9. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelik
9. HAFTA
GEBELİK

Hamileliğin 2. ayını geride bıraktınız! Artık hamileliğin 3. ayına sıra geldi. Yolcuğuluğumuzun neredeyse dörtte biri biti. Bu ay bizi bekleyenleri keşfetmek için okumaya devam edebilirsiniz.

Hamileliğin 9. Haftasının Önemli Noktaları

Hamileliğin 2. ayını geride bıraktığımzıoa göre 3. aydan bahsetmenin vakti geldi. 9. hafta hamileliğin önemli noktalarını gelin beraber öğrenelim. 

Bebeğinizin Vücut Gelişimi Neredeyse Tamamlandı

Bebeğiniz artık tüm önemli vücut uzuvlarına sahip. Bebeğinizin yüzü dudakları burnu göz kapakları dirsekleri ve diz kapakları tamamen oluşmuş durumda. Aynı şekilde parmakları da gelişti ve birbirlerinden ayrıldı.

Hamilelik Komplikasyonları Uyarılarına Dikkat Edin

Geçmeyen sırt ağrıları devamlı kanama, geçmeyen kaşıntı ve benzeri belirtileri mutlaka doktorunuzla paylaşmalısınız. Bu belirtiler normal şartlarda zararsız olsa da çok daha büyük bir şeyin habercisi de olabilirler.

Yorgun mu Hissediyorsunuz?

Vücudunuz bebek oluşturmak için çok fazla enerji harcamanın yanı sıra çeşitli uyku sorunlarını da beraberinde getirir. Özellikle mide bulanması, mide yanması ve sık idrara çıkma isteği uykunuzu devamı bozabilir. Bu yüzden gün içinde şekerleme yapabilirsiniz.

9 Haftalık Bebek Gelişimi

Sadece siz değil, bebeğiniz de yeni bir aya girdiği için çok heyecanlı. Bu yüzdne kalbi küt küt atmaya başladı. O kadar güzel atıyor ki, daha önce duymadıysanız bu hafta ultrasonda duyma şansınız yüksektir.

Bebeğinizin Dişleri Oluşuyor

Bebeğinizin diş etlerinin içinde dişleri oluşmaya başladı. Birkaç hafta içerisinde sertleşecekler ve bebeğinizin çenesine bağlanacaklar. Yaklaşık 4 ila 7 aylıkken dişleri çıkmaya başlayacak. Bebekler bazen dişleri çıkmış bir şekilde doğabilir ancak bu çok nadirdir.

Bebeğinizin Kalbi Gelişiyor

Bebeğinizin kalbinin 4 odacığı da oluştu. Bir sonraki ultrasonda kalbinin çok daha hızlı bir şekilde arttığını duyabilirsiniz. Birçok anne bebeğinin kalp atışı sesine 4 nala koşturan atlara benzetmektedir.

Plasenta

Vücudunuz yalnızca bebek değil, aynı zamanda plasenta verdiğimiz yeni bir organ da geliştiriyor. Plasenta göbek kordonu sayesinde bebeğe bağlıdır ve hamilelik süresi boyunca hormon üretiminde çalışır.

9. Hafta Gebelik Belirtileri

Hamilelik belirtilerinin oldukça kafa karıştırıcı olduğu bir dönemdeyiz. Canınız bir taraftna yemek isterken diğer taraftan da kusma isteği yemek yemenizi engelleyecektir. Eğer bu durumla başa çıkamıyorsanız doktorunuzla konuşmayı ihmal etmeyin.

Yiyecek Aşerme

Yaşadığınız aşırı hormon değişiklikleri, hamileliğinizin de tat ve doku alma duyunuz da çok büyük değişikliklere yol açabilir. Bazı uzmanlar aşer memelerin annenin vücudunun ihtiyacına göre şekillendiğini söylese de ders çalışma bunu desteklememektedir. Eğer canınız bir yiyecek aşırı yoksa gidin ve yiyin. Eğer toprak, kil ve çamaşır deterjanı gibi yiyecek olmayan şeyleri aşırıyorsanız, bunu doktorunuzla paylaşın.

Yiyeceklerden Kaçınma

Bazı yiyecekler aşarak bildiğiniz gibi bazı yiyeceklerden de tiksinen bilirsiniz. Değişen östrojen seviyesi çeşitli yiyecekleri verdiğiniz tepkileri değiştirmektedir. Çoğu anne adayı genellikle et, yumurta, süt ürünleri, baharatlı yiyecekler ve kahveden kaçınmaya başlar.

Koku Hassasiyeti

Artan hamilelik hormonları yüzünden birçok hamile kadın kokulardan hatsız olmaya başlamaktadır. Kokulara çok fazla maruz kalırsanız kurabilirsiniz. Bu yüzden rahatsız edici kokuların olduğu yerden uzaklaşın. Eğer yemek kokusu sizi rahatsız ediyorsa dışarıdan yemek söyleyebilirsiniz veya mutfaktan uzak durmaya çalışabilirsiniz.

Mide Bulantısı ve Kusma

Sabah bağlantılarının en yoğun olduğu dönemdesiniz. Ancak isminin aksine günün herhangi bir saatinde, hatta gece bile kusmak için kalkabilirsiniz. Eğer sabah bulantılarını ve kusmanın giderek şiddetleniyor ise doktorunuzla konuşup ilaç veya bitkisel tedavi yöntemlerini deneyebilirsiniz.

Mide Yanması

Daha önce hiç mide yanması yaşamamış olsanız bile hamilelikten dolayı yaşamanız kaçınılmazdır. Mide yanmasını dan kaçınmak için gazlı içecekler, kafein, çikolata ve asitli meyvelerden uzak durmanız gerekmektedir. Aynı şekilde bol yağlı, kızartılmış, baharatlı yiyeceklerde midenizi bozabilir. Yemek yedikten sonra sakız çiğnemek mideyi almanızı azaltabilir.

Kabızlık

Hamilelik döneminde hormonlarınızın kaslarınızı yavaşlatması sunucu sindirim sisteminiz yavaşlatacaktır. Hamile kadınların yarısından fazlası bu durumu yaşamaktadır. Kasların rahatlaması sindirim sisteminin de daha yavaş çalışmasına sebep olur.

Belirtileriniz Yok mu?

Her hamilelik kendine özeldir. Bu yüzden burada yazan her belirtiyi yaşamak zorunda değilsiniz. Eğer burada yazmayan bir belirtiye sahipseniz Hamilelik Belirtileri sayfamızdan araştırıp bilgi edinebilirsiniz.

midesi bulanan üzgün hamile kadın

Hamileliğin 9. Haftasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Her zaman olduğu gibi kendinize, akıl sağlığınıza ve fiziksle sağlığınıza dikakt etmelisiniz. Bu dönemde dikkat edebileceğiniz önemli noktaları aşağıda bulabilirsiniz.

Bebeğinizle Bağ Kurmaya Başlayın

Bebeğinizle bağ kurmanın vakti yavaşça geliyor. Bebeğiniz henüz sizi tam olarak anlayıp hissetmese de onunla konuşabilir ve kendi içinizde hayaller kurabilirsiniz. Belki de bebeğinizi ileride okuyacağınız bir günlük veya mektup yazabilirsiniz.

Hamileliğin Yüklerini Eşinizle Paylaşın

Hamilelik sürecinde eşinizin de dahil olması son derece önemlidir. Bebeği siz taşıdığınız için eşiniz tam olarak sizi anlamasa bile yine de size destek olabilir. Eşinizden bebekle konuşmasını, hamileye kitaplarını okumasını veya hamilelik uygulamalarına göz atmasını isteyebilirsiniz.

Yürüyüş Yapın

Yürümek hamilelik süresince yapabileceğiniz en kolay ve güvenli egzersizlerden birisidir. Daha önceden egzersiz yapmıyorsanız bile yürümek sizin için Kemal duru başlamış olacaktır. Ancak yürüyüş yaparken kendinizi çok zorlamamalı ve aşırı yorumlamaya dikkat etmelisiniz. Başlangıçta 20 dakikalık basit yürüyüşlerle başlayabilir. Zamanla bunu arttırabilirsiniz. Yürüyüşe çıktığınızda mutlaka güneş kremi kullanın bol su için ve yediklerinize dikkat edin.

Aşı Olun

Grip ve COVID19 aşıları hamileler için son derece güvenlidir ve önerilmektedir. Her 2 açıdan hastalık kapıp, hastanelik olma riskinizi önemli derecede azaltmaktadır. Aynı zamanda bebeğiniz için de yararlıdır. Hamilelik süresince geliştireceğiniz grip ve COVID19 antikorları bebeğinize de geçecektir. Bu da bebeğinizin sağlığı için çok önemli ve etkili olabilir.

Evinizdeki Kimyasallara Dikkat Edin

Evinizde kullandığınız tüm temizlik ürünlerini tek tek kontrol edin. Sadece temizlik ürünleri değil, aynı zamanda böcek ilacı, boya ve solvent gibi ürünleri de kontrol edin. İçlerinde bulunan kimyasallar evinizin herhangi bir yerine bulaşabilir ve sizi yavaşça değil diyebilirim. Özellikle hamileliğinizi risk altında tutabilir.

ev temizleyen anne baba

Hamileliğin 9. Haftasıyla İlgili Sık Sorulan Sorular

9 Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir?

9 haftalık hamilelikte birçok belirtiş bulunmaktadır. Bunlar yiyecek aşerme, yiyeceklerden kaçınma, koku hassasiyeti, mide bulantısı, kusma, mide yanması ve kabızlıktır.

9 haftalık gebelikte karın çıkar mı?

9 haftalık gebelikte henüz rahim veya bebek yeterince büyük değildir. Bu yüzden karnın şişmesini sağlamaz.

9 haftalık bebek anne karnında ne yapar?

9 haftalık bebek anne karnında şu anda sadece gelişmeye uğraşıyor. Bunun dışında herhangi bir hareketi yoktur. Birkaç ay içinde farklı hareketler yapmaya başlayacaktır.

9 haftalık gebelikte nasıl yatmalı?

Şu anda yüzüstü olmaması şartıyla dilediğiniz gibi yatabilirsiniz. Ancak artık rahminizin genişlemesiyle beraber damarlar üzerindeki yükü de azaltmanız sizi fazladan rahatlatabilir. Damarlar üzerindeki yükü azaltmak için sol tarafınıza yatabilirsiniz.