krem ve kayganlaştırıcı gibi ürünler genital bölgede kızarıklık ve tahriş oluşmasına sebep olabilir. Kızarıklık ve tahriş anne adayında ağrılara sebep olabilir.
Semptomları tetikleyen ürünü tespit etmek ve kullanmayı derhal bırakmak önemlidir. Semptomları hafifletmek için dış genital bölgeye soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Daha iyi başa çıkmak ve doğru tedavi için doktorunuza danışın.
İdrar yolu enfeksiyonu (İYE) hamilelik sırasında sık görülen bir durumdur. İdrar yolu enfeksiyonunun belirtileri arasında vajinal ağrı, kaşıntı, işerken yanma hissi ve bulanık idrar bulunmaktadır.
İdrar yolu enfeksiyonlarından şüpheleniyorsanız doktorunuza danışmalısınız. Tedavi genellikle antibiyotik veya antifungal ilaçları içerir. Bu süreçte bol su için, daha az şeker tüketin ve rahat iç çamaşırları giyin.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar hamilelikte vajinal ağrıya neden olabilir. Bu durum özellikle klamidya ve HPV için geçerlidir. Çeşitli belirtiler arasında kaşıntı ve yanma yer alır.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklara dair herhangi bir belirtiniz varsa, değerlendirme için doktorunuza görünmelisiniz. Test sonucuna göre doktorunuz ilaç tedavisi başlatacaktır. Tedavi boyunca cinsel ilişkiye girmekten kaçınmalısınız. Aynı şekilde partneriniz de cinsel yolla bulaşan hastalıklar için test edilmelidir.
Bebeğin gelişmesiyle beraber vajinaya baskı yapıp ağrı oluşturması genellikle 4 – 5 aylıkken kendini gösterebilir. Bazı durumlarda daha erken veya geç de olabilir.
Rahmin en çok genişlediği ve bebeğe yer açtığı dönem 7. aydır. Bu yüzden rahimde oluşan baskılar ağrıya sebep olabilir.
Gebelikte büyüyen bebek vajinaya baskı yapar. Büyüdükçe rahmi de genişletir. Bu da tüm pelvik bölgede baskı ve ağrıya sebep olabilir.
Son dönemde vajinada sızlama hissetmek gayet normal bir durumdur. Eğer beraberinde düzenli kramplar yoksa vajinada sızlama doğum belirtisi değildir. Sızlamalar rahatsız edici seviyedeyse doktorunuzla konuşabilirsiniz.