Bebeklerde Temre (Temriye) Nedir? Bebeklerde Temre Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerde Temre (Temriye) Nedir? Bebeklerde Temre Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerin cildi özellikle yeni doğan döneminde oldukça hassastır. Sert dokunuşlar, pürüzlü yüzeyler ve hatta parfümlü deterjanla yıkanmış kıyafetler dahi bebeğinizin narin cildi üzerinde çeşitli kızarıklıkların oluşmasına sebep olabilir. Bu kızarıklıklar kimi zaman gündelik sebeplerle oluşup birkaç dakika içinde normale dönebileceği gibi kimi zaman ise alerjik bir reaksiyon sebebiyle ortaya çıkabilir. Bebek vücudunda kırmızı leke oluşumu, ebeveynleri telaşlandıran durumlar arasında yer alır. Bu lekelerin rengi, formu ve dokusu teşhis için oldukça önemli verilerdir. Bebek vücudunda kırmızı lekeler nedir sorusunun cevabı genellikle kolayca tedavi edilebilen “temre” şeklinde verilir. Peki, bebeklerde temre neden olur? Eğer siz de bebek vücudunda kırmızı döküntüyü tanımak ve bebeklerde temre nasıl geçer sorusunun cevabını bulmak istiyorsanız yazımızın devamını okuyabilirsiniz!

Atopik Egzama Yaygın Adıyla Temre

Cilt temizliği ve sağlığı her yaş grubu için önemli bir noktadır ancak bebeklerin cildi oldukça hassas olduğundan dolayı kimi zaman bazı reaksiyonlar gösterebilir. Bu reaksiyonlar arasında en yaygın görüleni bebeklerde temre rahatsızlığıdır. Peki, bebeklerde temre nedir? Ortaya çıktığı zaman ebeveynlerde telaşa sebep olabilen bebeklerde temre problemi cilt üzerinde belirgin şekilde gözlemlenebilen bir durumdur. Görünüş itibariyle endişeye sebebiyet verebilen bebek vücudunda temre kendini genellikle oval formlu kızarıklıklar ve deri döküntüleri şeklinde belli eder.

Bebeklerin vücudunda meydana gelen kızarıklıklar ve döküntüler birçok sebepten dolayı meydana gelebilir. Doğru teşhis için döküntülerin tanınması gerekir. Bu noktada döküntülerin formu, meydana geldiği bölgeler ve renkleri oldukça önemli belirteçlerdir. Bebeklerde temre egzama türevi bir durumdur. Atopik egzama adıyla da bilinen bebeklerde temre hastalığı kimi zaman kaşıntıya sebep olabilen genellikle kırmızı renkli ve kabartılı deri döküntüleridir. Dolayısıyla bebeklerde temre renklerinin pembeden kırmızıya değişen farklı tonlarda olabileceği söylenebilir.

Temriye adıyla da bilinen temre, genellikle bir bölgeye toplanmış oval formlu kızarıklıklar ve kabarıklıklardır ancak temre vücudun çeşitli bölümlerine dağılmış şekilde de gözlemlenebilir. Temrenin en yaygın görüldüğü bölgeler yüz, eller, bacaklar ve eklem bölgeleridir. Aynı zamanda temre vücudun bir bölümünde oluşup diğer bölgelere de yayılabilir. Görünüş itibariyle sert bir tabakaya benzeyen temre, dokunulduğunda pütürlü bir yüzey gibi hissettirir. Çevresel etkenlere fazlasıyla duyarlı ve narin bir cilde sahip olan bebeklerde temre sıkça görülür ancak temre her yaş grubunda görülebilen bir cilt problemidir.

Temre adıyla da bilinen bu kızarıklıklar gözlemlendiğinde akla gelen ilk sorulardan biri de bebek vücudunda kırmızı lekeler bulaşır mı sorusudur. Atopik egzama, cilt üzerinden temas yoluyla yayılarak kişiden kişiye geçme özelliğine sahip değildir. Dolayısıyla bebeğinizin vücudunda gözlemlediğiniz kırmızı lekelerin bulaşma yoluyla sizin vücudunuzda da oluşması mümkün değildir.

Anne Hasta Bebeğini Sakinleştiriyor

Bebeklerde Temre Oluşma Sebepleri

Cilt üzerinde bir reaksiyon olarak meydana gelen temrenin tedavi edilebilmesi için oluşma sebeplerinin bilinmesi gerekir. Bebeklerin vücudunda kırmızı benekler neden olur sorusunun birkaç farklı cevabı olabilir.

Temre oluşumunun en yaygın sebebi cilt temizliğine yeterince özen gösterilmemesidir. Bebeğinizin kalabalık ortamlarda ya da açık alanda çeşitli yüzeylere fazlasıyla temas etmesi ve temas sonrasında gerekli hijyenin sağlanmaması da mikrop kapmasına sebep olarak temre oluşumuna yol açabilir.

Bebeğinizin cilt temizliği için kullanılan ürünlerin  seçiminin doğru yapılmaması da temre oluşumunda etkisi olan noktalardan biridir. Bebeğinizin cilt tipine ve pH’ına uygun olmayan temizlik ürünlerinin kullanılması, alerjen etki yaratabilir. Bununla birlikte bebeğinizin cildini nemlendirmek için kullandığınız nemlendirici ve bebek yağının içeriğinin temiz olmaması da cilt üzerinde alerjen etki yaratarak temre oluşumuna sebep olabilir.

Bebeklerde temre neden çıkar sorusunun yanıtı, kullandığınız çamaşır deterjanlarında ve yumuşatıcılarda yatıyor da olabilir. Bebeklerin ciltleri sert kimyasallara ve parfüm gibi alerjen etkenlere karşı oldukça hassastır. Petrokimyasal içerik barındıran, sentetik parfüm içeren çamaşır deterjanları ve yumuşatıcılar bebeğinizin cildi üzerinde olumsuz etki yaratarak temre oluşumuna sebep olabilir.

Eğer bebeğinizin ek gıdaya geçiş dönemindeyseniz, ona çeşitli gıdaları tanıtıyorsanız temre oluşumuna dikkat etmeniz gerekir. Çünkü temre kimi zaman tüketilen bir gıdaya karşı oluşan tepki sebebiyle meydana gelen bir alerjik reaksiyon da olabilir.

Temre oluşumunun sebebi her zaman dış etkenler olmayabilir. Kimi zaman bebeğinizin cildinde oluşan bakteriler de temre oluşumuna yol açabilir.

Bebek Kolunda Kızarıklıklar

Bebeklerde Temre Oluşumunu Engelleme Yöntemleri

Bebeklerde huzursuzluğa sebep olabilen temre probleminin oluşumunu engellemek oldukça basittir. Temre oluşumunu engellemek için bebeğinizin cilt temizliğine özen göstermeniz gerekir. Dış dünyayla ve yabancı ortamlarla temas ettikten sonra bebeğinizin özellikle ellerini temizlemeniz temre oluşumunu engellemek için doğru bir yöntemdir. Bununla birlikte bebeğinizin kişisel temizliği için düzenli banyo yaptırmak da etkili bir koruma yoludur. Bebeğinizin temizliğinde kullandığınız ürünlerin temiz içerikli olmasına, alerjen etki oluşturabilecek sentetik parfüm ve sert kimyasal maddeler bulundurmamasına özen göstermeniz gerekir. Aynı zamanda bebeğinizin cildine uyguladığınız nemlendirici ve bebek yağı gibi ürünlerin dermatolojik olarak test edilip onaylanmış, alerjen etkenlerden arındırılmış ürünler olmasına dikkat etmeniz önerilir. Bebeğinizin ek gıdaya geçiş sürecini dikkatli takip etmeniz de temre oluşumunu engellemek için doğru bir yöntemdir. Bebeğinizi farklı gıdalarla tek seferde tanıştırmak yerine yeni gıdaları ayrı zamanlarda deneyerek alerjen etki oluşturan besinleri kolayca tespit edebilirsiniz. Bununla birlikte bebeğinizin kıyafetlerinin temizliğinde özel bebek deterjanları ve yumuşatıcıları kullanmak da temre oluşumunu engellemek için uygulayabileceğiniz yöntemler arasında yer alır.

Bebeklerde Temre Tedavisi

Bebeğinizin vücudunda kabartılı kızarıklıklar ve deri döküntüleri gözlemliyorsanız çeşitli tedavi yöntemleri denemeden önce bir doktora danışmanız doğru olacaktır. Tanı konulduktan sonra bebeklerde temre tedavisi için çeşitli ilaçlar kullanılabilir. Temre lezyonlarının oluşmasının sebebi bakteri ve mantar kaynaklıysa antibiyotik tedavisi uygulanır. Temre, tekrarlayabilen bir cilt problemi olduğundan dolayı antibiyotik tedavisi uzatılabilir. Temre oluşumunun sebebi dış etkenlerse bebeklerde temre kremi uygulaması önerilebilir. Önerilen kremler, temre oluşumu gözlemlenen bölgelere düzenli olarak uygulanmalıdır.

Bebeklerde temre hastalığı nasıl geçer sorusunun cevabı destekleyici tedavilerde de yatıyor olabilir ancak bu yöntemlerin uygulamasının dikkatli şekilde gerçekleştirilmesi gerekebilir. En doğru tedavi yöntemi bir uzmana danışarak teşhis aldıktan sonra önerilen tedaviyi uygulamaktır.

Bebeklerde temreye ne iyi gelir sorusunun ilk cevabı anne sütüdür. Lezyonlu bölgeye anne sütü uygulaması döküntüleri yatıştırmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte bir litre su içinde bir tutam dulavrat otunun kaynatılıp 12 saat bekletildikten sonra süzülerek lezyonlu bölgeye uygulanması da tedavi edici özellik gösterebilir. Sirke, anti bakteriyel özelliği ile temreye iyi geldiği yaygın şekilde bilinen bir diğer malzemedir. Sirkeye batırılmış eriğin lezyonlu bölgeye uygulanması ya da kuzukulağı otu ile sirke karışımının lapa hale getirilip yaralı bölgeye uygulanması da tedavi edici özellik gösterebilir. Anti bakteriyel özellik gösteren bir diğer malzeme olan bal ile sarımsak külünün karıştırılıp macun kıvamına getirilmesi de tedavi edici özellik gösterebilen bir diğer yöntemdir. Aynı zamanda temre tedavisinde kükürt tozu ya da odun külü kullanımı da halk arasında yaygınlaşan yöntemler arasında yer alır.

Bebek Yüzünde Kızarıklık ve Tahriş

Bebeklerde Temre Oluşumu Hakkında Sık Sorulan Sorular

Bebeklerde Temreye Ne İyi Gelir?

Bebeklerde temre tedavisi için öncelikle bir doktora başvurulması ve teşhis alınması gerekir. Temre oluşumu bakteri ve mantar sebebiyle gerçekleştiyse antibiyotik tedavisi uygulanır. Temre oluşumu diğer dış etkenlerden kaynaklıysa tedavi edici krem ve merhemler uygulanabilir.

Temre Evde Nasıl Geçer?

Temre tedavisinin antibiyotik ya da merhem yoluyla yapılması en doğru yöntemdir ancak evde uygulanabilen bazı yöntemlerin de etkin tedavi sağladığı söylenir. Sirke ve bal, anti bakteriyel özellikleri sebebiyle temre tedavisinde kullanılabilir. Bal ve sarımsak külü karışımı, sirke ve kuzukulağı bitkisi karışımı, dulavrat otu suyu ve odun külü gibi malzemeler halk arasında temre tedavisinde kullanılan yöntemler arasında yer alır.

Temre Ne Kadar Sürede Geçer?

Temre, bebeklerde sık görülebilen bir cilt problemidir. Temre tedavisi antibiyotik ya da krem yöntemiyle yapılabileceği gibi evde bulunan malzemelerle çeşitli destekleyici tedavi yöntemleri de uygulanabilir. Temre, ortalama olarak bir hafta süren bir tedavi sonucunda iyileşebilir ancak temrenin yineleyebilen bir cilt problemi olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.

Temre Nasıl Gider?

Temre tedavisi merak edilen konular arasında yer alır. Temre oluşumu bakteri ya da mantar kaynaklıysa antibiyotik tedavisi uygulanması gerekir. Bununla birlikte çeşitli merhemler de tedavi amaçlı olarak kullanılabilir.