29. gebelik haftasına hoşgeldiniz! Bu hafta bebeğiniz her zamanki gibi gelişmeye devam ederken geleceğimizi planlamaya devam ediyoruz. Yolculuğumuzun bu haftasında neler yaşayacağımıza gelin beraber göz atalım.
Bebeğiniz karnınzıda gelişirken yavaşça hareketlerini arttırıyor. Hem sizi tekmeliyor hem de arada minik minik hıçkırarak kıpırdamaya devam ediyor.
Karnınızda hafif, ritmik hareketler fark ettiniz mi? Bebeğinizin anne karnında yaşadığı bu sevimli hıçkırıklar tamamen normaldir ve akciğerlerinin olgunlaşmasına katkıda bulunur.
Son üç aylık dönemde, haftada ortalama bir kilo almayı hedeflemelisiniz. Kilo alırken de aktif bir yaşam tarzı sürdürmeye ve hamileliğe uygun çeşitli besleyici gıdalar tüketmeye odaklanın. Böylece aldığınız kiloları sağlıklı bir şekilde geri verebilirsiniz.
Bebeğiniz gittikçe güçleniyor. Ciğerleri derin bir nefes almaya hazırlanırken kemikleri güçlenmeye devam ediyor.
Küçük çocuğunuzun kemikleri, sertleşmek için yüksek miktarda kalsiyum emdiği için önemli bir gelişim sürecinde. Diyetinize süt, peynir ve yoğurt gibi kalsiyum açısından zengin gıdalar eklemeyi unutmayın.
Bu üç aylık dönem boyunca bebeğinizin sinirleri, miyelin adı verilen koruyucu bir örtü ile korunmaktadır. Bu süreç bebeğiniz doğduktan sonra da devam edecek ve sinir sisteminin düzgün bir şekilde gelişmesini sağlayacaktır.
Bebeğinizin solunum sistemi hala gelişim aşamasındadır. Akciğerler, hava keselerini (alveoller) açık tutmaya yardımcı olan yüzey aktif madde olarak bilinen bir madde üretmektedir. 35. haftaya gelindiğinde, bebeğiniz doğumdan sonra kendi başına nefes almak için yeterli yüzey aktif madde üretiyor olacaktır.
Hamileliğin önemli haftalarından biri olan 29. hafta sağlık açısından önemlidir. Yeterli mineral ve vitamin aldığınızdan emin olmalısınız. Özellikle mide rahatsızlıkalrınız sizi yemek yemekten alı koyabilir. Bu durumlarda diğer belirtileriniz güçlenebilir. Mideniz için doktorunuzla konuşmak isteyebilirsiniz.
Hamilelik süresince yeterli demir alımı birçok sebepten dolayı çok önemlidir. Bebeğinizin büyümesi ve plasentanın oluşumu için demir gereklidir. Ayrıca kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşınmasından sorumlu olan hemoglobin üretimi için de gereklidir. Hamilelik sırasında kan hacminizin neredeyse yüzde 50 oranında arttığını ve demir alımını daha da önemli hale getirdiğini unutmayın. Yorgunluk veya halsizlik yaşıyorsanız, bu düşük demir seviyelerinin bir işareti olabilir. Sağlık uzmanınız demir takviyesi veya ciddi vakalarda IV (damar) yoluyla demir takviyesi önerebilir. Şiddetli anemi hem siz hem de bebeğiniz için risk oluşturabileceğinden, hamileliğiniz sırasında demir seviyenizi izlemek için düzenli kan tahlili yapılacaktır.
Üçüncü üç aylık dönem boyunca ilerledikçe, genellikle yuvarlak bağ ağrısı veya Braxton Hicks kasılmalarından kaynaklanan düzenli kramplarla karşılaşabilirsiniz. Bu hisler adet kramplarına benzeyebilir. Kabızlık da kramplara katkıda bulunabilir. Genellikle hamilelik sırasında kramplar hafiftir ve endişelenecek bir şey yoktur. Rahatsızlığı hafifletmek için su içmeyi, ılık bir banyo yapmayı veya hafif hareketler yapmayı deneyebilirsiniz. Ancak, şiddetli kramplar yaşıyorsanız veya birkaç dakika dinlendikten sonra kramplar devam ediyorsa, erken doğum gibi daha ciddi bir soruna işaret ediyor olabilir. Bu belirtileri fark ederseniz, şiddetli ağrı yaşarsanız, ateş veya baş dönmesi gibi ek belirtileriniz varsa, üst karın ağrısı hissederseniz doktorunuza başvurun.
Hamilelik sırasında artan progesteron hormonu, sindirim sisteminizdekiler de dahil olmak üzere vücudunuzdaki düz kasları gevşetir. Bu gevşeme, büyüyen uterusunuzun karın boşluğunuzla birleşmesi sonucu sindirim yavaşlatır. Yavaşlayan sindirim gaz ve mide ekşimesine neden olabilir.
Hamilelik, kan dolaşımınızda önemli değişikliklere yol açar ve bu da zaman zaman baş dönmesi veya sersemlik hissiyle sonuçlanabilir. Kalp atış hızınız artar, kalbiniz daha fazla kan pompalar ve vücudunuzdaki toplam kan hacmi genişler. Ayrıca, büyüyen uterusunuzun damarlarınıza uyguladığı basınç vücudunuzun alt yarısına giden dolaşımı azaltabilir.
Normalde, kardiyovasküler ve sinir sistemleriniz bu değişikliklere uyum sağlayarak beyninize yeterli kan akışını sağlar. Bununla birlikte, bazı durumlarda, ayarlamalar gecikebilir ve baş dönmesi, sersemlik ve hatta bayılmaya yol açabilir.
Her hamilelik kendine özeldir. Bu yüzden burada yazan her belirtiyi yaşamak zorunda değilsiniz. Eğer burada yazmayan bir belirtiye sahipseniz Hamilelik Belirtileri sayfamızdan araştırıp bilgi edinebilirsiniz.
Doktor ziyaretlerine merhaba deyin! Çeşitli testler ve doktorunuzla yapacağınız konuşmalar sizi doğuma hazırlayacaktır. Her şeyi planlayarak yavaşça halletmeye çalışın. Ne kadar hazır olursnaız doğum da o kadar rahat geçecektir.
Üçüncü üç aylık dönemdeki doğum öncesi ziyaretleriniz sırasında doktorunuz kilonuzu, idrarınızı ve kan basıncınızı izlemeye devam ederken preeklampsi, gebelik diyabeti ve enfeksiyonlar gibi durumları da tarayacaktır.
Hamileliğinizin ilerleyişine bağlı olarak, bebeğinizin sağlığını değerlendirmek için ultrason ve nonstres testleri gibi ek testler yapılabilir. Doktorunuz ayrıca, özellikle yüksek riskli bir hamileliğiniz varsa, bebeğinizin büyümesini değerlendirmek için fundal yüksekliğinizi ölçecek veya ultrason kullanacaktır.
Doğum ve doğumla ilgili sorularınızı bu mutlaka randevularda sorun. Ayrıca, ruh halinizde artan kaygı veya depresyon hissi gibi değişiklikler fark ettiyseniz, bunları sağlık uzmanınızla görüşmekten çekinmeyin.
Bebeğinize eşyalar satın aldıysanız veya hediyeler geldiyse, şimdi her şeyi paketinden çıkarma zamanıdır. Beşikler, alt değiştirme masaları veya oyuncakları araya getirmek zor olabilir. Ancak bunları hazır bulundurmanız gerekir. Özellikle salıncaklar, cep telefonları ve monitörler için olmak üzere bu eşyalardan herhangi birinin pil gerektirip gerektirmediğini kontrol etmeyi unutmayın ve elinizde yeterli miktarda pil olduğundan emin olun.
Bebeğinizi dünyaya getirmeyi planladığınız hastaneyi önceden gezmeyi düşünebilirsiniz. Çevreyi tanımak, sahip olabileceğiniz herhangi bir endişeyi hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca hastaneler doğum için ön kayıt gerektirdiğinden, gerekli evrakları önceden tamamlamak zamanı geldiğinde kabul sürecini kolaylaştıracaktır.
İster ilk ister dördüncü çocuğunuz olsun, yeni doğan bir bebeğin ilk haftalarında arkadaşlarınızın ve ailenizin desteği çok değerlidir. Üçüncü üç aylık döneme girerken destek ekibinizi toplamaya başlayın. Kayınvalidenizden veya diğer sevdiklerinizden, bebeği sallamak, duş almanıza ve çok ihtiyaç duyduğunuz şekerlemeleri yapmanıza izin vermek gibi görevlere yardımcı olmak için haftada birkaç gün uğrayarak size yardımcı olmalarını istemeyi düşünün.
29 haftalık bebek 7 ay ve 1 haftalık bir süreye denk gelir.
29 haftalık gebelikte doğuma yaklaşık olarak 11 hafta kalmış olur. Normal bir gebelik süresi 40 hafta olduğundan, 29 haftalık gebelik muhtemelen 11 hafta daha devam edecektir.
Hamilelikte 29 hafta, bebeğin hızla büyümeye devam ettiği bir dönemi temsil eder. Bebek, organları gelişmiş durumdadır ve hareketleri daha belirgin hale gelir.
29 haftalık bir bebeğin ideal kilosu, genellikle ortalama olarak 1.150 - 1.300 gram arasında olabilir. Boyu da ortalama 38cm olacaktır. Ancak her bebeğin gelişimi farklı olabileceğinden, bu sadece bir tahmindir ve her birey için geçerli olmayabilir.