Bebekler için sağlıklı çorbalar kritik gelişim aşamalarında temel beslenmeyi sağladıkları için beslenme sağlığı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bebeklerin sindirim sistemlerinin henüz tam olarak olgunlaşmadığı göz önünde bulundurularak diyetlerine çorba gibi yumuşak yiyecekler dahil etmek sindirime yardımcı olur ve genel büyümeyi destekler. Bu çorbalar, uygun şekilde beslenmeleri ve gelişmeleri için hayati önem taşıyan çok sayıda besine sahiptir. Miniklerinizin sağlıklı ve lezzetli bir yemek yemesini sağlamak amacıyla, bebeğinizin ihtiyaçlarına özel besleyici çorbalar hazırlamak için çeşitli öneriler bulacağınız bu yazımızı incelemenizi öneririz.
7 aylık bebeğe verilebilecek besinlerden bazıları patates, havuç, bezelye, kuzu kıyma, pekmez, tuzsuz lor peyniri, yumurta sarısı, kabak, ev yapımı yoğurt ve narenciye olmayan meyvelerdir. Ancak bebek bir yaşına kadar domates, bal gibi besinlerden uzak tutulmalıdır. Bebek 2 yaşına gelene kadar da bakla, patlıcan gibi yiyeceklerle beslenmemesi tavsiye edilir. Sebzelerin tuz ve baharat ilave edilmeden iyice pişmesini sağlamak önemlidir.
Bebek daha bağımsız hale geldikçe ve kendi kendine oturabilir hale gelir. Bu aşamaya ulaşmış bebeklere küçük boyutlardaki yiyecekler verilebilir. Bebeğin kendi kendine yemek yemeye alışmasını sağlamak amacıyla böyle bir yöntem izlenir. Kendi elinde tutarak yiyebileceği besinlere ‘’parmak besinleri’’ denir. Parmak besinleri, bebeklerin elleriyle kavrayarak tüketmeleri için hazırlanan yiyecekleri ifade eder. Bebeğinizi, verdiğiniz yiyecekleri bağımsız olarak tüketmeye teşvik etmek, yalnızca yemek yeme deneyimlerine bir keyif unsuru eklemekle kalmaz, aynı zamanda tükettikleri besleyici maddelerin çeşitli dokularını, aromalarını ve tatlarını keşfetmelerini sağlar. Parmak besinlerine örnek olarak haşlanmış bir havucun küçük parçalara bölünerek verilmesi gösterilebilir.
7 aylık bir bebeğin birincil beslenme kaynağı her zaman, beslenme ihtiyacının yüzde 70'ini sağlayan anne sütüdür. Bu yaşta 2-3 saatte bir anne sütü veya mama verilmeli, ara öğünlere ek besinler eklenmelidir. Bu ek gıdaları tanıtma konusunda rehberlik için bir çocuk doktoruna danışmak bebeğinizin beslenmesini düzenleme aşamasında oldukça fazla fayda sağlayacaktır.
Alerjiler, bağışıklık sistemini etkileyen sağlık sorunlarıdır. Alerjiler, bebeklik dönemi dahil olmak üzere her yaşta ortaya çıkabilir ve günlük hayatı etkiler. Bebeklerin geliştirebileceği çeşitli alerji türleri arasında, gıda alerjileri en yaygın olanıdır. Bebeklik döneminde, gıda alerjilerinin ortaya çıkma potansiyelinin farkında olmak ve bunları önlemek için gerekli adımları atmak çok önemlidir. Bebeğinizin katı gıdalara başlarken, onu yakından gözlemlemek ve herhangi bir gıda alerjisi belirtisine karşı tetikte olmak önemlidir. Bebeklerde besin alerjisi belirtileri, özellikle bebek sadece anne sütü ile besleniyorsa, annenin tükettiği yiyecekler aracılığıyla ortaya çıkabilir.
Hem yaygın olarak tüketilen ürünler hem de daha az bilinen alerjenler dahil olmak üzere çok sayıda yiyecek bebeklerde alerjik reaksiyonu tetikleyebilir. Bu durumları dikkatlice gözlemlemek gerekir.
Bebeklerde meydana gelen gıda alerjilerinin çoğunun, genellikle bebeklere verilmesi yaygınca tercih edilen katı gıdalar tarafından tetiklendiği gözlemlenmiştir. Bunlar arasında inek sütü, yumurta, balık, yer fıstığı, fındık, ceviz ve Antep fıstığı gibi çeşitli kuruyemiş türleri, kabuklu deniz ürünleri, soya ve buğday bulunur. Bebekler, tamamlayıcı besinleri tüketmeye başladıkları andan itibaren dikkatle gözlemlenmeli ve alerji durumuna karşı tedbirler alınmalıdır.
7 aylık bebeğiniz için oldukça çeşitli, lezzetli ve besleyici malzemeler içeren bu sebze çorbasını hazırlamak için ihtiyacınız olacak malzemeler; bir patates, bir havuç, bir avuç bezelye, iki ila üç yaprak ıspanak, bir ila iki çiçek brokoli, küçük bir soğan, bir diş sarımsak, bir yemek kaşığı un, sıvı yağ veya yarım yemek kaşığı tereyağı ve bir su bardağı tavuk suyu veya su.
Dilerseniz bu çorba un eklenmeden de yapılabilir. Çorba zaten bol miktarda sebze içerdiğinden, yine de lezzetli bir kıvama ve tada sahip olacaktır.
Tüm sebzeler kabaca doğranarak işe başlanır. Bir tencereye sebzelerin üzerini geçecek kadar su eklenir; daha lezzetli bir çorba için bunun yerine tavuk veya et suyu tercih edilebilir. Diğer sebzeler biraz piştikten sonra ıspanak ve brokoli de artık karışıma eklenebilir. Eğer tercih edilecekse ayrı bir kapta un güzelce kavrulur.
Sebzeler piştikten sonra blenderdan geçirilir ve kavrulmuş un çorbaya eklenir. Pürüzsüz olana kadar karıştırılır ve ardından çorba tencereye geri konur. Tencere ocağa alınır ve pişmeye bırakılır. Çorba biraz daha kaynatıldıktan sonra servise hazır olacaktır.
Bebeğinizin özellikle yemekten hoşlanmadığı sebzeler varsa, çorbanın içerisinde tadının baskın olmaması için miktarı azaltılabilir. Bu sebze çorbası tarifi, mevsime göre farklı sebzeleri içerecek şekilde ayarlanabilir. Ek olarak, bebeğinizin yaşına ve sahip olabileceği alerjilere göre ekleyeceğiniz sebzeleri seçmeniz gerekir.
Bu tarifi hazırlamak için bu malzemeleri hazırlayın: Küçük parçalar halinde doğranacak ince bir dilim kabak, yine küçük parçalar halinde doğranacak küçük bir patates, bir yemek kaşığı zeytinyağı, bir çay kaşığı irmik veya pirinç unu ve biraz su.
Sebzeler doğrandıktan sonra bir tencereye koyulur ve içine sebzelerin yaklaşık iki parmak yukarısına gelecek kadar su eklenir. Tenceredeki suyun kaynamasına izin verilir. Sebzeleri küçük parçalar halinde doğramak, besin değerlerini korurken daha hızlı pişmelerini sağladığı için önemlidir.
Sebzeler pişerken yumuşama derecelerini düzenli olarak kontrol etmek gerekir. Yumuşadıklarında tencereye irmik veya pirinç ununu ekleme zamanı gelmiştir. İrmik veya pirinç unu eklendikten sonra çorba karışımı dört dakika daha kaynamaya bırakılır, bu çorbanın koyulaşmasına yardımcı olacaktır. Lezzeti arttırmak ve zenginlik katmak için bir yemek kaşığı zeytinyağı çorbaya dökülür ve iyice karıştırılır.
Pürüzsüz bir kıvam elde etmek için çorba karışımı bir blandera aktarılır ve tüm malzemeler iyice birleşene kadar karıştırılır. Karıştıktan sonra, servis yapmadan önce çorbanın ısınmasına izin verilmesi, çorbanın içimini daha güzel hale getirecektir.
Bu tarif, hazırlanacak bir kâse çorbanın basit ama lezzetli bir yolunu sunuyor. Bu adımları izleyerek ve belirtilen malzemeleri kullanarak bebeğiniz için her duruma uygun, besleyici ve lezzetli bir yemek hazırlayabilirsiniz.
7 aylık bebeğinize gönül rahatlığıyla verebileceğiniz kabak çorbası tarifi; bir küçük kabak, bir küçük havuç, bir küçük patates, yarım çay bardağı pirinç ve bir çay kaşığı özel zeytinyağı gerektirir.
Başlarken, tüm malzemeleri iyice yıkanır ve ardından bunlar küp şeklinde kesilerek kaynatma aşamasına hazır hale getirilir. Bu işlem tamamlandıktan sonra, yumuşayana kadar bir tencerede kaynatılır.
Piştikten sonra, bileşenler pürüzsüz bir kıvam elde edilene kadar bir blender kullanılarak karıştırılır. Son bir dokunuş olarak çorbaya bir çay kaşığı zeytinyağı eklenerek iyice karıştırılır. Bu tarifin iki porsiyon çorba verdiğini not etmek önemlidir.
Bu brokoli çorbasını hazırlamak için birkaç basit malzeme gerekir: 3-4 dal brokoli, 1 küçük patates, 1 küçük havuç, 1 yemek kaşığı irmik, su ve piştikten sonra eklenecek 2 tatlı kaşığı zeytinyağı.
Başlamadan önce sebzeleri iyice yıkamak önemlidir. Bundan sonra patatesler ve havuçlar ince ince doğranmalı ve küçük bir tencereye konulmalıdır. Ardından patatesler havuçlar ve brokolileri tencereye aktarılarak sebzelerin yaklaşık iki parmak üzerine gelecek kadar su dökülür. Karışımın kaynamasına izin verilir ve bu sürede sebzelerin yumuşaklıkları kontrol edilir.
Sebzeler yumuşadıktan sonra sıra irmiği çorbaya katmaya gelir. İrmik çorbaya eklendikten sonra 3 dakika daha kaynamaya bırakılır. Ardından tencere ocaktan alınıp zeytinyağı eklenir. İyice karıştırılır blanderdan geçirilir. Pürüzsüz ve kremsi hale gelene kadar çorba karıştırılır.
Kıvam çok yoğunsa, inceltmek için biraz daha su eklenir. Ve işte karşınızda, tadını çıkarmaya hazır, lezzetli ve besleyici bir bebek brokoli çorbası!
Bebeğiniz için lezzetli bir şehriye çorbası hazırlamak için bu tarifte ihtiyacınız olacak malzemeler: 1 yemek kaşığı arpa şehriye, yarım havuç, yarım patates ve 1 çay kaşığı zeytinyağından ibarettir.
Havuçlar ve patatesler küçük, lokma büyüklüğünde parçalar halinde kesilmeden önce iyice yıkanarak işe başlanır. Sebzeler hazırlandıktan sonra şehriye ile birlikte bir tencereye eklenir ve kaynatılır. Şehriye için daha yumuşak bir doku tercih edilecekse, şehriyeyi suda birkaç dakika kaynadıktan sonra havuç ve patatesleri eklemek mümkündür.
Tüm malzemeler istenen yumuşaklığa ulaştıktan sonra zeytinyağı eklenir, malzemeler püre haline getirilir ve iyice karıştırılır.
Leziz bir tarhana çorbası hazırlamak için bir yemek kaşığı tarhana, bir küçük parça haşlanmış tavuk, iki tablet tavuk suyu, su ve zeytinyağı hazır hale getirilir. Bu malzemelerin ev yapımı hallerini tercih etmek daha sağlıklı bir çorba hazırlamanızı sağlayacaktır.
Başlamak için tavuk suyu bir tencereye alınıp hafifçe ısıtılır. Ardından haşlanmış tavuk tencereye eklenir. Su miktarı tercihe göre ayarlanabilmektedir.
Su kaynama noktasına gelince tarhana tencereye dökülür. Pişirme işleminin sonuna doğru bir çay kaşığı zeytinyağı eklenir ve ocak kapatılmadan önce bir süre daha kaynamaya bırakılır.
Bebeğiniz tavuğu tüketemeyecek kadar küçükse ya da tavuk parçalarını yemekten hoşlanmıyorsa tavuğu çorbaya eklemeden önce bir blender kullanarak ince bir şekilde ezmek, bebeğinizin bu çorbaya bakış açısını tamamen değiştirebilecek, aynı zamanda oldukça zahmetsiz bir eylem olacaktır.
Bebeğinize bu besleyici ve lezzetli yoğurt çorbasını yapmak için ihtiyacınız olacak malzemeler: 1 yumurta sarısı, 2 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı pirinç, 1 tatlı kaşığı un, 2 su bardağı su (istenilen kıvama göre miktar değiştirilebilir.) ve 1 çay kaşığı nane.
İşleme küçük bir tencere alınıp 2 bardak suyla doldurularak başlanır. İçinde su olan tencere ocağa konur ve kaynatılır. Suyun kaynaması beklenirken, pirinç iyice yıkanır. Su kaynadıktan sonra yıkanmış pirinç tencereye eklenir ve tamamen yumuşayana kadar kaynatılır.
Pirincin piştiği esnada bir kâse alınır ve iyice karışana kadar yoğurt, un ve yumurta sarısı çırpılır. Yumurta karışımının sıcaklığını dengelemek için, kaynayan pirinç suyundan bir kaşık dolusu alınarak kâseye yavaş yavaş eklenir. Bu işlem karışım daha sonra sıcak çorbaya eklenirken yumurtaların kesilmesini önleyecektir.
Ardından, yoğurt, yumurta ve un karışımı kaynayan su ve pirinç tenceresine dikkatli şekilde dökülür. Tüm malzemelerin eşit şekilde dağılmasını sağlamak için çorba bir çırpma teli ile sürekli karıştırılır.
Son olarak nane çorbaya eklenir. Çorbanın 2-3 dakika daha kaynamaya devam etmesine izin verilir, yapışmasını veya yanmasını önlemek için ara sıra karıştırılmaya devam edilir.
Bu yoğurt çorbası sadece yumurta sarısı, yoğurt ve pirinçten elde edilen besinlerle dolu değil, aynı zamanda bebeğinizin beğenebileceği bir dokuya sahiptir. Ancak bebeklerde en yaygın alerjenler arasında bulunan yumurta bu çorbada bulunduğu için malzemeleri seçme aşamasında dikkatli olmalısınız.
7 aylık bebeklere; brokoli, şehriye, tarhana, kabak ve sebze çorbaları yapılabilir.
Bebeğin alerjisi olmayan besinleri ve çeşitli sebzeleri içeren çorbalar bebeğiniz için oldukça faydalı olacaktır.
Çorbaların bebeklerin diyetine eklenmesi için anne sütünden kesilmeleri gereken en sağlıklı dönem olan 6. Ayın beklenmesi önerilir. Yani kabak çorbası 6 aylıktan daha büyük olan bebeklere verilebilir.
7 aylık bebeğe yapılabilecek en basit şehriye çorbası için şehriye, yarım havuç ve yarım patates kaynatılır. Güzelce püre haline getirilir, biraz zeytinyağı eklenir ve iyice karıştırılır.