36. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelik
36. HAFTA
GEBELİK

Hamileliğin 9. ayı bitti. Yolculuğumuzun neredeyse sonuna geldik. Bebeğiniz bu haftadan itibaren doğuma hazırlanacaktır. Gittikçe de doğum ihtimali artacaktır. Artan doğum ihtimalinin yanı sıra başka neler olduğunu gelin beraber keşfedelim.

Hamileliğin 36. Haftasının Önemli Noktaları

Bebeğiniz artık doğum pozisyonuna giriyor. Vücudunuzda doğum için son hazırlıklar yapılıyor.

Bebeğin Pozisyonu

Bu aşamada çoğu bebek, başı aşağıda ve omurganıza dönük olacak şekilde doğum için ideal pozisyonu almıştır. Bununla birlikte, bebeğiniz makat pozisyonundaysa doktorunuz karnınıza hafif bir baskı uygulayarak onu manuel olarak döndürmeye çalışabilir.

Doğum Öncesi Ziyaretler

Hamileliğinizin sonuna yaklaştıkça, doğum öncesi ziyaretleriniz daha sık hale gelecektir. Artık sağlık uzmanınızı doğuma kadar haftada bir kez göreceksiniz. Bu ziyaretler sırasında kan basıncınız, kilonuz ve idrarınız izlenecek ve olası komplikasyonlar yakından takip edilecektir.

Bebeğiniz Bu Hafta Doğabilir

Bebeğiniz 36 haftalıkken dünyaya gelirse "geç preterm" olarak kabul edilir. Tam zamanında doğan bebeklerden biraz daha erken doğmalarına rağmen, sağlıklı olma ve gelişme şansları hala aynıdır. Yani bebeğiniz teknik olarak prematüre olsa da gelişim konusunda bir eksikliği yoktur.

36 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz doğuma neredeyse hazır. Artık derin nefesler alabiliyor ve kemikleri her geçen gün güçleniyor.

Akciğer Gelişimi

Bu noktada, bebeğinizin akciğerleri rahim dışındaki yaşam için tamamen hazırdır. Doğumdan sonra yaklaşık 10 saniye içinde, yeni doğan bebeğiniz ilk nefesini aldığında, akciğerleri genişleyecek ve alveollerde kalan sıvıyı hava ile değiştirecektir. 

Kemik Sertleşmesi

Bebeğinizin kemikleri sertleşme sürecindedir, ancak yetişkin kemiklerine kıyasla hala nispeten daha yumuşaktırlar. Bazı kemikler tamamen esnek kıkırdaktan oluşur ve çocukluk boyunca yavaş yavaş kemiğe dönüşür. Yeni doğan bebeklerin vücudunda 300 kemik bulunur. Büyüdükçe bu kemikler kaynaşır ve kemik sayısı 206’ya kadar düşer. 

Mekonyum

Bebeğiniz doğmadan önce lanuıgo adı verilen ufak koruyucu tüylere ve vücudunu saran vernix caseosa adı verilen mumsu bir maddeye sahiptir. Bu maddeler bu hafta içerisinde dökülür  ve bebeğiniz tarafından yutulur. Bu maddeler bebeğinizin bağırsaklarında ilerleyerek mekonyum adı verilen maddeye dönüşür. Mekonyum doğumdan sonra bebeğinizin ilk kakası olacaktır. 

36. Hafta Gebelik Belirtileri

 Büyüyen rahminiz organlarınıza bastırmaya devam ediyor. Bu sürede yavaşça doğum kanalına inene bebeğinizde bu baskıyı birazcık azaltmış durumda. Bu hafta öncekilere göre daha rahat nefes alabilirsiniz. Ancak karşılığında biraz bel ve pelvis ağrısı çekmeniz de oldukça olası.

Kramp

Hamilelik boyunca hafif kramplar yaşanması normaldir ve genellikle zararsızdır. Kramp şişkinlik, kabızlık veya yuvarlak bağ ağrısı gibi faktörlere bağlanabilir. Bu aşamada, yalancı doğum kasılmaları olarak da bilinen Braxton Hicks kasılmaları nedeniyle de kramp yaşayabilirsiniz.

Bununla birlikte, kramp doğumun erken bir belirtisi de olabilir. Bel ağrısının eşlik ettiği kasılmalar, saatte altıdan fazla kasılma (ağrılı olmasalar bile), düzenli aralıklarla meydana gelen kasılmalar, vajinal akıntı veya kanama veya erken doğumun diğer belirtilerini yaşıyorsanız sağlık uzmanınıza başvurun.

Baş ağrısı

Hamilelik bazı kadınlarda baş ağrısı veya migren sıklığını artırabilir. Hormonsal değişiklikler, dehidrasyon ve uyku sorunları hamilelik baş ağrılarının yaygın nedenleridir. Yeterince yiyip içerek, dinlenerek ve düzenli egzersiz yaparak kendinize iyi bakmanız baş ağrılarını önlemeye yardımcı olabilir. 

Ancak şiddetli baş ağrıları, ateş, boyun tutulması veya görme sorunlarının eşlik ettiği baş ağrıları preeklampsi gibi daha ciddi bir durumun işareti olabilir. Bu belirtilerden herhangi birini yaşarsanız doktorunuza başvurun.

Baş dönmesi

Hamilelik sırasında baş dönmesi hissetmek, kardiyovasküler değişiklikler nedeniyle nispeten yaygındır. Artan kalp hızı, yükselen kan hacmi ve büyüyen uterusun damarlarınıza yaptığı baskı baş dönmesine veya baygınlığa yol açabilir.

Baş dönmesini önlemek ve bayılma veya düşmeyi engellemek için çok hızlı kalkmaktan veya sırt üstü düz yatmaktan kaçının. Düzenli olarak yiyip içtiğinizden, aşırı ısınmaktan kaçındığınızdan ve egzersiz yaptığınızdan emin olun. Sürekli baş dönmesi yaşıyorsanız geçiriyorsanız veya herhangi bir endişeniz varsa, doktorunuzu bilgilendirin.

Pelvik Ağrı

Kalçalarınızın veya kasıklarınızın derinliklerinde keskin bir his veya genel ağrı, batma veya yanma şeklinde ortaya çıkabilen pelvik ağrı, yaklaşık her dört anne adayından biri tarafından yaşanmaktadır. Bu rahatsızlık genellikle üçüncü trimesterde başlar ve doğumdan sonra aylarca devam edebilir. Pelvik ağrının birincil nedeni, bağlarınızı gevşeterek kemiklerin kaymasına ve yakındaki kaslara baskı uygulamasına izin veren hamilelik hormonlarıdır. Kilo alımı ve ağırlık merkezinizdeki değişiklikler de pelvik ağrıya katkıda bulunur.

Bebeğin Pelvise İnişi

Bebeğiniz pelvise doğru indikçe, alt karın bölgenizde artan bir basınç hissedebilirsiniz, bu da yürümeyi giderek daha rahatsız hale getirebilir. Bebek daha da aşağı indiğinde, yoğun vajinal basınç ve rahatsızlık da hissedebilirsiniz.

hamile kadın pelvik ağrı yaşıyor

Hamileliğin 36. Haftasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Doğuma tam anlamıyla hazır olmanız için son haftalar. Bu yüzden dikkatli olun ve ihtiyaçlarınızı yerine getirin.  

Hastane Çantanızı Hazırlayın

Hastane çantanızda belgeleriniz, banyo malzemeleriniz, rahat kıyafetleriniz, bebeğiniz için bir eve dönüş kıyafeti, telefon şarj cihazı ve doğum sonrası için atıştırmalıklar gibi temel öğelerin bulunduğundan emin olun. Eşiniz de kendi çantasına kıyafet, tuvalet malzemeleri ve atıştırmalıklar koymak isteyebilir. Mücevher veya büyük miktarda nakit para gibi değerli eşyaları yanınıza almaktan kaçının. Çantanızı hafif tutmanız eve dönüş yolculuğunuzu kolaylaştıracaktır.

Doğum Başladığında Ne Yapacağınızı Bilin

Henüz yapmadıysanız, doğum belirtilerini doktorunuz veya ebenizle gözden geçirin. Doktorunuz özel durumunuza göre ne zaman aramanız ve ne zaman hastaneye veya doğum merkezine gitmeniz gerektiği konusunda net talimatlar vermelidir. Yüksek riskli gebelik, önceki komplikasyonlar, doğum planları ve sağlık kuruluşuna yakınlık gibi faktörler talimatlarınızı etkileyecektir.

Bebeğiniz İçin Bir Çocuk Doktoru Bulun

Bebeğiniz için henüz bir çocuk doktoru seçmediyseniz, şimdi bunu yapmanın tam zamanı. Doğumdan hemen sonra, hastanede kaldığınız süre boyunca veya taburcu olduktan kısa bir süre sonra bebeğinizin doktor ziyareti vakti gelecektir. İhtiyaçlarınıza uygun saygın bir çocuk doktoru bulmak için zaman ayırın. Arama yaparken, yeni hasta kabulü, sigorta kapsamı, çalışma saatleri, acil durumlar için uygunluk ve ciddi tıbbi durumlar için tercih edilen hastane hakkında bilgi aldığınızdan emin olun.

hamile kadın dinleniyor

Hamileliğin 36. Haftasıyla İlgili Sık Sorulan Sorular

Hamileliğin 36 haftası neler olur?

36 haftalık gebelikte, bebeğinizin büyümesi devam eder ve artık neredeyse tamamen gelişmiş bir durumdadır. Rahimdeki yer daraldığı için pelvik baskı, sırt ağrısı ve mide bulantısı gibi belirtiler yaşayabilirsiniz.

36 haftalık bebek doğuma hazır mı?

36 haftalık bebek genellikle doğuma hazırdır. Organlarının çoğu tamamen gelişmiştir ve büyüklüğü anne karnında sınırlı bir alan içinde daha rahat bir şekilde hareket etmesine engel olabilir. Ancak her bebek farklı olduğu için bazıları hala bazı gelişim aşamalarından geçebilir.

36 haftalık doğum erken mi?

36 haftalık doğum, tam zamanında doğum olarak kabul edilir. 37 ila 42 hafta arasındaki süre doğum için normal kabul edilir. Ancak her gebelik farklı olduğu için doktorunuzun değerlendirmesi önemlidir.

36 haftalık gebelikte açılma olur mu?

36 haftalık gebelikte açılma olabilir, ancak her gebelik farklıdır. Rahim ağzında hafif bir açılma başlamış olabilir, ancak doğumun başlaması için daha fazla açılma gereklidir. Doktorunuz, doğum sürecini takip ederek ve muayeneler yaparak açılmayı değerlendirecektir.