Bebeklerde Kolik Nedir? Bebeklerde Kolik Belirtileri

Bebeklerde Kolik Nedir? Bebeklerde Kolik Belirtileri

Bebeğiniz sürekli olarak ağlıyor mu? Eğer bebeğiniz sağlıklıysa fakat yine de uzun süreli ağlama nöbetleri geçiriyorsa kolik olma ihtimali yüksektir. Bu durumda doktorunuzun önerilerini dinlemelisiniz. Bunun yanı sıra yazımızda sizler için derlediğimiz çözüm yöntemlerini deneyebilirsiniz.

Bebeklerde Kolik Nedir?

Herhangi bir sağlık problemi olmayan bebeklerde görülen uzun süreli ağlama ataklarına kolik ya da infantil kolik adı verilir. Kolik atakları yeni ebeveynleri özellikle zorlayan bir durumdur çünkü belirli bir sebebi yoktur. Saatlerce sürebilen bu ağlama nöbetlerini geçirirken bebeğiniz, canı çok yanıyormuş gibi görünebilir. Eğer bebeğinizin infantil kolik olduğundan şüpheleniyorsanız öncelikle doktorunuza danışmalısınız. İnfantil kolik ataklarının birden fazla tetikleyicisi olduğu düşünülmektedir. Bunların en başında gaz sancısı gelmektedir. Bu durumda bebeğinizi rahatlatmak ve gaz sancılarını önlemek için yazımızda bulunan önerilerimizi deneyebilirsiniz.

Bebeklerde Kolik Belirtileri

Bebeklerde kolik belirtileri şu şekildedir: 

- Ağlamanın 3 saatten fazla sürmesi, 

- Genellikle akşamüstü saatlerinde başlayıp geceye kadar devam etmesi, 

- Ağlama nöbetlerinin en az haftada 3 kere tekrar etmesi, 

- Bebeğin karnının şiş ve sert olması, 

- Ağlarken ayaklarını karnına çekmesi, 

- Ağlama nöbetleri yüzünden uyku düzeninin bozulması, 

- Uykuya dalarken güçlük, 

- Yemekten sonra rahatsızlık. 

Bebeğinizde bu belirtileri gözlemliyorsanız bebeğinizin infantil kolikten muzdarip olma ihtimali yüksektir. Bu durumda bebeğinizi bir doktorun muayene etmesi en iyisi olacaktır. Koliğin belirli bir sebebi veya tedavisi bulunmamakla beraber bebeğinizin başka bir rahatsızlığı olup olmadığını doktorunuzun teyit etmesi gereklidir.Bebeklerde Kolik Belirtileri

Bebeklerde Kolik Ne Zaman Başlar ve Ne Zaman Biter?

Bebeklerin genellikle ilk 3 ayında görülen infantil kolik, 3. veya 4. ayın bitiminde son bulur. Fakat 6.-9. aylar arasında bile kolik atakları geçiren bebekler de bulunuyor.

Kolik Hangi Bebeklerde Daha Sık Görülür?

Her 3 bebekten birinde infantil kolik görülmektedir. Yaygın gözlemlenen bir durum olmasına rağmen annesi sigara kullanan bebeklerde diğer bebeklere kıyasla iki kat daha fazla görülmektedir. Anne sütüyle beslenen bebeklerde mamayla beslenen bebeklere kıyasla daha az infantil koliğe rastlanılmaktadır.

Bebeklerde Kolik Görülme Sebepleri

Bebeklerde kolik görülmesinin belirli bir sebebi bulunamamıştır. Fakat bazı araştırmalar, kolik ataklarının sindirim sisteminden kaynaklanan sorunlara dayanabileceğini göstermektedir. Bunun yanında başka durumlar kolik ataklarına neden olabilmektedir. Gaz sancıları, yeterli beslenememe, reflü, aile içinde yaşanan gerginlikler, sigaraya maruz kalma gibi sebepler de kolik ataklarını tetiklediği düşünülen etkenlerdir.

Koliğin Bebeklere Bağlı Sebepleri

Koliğe neyin sebep olduğuna dair kesin bir tanı konulamasa da bebeğinizde olabilecek sindirim problemleri, reflü, bağırsaklarındaki bakteri florasının henüz yeterince gelişmiş olmaması, bazı besinlere alerjisi olması ve laktoz gibi maddelere karşı intoleransının olması gibi fizyolojik durumların kolik ataklarına sebebiyet verebildiği gözlemlenmiştir. Böyle bir durum olup olmadığından emin olmak için doktorunuza danışmak en iyi seçenek olacaktır.

Koliğin Annelere Bağlı Sebepleri

Bebeklerde kolik ataklara bebeğin sağlık durumunun sebep olabileceği gibi, annesi veya ebeveynlerinin de sebep olabileceği gözlemlenmiştir. Ebeveynlerin sigara tüketmesi, aile içinde ve ev ortamında kavgalar olması ve ebeveynlerin gergin bir ruh halinde olmaları, annenin gergin bir hamilelik dönemi geçirmiş olması, bebeğin anne sütü yerine mamayla beslenmesi, emziren annenin alkol, yüksek miktarda kafein, gaz yapıcı besinler tüketmesi gibi durumlar, ebeveynlerden kaynaklı olup kolik ataklara sebebiyet verdiği gözlemlenen durumlardır.Bebeklerde Kolik Görülme Sebepleri

Bebeklerde Kolik Tedavisi

Koliğin kesin bir sebebi saptanamadığı için net bir tedavi yöntemi de bulunmamaktadır. Fakat kolik ataklara sebebiyet verdiği tahmin edilen durumları engelleyerek ve bazı davranış terapileri uygulayarak bebeğinizi sakinleştirebilirsiniz. Bebeğinizin karnına masaj yapmak, sakin ve gürültüsüz bir ortam yaratmak, biberonla besliyorsanız deliği küçük bir biberon tercih etmek gibi yöntemler deneyebilirsiniz.

Kolik Bebeklerde Kullanılabilecek Doğal Çözümler

Bebeğinizin karnında biriken gazı çıkartmak için bisiklet çevirir gibi bacaklarını hareket ettirebilirsiniz. Bebeğinizin karnına sıcak bir bez koyup ısıttıktan sonra bebeklere uygun bir masaj yağı kullanarak karnına masaj yapabilirsiniz. Eğer bebeğinizi emziriyorsanız gaz yapan yiyecekler tüketmemeyi deneyebilirsiniz. Yanlış biberon seçimi bebeğinize gaz yapan önemli etkenlerden biridir. Bebeğinizi biberonla besliyorsanız biberon deliğinin çok büyük olmamasına dikkat etmelisiniz. Rezene, papatya, nane çaylarının da gaz birikmesine iyi geldiği bilinir. Bu çayları direkt olarak bebeğinize vermektense annenin tüketmesi ve bebeğin süt aracılığıyla alması daha iyi olacaktır. Bebeğinize bitkisel ilaç veya bitkisel ürünler vermeden önce doktorunuza danışmalısınız.

Kolik Bebeklerde İlaç Tedavisi

İnfantil koliğin sebebi belirlenemediği için bir ilaç tedavisi de uygulanmamaktadır. Bebeğinize herhangi bir ilaç vermeden önce mutlaka doktorunuza danışınız ve doktorunuzun reçete etmediği herhangi bir ilacı bebeğinize kesinlikle vermeyiniz.Bebeklerde Kolik Tedavisi

Kolik Bebek Nasıl Sakinleşir?

Kolik atak geçiren bebeğinizi sakinleştirmek için deneyebileceğiniz birçok yol vardır. Bebeğinizi rahatlatacak farklı yatırma pozisyonları, kundak, masaj, yatıştırıcı müzik ve sesler gibi yöntemler deneyebilirsiniz. Önleyici yöntemler olarak doğru biberon seçimi, beslenme ve uyku düzenini değiştirmeyi deneyebilirsiniz.

Kundak

Bebeğinizi rahatlatacak yöntemlerden biri yarı kundaklama olabilir. Bu yöntemde bebeğinizin üst gövdesini, yani kollarını sabitleyerek bacaklarını serbestçe hareket etmesine izin vererek kundaklamanız gerekiyor. Bu sayede bebeğiniz uykuya daldığı zaman kollarını hareket ettirerek kendisini uyandıramayacaktır. 

Yatırma Pozisyonu

Bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar hem gece hem gündüz sırt üstü yatırılması gerekmektedir. Bebeklerde ani ölüm sendromu riskini azaltmak için bebekler her zaman sırt üstü yatırılmalıdır. Ancak sırt üstü pozisyonda yatarken bebeğinizin bağırsaklarında gaz sıkışması meydana gelebilir. Bu durumda bebeğinizi hafifçe sallayarak gaz sancısını gidermeyi deneyebilirsiniz. Bebeğiniz uyanıkken karın üstü aktiviteler yaptırarak gaz sancısının rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz.

Uyku Düzeni

Uyku düzeni oluşturmak, kolikten muzdarip bebeğinizi rahatlatacak etkenlerden biridir. Bebeğinizin gündüz daha az, gece daha fazla uyumasını sağlamalısınız. Mümkün olduğu kadar uykusu geldiği zaman kendi kendine uyumasına olanak tanıyın. Bebeğinizin uykuya dalacağı ortam loş ışıklı, sessiz, gürültüsüz olmalı, çok sıcak veya soğuk olmamalıdır.

Biberon Seçimi

Kullandığınız biberonun deliği fazla büyükse bu bebeğinizin hava yutmasına yol açacaktır. Gaz yapmayan biberonları tercih edebilirsiniz. Bu biberonların içinde bir hava akış aparatı bulunmakta, bu sayede bebeğiniz hava yutmadan onu besleyebilirsiniz.

Beslenme Düzeni

Kolik atakları önlemek için bebeğinizin beslenme düzenini değiştirmeniz gerekiyor olabilir. Beslenme sırasında bebeğinizin dik durması, beslenmeler arasında en az iki saat olması ve bebeğinizin gereğinden fazla beslenmemesi gerekmektedir. Eğer bebeğinizi emziriyorsanız, sizin de gaz yapmayan besinler tüketmeniz tavsiye edilir. Yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, yulaf gibi besinleri tercih edebilirsiniz. Eğer hazır mama kullanıyorsanız, doktorunuza danışarak daha az gaz yapacak bir mamaya geçiş yapabilirsiniz.

Masaj

Bebeğinizin gaz sancılarına yardımcı olmak için karnına masaj yapmayı deneyebilirsiniz. Masaj yapmadan önce bebek yağını elinize alıp ovalayın, bu sayede elinizi ısıtacak ve bebeğinizin rahatsız olmasını önleyeceksiniz. Avcunuzu bebeğin göğüs kafesinden kasıklarına doğru yumuşak hareketlerle hafifçe kaydırın. Daha sonra avuç içinizi tam göbek deliğine denk getirip saat yönünde ovalayarak masaj yapın. Son olarak da iki bacağını önce sırasıyla sonra birlikte karnına doğru iterek egzersiz yaptırın. Bu masaj bebeğinizin gazını çıkarıp rahatlamasına yardımcı olacaktır.

Müzik ve Sesler

Kolik atak geçirmekte olan bebeğinizi sakinleştirmek için müzik açmayı deneyebilirsiniz. Kolik bebekleri sakinleştirmek için özel olarak hazırlanmış şarkılar, albümler ve müzik listeleri bulunmaktadır. Bu şarkıları açarak bebeğinizi sakinleştirmeyi deneyebilirsiniz. Bebeğiniz anne karnındayken sürekli olarak sesler ve uğultular duydukları için aynı sesi duymadıkları zaman huzursuzlanıp ağlamaya başlayabilirler. Bu yüzden ağlama nöbeti geçiren bebeğinizi çamaşır makinesi, saç kurutma makinesi, elektrik süpürgesi, su sesi gibi “beyaz gürültü” olarak bilinen sesleri açarak sakinleştirmeyi deneyebilirsiniz.

Kolik Bebek Sahibi Annelerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Bebeğinizde infantil kolik varsa, ona yardımcı olmak için sizin de deneyebileceğiniz yöntemler bulunmaktadır. Eğer bebeğinizi emziriyorsanız, tükettiğiniz her besinden bebeğinizin de etkileneceğini unutmayın. Günlük hayatta sıkça tükettiğimiz bazı gıdaların içinde kolik ataklarını tetiklediği düşünülen maddeler bulunmakta. Örneğin emziren annenin tükettiği soğan, sarımsak, brokoli, lahana ve karnabahar sebzelerinin içinde bulunan kükürt ve sülfürün anne sütüne de geçtiği saptanmıştır. Alkol ve sigara tüketimi de kolik atakları tetiklendiği bilinen etkenlerdir ve kesinlikle tüketilmemesi gerekir. Kahve tüketiminin azaltılmasıyla kolik atakların da azaldığı gözlemlenmiştir. Bunların dışında inek sütü, soya sütü, yumurta, buğday, kabuklu yemişler ve balık gibi ürünlerin de bebeklerde potansiyel alerjen besinler olarak kabul edilmektedir. Bu besinleri tüketmeyi azaltmayı deneyebilirsiniz, fakat süt ve süt ürünlerinin tüketiminin azaltılmasıyla kalsiyum eksikliği meydana gelebilmektedir. Bu sebeple, kendi sağlığınız ve bebeğinizin sağlığı için, diyetinizden belirli gıdaları çıkarmayı düşünüyorsanız mutlaka uzman diyetisyene ve doktorunuza danışmalısınız.Kolik Bebek Sahibi Annelerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Kolik Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kolik ağlaması kaç saat sürer?

Kolik bebeklerin ağlama nöbetleri genellikle 3 saatten fazla sürer.

Kolik en fazla kaç ay sürer?

Bebeklerin genellikle 3.-4. Aylarına kadar süren koliğin nadiren de olsa 9. Aya kadar devam ettiği gözlemlenmiştir.

Kolik anında ne yapılır?

Eğer bebeğiniz kolik atak geçiriyorsa, muhtemel gaz sancısını hafifletmek için karnına masaj yapabilirsiniz. Bebeğinizi sakin, sessiz bir ortamda bulundurun. Sakinleştirmek için beyaz gürültü adı verilen sesleri ya da müzik açabilirsiniz. Eğer bebeğinizi emziriyorsanız gaz yapıcı besinlerden uzak durmanız tavsiye edilir. Biberon kullanıyorsanız, deliği küçük olan bir biberon kullanmalısınız. Kolik anında ne yapılması gerektiğine dair daha fazla tavsiye için yazımızı okuyabilirsiniz. 

Kolik ne zaman pik yapar?

Bebeğiniz yaklaşık olarak 3 haftalıkken başlayan koliğin 6.-8. Haftalar arasında pik yaptığı gözlemlenmiştir.