Bebeğinize katı gıdalara başlıyorsanız ne yiyebileceği ve hangi gıdaların uygun olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Meyveler, sebzeler, et… Peki, yumurta? Çinko, demir, kalsiyum ve B vitamini bakımından güçlü olduğu için ek gıda döneminin en temel yapıtaşları arasında yer alır. Yumurta, yüksek besin değeri ile ebeveynlerin bebeklerine vermeyi merakla beklediği bir besindir. Peki, bebeklere yumurta nasıl verilmeli? Bebeklere yumurta ne zaman verilmeli? Yumurta bebeklerde alerji yapar mı? Tüm sorularınızın yanıtını yazımızda bulabilirsiniz, haydi başlayalım!
Yumurta; yüksek demir, çinko, B vitamini ve kalsiyum içeriğinin yanında tüketebileceği en iyi protein kaynaklarından birisidir.
Bununla beraber, 13 farklı vitamin ve mineral içerir. Bunlardan demir ve omega-3 bebeğin hafızasının güçlenmesini sağlarken aynı zamanda onu enfeksiyonlara karşı korur.
Aynı zamanda yumurta, sağlıklı belin gelişimine katkıda bulunan bir besin maddesi olan kolini içerir. Bebeklerin özellikle göz ve deri gelişimine fayda sağlayan B2 vitamini açısından zengindir.
İçerdiği sağlıklı yağ ve yüksek kalitedeki protein ile yumurta, bebeklerin vücut gelişimini destekler. Protein; bebeğin kas gelişimine, doku onarımına katkıda bulunurken yağ ise büyüme ve sinir sistemi gelişimine etki eder.
Yumurtanın sahip olduğu vitamin ve mineraller; bebeğin sağlıklı büyümesini, güçlü kemik ve dişleri, bağışıklık sistemini, ideal hücre fonksiyonunu destekler. Yağ asitleri, bebeğin göz sağlığı ile bilişsel performansı için oldukça kritiktir.
İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenen bebekler için 6. aydan sonra anne sütü, bebeğin besin ihtiyacını karşılamak için yetersiz kalır. Bu süreden sonra ek gıda dönemine geçilir. Ek gıda döneminde hangi besinin ne zaman ne kadar verileceği bebeğin gelişimi ve sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Yumurta zengin protein, çinko ve B vitamini değeri ile annelerin bebeğine ne zaman verebileceğini merak ettiği bir besindir. Ancak, bebeklere yumurta verirken bebeklerin yumurtaya alerjik olabilme riskinin yüksek olduğu göz önünde bulundurulmalı ve dikkatli olunmalıdır.
Eğer doktor aksini belirtmiyorsa bebekler, kemik gelişimi için önemli olan A ve D vitaminlerince zengin yumurta sarısı ile 8. aydan sonra tanışabilir. Yumurta beyazı için ise bebeklerin sindirim sistemi yumurta beyazının protein oranını sindirmeye uygun olmadığından 1 yaş beklenmelidir. Bebekler için yumurta beyazı kesinlikle çiğ tüketilmemelidir.
Bebeği yeni besinlerle tanıştırırken ek gıda döneminde 3 gün kuralı uygulanmalıdır. 3 gün kuralı, her yeni besin denendikten sonra bebeğin 3 gün başka bir besinle tanıştırılmaması ve bu sürede alerjik bir reaksiyon olup olmadığının gözlenmesidir..
“Bebeklerde yumurtaya ne zaman başlanabilir?” sorusunun yanında “yumurta bebeklere nasıl verilebilir” sorusu da oldukça önemlidir. Çiğ yumurta Salmonella riski taşırken yumurta fazla piştiğinde de besin değeri ölmektedir. Bu yüzden bebekler için yumurta hazırlanırken hem çok sıvı olmamasına hem de çok pişmemesine dikkat edilmelidir. Peki, bebeklere yumurta kaç dakika haşlanır? Bebekler için yumurta haşlarken ideal süre 5-6 dakikadır. Yumurta 5-6 dakika haşlandıktan sonra daha rahat soymak için soğuk suya tutabilirsiniz. Böylece bebeğinizin ağzı da yanmaz. Ancak, 8. ay ile 12. ay arasında bebeğe yalnızca yumurta sarısı verilmelidir. 12. aydan sonra yumurta beyazı bebeğin tüketmesi için uygun hale gelecektir. Bebekler ek gıdaya geçiş döneminde yumurtanın verilen kadarını yemekte zorlanabilirler. Bu noktada yavaş yavaş bebeği yumurtaya alıştırmak ve mutlaka 3 gün kuralını uygulamak gereklidir.
Bıldırcın yumurtası, tavuk yumurtasının çeyreğine yakın bir büyüklükte olmasına rağmen daha fazla protein, yağ, fosfor ve demir içerir. Hal böyleyken aileler ek gıdaya geçişte bıldırcın yumurtasının ne zaman bebeğe verilebileceğini merak ediyor. Bıldırcın yumurtasının alerji yaratma riski tavuk yumurtasına göre daha fazladır. Bunun yanında, bıldırcın yumurtası östrojen içeriğinden dolayı erken ergenlik riski de doğurabilir. Bıldırcın yumurtasının içerdiği yüksek protein, 2 yaşını doldurmamış bebeklerin böbreklerinde yük yaratabilir. Bundan dolayı, bıldırcın yumurtasını yalnızca 2 yaşından büyük bebeklerin doktor önerisi ile haftada bir kez ve tam pişmiş şekilde tüketmesi öneriliyor.
Yumurta alerjisi, yumurta proteinine karşı gelişen alerjik bir reaksiyondur. Yumurta proteini çoğunlukla yumurta beyazında bulunmakla beraber yumurta sarısında da bulunur. Yumurta alerjisi, 5 yaşın altındaki çocuklarda oldukça yaygındır. Genellikle bebeklerde ek gıdaya geçiş döneminde bebeğin yumurta ile tanışması ile fark edilir. Yumurta alerjisinde reaksiyonlar hafiftir. Yumurta alerjisine sahip olan bebekler, yumurta ile tanıştırıldıklarında yumurtayı reddederler hatta yedikten sonra kusabilir veya karın ağrısı, ishal gibi durumlar yaşayabilirler. Bazen ağız çevresinde kızarıklık ve şişme görülebilir. Bu belirtiler, çoğunlukla yemeğin hemen ardından görülse de en geç 2 saat içerisinde ortaya çıkar. Yumurtanın pişme süresi arttıkça reaksiyona neden olma olasılığı azalır.
Bebeklerde yumurta alerjisi geçer mi? Yumurta alerjisi, çoğunlukla çocukluk çağında geçer. Çocuklar önce kek gibi hamur işlerinin içerisinde bulunan çok pişmiş yumurtayı daha sonra da daha az pişmiş yumurtayı tolere etmeye başlar.
Bebeklerin beslenme şekline uygun ve kolayca yiyebilmelerine olanak sağlayan pek çok tarif bulunmaktadır. Haydi gelin, bu tarifleri birlikte inceleyelim!
Bebekler yaşamlarının ilk yılındayken öncelikle iyi pişmiş haşlanmış yumurta ile başlanması önerilir. Küçük porsiyonlarla başlanır ve çocuk alışana kadar haftada iki kez yiyebildiği miktarlar yedirilir. 8. ayını doldurmuş ancak 1 yaşından küçük çocuklar sadece yumurta sarısını tüketebilirken 1 yaşından büyük çocuklar tam yumurtayı(beyazı ile birlikte) tüketebilir. Daha büyük bebekler için ise haşlanmış yumurtalar ısırık büyüklüğünde parçalar halinde tabağa konularak servis edilebilir.
Bebekler yumurtaya alıştıktan sonra denenebilecek yumurta tarifleri arasında çırpılmış yumurta bulunuyor. Bu tarif için haşlanmış ya da çırpılmış yumurta çatalla ezilerek püre haline getirilir, tuz veya diğer baharatlar eklenmez. Ardından, bebeğe yedirilir. Bu tarif bebeklerin yemesi kolay olduğu için aileler tarafından sıklıkla tercih edilir.
1 adet yumurta, 1 dal dereotu, 1 yemek kaşığı labne peyniri, 1 tatlı kaşığı tam buğday unu, bir çimdik karbonat, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı karıştırılarak muffin kabına dökülür. Önceden 180 dereceye ısıtılan fırına konulur. 10-12 dakika pişirildikten sonra bebeğin tüketmesi için hazır olur. Afiyet olsun!
2 adet orta boy yumurta iyice çırpıldıktan sonra yarım çay bardağı süt, biraz tuz ve biraz karabiber eklenir. 1 parmak kalınlığında dilimlenen ekmekler, bu karışıma bulanır. Tavada bir tatlı kaşığı tereyağı eritilir. Yumurtalı ekmekleri tavada arkalı önlü kızarana kadar pişirilir ve soğuduktan sonra ufak parçalara bölerek bebeğe servis edilebilir.
Çeyrek avokado çatalla iyice ezilip üzerine 1 yumurtanın sarısını eklenir ve karıştırılır. Ardından, yarım tatlı kaşığı tereyağı yanmaz yapışmaz bir tavada eritilir ve üzerine avokadolu karışımı dökülür. Yumurta iyice piştikten sonra ocaktan alınır. Ilıyınca bebeğe servis edilir.
1 adet küçük boy haşlanmış patatesi rendelenir. İçine 1 yumurta sarısı ve incecik kıyılmış 1-2 dal maydanozu eklenip karıştırılır. Yanmaz tavada 1 tatlı kaşığı tereyağı veya zeytinyağı ısıtılıp üzerine karışım dökülür. Altlı üstlü piştikten sonra ocaktan alınır. Ilıyınca bebeğe yedirilebilir. Şimdiden afiyet olsun.
1 tatlı kaşığı irmik suyla ufak bir tencerede pişirilir. Piştikten sonra içine 1 tatlı kaşığı tereyağını katılıp karıştırılır. Daha sonra ayrı bir kaba alınır. Diğer tarafta 1 adet yumurta haşlanıp sarısını çıkarıldıktan sonra irmikli karışıma eklenir. Tüm malzemeler blenderdan geçirilip 1 çay kaşığı tarçın eklenir. Son bir kez daha karıştırılır ve servis edilir. Afiyet olsun.
1 adet yumurta bir kasede çırpılır. Daha sonra 2 ince dilim ekmek içine batırılır. Isıtılan tost makinesine yağlı kağıt serilir ve üzerine ekmekler yerleştirilip 3 – 4 dakika pişirilir. Daha sonra ekmeklerden birinin üstüne 1 yemek kaşığı kaşar rendesini eklenip diğer ekmek dilimiyle üstü kapatılır. Yumurtalar iyice piştikten sonra tost çıkartılıp küçük parçalara bölünerek servis edilir.
Bebeğe ilk yumurta, 8 aylıkken sadece sarısı olacak şekilde verilir. Yumurta ne çok çiğ olacak ne de çok pişmiş olacak şekilde haşlanır. Bunun için haşlama süresi ortalama olarak su kaynamaya başladıktan 5-6 dakika sonra yumurta ocaktan alınacak şekildedir. Çiğ yumurta Salmonella riski taşırken fazla pişmiş yumurta da besin değerini kaybettiği için bu süreye dikkat etmek önemlidir.
Bebekler yumurta ile tanıştıktan sonra her kahvaltıda mutlaka yumurta sarısı yemelidir. İlk başlarda bebekte alerji oluşup oluşmadığı gözlenmelidir ve eğer bebek yumurta sarısının tamamını yiyemiyorsa yediği kadarla bırakılmalıdır. Bir süre geçtikten sonra bebek, yumurta sarısına alışacak ve ortalama 10 gün içinde tam yumurta sarısını yiyebilir hale gelecektir. Bebeğin yumurtaya alışmasını hızlandırmak için lokmasının hemen ardından biraz su sunulabilir.
7 ay bebeğin yumurtaya başlaması için erkendir, bu sürede bebeğe ek gıdaya geçiş sürecine uygun olarak başka besinler sunulmalıdır. Bebekler yumurta sarısını 8 aydan yumurta beyazını ise 12 aydan sonra tüketmelidir.