2. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelik
2. HAFTA
GEBELİK

Hamilelik adlı sihirli yolculuğa hoşgeldiniz. Vücudunuz şu anda hamileliğe hazırlanıyor ve bebeğiniz için uygun bir ortam hazırlıyor. Bu yüzden 9 ay boyunca birçok değişiklikle karşılaşacaksınız. Gelin bu değişiklikleri beraber keşfedelim.

Hamileliğin 2. Haftasının Önemli Noktaları

Hamileliğin 2. haftasında vücudunuz yavaşça değişmeye başlıyor. Bu hafta yaşayacağınız önemli olayları beraber öğrenelim.

Hamile Olduğunuzdan Emin Olun

Henüz fiziksel olarak hamile değilseniz bile teknik olarak hamilesiniz. Bunun sebebi doğum tarihinin son adet üzerinden hesaplanmasıdır. Yani bu hafta hamile kalırsanız 2 haftalık hamile olacaksınız demektir. Teknik olarak adet döneminizin ilk günü aynı zamanda hamileliğinizin de ilk günüdür. 

Hamile Kalmak İçin En İyi Zaman

Yumurtlama döneminden önceki 3 gün hamile kalmak için en iyi dönemdir. Yumurtlama Günü Hesaplama aletimizi kullanarak en verimli olduğunuz günleri kaçırmayın.

2 Haftalık Bebek Gelişimi

Henüz bebeğinizin geliştiği bir ortam yok. Şimdilik bebeğiniz birleşemeye çalışan bir sperm ve yumurtadan ibaret.

Yumurta hazırlanıyor

Geçtiğimiz birkaç günde. Östrojen ve progesteron. Hormonlarınız artarak. Rahminiz izi yumurta için hazırlanmaya başladı. Aynı zamanda yumurtalarınız foliküller içinde olgunlaştı. Yumurtladığınızda Foliküller fallop tüpünün de doğru yola çıkacak.

Döllenme

Henüz ortada bir bebek yok. Şu anda spermler yumurtayı dölleme sürecinde. Bu sürecin detaylarını aşağıda keşfedebilirsiniz.

Sperm ve Yumurta Buluşması

Yumurtlamadan sonraki 24 saat içinde spermler vajinanızdan serviksinize, oradan da uterus üzerinden fallop tüpüne ilerleyecek ve yumurtaya nüfuz edecektir. Eğer nüfus başarılı olursa döllenme gerçekleşir. Yumurtaya doğru hareket eden yaklaşık 250.000.000 sperm vardır ve yaklaşık 400 sperm bu 10 saatlik yolculuk sonucunda hayatta kalır. Ancak genellikle sadece bir tanesi yumurtaya nüfuz etmeyi başarabilir.

Genler Birleşiyor

Sonraki 10 ile 30 saat içerisinde sperm çekirdeği yumurta ile bir araya gelir ve genetik materyallerini birleştirirler. Spermin taşıdığı kromozoma göre. Bebeğin cinsiyeti de belirlenecektir. Eğer sperm y kromozomu taşıyorsa bebeğiniz erkek, x kromozomu taşıyorsa bebeğiniz kız olacaktır.

Yumurta Yerleşmeye Hazırlanıyor

Implantasyon adı verilen bu süreç, yumurtanın fallop tüpünden rahme ulaşmasını temsil eder. Bu yolculuk yaklaşık 3 ya da 4 gün sürer ve yol boyunca hücreler çoğalmaya devam edecektir. Rahme ulaştıktan birkaç gün sonra yumurta kendini rahmin içine gömecektir ve orada büyümeye devam edecektir.

2. Hafta Gebelik Belirtileri

Hamileliğin her haftası bir diğerinden farklıdır. Bebeğiniz geliştikçe vücudunuz da değişecektir. 2. hafta hamilelik belirtilerini buradan takip edebilirsiniz.

Vajinal Akıntı Değişiklikleri

Yumurtlama döneminde akıntınız, berrak ve kaygan hale gelebilir. Bu oldukça doğaldır ve vücudunuzun yumurtlama dönemine girdiğini işaret eder. Eğer farklı renkte,i beklenmedik bir vajinal akıntı ile karşılaşırsanız doktorunuza başvurunuz.

Kramplar

Bazı kadınlar yumurtlama dönemlerinde karın ve sırt bölgesinde hafif kramplar hissedebilirler. Bu vücudun yumurtlamaya verdiği bir tepkidir ve son derece doğaldır. Eğer şiddetli acı ve ağrı ile karşılaşıyorsanız doktorunuza dsanışmak isteyebilirsiniz.

Cinsel İsteğin Artışı

Yumurtlama döneminde olmanız doğurganlığın tetiklemesiyle beraber cinsel isteğinizi artırabilir. Eğer çocuk sahibi olmak istiyorsanız, bu dürtüleri dinlemeyi düşünebilirsiniz. 

Göğüs Hassasiyeti

Yumurtlama dönemindeki hormonsal değişiklikler göğüslerinizin daha dolgun olmasını ve ağrılı hissetmesine yol açabilir.

Vücut Isısı Değişimleri

Yumurtlama döneminde kadınların bazal vücut ısısı artabilir ve bir sonraki regl dönemine kadar aynı seviyede kalması muhtemeldir.

Belirtileriniz Yok mu?

Her hamilelik kendine özeldir. Bu yüzden burada yazan her belirtiyi yaşamak zorunda değilsiniz. Eğer burada yazmayan bir belirtiye sahipseniz Hamilelik Belirtileri sayfamızdan araştırıp bilgi edinebilirsiniz.

sperm ve yumurta hücreleri

Hamileliğin 2. Haftasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Hamileliğe yeni giriş yapıyor olsanız bile dikakt etmeniz gereken birçok nokta vardır. Hamileliğe doğru hazırlanmak, sürecin sağlıklı ilerlemesini sağlayacaktır. 

Vitamin kullanımı

Sağlıklı bir gebelik için her gün en az 400 mikrogram folik kaset almanız gerekmektedir. Folik asit bebeklerin doğum kusuru riskini azaltır. Aynı zamanda kullanacağınız demir, d vitamini ve kalsiyum gibi besinlerle birlikte bebeğinizin sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz.

Doktorunuzla Görüşün

Vücudunuzun hamilelik için en iyi durumda olduğundan emin olmak adına gebe kalmadan önce kontrol yaptırmak iyi bir fikirdir. Bu sayede herhangi bir ilaca başlamanız veya bırakmanız gerektiğini ya da hangi takviyeleri kullanmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda hamilelik ve ebeveynlik ile ilgili sorunlarınız veya endişeleriniz hakkında konuşabilirsiniz.

Kan Testi Yaptırın

Bebeğinizin genetik hastalıklar açısından risk altında olup olmadığını öğrenmek için eşinizle beraber kan testi yaptırmalısınız. Genetik hastalıklar oldukça nadir görülse de yapılan testlerin %24 ünün en az bir genetik mutasyon için taşıyıcı olduğu keşfedilmiştir. Eğer bu durumlar erkenden teşhis edilirse sağlıklı bir gebelik ve sağlıklı bir bebeklik dönemi yaşayabilirsiniz.

Kendinize Vakit Ayırın

Ruh sağlığınıza ve fiziksel sağlığınıza dikkat ederseniz bebeğinize daha iyi bakabilirsiniz. Hamileliği destekleyen yiyecekler tüketin, kaliteli bir uyku düzeni ayarlayın, egzersiz yapın ve stresi azaltın.

Zararlı Maddelerden Kaçının

Hamile kalmayı hedefliyorsanız, tütün, uyuşturucu ilaçlar, alkol ve aşırı kafeinden uzak durmanız gerekmektedir. Aksi takdirde hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığını riske atıp düşük yapma ve çeşitli sağlık sorunları riskini artırabilirsiniz.

kan testi yaptıran kadın

Hamileliğin 2. Haftasıyla İlgili Sık Sorulan Sorular

2 haftalık gebelikte hangi belirtiler olur?

Hamileliğin 2. haftasında progesteron hormonları vücutta artmaya başladıkça çeşitli değişikliklere sebep verir. Bu değişikliklerden bazıları vajinal akıntı değişiklikleri, kramplar, cinsel istek artışı, göğüs hassasiyeti ve vücut ısısı değişimleridir.

2 haftalık hamilelik belirtileri olur mu?

Evet. Döllenmenin hemen ardından vücut progesteron ve beta hCG gibi hormonlar salgılamaya başlar. Bur hormonlar vücudun hamilelik için hazırlanmasını sağlamaktadır. Bu da 2. haftadan itibaren hamilelik belirtileri yaşayacağınız anlamına gelir.

2 haftalık bebek ne kadar olur?

2 haftalık bebek henüz sadece döllenmiş yumurta, yani zigot halindedir. Yani gözle görülemeyecek kadar küçüktür. Bu yüzden henüz bir ağırlığı ya da boyutu yoktur.

2 haftalık bebek hissedilir mi?

2 haftalık bebek henüz duyu organlarına sahip değildir. Bu yüzden sizi hissedemez.

2 haftalık bebek duyar mı?

2 haftalık bebeğin henüz duyu organları gelişmemiştir. Bu yüzden içeriden ya da dışarıdan sesler duyamaz.