Hamileliğin 4. haftasına hoşgeldiniz. Vücudunuz hamileliğe artık hazır ve bebeğinizin büyüyebileceği sağlıklı ortamı ayramtış durumda. Artık bebeğiniz yavaşça büyümeye başlayacak. Önümüzde güzel aylar bizi bekliyor!
Hamileliğin 1. ayı doluyor. Hamileliğin 4. haftasının önemli noktalarını gelin beraber öğrenelim.
Eğer henüz yapmadıysanız, hamileliğini doğrulamak için hamilelik testi yaptırın en doğru sonuçlar için Adetiniz geciktikten birkaç gün sonra sabah yapacağınız ilk idrarla testi gerçekleştirin. Eğer sonuç negatif çıkarsa birkaç gün sonra bir kere daha denemeniz gerekebilir. En doğru ve kesin sonuçlar için hastanede kan testi yaptırmayı düşünebilirsiniz.
Doğum tarihi hesaplayıcımızla son adet gününüze dayanarak bebeğinizin doğacağı tarihi hesaplayabilirsiniz. Ancak her bebeğin gelişim sürecinin kendine özel olmasından kaynaklı. Hesaplanan tarihin. 2 haftalık değişme payı olabilir. Söz konusu hamilelik olunca her kadın farklı sonuçlar gösterebilir.
Bebeğiniz şu anda blastosist adı verilen bir hücre topu ve yakın zamanda tohum büyüklüğünde bir embriyoya dönüşecek. Bundan sonraki 6 hafta boyunca da bebeğinizin sinir sistemi dokuları ve organları oluşmaya başlayacaktır.
Bebeğiniz 4. haftanın sonunda ufak bir hücre topu olmayı başardı. Yakında daha da büyüyüp embriyo haline gelecektir.
Bebeğinizin hücreleri katlanarak artıyor ve her birinin kendine ait bir görevi var. Zaman geçtikçe hücreler organları oluşturmak için kendi yerlerine gidecekler. Şu anda bebeğiniz en hassas olduğu durumda yani. Alkol, sigara, ilaç veya uyuşturucu kullanımı bebeğinizin gelişimini doğrudan etkileyecektir. Aynı zamanda aşırı sıcak da. Bebeğinizin nöral tüp kusurlarına sahip olmasına yol açabilir.
Bebeğiniz şu anda kendisini saran ve sıvıyla dolu olan bir kesenin içinde. Amniyotik kese bebeğiniz büyüyene kadar onu besleyecek ve ardından yerini göbek bağına bırakacaktır.
Bedeniniz elbette hamilelik için değişim geçirmekte. Bu değişim de size çeşitli hamilelik belirtileri olarak kendini gösterecektir.
Göğüs hassasiyeti hamileliğin ilk işaretlerinden biri olabilir. Genellikle dördüncü ve altıncı haftalar arasında başlayıp ilk 3 aylık dönemin sonuna kadar devam eder. Bu süreçte göğüslerinizin büyüdüğünü, meme uçlarının karardığını veya mavi ve mor damarların belirginleştiğini görebilirsiniz.
Yorgunluk da aynı şekilde birçok kadın için hamileliğin ilk belirtilerindendir. Vücudunuzda artan progesteron hormonu seviyesi sizi daha yorgun hissettirecektir.
Genellikle sabah bulantıları desek de. Günün herhangi bir saatinde kusma isteğiniz gelebilir. Genellikle 4 ila altıncı haftalar arasında başlar. Annelerin% sekseni hamilelik döneminde mide bulantısı ve kusma. Yaşamıştır.
Artan progesteron hormonları sindirimin bizi yavaşlattı. Bu da gaz sıkışmasına ve şişkinliğe sebep oldu. Arada sırada gaz çıkarmayı ve rahat kıyafetler giymeyi ihmal etmeyin.
Birçok kadın implantasyon sürecinde kramp hissetmektedir. Bu son derece normaldir ve bir süre daha devam edebilir. Eğer hissettiğiniz implantasyon krampı ise hafif lekelenme görebilirsiniz. Ancak kanama veya şiddetli ağrı gibi diğer semptomlarla beraber geldiğinde kramplar çok daha tehlikeli bir durumun habercisi olabilir. Bu durumda hemen doktorunuza haber vermelisiniz.
Hormonlar stres ve yorgunluk hamilelik döneminde duygu değişimlerine sebep olabilir. Duygu değişimlerinin en güçlü olduğu zaman ilk 3 aylık dönemdir. Bazı kadınlar bu süreçte çok mutlu ve enerjik hissedildiği gibi. Aynı şekilde bazı kadınlarda çok depresif hissetmektedir. Herhangi bir konuda tepkileriniz aşırıya kaçıyorsa oturup sakince dinlenmeli ve derin bir nefes almalısınız. Eğer duygu değişimlerinizi 2 haftadan uzun sürerse doktorunuza danışın.
Her hamilelik kendine özeldir. Bu yüzden burada yazan her belirtiyi yaşamak zorunda değilsiniz. Eğer burada yazmayan bir belirtiye sahipseniz Hamilelik Belirtileri sayfamızdan araştırıp bilgi edinebilirsiniz.
Hamileliğin 1. ayını doldurmak üzeresiniz. Ancak hamileliğin her anında dikkatli olmanız gerekir. Bu hafta dikkat etmeniz gereken konulardan bazılarını da aşağıda bulabilirsiniz.
Hamilelik testiniz pozitif çıktığı gibi doktorunuza haber vermeli ve bir randevu almalısınız. Mevcut durumunuza ve semptomlarına bağlı olarak doktorunuz sizinle en kısa zamanda bir randevu ayarlayacaktır.
Normal şartlarda ihtiyaç duyduğunuz ilaçlar hamilelik döneminde sizi veya bebeğinizi. Sağlığını tehdit edebilir. Doktorunuz size ilaç yazarken hamile olup olmadığınıza dikkat edecektir. Ancak eczaneden alacağınız herhangi bir reçetesiz ilaç sizi tehlikeye sokabilir. Bu yüzden herhangi bir ilaç alırken mutlaka tedarikçinize “İlaçlar hamileliğe karşı herhangi bir sorun oluşturur mu?” sorusunu sormalısınız. Eğer ilaçlar herhangi bir sorun oluşturuyorsa başka alternatiflere yönelebilirsiniz.
Eğer gaz şişkinlik ve rahatsızlık hissediyorsanız öğünlerinizi küçültmeyi deneyebilirsiniz. Yemeğinizi yavaş yiyin ve iyice çiğneyin. Suyu yemekle birlikte değil, yemekten sonra için. Ayrıca tatlandırıcılı, katkı maddeli ve gazlı içeceklerden de kaçının. Yürüyüş ve yoga gibi hafif egzersizler de sizi rahatlatabilir.
Hamileliğin 4. haftasında anne adaylarını birçok belirti beklemektedir. Bu belirtiler şişmiş göğüsler, yorgunluk, kusma ve bulantı, gaz, şişkinlik, kramp ve duygu değişimleridir.
Hamileliğin 4. haftasında gebelik belirtileri ortaya çıkar. Bu haftada ortaya çıkan belirtiler şişmiş göğüsler, yorgunluk, kusma ve bulantı, gaz, şişkinlik, kramp ve duygu değişimleridir.
4 haftalık gebelikte hamilelik testleri doğru sonuçlar verecektir. Evde yapacağınız gebelik testleriyle hamile olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.
Hamileliğin son haftalarına kadar cinsel ilişkiye girmenizde herhangi bir sakınca yoktur. Eğer farklı bir sağlık sorununuz yoksa hamileliğin 4. haftasında cinsel ilişkiye girebilirsiniz.
Zigotun rahme yerleşmesiyle beraber gelen yerleşme ağrıları ve kanamaları 4. haftadan itibaren başlayacaktır. Bu hafta kramp ve ağrıların yanında lekelenme görebilirsiniz.