6. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelik
6. HAFTA
GEBELİK

Hamileliğin 6. haftasındayız. Vücudunuz değişmeye ve bebeğiniz büyümeye devam ediyor. Gelin bu haftanın önemini beraber keşfedelim.

Hamileliğin 6. Haftasının Önemli Noktaları

Hamileliğin 6. haftasında birçok yeni olay var. Bunlardan en önemlilerini ise aşağıda keşfedebilirsiniz.

Bebeğinizin Kalp Atışını Duymak

Bebeğinizin kalbi henüz tam olarak gelişmedi. Ancak şimdiden dakikada 160’la atmaya başladı. Ultrasona gittiğinizde bu kalp atışını duymanız mümkündür. Ancak net duyulması için 10 ila 12. haftaları beklemek zorunda kalabilirsiniz.

Sabah Bulantılarını Azaltmak

Gün içinde ağır öğünlerden kaçınıp ufak öğünler yemek size yardımcı olabilir. Lezzeti yoğun olmayan yiyecekler, zencefilli çay ve belirli ilaçlar da aynı şekilde sabah bulantılarını azaltabilir.

Kanamalar Normal mi?

Her 4 kadından birisi ilk 3 aylık dönemde kanamalar ve lekelenmeler yaşamaktadır. Kanama hafif olduğu sürece bu genellikle normal bir durumdur. Ancak hafif denilebilecek düzeyden fazlaysa ve beraberinde ağrı acı gibi semptomlar getiriyorsa Dış gebelik ya da düşük anlamına gelebilir. Farklı semptomlar yaşıyorsanız mutlaka doktorunuza haber vermelisiniz.

6 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz 6. haftada da gelişmöeye devam ediyor. Hücreler devamlı çoğalıp bebeğinizi oluştururken bazı organları çalışmaya başladı bile.

Bebeğiniz Kalbi Atmaya Hazırlanıyor

Bebeğinizin gelişen kalbi şimdiden aktifleşmeye başladı. Ultrasonda kalp hücrelerinin yerinden oynadığını yakalayabilirsiniz. 10 ila 12. haftalar arasında bebeğinizin kalp atışını çok daha rahat duyabileceksiniz.

Bebeğinizin Duyuları Gelişiyor: Göz, Burun, Ağız ve Kulak

Bebeğinizin uzuvları yavaşça gelişmeye başlıyor. Ancak henüz yolun başındayız. Bebeğinizin gözleri ve burun delikleri sadece siyah birer. Aynı şekilde kulakları da kafanın 2 yanında oluşan ufak çıkıntılar halinde.

Bebeğinizin Uzuvları Büyüyor: Kollar ve Bacaklar

Bebeğinizin kol ve bacakları şu anda ufak ufak çıkıntılar halinde. Zaman geçtikçe büyüyecekler, işleyen kazanacaklar ve yerlerine oturacaklar.

6. Hafta Gebelik Belirtileri

Elbette hamileliğin vücut üzerinde getirdiği değişiklikler de mevcuttur. 6. hafta gebelik belirtilerini keşfetmek için aşağıdaki listeyi okuyabilirsiniz.

Sabah Bulantıları

Sabah bulantıları isminin iddia ettiğinin aksine herhangi bir vakitte sizi etkileyebilir. Gün içinde bir anda mideniz bulanmaya başlayabilir ve sizi kusmaya zorlayabilir. Genellikle hamileliğin 5 ile altıncı haftası arasında başlar ve ilk 3 aylık dönemin sonuna kadar devam eder.

Sık İdrara Çıkma

İdrara daha sık çıkma isteği hamileliğin ilk semptomlarından birisidir. Hamilelik döneminde vücudunuzdaki kan miktarı artar. Bu da böbrekleriniz için daha fazla görev demektir. Elbette ki hamilelik hormonlarının da bunda önemli bir rolü vardır. Sık sık idrara çıktığınız için bir anda susuz hissedebilirsiniz. Bu yüzden bol bol su içmeye devam edin.

Duygu Değişimleri

Birçok hamile kadın hamileliğin 6 ile 10 haftalara arasında duygu değişimleri yaşamaktadır. Duygu değişimleri, stres, yorgunluk ve hormonlardan kaynaklanabilir. Elbette ki ebeveyn olma fikri de sizi farklı ruh hallerine sokacaktır. Eğer normalden daha kötü veya depresif hissediyorsanız, bunu doktorunuzla konuşmalısınız.

Hassas ve Şişkin Göğüsler

Göğüs hassasiyeti hamileliğin ilk semptomlarından bir tanesidir. Artan hormon seviyeleri kan akışını hızlandırır. Bu da göğüslerinize şişmiş ve ağrılı hissettirir. Göğüsleriniz aynı şekilde aşırı hassaslaşabilir ve dokunmanız zorlaştırabilir.

Yorgunluk

Birçok kadın için yorgunluk hamileliğin ilk belirtisidir. Erken dönem hamilelik yorgunluğunun neyden kaynaklandığını kimse tam olarak bilmiyor. Ancak progesteron gibi hormonların büyük bir etkisinin olduğu düşünülmekte. Bu duruma karşı yapabileceğiniz tek şey güzelce dinlenmektir.

Ağızda Metal Tadı

İlk 3 aylık dönem boyunca ağzınızda metalik bir tat bulunabilir. Bunun sebebi vücudunuzda artan östrojendir. Bu metalik tatlı başa çıkmak için yapabileceğiniz en iyi uygulamak dişlerinizi fırçalamak ve naneli sakız gibi ferahlatıcı ürünler tüketmektir.

Tuhaf rüyalar

Bilinçaltınız. Bir anda değişmeye başlayan hayatınıza ayak uydurmaya çalışıyor. Bu da hamileliğinizin rüya aleminde işlemesine sebep oluyor. İlk 3 aylık dönemde çoğu kadın hamileliği ile ilgili değişik rüyalar görmektedir. Bu rüyalar anksiyete uyandırıcı rüyalar olabildiği gibi Doğum ve annelikle ilgili de olabilir.

Baş Ağrıları

İlk 3 aylık dönemde baş ağrıları son derece yaygındır. İkinci 3 aylık döneme ulaştığınızda baş ağrıları azalabilir veya tamamen ortadan kaybolabilir. Ancak o dönem gelene kadar başarılarınızla standart yöntemlerle başa çıkmak zorundasınız. En etkili yöntemler, sağlıklı bir uyku, sağlıklı bir beslenme düzeni ve egzersizlerdir. Aynı şekilde masaj ve meditasyonları da deneyebilirsiniz. Eğer hiçbiri işe yaramıyorsa, doktorunuzla konuşup ağrı kesici ilaçlar kullanabilirsiniz. Ancak doktorunuz önermediği takdirde sakın migren ilacı kullanmayın.

Belirtileriniz Yok mu?

Her hamilelik kendine özeldir. Bu yüzden burada yazan her belirtiyi yaşamak zorunda değilsiniz. Eğer burada yazmayan bir belirtiye sahipseniz Hamilelik Belirtileri sayfamızdan araştırıp bilgi edinebilirsiniz.

hamile kadın dinleniyor

Hamileliğin 6. Haftasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Kendinize ve bebeğinize dikkat etmeniz son derece önemli. Aynı zamanda dikkat etmenzi gerek nbirçok konu bulunmaktadır. Aşağıdaki listeyi detaylı inceleyerek nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Doktor Ziyareti ve İlk Ultrason

Eğer henüz gitmediyseniz çok yakında ilk ultrason deneyimini yaşayacaksınız. Bu ultrasonda ufak bebeğinizi görebilir ve minik kalp atışlarını duyabilirsiniz. Doktorunuzla hamileliğinize dair tüm düşüncelerinizi paylaşmaktan çekinmeyin. Sahip olduğunuz herhangi bir şüphe, soru veya hastalığı mutlaka paylaşın. Sadece kendinizin değil, ailenizin bütün sağlık geçmişini paylaşmanız en doğru hareket olacaktır.

Hamilelikte Kaçınmanız Gereken Yiyecekleri Keşfedin

Hamilelik döneminde bazı yiyeceklerden tamamen kaçınmak son derece mantıklıdır. Bazı yiyecekleri de belirli önlemler alarak tüketebilirsiniz. Bu tarz önlemler genellikle yiyecekleri iyice pişirmektir. Hangi yiyeceklerden kaçınmanız gerektiğini öğrenin.

Hamilelik Testlerini Keşfedin

Hamilelik testleri, kan örnekleriyle ve ultrasonla bebeğinizin sahip olduğu herhangi bir sağlık problemini teşhis edebilir. Bu testler zararsızdır ve bebeğinize karşı herhangi bir risk oluşturmaz. Eğer testler herhangi bir sonuç ortaya çıkarırsa, erken teşhis sayesinde doğru tıbbi kararları alabilirsiniz.

Ev ve İş Ortamınızın Sağlıklı Olduğundan Emin Olun

Bazı iş veya hobiler size ve gelişen bebeğinize zarar verebilir. Özellikle kimyasal ağır metal ve biyolojik içerikler içeren bir ortamdaysanız hamileliğinize ciddi anlamda zarar gelebilir. Bu tarz durumlarda hamile olduğunuzu öğrendiğiniz gibi patronunuzla konuşmalı ve gerekli değişiklikleri en kısa sürede yapmalısınız.

Stresi Azaltın

Tekrarlayan yüksek stres oranı ne size ne de bebeğinize iyi gelmekte. Hamilelik boyunca çevrenizde pozitif insanlar tutun, gerekli yerlerde ara verin ve derin nefesler alarak stresi azaltmaya çalışın. Stresi azaltmak için egzersiz yapmayı, müzik dinlemeyi veya günlük tutmayı da düşünebilirsiniz.

Hamilelik Yapılacaklar Listenize Hazırlayın

Hamilelik boyunca yapmanız gereken çok fazla şey var. Neler yapacağınızı şimdiden planlamaya başlarsanız çok rahat bir hamilelik süreci geçirebilirsiniz. Hamilelik dönemini kolay geçmesi, doğumdan sonrasını da kolaylaştıracaktır.

hamile kadın ilk ultrasonunu çektiriyor

Hamileliğin 6. Haftasıyla İlgili Sık Sorulan Sorular

6 haftalık hamileyim nelere dikkat etmeliyiz?

Hamileliğinizin henüz başındasınız. Bu yüzden dikkat etmeniz gereken birçok nokta bulunmaktadır. Dikkat etmeniz gereken en önemli noktalar ev ve iş güvenliği, sağlığınız, stres seviyelerini ve kontrol listenizdir.

6 haftalık bebek anne karnında neler yapar?

6 haftalık bebek henüz gelişmek dışında hiçbir şey yapamaz. Bebeğiniz rahminizde sakince büyümeye devam ediyor.

6 haftalık gebelik belirtileri nelerdir?

6 haftalık gebelikte anneler hamilelik belirtilerinin farkına varmaya başlayacaktır. Hissedeceğiniz hamilelik belirtileri sabah bulantıları, sık idrara çıkma, duygu değişimleri, hassas ve şişkin göğüsler, yorgunluk, ağızda metal tadı, tuhaf rüyalar ve baş ağrılarıdır. 

6 haftalık gebelikte nasıl yatılmalı?

İlk üç aylık dönemde yüzüstü hariç dilediğiniz pozisyonda yatabilirsiniz. Hamilelik ilerledikçe uyumanız gereken pozisyonlar değişecektir.