23 Aylık Bebek Gelişimi

Aylık Bebek Gelişimi
23 AYLIK
BEBEK GELİŞİMİ

Ebeveynler, bebeklerinin sağlıklı gelişim gösterebilmesi için gerekli tüm imkanları sağlamak ister. Bu bağlamda bebeklerin her ay kazandığı becerileri ve ortaya çıkan yeni ihtiyaçlarını öğrenmeleri elzemdir. 23 ay bebek gelişimi açısından önemli dönemlerden biridir. Bebeklerin ikinci yaşlarını doldurmalarından önceki ay olan bu dönemde bebekler birçok yeni beceri kazanır ve geçmiş becerilerini de pekiştirir. 23 aylık bebek gelişimi hareketleri zihinsel ve bilişsel beceriler bağlamında çeşitlenir. 23 aylık bebek kilosu ve boyu da gelişim takibi için önemli veriler arasında yer alır. Çünkü bebeklerin yaşıtlarına kıyasla nasıl bir ilerleme kaydettiği 23 aylık bebek gelişim tablosunda yer alan kilo, boy ve baş çevresi ölçüleriyle de takip edilebilir. Tüm bu bilgiler ışığında akıllara 23 aylık bebek gelişimi nasıl olmalı sorusunun gelmesi oldukça doğaldır. Bu konuyla ilgili merak ettiğiniz tüm detayları içeriğimizin devamında bulabilirsiniz!

23 Aylık Bebeklerin Boy ve Kilo Özellikleri

23 aylık bebek gelişimi özelliklerinin takip edilmesinde kullanılan en önemli veriler arasında 23 aylık bebek kilosu ve boyu da yer alır. Bebeklerle aynı yaş ve cinsiyetteki diğer bebeklerin ortalama ve ideal değerleri alınarak oluşturulan 23 aylık bebek persentil eğrileri, bebeklerin ideal gelişim sürecinin neresinde olduğunu tespit etmek için kullanılır. 23 aylık bebek gelişimi boy kilo cetvelindeki değerler cinsiyetlere göre birbirinden ayrılır çünkü kız ve erkek bebeklerin gelişimi birbirinden farklı ilerler.

23 aylık kız bebek kilosu için belirlenen alt sınır 9500 gram ve üst sınır ise 14500 gramdır. Bu dönemde kız bebeklerin ortalama ağırlığı 11 kilogram kadardır. 23 aylık kız bebek boy uzunluğu için belirlenen alt sınır 79 santimetreyken üst sınır 91 santimetredir. 23 aylık kız bebeklerde ortalama boy uzunluğu 85.5 santimetredir.

23. ayda erkek bebekler için belirlenen ağırlık alt sınırı 10500 gram ve üst sınırı ise 15500 gramdır. 23 aylık erkek bebeklerin ortalama kilosu 12 kilogram kadardır. Bu dönemde erkek bebeklerin boy uzunluğu için belirlenen alt sınır 81 santimetre ve üst sınır ise 93 santimetredir. 23 aylık erkek bebeklerin ortalama boyu 87 santimetre civarındadır.

23 aylık bebek gelişiminde beyin gelişiminin takip edilebilmesi için kullanılan önemli değerlerden biri de baş çevresi uzunluğudur. Bu dönemde kız bebeklerin baş çevresi uzunluğunun 45 santimetre ile 50 santimetre arasında değişmesi beklenir. Bu değerler erkek bebekler için 46 santimetre ve 51 santimetre aralığındadır. 

Bebeklerin gelişim değerleri genetik, hormonlar ve çevresel etkenler gibi birçok faktör doğrultusunda ilerler. Dolayısıyla bebeğinizin değerlerinin belirtilen bu değerlerle uyumlu olmaması bir sağlık sorununa ya da gelişim bozukluğuna dair kesin kanıt oluşturmaz. Bebeğinizin gelişimi hakkında en doğru verileri çocuk doktorunuzdan edinebilirsiniz.

23 aylık bebek beslenmesi

23 Aylık Bebek Gelişiminde Beslenme Düzeni

23 aylık bebeğin gelişimi için önemli noktalardan biri de beslenme düzenidir. Anne sütü, bu dönemde de bebeklerin beslenme programında yer alır ancak 23. ay bebeğin memeyle ilişkisini kesme çalışmalarına başlamak için uygun bir dönemdir. Bu dönemde emzirme sayısı azaltılabilir, emzirme süresi kısaltılabilir. Yirmi üçüncü ayda bebekler kahvaltı, öğlen yemeği ve akşam yemeği olmak üzere üç ana öğünle beslenmelidir. İki ya da üç ara öğün de mutlaka günlük beslenme programında yer almalıdır. 

Bebeklerin beslenme düzeni oluşturulurken 23 aylık bebek ne yemeli sorusu da sıkça sorulur. Bu dönemde bebekler evde pişen hemen hemen tüm yemekleri tüketebilir. Protein, karbonhidrat, sağlıklı yağlar, vitamin ve mineraller bakımından yeterli ve dengeli bir beslenme düzeni oluşturmaya özen gösterilmesi gerekir. Bebekler günlük protein ihtiyacını karşılamak için günde 500 mililitre kadar süt ya da bu miktara denk süt ürünü tüketmelidir. Günlük 70 gram protein ihtiyacını karşılamak için yumurta, kırmızı et, tavuk ve balık gibi besinler mutlaka beslenme programında bulunmalıdır. Bu bağlamda cıva oranı düşük olan hamsi, istavrit, sardalya gibi yüzey balıkları tercih edilmesi önerilir. Pirinç, bulgur ve mısır gibi tahıllar; tam buğday unundan üretilmiş makarnalar ve tam tahıllı ekmekler günde ortalama 150 gram olacak şekilde bebek beslenmesinde yer alabilir. Bebeklerin ihtiyaç duyduğu mineralleri alabilmesi için mercimek ve nohut başta olmak üzere kuru baklagillerinde günlük beslenme programına eklenmesi gerekir. Sağlıklı yağlar için doğal tereyağı, zeytinyağı gibi yağlar kullanılabileceği gibi omega-3 bakımından da zengin olan somon balığı ya da fındık, badem gibi kuruyemişler beslenme programına eklenebilir. Bebeklerin beslenme programında mutlaka mevsim yeşillikleriyle günlük 300 gram kadar taze meyve ve sebze de yer almalıdır.

Bu dönemde bebeklerin gıdalarla sağlıklı biri ilişki kurabilmesi için beş duyunun da çalıştırılması önerilir. Bu bağlamda bebekler besinleri görmeli, koklamalı, dokunmalı ve tatmalıdır. Bunun için yemekler bebekle birlikte hazırlanabilir ya da bebeklerin kendi başına deneyimleyebileceği şekilde sunulabilir. 

Bu dönemde bebekler paketli gıdalara dair bir merak geliştirebilir. İşlenmiş şeker ve doymuş yağ içeren bu besinlerin bebeklerle tanıştırılmaması önerilir. Çikolata, şeker, bisküvi, dondurma ve cips gibi gıdalar yerine evde pişirilen kek, kurabiye ve krakerler; meyveli yoğurt ya da muhallebi gibi seçenekler değerlendirilmelidir. 

Yirmi üçüncü ayda bebeklerin mümkün olan tüm öğünlerini ebeveynleriyle aynı sofrada tüketmesi önerilir. Bu sayede bebeklerde yaygın şekilde görülen iştahsızlık problemi azalabilir. Ayrıca bebekleri beslemek için tablet ve telefon gibi dikkat dağıtıcı ekranların kullanılmasına da gerek kalmaz. Bu tip dikkat dağıtıcı yöntemlerin kullanılması bebeklerde damak zevkinin gelişememesine yol açabilir. Bebeklerin yemek yemeye dair heveslenmesi ve özgüven kazanması için ebeveynleriyle birlikte kendi kendine besleme gerçekleştirmesi önerilir. Bu bağlamda bebeklere kendine ait bir tabak, bardak, çatal ve kaşık sağlanması gerekir. 

Bebek beslenmesinde önemli bir diğer noktaysa günlük sıvı alımıdır. Bu dönemde bebeklerin günlük olarak ortalama 1500 mililitre su tüketmesi önerilir. İshal ya da aşırı terleme sonucu su kaybı gibi durumlarda sıvı alımının dengelenmesi gerekir.

23 Aylık Bebek Gelişiminde Uyku Düzeni

23 aylık bebek gelişimi uyku düzeniyle yakından ilişkilidir. Bebeklerin gün boyu öğrendiklerini özümseyebilmesi ve yeni şeyler öğrenmek için gerekli enerjiyi depolayabilmesi için yeterli ve kaliteli bir uyku uyuması oldukça önemlidir. Aynı zamanda bebeklerin büyüme ve gelişme sürecinde önemli olan hormonların salgılanması da uyku sırasında gerçekleşir. Bu bağlamda akıllara 23 aylık bebek kaç saat uyur sorusu gelebilir. Bu dönemde bebeklerin günlük uyku ihtiyacı yaklaşık 14 saattir. Bu ihtiyacın ortalama 11 saati gece uykusundan karşılanır. Yirmi üçüncü ayda bebeklerin gündüz tek bir uyku uyuması önerilir Bu bağlamda 7-7 sistemi uygulanmaya devam edebilir. 7-7 sistemi, bebeklerin akşam 7’de uyumuş ve sabah 7’de uyanmış olmasını planlayan uyku düzenidir. Bu düzene göre bebekler gündüz uykularını öğlen 12 ve 2 arasında uyuyabilir. 

Bu dönemde bebeklerin kendi odalarında ve kendi yataklarında uyuyor olması beklenir. Uykuya dalmak için sallama gibi aktivitelere dair ihtiyacın ortadan kalkmış olması, bebeğin kendi kendine uykuya dalabilmesi gerekir. Uyku alışkanlığının kazandırılmasında bebeklere bir uyku rutini sağlanması oldukça önemlidir. Bu bağlamda uyku vakti yaklaştığında ortam loş hale getirilebilir, bebek ebeveynleriyle birlikte pijamalarını giyip dişlerini fırçalayarak uykuya hazırlanabilir. 

Bebeğin kendi kendine uyuyabilmesi için odasında uygun bir gece lambası bulunması önerilir. Bu sayede bebekler karanlık korkusu yaşamaz. Aynı zamanda bebeklere genellikle pelüş hayvanlar arasında seçilen bir “uyku arkadaşı” ve sürekli kullanılan bir battaniye olan “güvenli battaniye” sağlanması da uykuya huzurlu şekilde dalmayı kolaylaştırır. 

Yirmi üçüncü ayda bebekler aktif rüya dönemindedir. Bu sebeple gece kabus görme durumunda bebekler ağlayarak uyanabilir. Böyle durumlarda bebek sakinleştirilmeli, kendini güvende hissedene kadar yalnız bırakılmamalıdır. Uyku eğitiminin aksamaması açısından bebeklerin zaruri durumlar dışında ebeveynlerin yatağında uyutulmaması gerekir.

23 Aylık Bebeklerin Edindiği Beceriler

23 aylık bebek özellikleri bebeklerin eskiye kıyasla çok daha hareketli olmasına ve daha başarılı iletişim kurmasına olanak tanır. Fiziksel olarak hızla gelişen bebekler zihinsel ve bilişsel açıdan da yeni beceriler kazanır. Bu bağlamda ebeveynlerin 23 aylık bebek ne yapar sorusunu sorması oldukça doğaldır. Yirmi üçüncü ayda bebeklerin kazandığı ve pekiştirdiği beceriler birkaç başlık altında incelenebilir. 

23 aylık bebek fiziksel gelişimi

23 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişim ve Edinilen Beceriler

Yirmi üç aylık bebekler fiziksel açıdan çok daha güçlü ve hareketlidir. Bu dönemde bebekler yürüyebilir, koşabilir, geri geri yürüyebilir, top oynayabilir ve tırmanabilir. Bebekler bu dönemde merdiven inip çıkma, beşik korumasına tırmanıp yataktan aşağı inme gibi davranışları kolayca gerçekleştirebilir. Bu dönemde bebekler kapıları kolayca açıp kapatabilir, eğilip yerden aldıkları nesneyle birlikte doğrulup nesneyi taşıyarak yürüyebilir. 

23 Aylık Bebeklerde Zihinsel Gelişim ve Edinilen Beceriler

23 aylık bebek zeka gelişimi bebeklerin sebep sonuç ve amaç sonuç ilişkisi kurma becerisini pekiştirmesine olanak tanır. Bu dönemde bebekler oldukça meraklıdır, öğrenmeye açtır. Eşyaların çalışma şeklini ve amacını kavrayan 23 aylık bebeğin zeka gelişimi hafızanın da güçlenmesine olanak tanır. Bu bağlamda bebekler kişilerin yüzlerini ve isimlerini tanıyabilir. 23 aylık bebek dil gelişimi de zihinsel gelişimle bağlantılı olarak ilerler. Bu dönemde bebekler kendilerine verilen sıralı komutları anlayıp yerine getirebilir. Yirmi üç aylık bebekler 120 kelimeden fazlasını anlayabilir, ortalama 100 kelime kullanabilir. Bebekler bu dönemde ihtiyaçlarını belirtecek kısa cümleler kurabilir. Örneğin acıktıklarını söyleyebilir ya da tuvalet ihtiyacını anlatabilir. 

23 Aylık Bebeklerde Motor Becerilerinin Gelişimi ve Edinilen Beceriler

23 aylık bebek motor gelişimi ince motor becerileri bakımından bebeklerin ellerini ve parmaklarını çok daha koordine şekilde kullanmasına olanak tanır. Bu dönemde bebeklerin kavrama ve tutma becerileri gelişir. Bu sayede bebekler bir bardaktan dökmeden içecek içebilir, çatal ve kaşık kullanarak kendini başarılı şekilde besleyebilir. Aynı zamanda bebekler dişlerini fırçalayabilir ve küplerle dengede duran yüksek kuleler oluşturabilir. Bu dönemde bebeklerin ince motor becerileri fermuar açıp kapatma, kapların kapaklarını söküp takma gibi işleri de gerçekleştirmelerine olanak tanır. Yirmi üçüncü ayda bebeklerin ağırlıklı olarak kullandıkları elin hangisi olduğu tespit edilebilir. Bu dönemde bebeğin baskın elini değiştirmeye zorlanmaması gerekir. 23 aylık bebeklerin kaba motor becerileri bebeklerin tek ayak üstünde dengede durmasını, parmak ucunda yükselebilmesini ve büyük kas gruplarını koordine şekilde çalıştırarak fiziksel aktiviteler yapabilmesini mümkün kılar.

23 Aylık Bebeklerde Bilişsel Gelişim ve Edinilen Beceriler

23. ayda bebekler, dünyayı tanıma ve anlamlandırma biçimlerini etkileyecek büyük bilişsel gelişimler deneyimler. Bu bağlamda büyüklük, şekil ve renk kavramları bebekler için belirgin hale gelir. Aynı zamanda bebekler iyi birer gözlemciye dönüşür. Özellikle ebeveynlerinin jestlerini ve mimiklerini kopyalar, onlarda gördüğü davranışları taklit eder. İsmi verilen hayvanı gösterebilen ve sesini taklit edebilen bebekler vücut bölümlerinin isimlerini ve işlevlerini de tanır. Bu dönemde bebekler aynı nesneleri eşleştirebilir, birkaç nesne arasından farklı olanı seçebilir. Aynı zamanda “Bu ne?”, “Neden?” gibi sorular da sorabilir.

23 Aylık Bebek Gelişimi İçin Oyunlar

Bebekler dünyayı bir oyun bahçesi ve etraflarındaki her şeyi de bir oyuncak olarak görür. Bu bağlamda 23 aylık bebek gelişim oyunları ebeveynlerin bilinçlenmesi gereken konular arasında yer alır. Bu dönemde bebekler motor becerilerini geliştirip mantık yürütmeyi destekleyecek yapbozlar ve bul tak oyuncaklarla bir araya getirilmelidir. Her dönemde olduğu gibi bu dönemde de yapı blokları ve küpler bebeklerin eğlenerek öğrenebileceği oyuncaklar arasında yer alır. İç içe geçen kaplar ve halkalar, renkli ve farklı boyutlarda toplar da mutlaka oyuncak sepetinde yer almalıdır. Bu dönemde bebekler evcilik oynayarak duygusal ve psikolojik gelişim gösterir. Bu sebeple çay setleri, mutfak malzemeleri, tamir takımları ve doktor aletleri gibi oyuncak setleri de tercih edilebilir. Aynı zamanda oyuncak bebekler ve pelüş hayvanlar da edinilebilir. Bebeklerin severek oynadığı oyuncaklar arasında ritim duygusunu geliştiren ksilofon, piyano ve davul gibi basit müzik aletleri de yer alır. Bu dönemde bebeklerin üzerine akıl yürütmesi gereken tel labirent oyuncaklar da kullanılabilir. Üç tekerlekli bisiklet ve sallanan at gibi malzemeler bebekleri fiziksel aktivitelere teşvik eder. Bebeklere yaratıcılıklarını geliştirebilmeleri için mutlaka su bazlı parmak boyalar ve renkli jumbo boya kalemleri sağlanmalıdır.

23 aylık bebeklerinin dil gelişimi açısından kitapların önemi büyüktür. Bu dönemde de sesli kitaplar kullanılabileceği gibi bebeklerin ilgisini çeken resimli kitaplar, özellikle tuvalet eğitimi ve kişisel bakım gibi konularda eğitici kitaplar tercih edilebilir.

23 aylık bebek konuşmasının gelişebilmesi açısından bebeklerle sürekli iletişim halinde olmak önemlidir. Bebekler bu dönemde önceki aylara kıyasla daha sosyaldir, yaşıtlarıyla da oyun oynayabilir. Bu sebeple oyun grupları, parklar ve oyun alanları bebeğin mutlaka faydalanması gereken alanlardır. Ebeveynler de bebekleriyle iletişim halinde olmalarını gerektirecek oyunlar oynayabilir. Bebeklerin günlük ev işlerine dahil edilmesi onların duygusal ve psikolojik gelişimleri açısından önemlidir. Evi birlikte toparlamak ve temizlemek, birlikte yemek yapmak, kıyafetleri katlayıp yerleştirmek gibi aktiviteler sorumluluk bilincinin gelişmesi için de idealdir. 

23 aylık bebek oyuncakları

Bu dönemde bebeklerin motor becerilerini ve yaratıcılıklarını geliştirmek için başvurulabilecek bir diğer yöntem de el işi aktiviteleridir. Su bazlı ve antialerjik oyun hamurları 23. aydan itibaren kullanılabilir. Birlikte kağıt kesmek ve katlamak, atık malzemeleri boyayarak dönüştürmek gibi etkinlikler bebekler için oldukça zevklidir.

Bu dönemde bebekler saklambaç oynayabilir, sakladıkları bir nesneyi arayıp bulabilir, paylaşımcı ve sıraya dayalı oyunlar kurabilir. Kurdukları oyunlarda davranışları, çıkardıkları sesler ve üstlendikleri roller günlük hayatta ebeveynlerinde gördüklerini yansıtır.

23 Aylık Bebeklerin Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebekler büyüyüp geliştikçe onların ihtiyaçları da artar. Bu ihtiyaçların başında sağlıklı büyüme ve gelişme için güvenli bir ortam gelir. Bu bağlamda ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunur.

Güvenlik Önlemleri

Yirmi üçüncü ayda bebeklerin ev kazalarına karşı korunması için alınması gereken bazı güvenlik önlemleri mevcuttur. Bu önlemlerin başında elektrikli aletlerin güvenli hale getirilmesi gelir. Elektrikli aletler, prizler ve kablolar bebeklerin merakını cezbeder. Bu sebeple bebeklerin erişebileceği yükseklikteki prizlerin güvenlik kapağıyla kapatılması ve kabloların güvenli hale getirilmesi gerekir. Bu dönemde bebekler çok daha hareketli ve meraklı olduğundan dolayı evdeki mobilyalar da kazalara yol açabilir. Bu durumun önüne geçmek için çekmece ve dolap kapaklarının çocuk kilidiyle kapatılması, sivri köşeli mobilyalara plastik köşebent takılması ve devrilme riski taşıyan mobilyaların sabitlenmesi önerilir. Kapıların takozla güvenceye alınması ve pencerelerin çocuk kilidiyle kapatılması kazaları önlemeye yardımcı olur. Bebeklerin beşiğine veya yatağına koruma parmaklığı yerleştirilmesi, özellikle çok katlı evlerde bebek güvenlik kapısı kullanılması da alınabilecek diğer güvenlik önlemleri arasında yer alır. 

23 aylık bebek memeden kesme

Memeden Kesme

Sağlıklı gelişim için bebeklerin iki yaşına kadar anne sütüyle beslenmesi önerilir. Yirmi üçüncü ayda bebek yavaş yavaş memeden ayrılma sürecine giriş yapabilir. Bu bağlamda bebeğin memeyle ilişkisi incelenmelidir. Bebek aç olduğu için mi yoksa duygusal destek için mi emme isteği gösteriyor sorusu bu noktada temel oluşturur. Eğer açlıktan dolayı emme eğilimi oluşuyorsa bebeğin öğünleri sıklaştırılabilir ya da porsiyonları artırılabilir. Eğer bebek yemeklerden önce emiyorsa bu düzen de değiştirilmelidir. Bebek duygusal destek için emmek istiyorsa gün içinde bebeğin eğlenebileceği çeşitli aktiviteler yapılmalı, dış mekanlarda vakit geçirerek bebeklerin dikkati dağıtılmalıdır. Bebeğe sevgi göstermek, onunla ilgilenmek ve huzursuzluk oluşturabilecek etmenleri ortadan kaldırmak da faydalı olabilir. Yirmi üçüncü ayda bebeğin memeden tamamen ayrılması beklenemez, bu süreçte memeyle kurduğu bağ düzenlenebilir.

Diş Temizliği

23 aylık bebeğin diş gelişimi bu dönemde bebeklerin ortalama 16 dişe sahip olmasına olanak tanır. Tüketilen gıdaların içerikleri, ısırma ve çiğneme gibi aktiviteler sebebiyle diş bakımı hiç olmadığı kadar önemlidir. Bu dönemde bebeklerin yuvarlatılmış kıl uçlu bir diş fırçasıyla günde iki kere dişlerini fırçalaması önerilir. Aynı zamanda doktor önerisiyle diş macunu kullanımına da geçilebilir.

2 Yaş Sendromu

Bebeklerin benlik algısının gelişmesiyle ortaya çıkan ve etkileri on sekizinci ayla otuz altıncı ay arasında sürebilen iki yaş sendromu; abartılı tepkiler, hırçınlık, reddetme ve isyankarlık gibi davranışlarla nitelenebilir. Bu dönemde bebekler birey olduklarının farkına varır ve kabul edilmek ister. Özgürleşmek isteyen bebekler kişisel bakımlarını kendi başına gerçekleştirmek isteyebilir ya da yolda kimsenin elini tutmadan yürümek isteyebilir. Kimi zaman bir oyuncağın yerinin değiştirilmesi bile bebeklerin öfkelenmesine neden olabilir. Bu dönemde bebeklerin tüm davranışlarının bir “performans” olduğu bilinmelidir. Bebeği gördüğünüzü, anladığınızı ve onun varlığını kabullendiğinizi belirtmeniz olumsuz davranışları azaltır. Aynı zamanda bebek, seçeneklerle karşılaştığında kontrolün kendisinde olduğunu hisseder. Örneğin bebek yemek yememek için direniyorsa “Otur ve yemeğini ye!” demeniz onu sinirlendirmekten öteye geçmeyecektir. Bu durumda “Önce çorba mı içmek istersin yoksa makarna mı yemek istersin?” sorusunun sorulması bebeği seçim yapmaya teşvik edeceğinden olumlu sonuç doğurur. 

Hırçınlık Ve Isırma Davranışı

İki yaş sendromuna bağlı olarak bebeklerde hırçınlık davranışı görülebilir. İstediği olmadığında tutturma, duygularını ağlamak ya da bağırmak yoluyla yansıtma gibi olumsuz davranışlar kimi zaman ısırma gibi fiziksel durumlara da evrilebilir. Böyle durumlarda ebeveynlerin sakin kalması, bebekle açık iletişim kurmaya çalışması önemlidir. Bebek çığlık atıp bağırırken ebeveynin alçak sesle konuşması bebeği sessizliğe teşvik eder. Bebeğin duygularının sorulması duygu patlamalarını sakinleştirir. Vurma ve ısırma durumunda bebeğe “Hayır” komutu verildikten sonra bu durumun yanlışlığı mutlaka açıklanmalıdır. Açıklama sırasında “ben” dili kullanılması önerilir. Örneğin “Sen babanı ısırmamalısın!” demek yerine “Babanı ısırman beni çok üzüyor çünkü babanın canını acıtıyorsun.” açıklamasını yapmak daha doğru olacaktır.

Sen Dili ve Ben Dili

Yirmi üçüncü ayda bebekler olumlu ve olumsuz davranışları ayırt edebilir. “İyi” ve “kötü” kavramlarını yansıtan kelimeleri ve davranışları fark edebilen bebeklerin duygusal gelişimi açısından ebeveynlerin kullandığı dile dikkat etmesi gerekir. Bebeğin özgüvenini kırmamak ve empati yeteneğini geliştirmek açısından “sen” dili yerine “ben” dili kullanılması gerekir. Örneğin bebek yemek yerken etrafı kirlettiyse “Sen etrafı batırıyorsun!” demek yerine “Benimle birlikte, benim gibi yemek yemeyi deneyebilir misin?” denilebilir. “Sen etrafı dağıtmışsın!” demek yerine bebeğe “Oyuncaklarını benimle birlikte toplar mısın?” denmesi daha doğru olur.

Paylaşma

Yirmi ikinci aydan itibaren sosyal olarak yaşıtlarıyla iletişim ve oyun kurmaya istekli hale gelen bebeklerin paylaşma bilinci kazanması oldukça önemlidir. Bu dönemde bebeklere farklı paylaşma biçimleri gösterilebilir. Bir gıda maddesi paylaşıldığında tükenip yok olabilir ancak bir oyuncak paylaşıldığında mutlaka bebeğe geri dönecektir. Olumlu dönütler sayesinde bebek paylaşımcı olmaya dair yüreklenir. Bebeğin güvende hissetmesi için paylaşılacak oyuncaklarla paylaşılmayacak oyuncakların ayrılması da önemlidir. Eğer bebek bir başkasının eşyası üzerinde sahiplik kurmak ve onu paylaşmamak istiyorsa mutlaka bebeğe seçenekler sunularak sahiplik algısı düzeltilmeli, sırayla kullanma bilinci aşılanmalı ve paylaşımcılık anlatılmalıdır. 

Tuvalet Eğitimi

Bebeklerde tuvalet eğitimi bebeğin tuvalet ihtiyacının farkına varmasıyla başlar. Genellikle on sekizinci ayda başlayan ve yirmi dördüncü aya kadar teorik eğitime geçilmiş olması önerilen tuvalet eğitiminde her bebeğin ilerleme şekli farklıdır. Bebekler bezlerini iki saatten fazla temiz tutabiliyorsa, tuvalet ihtiyacını çeşitli şekillerde belirtiyorsa ya da tuvaletini yapmak için saklanma eğilimi gösteriyorsa tuvalet eğitimine hazırdır. Bu bağlamda bebek öncelikle tuvalet ihtiyacını kavramalı ve sonra lazımlıkla tanışmalıdır. Bebeğin lazımlık sürecini bir oyuna çevirmemesi açısından oyuncak bebek ya da pelüş oyuncak yardımıyla lazımlık kullanımının gösterilmesi, lazımlık üzerinde geçirilen zamanın sınırlandırılması önerilir. Mahremiyet algısının gelişmesi açısından tuvalet eğitimi süreci özenli şekilde yönetilmelidir. Bebek tuvaletini söylüyorsa, lazımlığı doğru amaçla kullanıyorsa mutlaka övülmeli ve ödüllendirilmelidir. Bu sayede bebekler tuvalet eğitimi için heveslenip cesaretlenebilir. Bebek lazımlığı doldursa da doldurmasa da lazımlık temizlenmeli ve eller birlikte yıkanmalıdır. Bu sayede kişisel hijyen bilinci de aşılanabilir.

23 Aylık Bebeklerin Gelişimi Hakkında Sık Sorulan Sorular

23 Aylık Bebek Kaç Kelime Söyler?

Yirmi üç aylık bebekler dil gelişimi bakımından da önemli ilerleme kaydeder. Bu dönemde bebekler günlük olarak sürekli kullandıkları kelimelere ortalama 20 yeni kelime ekler. Yaklaşık 120 kelimeyi kolayca anlayabilen bebekler ortalama 100 kelime kullanabilir. Bu kelimeler vücut bölümleri, renkler, nesneler, temel ihtiyaçlar ve kişilerin isimleri olabilir. Bu dönemde bebekler ortalama 3 kelimeden oluşan basit cümleler kurabilir ve mantıklı sorular oluşturabilir. 

23 Aylık Bir Bebek Kaç Kilo Olmalı?

Bebeklerin gelişim özelliklerinin takip edilmesinde kullanılan önemli verilerden biri de ağırlıktır. 23 aylık bir kız bebeğin ağırlığının 9500 gramla 14500 gram arasında olması beklenir. Bu dönemde kız bebeklerin ortalama ağırlığı 11 kilogram kadardır. 23 aylık erkek bebeklerin ağırlık alt sınırı 10500 gram ve üst sınırı ise 15500 gram şeklinde belirlenmiştir. Yirmi üç aylık erkek bebeklerin ortalama ağırlığıysa 12 kilogram civarındadır. 

23 Aylık Bebek Hangi Oyunları Oynar?

Yirmi üç aylık bebekler fiziksel, zihinsel ve bilişsel açıdan hızla gelişir. Bu dönemde bebekler top oynayabilir, saklambaç oynayabilir. Aynı zamanda bir yerlere tırmanıp inebilir. Bu dönemde evcilik gibi oyunlar ya da doktor seti gibi oyuncaklarla rol yapma oyunları oynamak da bebeklerin ilgisini çeker.

23 Aylık Bebek Günde Kaç Saat Uyur?

23 aylık bebeklerin gelişim açısından günde ortalama 14 saatlik uykuya ihtiyacı olur. Bu ihtiyacın büyük bölümü gece uykusundan karşılanırken gündüz ise yarım saat ile iki saat arasında değişebilen bir uyku bebeklerin ihtiyaç duydukları enerjiyi geri kazanmasını sağlar.