Zaman zaman yavrularımızın yaptığı bazı hareketler, kendimizi kaygılı hissetmemize neden olabilir. Bebeklerin aniden geriye kasılmaları, altta yatan bir sorun olup olmadığını sorgulamamıza yol açmaktadır. Her annenin kafasını meşgul edecek olan “bebeğim neden kasılıyor?” sorusunun cevabını ve bebeklerde kasılmayı önlemek için yapabileceklerinizi sizler için yazımızda bir araya getirdik.
Bebeklerde kasılmaların ortaya çıkması, bazıları endişe verici olabilecek çeşitli faktörlere bağlanabilir. Sonuç olarak, çocuğunuzda gözlemlediğiniz herhangi bir değişikliği gözden kaçırmamak ve derhal bir doktora başvurmak çok önemlidir. Beslenme sırasındaki küçük hareketler, kafa sallama ve tekrarlayan kasılma hareketleri gelecekte potansiyel olarak kalıcı sorunlara yol açabilir. Bebeğinizin normal bir şekilde büyümesi ve gelişmesi için en erken zamanda sağlık uzmanınıza ulaşmanız ve gerekirse tedaviye başlamanız önerilir.
Bebeklerin merkezi sinir sistemleri henüz tam olarak gelişmediği için vücutları üzerinde tam bir kontrolleri yoktur. Yeni doğanların ses veya ışık gibi en ufak uyaranlara bile tepki vermesi tipik olsa da bu tepkilerin bir transfer sırasında veya doğum başlangıcında meydana gelebilecek kasılmalar gibi başka durumların da göstergesi olabileceğini unutmamak önemlidir. Peki, bebeklerin kasılmasının nedenleri veya bebeklerde kasılmaya sebep olan rahatsızlıklar neler olabilir?
Rahatsızlık, bebeğin anne karnında veya doğum sürecinde yaşayabileceği olumsuz koşullar sonucunda sıklıkla ortaya çıkan yaygın bir durumdur. Bu rahatsızlık çeşitli şekillerde kendini gösterebilir ve hem bebek hem de bakıcıları için önemli bir sıkıntıya neden olabilir. Bu rahatsızlığın nedenleri çok sayıda olabilir ve çevresel faktörler, anne sağlığı ve doğum ve doğum sırasındaki komplikasyonlar dahil olmak üzere bir dizi faktöre bağlanabilir. Uygun bakım ve desteğin sağlanabilmesi için sağlık çalışanlarının yeni doğan bebeklerdeki rahatsızlığın potansiyel nedenlerinin ve semptomlarının farkında olmaları önemlidir. Bakıcılar, rahatsızlığın altında yatan nedenleri tanımlayarak ve ele alarak, bebeğin sıkıntısını hafifletmeye ve sağlık ve esenliklerini geliştirmeye yardımcı olabilir. Serebral Palsi, bebeğin hareketliliğini ve motor gelişimini etkileyen bir durumdur. Başlarını kaldırmakta ve kaslarını kontrol etmekte zorlanabilirler ve sık sık düşebilirler. Bazıları ayrıca beslenme ve kas koordinasyonunu düzgün bir şekilde gerçekleştirme konusunda zorluk yaşayabilir. Bu semptomların uzun vadeli sonuçları olabilir ve hastalığın tedavisi yoktur. Çocuğunuzda Serebral Palsi olabileceğinden şüpheleniyorsanız tıbbi yardım almanız önemlidir.
Tetani, bebeklerde başın geriye doğru eğilmesi ve sırtın öne doğru çekilmesi ile gösterilebilen şiddetli kas kasılmaları ile karakterize edilen bir durumdur. Tanı genellikle tetani vakalarında düşük olma eğiliminde olan kandaki kalsiyum seviyesini belirlemek için bir kan testi içerir. Bu durumun ana nedeni kandaki kalsiyum ve magnezyum eksikliğidir. Uygun tedavi için derhal tıbbi yardım almak önemlidir.
Mora refleksi, bebeklerde ani seslere veya görüntülere maruz kaldıklarında doğal bir tepkidir. Bu refleks bebeğin başını geriye atarak ani bir hareketle kasılıp vücudunu esnetmesine neden olur ki bu da korkunun açık bir göstergesidir. Bazı durumlarda bebek ani korku nedeniyle ağlayabilir. Bir bakıcı olarak, bebeğinizde bu refleksi tetikleyebilecek ani hareketler veya yüksek sesler yapmamaya dikkat etmeniz önemlidir.
Bebeğinizin rahatsızlık duyması, kasılmalarına yol açması mümkündür. Bu davranışın yaygın bir nedeni reflüdür, çünkü sırtlarını çekmek ilişkili ağrıdan rahatlama ve rahatlama sağlayabilir. Kendi başına ciddi bir sorun olmasa da bu davranış diğer sağlık sorunlarının başladığını gösterebilir. Bebeğinizin iyiliğini sağlamak için derhal tıbbi yardım almak çok önemlidir.
Bebeğiniz sık sık kasılmalar yaşıyorsa bir tıp uzmanına danışmanız önerilir. Yanlış veya yanıltıcı olabilecek söylentilere göre hareket etmekten kaçınmak çok önemlidir. Bebeğinize su vermeyi unutmamak gerekir ve kasılmaları azaltmak için süt üretimini artıran besinler tüketmek çok önemlidir. Bunlar bebeklerde kasılmayı önlemek için yapılabileceklerden en önemlileri ve en faydalı olanlarıdır.
Bir bebek ağrı veya mide ekşimesi hissettiğinde, kendini rahatlatmak için içgüdüsel olarak sırtüstü geri çekilebilir. Bu davranış, bebek hüsrana uğradığında ve istediği bir şeyi elde edemediğinde de ortaya çıkabilse de bu davranışın sık sık meydana gelmesi, altta yatan rahatsızlığa neden olan bir soruna işaret ediyor olabilir.
Ne kadar önemsiz görünürse görünsün, bebeğinizde herhangi bir anormal hareket fark ederseniz, derhal doktorunuza başvurmanız önemlidir. Bebeklerde sırt kasılmalarının ortaya çıkması, altta yatan çok çeşitli tıbbi durumların bir göstergesi olabilir. En ufak bir seğirme veya spazm bile potansiyel olarak ömür boyu sürecek komplikasyonlara yol açabilir, bu nedenle hemen tıbbi yardım almanız zorunludur. Bir ebeveyn olarak, çocuğunuzun sağlığından ve iyiliğinden daha değerli bir şey olmadığını anlıyoruz. Bebeğinizin hastalığı nedeniyle incinmekten korkmanız doğaldır, ancak bu korkunun sizi tüketmesine ve panik etmesine izin vermeden sakin kalmanız gerekmektedir.
Bebeklerde kasılma olması çoğu zaman tehlikeli bir durum olduğu anlamına gelmese de sıklıkla devam ettiğini ve başka belirtileri gözlemlediğiniz durumda bir doktora başvurmak önemlidir.
Kolik, genellikle doğumdan sonraki ikinci veya üçüncü haftada ortaya çıkan, rahatsızlığa ve aşırı ağlamaya neden olan, yenidoğanlarda yaygın olarak görülen bir durumdur. Bebeklerin yaklaşık %20'sinin bu durumu yaşadığı tahmin edilmektedir.
Bebekler doğdukları andan itibaren hayatta kalabilmeleri için gerekli olan esneme ve emme gibi temel reflekslere sahiptir. Özellikle esneme, bebeklerin kaslarını düzenlemelerini, harekete ve büyümeye hazırlanmalarını sağlayan çok önemli bir reflekstir.
Bebeğiniz sırtını çekiyorsa ve kasılıyorsa, bunun nedeni rahatsızlık ve ağrı olabilir. Hareket bebeğin rahatsızlığını hafifletmeye yardımcı olduğundan, bu davranış genellikle reflü ile ilişkilendirilir. Kendi başına ciddi bir durum olarak görülmese de gelecekte potansiyel sağlık sorunlarının bir işareti olabilir.
Eğer bebeğiniz rahatsız hissettiği zamanlarda sırtından geriye doğru çekiyorsa bebeğiniz kasılıyor anlamına gelmektedir.