Hamilelik yolcuğuna devam ediyoruz. Vücudunuz hamileliğe hazırlanmaya devam ediyor ve bebeğiniz için uygun bir ortam hazırlıyor. Bu süreçte vücut değişiklikleriniz devam edecek. Gelin bu değişiklikleri beraber keşfedelim.
Hamileliğin 3. haftasında vücudunuz değişmeye devam ediyor. Bu haftanın önemli noktalarını gelin keşfedelim.
Bu haftanın sonunda gebelik testinin pozitif olması gerekmektedir. Gebelik testleri idrarınızı da bulunan beta hCG adı verilen bir hormonun varlığını tespit ederek çalışır. Evde yapılan gebelik testleri yüksek doğruluk oranına sahip olsa da en doğru sonucu bir hastanede kan testiyle alabilirsiniz. Evde yapılan hamilelik testleri çok nadir de olsa sahte pozitif veya belirsiz sonuçlar verebilir.
Gelişmekte olan zigot fallop tüpünden aşağıya doğru ilerledi ve rahim zarınıza gömülmeye başladı. Bu süreçte kadınların %15 ila, %25’i implantasyon kanaması yaşar. Bu hafif kanama beraberinde. Hem krampları da getirebilir. Eğer kanamanız, şiddetli, yoğun veya çok ağrılıysa mutlaka doktorunuza danışın.
Birçok kadın adetini kaçırdığını fark edene kadar hiçbir şey hissetmez. Ancak bu hafta hafif şişkinlik, kramp ve lekelenme yaşayabilirsiniz. Göğüsleriniz de normalden daha hassas olacaktır. Ancak bu belirtilerin çoğu normal regli döneminde de yaşandığı için birçok kadın bunları karıştırmaktadır. Hamileliğin bir başka erken dönem belirtisi ise hassas koku alma duyusu durdur. Eğer evinizdeki kişilerin, yemeklerin, nesnelerin veya evcil hayvanlarınızın kokusu bir anda size farklı geliyorsa bunun sebebi değişen hormonlarınızdır.
Bebeğiniz henüz ufak hücreler halinde olsa da tüm gücüyle gelişmeye başladı bile. Bebeğiniz şu anda embriyo olmak için gelişmeye devam ediyor.
Gelişmekte olan bebeğiniz henüz rahminin iç yüzeyine bağlı birkaç 100 hücreden oluşan küçük bir toptur. Hücreler zamanla çoğalırken, orta katmandaki hücreler embriyoya dönüşecek, dış katmandaki hücreler ise bebeğinize oksijen ve besin sağlayacak plasentayı oluşturacaktır.
Henüz bebeğinizde duygusal bir bağ kuramazsınız. Ancak bebeğiniz sizinle oldukça ilkel bir fiziksel bağ kurma yolunda ilerliyor. Rahim duvarlarınızda damarlarınızda bağlandı ve sisteminizden oksijen ile besin tüketmeye başladı.
Bedeniniz hamilelik için değişmeye ve bebeğiniz için en iyi ortamı hazırlamaya çalışıyor. Bu yüzden uzun bir süre boyunca çeşitli hamilelik belirtileri görebilirsiniz.
Progesteron her hormonu sindirim sisteminize dahil olmak üzere vücudunuzdaki birçok kası gevşetecektir. Gevşeyen kaslar sindirim sisteminizi yavaşlatacak, bu da gaz ve şişkinliğe yol açacaktır. Bu süreçte kabızlıkta yaşayabilirsiniz. Bu belirtileri azaltmak için bolca su için ve tahıllı, lifli yiyecekler tüketin.
Hamilelik hormonları göğüslerinizin her zamankinden daha fazla ağrımasına yol açabilir. Hatta bu ara çoğu zaman regli dönemi ağrınızı da geçecektir. Ayrıca birçok kadın göğüslerinde şişme, hassasiyet veya karıncalanma hissedebilir. Sadece göğüsleriniz değil, göğüs uçlarınız da aynı rahatsızlığı yaşayabilir.
Bu hafta biraz hafif kanamanız olabilir. Bu implantasyon kanamasıdır. Yumurtanın rahminize yerleşmesi sonucunda meydana gelir. Regli dönemine göre çok daha hafif geçecektir ve yalnızca bir ila 3 gün arası sürer. Eğer kanama şiddetliyse veya ağrınız varsa derhal doktorunuza danışın. Bu dış gebelik belirtisi olabilir.
Yumurtlama dönemiyle birlikte artan vücut ısınız bu hafta da aynı seviyede kalacaktır. Eğer beklediğinizden farklı bir sonuç alırsanız bunu mutlaka doktorunuzla paylaşın.
Her hamilelik kendine özeldir. Bu yüzden burada yazan her belirtiyi yaşamak zorunda değilsiniz. Eğer burada yazmayan bir belirtiye sahipseniz Hamilelik Belirtileri sayfamızdan araştırıp bilgi edinebilirsiniz.
Hamileliğiniz çok başındasınız. Bu yüzdne bir çok konuda dikkatli olmalısınız. Sağlıklı bir hamilelik süreci yaşamak için aşağıdaki maddeleri okuyabilirsiniz.
Hamile olup olmadığınızı öğrenmeyi beklerken veya öğrenirken endişeli olmanız son derece normaldir. Birçok kadın aynı stresi yaşamaktadır. Ancak bu stresin vücudunuz için son derece yaratacağı olabileceğini unutmayın.
Aşırı sıcak olmadığı sürece hamilelik sırasında sıcak banyolara girebilirsiniz. Ancak buhar banyoları jakuziler ve savunanlardan kaçının. Yüksek vücut ısısı özellikle hamileliğin erken dönemlerinde bebeklerde nöral tüp kusuru riskinin artmasıyla ilişkilidir.
Hamilelik döneminde bolca sebze ve meyve tüketmelisiniz. Özellikle çilek, biber, limon portakal ve domates gibi c vitamini; et ve ıspanak gibi demir; peynir ve yoğurt gibi kalsiyum içeren besinler tüketebilirsiniz. Bu vitamin ve mineraller hamileliğiniz için oldukça önemlidir.
Eğer sigara, alkol veya uyuşturucu gibi bağımlılık problemleriniz varsa doktorunuzla konuşmalısınız. Gerektiği yerde eşinizle, arkadaşlarınızla veya ailenizle sorunlarınızı paylaşıp yardım istemelisiniz. Aynı şekilde rehabilitasyon merkezlerini de alternatif bir seçenek olarak düşünebilirsiniz.
Hamilelik beraberinde birçok uyku problemi getirebilir. Bu uyku problemleriyle başa çıkmak için şimdiden Uyku düzenine sahip olmanız gerekiyor. Belirli saatlerde yatıp belirli saatlerde kalkmaya başlayarak ilk adımı atabilirsiniz.
Bazı işler hem sizi hem de bebeğinizi tehdit edebilir. Eğer devamlı kimyasallara, yüksek sese, radyasyona maruz kalıyorsanız veya bütün gün ayakta duruyorsanız ve ağır eşyalar taşıyorsanız hamileliğiniz için düzenlemeler yapmanız gerekebilir.
3 haftalık gebelikte birçok hamilelik belirtisi yaşamanız mümkündür. Hissedilebilen belirtiler arasında gaz, şişkinlik, göğüs hassasiyeti, lekelenme, vücut ısısı artışı gibi belirtiler vardır.
3 haftalık gebelik kendini belli eder. Eğer belirtileri dikkatli takip ederseniz ve hamile olduğunuzdan şüpheleniyorsanız hamilelik testi yaptırabilirsiniz. En doğru sonuçlar için doktorunuzla görüşebilirsiniz.
Hamileliğin sağlıklı şekilde ilerlemesi için beslenme alışkanlıklarınızı düzenleyin. Dengeli ve sağlıklı beslenmenin yanı sıra her gün 400mg folik asit almanız da çok önemlidir. Protein, kalsiyum ve demir gibi mineral eksiklikleri yaşıyorsanız doktorunuzla konuşup ek takviye alabilirsiniz.
Zigot şu anda yerleşme amacıyla rahminize doğru yola çıkmış durumda. Yakında yerleşecek ve implantasyon süreci başlayacaktır. Bu da lekelenmeye, kramplara ve ağrılara sebep olabilir. Yerleşme ağrısı 3. hafta ile 5. haftalar arasında başlayıp devam edebilir.
Sağlığınızı tehdit eden herhangi bir başka durum yoksa hamileliğin 3. haftasında ilişkiye girebilirsiniz. Hamileliğin son haftalarına kadar ilişkiye girmek son derece güvenlidir.