35. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelik
35. HAFTA
GEBELİK

Hamileliğin 9. ayı neredeyse bitmek üzere. Hamileliğin 35. haftası itibariyle bebeğiniz oldukça gelişmiş bir halde. 35. haftanın size getirdiği diğer değişiklikleri gelin beraber keşfedelim. 

Hamileliğin 35. Haftasının Önemli Noktaları

Doğumun önemli noktalarını unutmadan doğuma hazırlanmalısınız. Merak ettiklerinizi sitemizdeki içeriklerden ve doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.

Doğuma Hazırlık

Bu aşamada, bebeğiniz yavaş yavaş pelvisinize inerek doğuma hazırlanır. Bu hareket akciğerleriniz için daha fazla alan sağlar ancak mesaneniz üzerindeki baskıyı artırır. Bebeğinizin inişinin doğumun tam olarak başladığını göstermediğini unutmayın.

Çılgın Rüyalar

Şu ana kadar çok çılgın rüyalar görmüş olabilirsiniz. Ancak bu haftalarda rüyalarınız daha da çıldırabilir. Hamileliğin son dönemlerinde hormonsal değişiklikler ve uyku bozuklukları canlı ve tuhaf rüyalara yol açabilir. Hamilelerin çoğu vücutlarındaki değişiklikler, su gelmesi ve doğum deneyimi hakkında rüya görürler.

İlk Kez Bebek Sahibi Olacaksanız Korkmayın

Çevrenizde sizinle aynı endişeleri yaşayan birçok insan var. Başka annelerle bir araya gelip birbirinize destek verebilirsiniz. Üstelik sitemizdeki içerikleri okuyarak bilgi edinebilir, şüphelerinizden kurtulabilirsiniz.

35 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebeğinizin organlarının kalanı da çalışmaya başladı ve doğuma hazırlanıyor. Bebeğiniz doğuma neredeyse hazır halde.

Amniyotik Sıvı ile Bebek Koruması

Bebeğiniz yaklaşık bir litre amniyotik sıvı tarafından güvenli bir şekilde korunmaktadır. Amniyotik sıvı miktarı 36. haftaya kadar kademeli olarak artmaya devam edecektir. Daha sonra doğuma kadar azalmaya başlayacaktır.

Bebeğinizin Böbrekleri Çalışmaya Başlıyor

Şu anda bebeğinizin böbrekleri tamamen gelişmiş halde ve siz 13 haftalık hamile olduğunuzdan beri idrar üretmektedirler. Ancak merak etmeyin, bebeğinizin idrarının amniyotik sıvı ile karışması oldukça normaldir. 

Uyku düzeni

Bebeğiniz de sizin gibi uyuyup uyanmakta. Ayrıca kendine ait bir uyku düzeni bulunmakta. Uyanıkken aktif evrelerini fark etmeye başlayabilirsiniz. Daha aktif olduğu saatleri not alarak ne zaman uyuyup uyandığını keşfedebilirsiniz.

35. Hafta Gebelik Belirtileri

Büyüyen rahminizin midenize ve diğer iç organlarınıza yaptığı baskılarla beraber çeşitli belirtiler hissedeceksiniz. Kendinize dinlenmek için biraz daha zaman ayırın.

Mide Yanması

Rahminiz genişledikçe iç organlarınıza ayrılan yer azalacaktır. Bu da mide yanması, asit reflü gibi ve hazımsızlık gibi problemlere yol açacaktır. Rahatsızlığı hafifletmek için gazlı içecekler, çikolata, turunçgiller ve meyve suları, domates, hardal, sirke, nane ürünleri, işlenmiş etler ve yağlı, baharatlı, kızartılmış veya çok baharatlı yiyecekler gibi mide ekşimesini tetikleyen yiyeceklerden kaçınmak faydalı olacaktır. Daha küçük, sık öğünler tüketmek, yatma vaktine yakın yemek yemekten kaçınmak ve yükseltmek için yastık kullanmak da rahatlama sağlayabilir. Bu stratejiler etkili olmazsa, hamilelik sırasında güvenli mide yanması ilaçları için doktorunuza danışın.

Sakarlık

Hamileliğin 35. haftasında normalden daha sakar hissetmek normaldir. Artan sakarlığa katkıda bulunan faktörler arasında artan kilonuz, hamile karnınız nedeniyle ağırlık merkezinizdeki kayma, daha gevşek eklemlere neden olan hormonsal değişiklikler, dengenizi ve yürümenizi etkileyen şişlikler ve görme değişiklikleri yer alır. Kazaları önlemek için yavaş hareket edin ve kendinize karşı nazik olun.

Baş ağrılar

Baş ağrıları yorgun, aç ve susuz olduğunuzda ortaya çıkabilir. Baş ağrısı günlüğü tutarak tetikleyicileri belirlemek, sıcak veya soğuk kompres uygulamak, sık sık küçük öğünlerle kan şekeri seviyesini sabit tutmak, düzenli egzersiz yapmak ve masaj, meditasyon, doğum öncesi yoga veya akupunktur gibi rahatlama tekniklerine başvurmak baş ağrılarını yönetmeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, şiddetli baş ağrıları yaşarsanız, ciddi bir gebelik komplikasyonu olan preeklampsiye işaret edebileceğinden derhal doktorunuza başvurun.

Hemoroid

Hemoroidler üçüncü üç aylık dönemce yaygındır ve büyüyen uterusunuzun artan basıncı, yüksek progesteron seviyeleri ve kabızlıktan kaynaklanır. Kaşıntılı, ağrılı, rahatsız edici veya acı verici olabilirler ve bazı durumlarda rektal kanamaya neden olabilirler. Hemoroidin önlenmesi veya şiddetinin azaltılması için sıvı alımının sürdürülmesi, yüksek lifli gıdaların tüketilmesi, aktif kalınması, bağırsak hareketleri sırasında ıkınmaktan kaçınılması son derece önemlidir.

Linea Nigra ve Cilt Değişiklikleri

Birçok anne adayının karnının ortasında linea nigra olarak bilinen koyu renkli dikey bir çizgi oluşur. Koyu tenli kişilerde daha belirgin olabilir. Linea nigra, cilt pigmentasyonundan sorumlu hücreler olan melanositler üzerindeki hormonal etkilerden kaynaklanır. Hamilelik sırasında diğer yaygın cilt değişiklikleri arasında melazma (yüzdeki koyu lekeler), areolaların etrafındaki koyulaşmış alanlar, büyük dudaklar, cilt kırışıklıkları ve kıvrımları bulunur. Bu değişiklikler geçicidir ve doğumdan sonra genellikle kaybolurlar. Güneş kremi sürmek, hipoalerjenik cilt bakım ürünleri kullanmak ve etkilenen bölgelere ağda yapmaktan kaçınmak, görünümlerini en aza indirmeye yardımcı olabilir.

Görme Değişiklikleri

Bulanık görme ve göz kuruluğu hamileliğin ikinci yarısında sıklıkla görülen görme değişiklikleridir. Kadınların yaklaşık yüzde 14'ü miyop hale geldiklerini veya bulanık görme yaşadıklarını bildirmektedir. Bu değişiklikler genellikle hafif ve geçicidir. Hormonsal değişimlerden kaynaklanır. Ancak, çift görme, geçici görme kaybı veya yanıp sönen ışıklar gibi ciddi veya olağandışı görme değişiklikleri fark ederseniz, bu belirtiler preeklampsi, eklampsi veya hipertiroidizm gibi ciddi durumlarla ilişkili olabileceğinden doktorunuza başvurun.

Belirtileriniz Yok mu?

Her hamilelik kendine özeldir. Bu yüzden burada yazan her belirtiyi yaşamak zorunda değilsiniz. Eğer burada yazmayan bir belirtiye sahipseniz Hamilelik Belirtileri sayfamızdan araştırıp bilgi edinebilirsiniz.

yatakta dinlenen hamile kadın

Hamileliğin 35. Haftasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Doğuma yaklaştıkça hazırlığınızı da arttırmalısınız. Bebek oto koltuğu ve bebek kıyafetleri gibi hazırlıklarınızı yapmalısınız.

Doğum Belirtileri

Bebeğinizin pelviste aşağı düşmesi, Braxton Hicks kasılmalarının artması, kan lekelenmesi, vajinal akıntının artması veya hafif kanlı mukus gibi belirtiler kendilerini iyice göstereceklerdir. Belirtiler veya ne zaman tıbbi yardım almanız gerektiği konusunda emin değilseniz doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.

Araba Koltuğu Kurulumu

Bebeğiniz için uygun araba koltuğuna sahip olduğunuzdan ve bunu aracınızın arka koltuğuna doğru şekilde monte ettiğinizden emin olun. Yardıma ihtiyacınız varsa veya bir uzmanın kurulumu gözden geçirmesini istiyorsanız, çevrenizdeki diğer ebeveynlere sorabilirsiniz.

Bebeğin Kıyafetlerini ve Yatak Takımlarını Yıkamak

Kumaştaki tahriş edici maddeleri gidermek için bebeğinizin giysilerini ve yatak takımlarını yıkayın. Bebekler için tasarlanmış yumuşak, kokusuz ve hipoalerjenik bir deterjan seçin. Yenidoğan cildini tahriş edebileceğinden, anti-statik ve kumaş yumuşatıcı özelliklere sahip deterjanlardan kaçının.

Güvenli Egzersiz

Hamileliğinizin sonuna yaklaşırken egzersiz rutininizi gerektiği gibi değiştirerek aktif kalın. Yavaş başlayın ve herhangi bir ağrı, aşırı ısınma veya nefes darlığına dikkat ederek konfor seviyenize göre yoğunluğu kademeli olarak artırın. Siz ve hamileliğinize zarar verebilecek kayak veya snowboard gibi ekstrem sporlardan kaçının. Egzersiz sırasında ısınmayı ve soğumayı, bol giysiler giymeyi ve susuz kalmamayı unutmayın.

bebek oto koltuğunda oturuyor

Hamileliğin 35. Haftasıyla İlgili Sık Sorulan Sorular

35 haftalık hamileyim ne zaman doğururum?

35 haftalık gebelikte doğum, genellikle 40 haftalık hamilelik süresinin yaklaşık olarak 5 hafta öncesine denk gelir. Ancak her hamilelik farklı olduğundan, tam doğum tarihi net olarak belirlenemez. Doktorunuzun takibi ve doğum öncesi kontrolleri size net bir zaman belirtebilir.

Anne karnında 35 haftalık bebek kaç aylık olur?

35 hafta hamilelik 8 ay 3 hafta anlamına gelir. Önümüzdeki hafta 9 aylık süreç bitmiş olacaktır.

35 haftalık gebelikte nelere dikkat edilmeli?

Hamileliğin 35. Haftasında doktor ziyaretlerine gitmeli, sağlığınıza dikkat etmeli, sağlıklı ve dengeli beslenmeli, kendinizi aşırı yormadan spor ve egzersiz yapmalısınız.

35 haftalık normal doğum olur mu?

35 haftalık gebelikte normal doğum mümkündür. Ancak her hamilelik farklı olduğu için, doktorunuzun bebeğin gelişimini ve sağlığını değerlendirmesi ve doğum planını yapması önemlidir. Bazı durumlarda, doktorunuz sezaryen doğumu önerebilir. Doğum planınızı ve bebeğinizin pozisyonunu doktorunuzla tartışarak karar verebilirsiniz.