Bebeklerde Kulak Ağrısı Sebepleri ve Çözümleri

Bebeklerde Kulak Ağrısı Sebepleri ve Çözümleri

Biliyoruz ki kulak ağrısı, küçük bebekler için gerçekten acı verici olabiliyor. Kulak ağrıları, çocuklar arasında çok yaygın bir durum olduğundan bu durum ile karşı karşıya kaldığınızda bebeğinizin acısını hafifletmek için ne yapabileceğinizi bilmeniz oldukça önemli. İşte bebeklerde kulak ağrısı sebepleri ve bebeklerde kulak ağrısını hafifletme yolları!

Bebeklerde Kulak Ağrısı Neden Olur?

Bebeklerde kulak ağrısının pek çok sebebi olabilir. Bunlardan ilki ve en tehlikelisi olarak bilineni kulak enfeksiyonlarıdır. Bebeğin boğaz ağrısı veya başka bir bakteriyel enfeksiyonu varsa boğazında bulunan mikroplar kulağa ulaşarak kulakta bir enfeksiyona neden olabilir. Bu durumda kulak zarının etrafındaki doku kızarabilir ve şişebilir. Hatta sıvı birikimi olabilir. Bebekte kulak enfeksiyonu orta, dış ve iç kulakta olabilir. 

Kulak ağrısının diğer bir sebebi kulakta sıvı birikimidir. Bebekte kulakta sıvı birikmesi ile genellikle soğuk algınlığı sonrasında orta kulakta mukus birikmesi olarak karşılaşılır. Bu durumdan kaynaklanan kulak ağrıları, çoğu durumda birkaç gün içinde kendi kendine kaybolur.

Bebeklerde yüzücü kulağı olarak da bilinen dış kulak enfeksiyonu, kulak kanalının çizilmesi ve enfekte olması durumunda meydana gelir. Genellikle reçeteli antibiyotik damlalar ile tedavi edilir.

Bebeklerde eustakiyus tüpü disfonksiyonu da bir kulak ağrısı sebebidir. Bebeklerin boğazı ile orta kulağı arasında bulunan tüp, yetişkinlerinkinden çok daha küçük ve az açılıdır. Bundan dolayı sıvının aktarılması daha zordur. Tüp şişer veya mukusla tıkanırsa kulakta basınç birikerek ağrıya neden olabilir. Bu tip kulak ağrıları nezle ve diğer viral enfeksiyonlarla sıklıkla ortaya çıkar.

Aynı zamanda bazen kulak ağrısı olarak görünen problem, diş problemleri ve diş çıkarma gibi vücudun diğer bölgelerinden kaynaklanan ağrılar da olabilir.

Bebeklerde kulak ağrısının diğer yaygın sebepleri; sıkışan kulak kiri, kulakta sıkışan bir nesne, kulak kanalında bir yaralanma, boğaz ağrısı, boğaz enfeksiyonudur.Bebeklerde Kulak Ağrısı Neden Olur?

Bebeklerde Kulak Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde kulak ağrısının, bebeklerin rahatsızlıklarını ifade etmekte zorlanmasından dolayı fark edilmesi zordur.

Aşırı Ağlama

Bebekler ağrı hissettiklerinde iletişim yeteneklerinin sınırlı olmasından dolayı ağlamayı kullanırlar. Kulak ağrısı bebeklerde rahatsızlık ve ağrıya neden olduğu için bebekler kulak ağrısı çektiklerinde normalden daha fazla ve sürekli ağlayabilir. Genellikle ağrıyı çözmeden annelerin bu ağlamayı sakinleştirerek geçirmeye çalışması işe yaramaz.

Uyku Sorunları

Kulak ağrısı nedeniyle bebekler uykuya dalarlarken veya uykularından uyandıklarında huzursuz olurlar. Ağrılarından dolayı derin ve kesintisiz uyuyamazlar ve bu da uyku düzenlerini bozar. Aileler bu süreçte uykusuz gecelere hazır olmalıdır.

Kulak Çekme

Bebekler kulak ağrısı yaşadıklarında kulaklarına veya kulak çevresine dokunma, çekme hatta ovma eğiliminde olurlar. Bu belirti her zaman kulak ağrısının kesin bir göstergesi olmasa da bebeğiniz kulağıyla çok fazla oynuyorsa kulak ağrısı ihtimalini değerlendirebilirsiniz.

İştah Kaybı

Kulakta hissedilen ağrı ve rahatsızlık hissi nedeniyle bebekler normalde olduğundan daha az yemek yemeye başlarlar. İştah kaybı da kilo alımının yavaşlamasına neden olur. Bu süreçte bebeğin beslenmesinin kontrol altında tutulması ve kilo kaybetmemesi sağlanmalıdır.

Dengesizlik

Bebeklerde kulak ağrısı bazı durumlarda iç kulak enfeksiyonlarına bağlı olur. İç kulak enfeksiyonları denge merkezini etkileyebilir. Denge merkezinin etkilenmesi; bebekte denge kaybı, sendeleme ve titreme gibi belirtilere yol açan bir durumdur. İç kulakta yer alan denge organlarındaki iltihaplanma, beyne yanlış denge sinyalleri gönderilmesine sebep olduğundan dolayı bu dengesizlik hissini oluşturabilir.

Ateş

Bebeklerde kulak ağrısının sebebi bazen kulak enfeksiyonudur. Kulak enfeksiyonları vücutta enfeksiyonla savaşma tepkisi olarak ateşin çıkmasına neden olur. Bu enfeksiyonlar genellikle orta kulak bölgesinde oluşur ve bu durum bebekte yüksek ateşe yol açar. Ateş, vücudun mikroplara karşı savunma mekanizmasının bir parçasıdır. Kulak enfeksiyonlarında da vücut iltihapla savaştığı için belirtilerden biri olarak gözlenir. Eğer bebekte kulak ağrısı belirtileri ve yüksek ateş bir arada görülüyorsa bu durum, kulak enfeksiyonunun bir işareti olabilir.

Hassasiyet

Bebeklerde kulak enfeksiyonu gözlendiği zaman kulak ağrısının bir belirtisi olarak da hassasiyet ortaya çıkar. Kulak enfeksiyonları, kulak bölgesindeki dokuların iltihaplanmasına neden olur. Bu iltihaplanma, bebekte kulak bölgesinde hassasiyet ve ağrıya sebep olur. Bu durumda, bebeğin kulak bölgesine dokunduğunuzda veya basınç uyguladığınızda bebek ani tepkiler verebilir. Hassasiyet, enfeksiyonun neden olduğu inflamasyonun bir sonucu olarak ortaya çıkar ve bebekteki kulak ağrısına işaret eder.Bebeklerde Kulak Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde Kulak Ağrısı Nasıl Geçer?

Bebeklerde kulak ağrısı huzursuzluğa sebep olabilecek bir durumdur. Bu noktada bebeğinizi rahatlatmak ve ağrının altında yatan nedeni ortadan kaldırmak için başvurabileceğiniz bazı yöntemler bulunur. Bebeğin kulak ağrısını hafifletmek için yapabileceğiniz birkaç küçük önerimiz var. 

Sıcak Kompres

Bunlardan ilki olan sıcak kompres için ağrıyan kulağın üzerine bir havluyla örtülü sıcak bir ısıtma pedini yerleştirmelisiniz. Eğer ısıtma pediniz yoksa bunun yerine sıcak ve nemli bir bez tercih edebilirsiniz. Bu yöntem kulak ağrısını tedavi etmeyecek ancak hafiflemesine yardımcı olacaktır.

Ağrı Kesici Kullanımı

Bebeklerde kulak ağrısını hafifletecek ikinci yol ağrı kesicidir. Bebeğinizin kulak ağrısı için uygun olan bir ağrı kesici almak için doktorunuzla konuşmalısınız. Doktorunuz kontrolleri yapıp doğru dozajı sağlayacaktır.

Kulak Damlası Kullanımı

Kulak damlaları da kulak ağrısını azaltma konusunda iyi birer çözüm olabilir. Doktor antibiyotikler yerine kulak damlaları ile bebeğinizin kulak ağrısının tedavisini sağlayabilir. Kulak damlaları, kulakta biriken kiri yumuşatarak ağrıyı hafifletmede ve ağrıya sebep olan problemleri ortadan kaldırmada oldukça faydalıdır. Kulak damlaları ayrıca bebeğinizin ağrısını hafifletmeye de yardımcı olabilir.

Antibiyotik Kullanımı

Antibiyotikler, kulak ağrılarını geçirmek için oldukça etkilidir. Ancak başta bebekler olmak üzere hiçbir yaş grubunda doktor önerisi dışında antibiyotik kullanılmaması gerekir. Aksi halde bağışıklık sistemi zayıflayabilir. Bu sebeple bebeğinizin kulağında bir enfeksiyon bulunmadığı sürece antibiyotik kullanımını tercih etmemeniz önerilir.

Eğer herhangi bir sorunuz varsa veya kulak ağrısı üç günden daha uzun sürüyorsa bir çocuk doktoruna başvurmanızı öneriyoruz. Ayrıca, bebeğinizin kulağının görüntülenmesini sağlayarak kontrol etmek için KBB’den randevu alabilirsiniz.Bebeklerde Kulak Ağrısı Nasıl Geçer?

Bebeklerde Kulak Ağrısı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Bebeklerde kulak ağrısı için ne yapmalı?

Bebeklerde kulak ağrısı için, sıcak kompres yapmak ve doktorun önerisi üzerine ağrı kesici ilaçlar kullanmak yardımcı olabilir. Ancak, ağrı şiddetliyse veya uzun süre devam ediyorsa, bir doktora danışmalısınız.

Bebeklerde kulak ağrısı için evde ne yapılır?

Bebeklerde kulak ağrısı için evde yapılabilecek çözümler arasında sıcak kompresler, doğal kulak damlaları yer alır. Ancak, şiddetli veya uzun süren ağrılar için bir doktora danışmak ve uygun tedaviyi almak gerekir. 

Kulağı ağrıyan bebek ne yapar?

Kulağı ağrıyan bebekler huzursuz ve rahatsız olabilir, ağlama ve uykusuzluk yaşayabilir. Ayrıca; kulak ağrısı nedeniyle kulaklarını çekebilir, sürekli ovabilir veya ağrıyan kulağına dokunmaya çalışabilir. 

Bebeklerde kulak ağrısı belirtileri nelerdir?

Bebeklerde kulak ağrısı belirtilerinden bazıları; kulaklarını sürekli çekme veya ovma, uyku düzeninde bozulma ve huzursuzluk, yemek yemekte zorlanma veya azalmış iştah, ağlama ve sık sık sıkılmışlık halidir. Bazı durumlarda bebeğin kulaklarında ağrı, hassasiyet veya şişme olabilir ve bazı bebeklerde kulaklardan akıntı görülebilir.

Bebeklerde kulak ağrısı ne kadar sürer?

Bebeklerde kulak ağrısının süresi, sebebine bağlı olarak değişir. Cisim sıkışması, tıkanıklık gibi problemler sorun düzeltildikten 1-2 gün sonra geçerken enfeksiyon gibi problemler tedavi gerektirir ve daha uzun sürede iyileşir.