Sevimli yavrularımız hayatımıza girer girmez kendimizin bir uzantısı gibi hissettiriyorlar. Onlarla geçirdiğimiz her an bize büyük bir keyif veriyor ama çoğu zaman kendimizi onların iyiliği ve mutluluğu için endişelenirken buluyoruz.
Ebeveynler genellikle bebeklerinin tipik kalıplarından veya davranışlarından küçük sapmalar konusunda bile endişe duyarlar. Bu farklılıklar bir sağlık sorununa işaret etse de genellikle gelişimin doğal bir parçasıdır. Bebeklerde gaz kokusu, ebeveynlerin sorgulayabileceği bu tür değişikliklerden biridir.
Gazdan yayılan olağandışı kokular, altta yatan sağlık sorunlarının bir göstergesi veya sadece tüketilen gıdanın bir yan ürünü olabilir. Bu nedenle, potansiyel sorunları gösteren belirli kokuları ve bunların meydana geldiği ilgili durumları anlamak zorunludur.
Bebeklerin herkes tarafından sevilen bir kokuları vardır. Ancak bu tatlı kokunun da bazen çıkardıkları gaz kokusu tarafından bölündüğü de bir gerçektir. Her ne kadar bebeklerin gaz çıkarması bazen komik olsa da daha kalıcı ve ağır kokulu gazlar belki altta yatan daha büyük bir hastalığa işaret ediyor olabilir. Bebeklerdeki gaz, yutulan havanın ve bağırsak bakterilerinin bir karışımıdır, bu da bebeğin gazını ve kokusunu etkileyen çok sayıda doğal faktör olduğu anlamına gelir.
Şişkinlik, bebeklerde rahatsızlık ve huzursuzluğa neden olabilen yaygın bir durumdur. Şişkinliğe katkıda bulunan faktörleri anlamak, ebeveynlerin ve bakıcıların semptomları hafifletmesine ve bebeğe rahatlama sağlamasına yardımcı olabilir.
Bebeklerde şişkinliğin en yaygın nedenlerinden biri beslenme alışkanlıklarıdır. Aşırı besleme, yetersiz besleme ve onları çok hızlı besleme, midelerinde gaz birikmesine neden olabilir. Ayrıca, bir bebeğin gazı sık sık veya yeterince çıkarılmazsa, sıkışan hava rahatsızlığa neden olabilir ve şişkinliğe yol açabilir.
Yeni doğmuş bir bebeğin sindirim sistemi tamamen gelişmiştir ve aşırı yeme, sindirim sorunları, gıda hassasiyeti, kabızlık, stres ve huysuzluk gibi çeşitli sorunlar yaşayabilir. Aşırı ağlama ve kolik de hava yutmaya neden olabilir. Ek olarak, bebeğin kullandığı ilaçlar da bu duruma katkı sağlayabilir.
Bebeğin midesindeki gazı etkili bir şekilde ortadan kaldırmak için hafif basınç uygulayan ve gazın çıkmasını kolaylaştıran özel tekniklerin uygulanması önerilir. Bu manevralar, sindirim sistemine destek sağlamak ve sıkışan gazın dışarı atılmasını teşvik etmek için tasarlanmıştır.
Bir bebeğin gazını hafifletmek için uygulanabilecek birkaç teknik vardır. Böyle bir yöntem, bebeği sırt üstü yatırmayı ve dizlerini midelerine doğru hareket ettirirken karnına saat yönünde masaj yapmayı içerir. Ek olarak, beslendikten sonra bebeği karnına hafif bir baskı uygulayarak nazikçe kucakta tutmak, çenesini bakıcının omzuna yaslamak ve sırtını ovmak gazın geçmesine yardımcı olabilir. Diğer bir teknik ise bebeğin karnını bakıcının bacağına koyup sırtını ovmaktır. Ancak gaz çıkışı sırasında kusmaya neden olabileceğinden mideye çok fazla baskı uygulamamaya dikkat etmek önemlidir.
Bebeklerde gaz kokusu sindirim sistemi ve annenin emzirirken tükettiği besinlerle bağlantılıdır. Formül, ek gıda, ilaçlar, alerjiler ve sindirim sorunları gibi çeşitli faktörlerden de etkilenebilir. Neyin normal olduğunu anlamak için bebeğinizin normal gaz kokusuna aşina olmanız çok önemlidir. Bu şekilde, endişelenmek için bir neden olup olmadığını ayırt edebileceksiniz.
Az miktarda kükürt bile sindirim sistemine girse, güçlü kokular üretebilir. Bu, özellikle emziren anne, bebeğin gazının benzer şekilde kokmasına neden olabileceğinden, kükürt oranı yüksek meyve ve sebzeleri tükettiğinde geçerlidir. Bu koku anne sütüne kolayca yayılabilir ve hoş olmayan kokular üretmeye devam edebilir.
Kükürt kokulu bebek gazı, ıspanak, fasulye, lahana, karnabahar ve brokoli gibi gıdaları tükettikten sonra sık görülen bir durumdur. Ancak sindirim tamamlandığında bu koku normale döneceği için endişelenmenize gerek yok. Çok miktarda et tüketildikten sonra kükürt kokusu da yaygındır. Bu yiyecekler, gaz üretimini artırabilen lif ve nişasta bakımından yüksektir. Kükürt kokulu gazların sıklığını en aza indirmek için bu gıdaların tüketimini izlemek önemlidir.
Bir bebeğin gazı kükürt veya çürük yumurta kokusuna benzer bir kokuya sahip olduğunda aradaki farkı söylemek zor olabilir. Bu tür gaz, emziren bir annenin bebeğin gaz kokusunu etkileyebilecek lif, kükürt veya yumurta bakımından yüksek gıdalar tüketmesinden kaynaklanabilir. Sorunu çözmek için diyetinizi incelemeniz ve bu yiyeceklerden herhangi birini tüketip tüketmediğinizi düşünmeniz önemlidir. Beslenme ihtiyaçlarınızı onları yiyerek karşılıyorsanız, muhtemelen endişelenecek bir neden yoktur.
Bebeğinizin gazının ekşi veya bozulmuş süte benzer keskin bir kokusu olduğunu fark ederseniz, bu onların laktozu sindirmek için mücadele ettiklerinin bir işareti olabilir. Bu, aşırı süt beslemesi olduğunda ortaya çıkabilir ve vücutta sindirimi zorlaşan laktoz birikmesine yol açar.
Anne sütü ön süt ve son süt olmak üzere iki aşamadan geçer. Ön süt daha fazla şekere sahipken, son süt daha fazla yağ içerir. Bebeklere çok fazla ön süt vermek aşırı gaz ve laktoza yol açabilir. Bunu önlemek için uzmanlar emzirmeden biraz önce memeyi boşaltmayı önermektedir. Bu bebeğinizin dengeli beslenmesini sağlayacaktır. Bebeğinizin hassas bir sindirim sistemi varsa, laktoz içermeyen bir formüle geçmeden önce doktorunuza danışmanız en iyisidir.
Bir bebeğin gazından yayılabilecek çeşitli hoş olmayan kokular vardır, bunlardan biri metal veya plastik kokusudur. Bu tür bir koku, demir açısından zengin gıdaların veya ilaçların tüketilmesinin bir sonucu olabilir. Bununla birlikte, gıda intoleransının veya daha ciddi bir sağlık sorununun işareti de olabilir.
Gaz kokusunu algıladığınızda, vücudunuzun sindirim sisteminin belirli maddeleri parçalamak için mücadele ettiğini gösterir. Genellikle önemli bir sorun olmasa da bebeğinizin gazının olağandışı bir kokusu varsa tıbbi yardım almanız önemlidir.
Anneler, emzirerek bebeklerine besinleri aktarırlar ve anne ile çocuk arasında güçlü bir bağ oluştururlar. Anne sütü ayrıca annenin diyetinden bebeğin gaz kokusunu etkileyebilecek tatlar ve kokular içerir. Annenin yediği az miktardaki yiyecekler bile emzirme yoluyla bebeğe geçebilir. Anne gaz yapan bir şey yemişse bebeği de etkileyebilir.
Ek olarak, bazı yiyecekler bebeğinizde gaza neden olabileceğinden, emzirirken tükettiğiniz yiyecek türlerine dikkat etmeniz önemlidir. Yumurta ve ürünleri, süt ve süt ürünleri, soğan, brokoli, lahana, kuşkonmaz, nişastalı ürünler ve sarımsak gibi besinler emzirilen Bebeklerin gazı olduğunda genelde huysuzlanırlar ya da ağlamaya başlarlar neden olabilecek bazı besinlerdir. Belirli bir gıdayı tükettikten sonra bebeğinizde bir gaz oluşumu veya rahatsızlık fark ederseniz, bebeğinizin semptomlarını iyileştirip iyileştirmediğini görmek için o gıdadan geçici olarak kaçınmanız yararlı olabilir. Siz ve bebeğiniz için en iyi hareket tarzını belirlemek üzere bir sağlık uzmanına danışmak her zaman en iyisidir.
Tek beslenme kaynağı olarak mama verilen bebekler, anne sütünde bulunan çeşitli besinlere maruz kalmamalarına rağmen, daha yüksek ve daha güçlü bir gaz kokusu hissedebilirler. Ek olarak, bazı bebekler formülü düzgün bir şekilde sindirmekte zorlanabilirler.
Bebeklerde gaz kokusu genellikle diyetlerine atfedilebilir, ancak aynı zamanda bir enfeksiyon veya laktoz gibi belirli gıdaları sindirme güçlüğüne de işaret edebilir. Bebeğin davranışını izlemek, özellikle huysuz görünüyorsa ve özellikle keskin bir gazla karşılaşıyorsa, bir sorun olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir.
Gaz çıkarmaya çalışırken yüz buruşturma, ıkınma ve kızarma, şiddetli gazdan veya diğer altta yatan faktörlerden kaynaklanabilir. Rahatsızlık ve kramp hissi ile birleştiğinde, temel nedeni belirlemek için tıbbi yardım almanız şiddetle tavsiye edilir.
Bebeğinizin gazı varsa sırtına hafifçe vurarak gazını çıkarmasına yardımcı olabilirsiniz.
Eğer bebeğiniz anne sütünden kaynaklı olarak çok fazla gaz çıkarıyorsa annenin beslenmesinde değişiklikler yapmanız yardımcı olacaktır.
Anne sütünde gaz olmaması için diyette değişimlere gitmeniz gerekmektedir.
Bebeklerin gazı olduğunda genelde huysuzlanırlar ya da ağlamaya başlarlar.