Bebeklerde zeytinyağının ne zaman ve nasıl verildiği, aileler tarafından sorulan sorulardan biridir. Zeytinyağı, sadece mutfakta kullanılan bir üründen daha fazlasıdır. Zeytinyağı içeriğinden dolayı sağlıklı ve dinç bir vücudun oluşmasını sağlayabilmektedir. Zeytinyağı, kolay sindirilmesinin yanı sıra aynı zamanda bağırsak hareketlerini de düzenleyen bir besindir. Zeytinyağı, içerisindeki yağ asitleri sayesinde bebeklerin beyin ve sinir sistemi gelişimini destekler. Zeytinyağı aynı zamanda içerisindeki E Vitamini sayesinde doğal bir antioksidandır. E Vitamini cildin parlamasına ve genel kas ve kemik sağlığının gelişmesinde etkilidir. Faydaları bununla sınırlı olmayan zeytinyağını ailelerine yeni katılan minik bebeklerinin gelişiminde kullanmak isteyen anne ve baba adaylarının da aklına çeşitli sorular gelmektedir. Özellikle 1 ve 2 aylık bebeklere zeytinyağı verilir mi, bebeklerde zeytinyağı balgam söktürür mü, bebeklerde zeytinyağı kabızlığa iyi gelir mi gibi sorular, çocuklarını sağlıklı büyütmek isteyen her ailenin sorduğu sorulardır. Bu noktada bebeklerde zeytinyağının ne zaman ve nasıl verildiği sorularına geçmeden önce, dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.
Dikkat edilmesi gereken ilk konu ise bebeklerde zeytinyağının kullanımının nasıl ve ne zaman olacağıdır. Unutmayın ki, her şeyin nasıl fazlası zarar ise, zeytinyağının fazla kullanımı da zarara yol açabilmektedir. Uzmanlar en çok altını çizdiği konulardan birisi de bebeklerin ilk 6 ay boyunca anne sütünden başka bir besin ile beslenmemesidir. Bundan dolayı, ilk 6 aydan önce bebekler zeytinyağına yaklaşmamalıdır. 6 aydan sonrasında olan süreçte ise anne sütünün yanında ek gıdaya başlanabilmektedir. Bundan dolayı bebeklere zeytinyağı 6 aydan sonra verilmeye başlanabilir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken başka bir husus ise, zeytinyağının yetişkin bir bireyin yemeğindeki kadar çok olmaması gerektiğidir. Ailelerin en çok yanılgıya düştüğü konulardan biri de bebeklere zeytinyağını içirmek oluyor. Bebeklere zeytinyağı sadece ama sadece yemekler ile birlikte verilmeli ve katı gıdalara eklenen zeytinyağı da bir yemek kaşığının çeyreği kadar olmalıdır.
Zeytinyağı, bebeklerde ilk 6 aydan sonra tüketilmeye başlanmalıdır. Bebek doğduktan sonraki ilk 6 ay, bebek sadece anne sütü ile beslenmektedir. Bu ilk 6 aylık süreçte bebek gerekli olan tüm vitamin ve mineral ihtiyaçlarını anne sütünden karşılar. 6. aydan sonra ise bebekler katı besinleri tüketmeye başlarlar. Zeytinyağı bebeklerde katı yemek yemeye başladıktan sonra tüketilmektedir.
Zeytinyağı, çoğu derde çare olduğu için aklınızda yeni doğan bebeğe zeytinyağı verilir mi sorusu oluşabilir. Ancak dediğimiz gibi, doktorlar bebeklerin ilk 6. Aydan sonra zeytinyağı tüketebileceğinin altını çiziyor. Ailenizin yeni üyesine zeytinyağı vermeye başlamadan önce de bir doktora danışmakta fayda vardır. Genel olarak zeytinyağı, direkt verilmek yerine katı gıdalara atılmalı ve bu miktar da bir yemek kaşığının çeyreğini geçmemelidir. Bu süreçte bebeğinize zeytinyağını yavaş yavaş verin. Bebeklerde zeytinyağı alerjisi oluşabileceğinden dolayı, kontrollü olmaya özen gösterin.
Bunlara ek olarak, zeytinyağının faydalarından biri de sindirim sistemini rahatlatmak olduğu için bazı aileler yenidoğan döneminde kakasını yapamayan bebeklere zeytinyağı tükettirebiliyor. Kabız olan bebeğinize zeytinyağı tükettirilirken önceden de söylediğimiz gibi ilk 6 aydan önce olmamalıdır. İlk 6 aydan önce bebek, anne sütünden başka bir besin kullanmamalıdır. Bundan dolayı 1 ve 2 aylık bebeklerden oluşan kabızlık zeytinyağı ile giderilmemelidir. Kabız tedavisinde kullanılacak zeytinyağının da miktarına dikkat edilmelidir. Zira, bebeğinizin rahatsızlığını çözmeye çabalarken daha büyük sorunlara yol açabilirsiniz. Herhangi bir şeye kalkışmadan önce de uzmanınıza danışmayı unutmayınız.
Akla takılan başka bir soru ise bebeklere zeytinyağı nasıl verilir sorusu oluyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu noktada en önemli hususlardan biri de bebeklerde zeytinyağının ilk 6 aydan önce verilmemesi gerektiğidir. Bundan sonra bebek katı gıdalara başlayacağından dolayı, zeytinyağı bebeğin yemeğine takviye olarak verilmeli ve bebeklere zeytinyağı direkt verilmemelidir. Bebeklere zeytinyağı yemeklerle birlikte aşırıya kaçmadan ve bir yemek kaşığının çeyreğini geçmeden verilmelidir. Kabızlığın geçmesi için kullanılan zeytinyağı bebeklere direkt verilmemeli ve yemeklere yavaş yavaş takviye edilmelidir. Bu husustan bebeklere zeytinyağı ağızdan verilmemeli ve bebeğin ağzına zeytinyağı damlatılmamalıdır. Bebekler zeytinyağını içerken çeşitli sebeplerden dolayı öksürebilir ve zeytinyağı akciğerlere kaçabilir. Bu noktada zeytinyağını bebeğinizin en sevdiği yemeklere hafiften ve azar azar katılmasında fayda vardır. Katı gıdalara başlayan bebekler için alerji riski düşük yemekler ile zeytinyağı tercih edilmelidir. Zeytinyağını yemeğe iyice karıştırmayı unutmayınız.
Hayır, bebeklere zeytinyağı içirilmez. Bebeklere ya da çocuklara doğrudan zeytinyağı içirmek doğru değildir. Özellikle de ilk 6. Ayını doldurmayan bebeğinize zeytinyağı tükettirmemelisinizdir. Zeytinyağı 6. ay dolduktan sonra ise içirilmemelidir. Onun yerine tükettiği yemeklere en fazla bir yemek kaşığının çeyreği kadar olacak şekilde konulabilmektedir. Bebeğin ağzına zeytinyağı damlatılmamalı ve içirilmemelidir. Bebeklere ağızdan zeytinyağı vermek, bebeklerde akciğere zeytinyağı kaçması riskini ortaya çıkarabilir. Bu tür sebeplerden dolayı da bebeklerde kabızlığı çözmek için zeytinyağı içirmek de yanlış bir davranıştır.
Zeytinyağı, son yıllarda mutfaklarda sıkça kullanılan bir mutfak malzemesi haline geldi. İçinde bulunan zengin yağlar ve besinlerden dolayı normal yemeklik yağların yerini almıştır. Zeytinyağı, gelişmekte olan bebeklerde bağışıklığı ve nörolojik gelişimi destekler. Ancak zeytinyağının faydaları burada bitmiyor. Birçok sebepten dolayı bebekler için zeytinyağı sağlıklı bir besin kaynağıdır. Bebekler için zeytinyağının faydalarından bazıları şu şekildedir:
-Zeytinyağı, sindirimi kolaylaştırır ve bağırsak hareketlerini düzenler. Bu yüzden sindirim sorunlarıyla karşılayan bebekler için faydalı olmaktadır.
-Zeytinyağı içeriğindeki antioksidanlar ve vitaminler ile bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirir.
-Zeytinyağı bebeğinizin derisini nemlendirir ve besler.
-Zeytinyağı içerdiği Omega 3 ve Omega 6 ile bebeğinizin beyin gelişimini destekler.
-Zeytinyağı ile yapılan düzenli masajlar bebeğinizi sakinleştirir ve iyi bir uyku çekmesini sağlar.
Bebeklere zeytinyağı vermenin birçok faydası bulunmaktadır. Ancak unutmayın ki bu süreçte minik bebeğinizin sağlıklı bir şekilde büyümesi için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Bebeklere zeytinyağı verirken aşağıdaki tavsiyelere dikkat edebilirsiniz:
Zeytinyağını vermeye doğru zamanda başlayın: Bebeklere zeytinyağı verirken 6 ayını doldurmuş olmasına dikkat edin.
Doğru miktarlarda tükettirin: Bebeğinize zeytinyağı verirken aşırıya kaçmamaya özen gösterin. Bebeğinizin yemeğine katacağınız zeytinyağı bir yemek kaşığının çeyreğini geçmemelidir.
Kaliteli zeytinyağı seçin: Bebeğinizin sağlığı için en iyi bebek zeytinyağını tercih etmeye özen gösterin. Organik bebek zeytinyağı gibi bir seçeneği tercih edebilirsiniz.
Yavaşça tanıtın: Bebeğinizin yemeklerine zeytinyağı katarken, yavaştan gitmeyi ve bebeğinizi alıştırmayı unutmayın. Herhangi bir alerji durumunda dikkatli olmakta fayda var.
Doktorunuza danışın: Bebeğinize yeni bir gıda vermeye başlamadan önce doktorunuza danışmakta fayda vardır. Doktorunuz bebeğinizin genel sağlık durumuna göre zeytinyağı tüketiminin uygun olup olmadığını değerlendirecektir.
Bebekler için zeytinyağı seçerken organik zeytinyağı, soğuk sıkım zeytinyağı, sızma zeytinyağı ve iyi kalitede bir zeytinyağı olmasına dikkat edilmelidir.
Hayır, 6 ayını doldurmamış bebeklere zeytinyağı verilmemelidir. Bebekler 6. Ayları dolduktan sonra katı gıdalara takviye olarak zeytinyağı kullanılabilir.
Hayır, 2 aylık bebeğe zeytinyağı vermek zararlıdır. 6. ayını doldurmamış bebeklerde zeytin yağı kullanımından kaçınılmalıdır.
Zeytinyağı, genellikle bebeklerde alerjik reaksiyonlara neden olmayan bir gıdadır. Bununla birlikte, her bebek farklıdır ve herhangi bir gıdaya karşı alerjik reaksiyon geliştirebilme riski vardır.