16 Aylık Bebek Gelişimi

Aylık Bebek Gelişimi
16 AYLIK
BEBEK GELİŞİMİ

Bebekler doğumdan itibaren her gün hızla büyüyüp gelişir ve yeni beceriler edinir. Bu süreçte ebeveynler, bebeklerinin sağlıklı gelişimini desteklemek için neler yapması gerektiğini merak eder. Bebeklerin edindiği yeni becerilerin takibi, gelişim süreci hakkında önemli bilgi verir. Bu bağlamda 16 aylık bebek gelişim özellikleri fiziksel, zihinsel, bilişsel ve sosyal gibi birçok başlık altında incelenebilir. Bebek gelişimi yalnızca bebeklerin hareketlerinin takibiyle gözlemlenemez. Aynı zamanda bebeğin ağırlığı ve boy uzunluğu gibi çeşitli veriler içeren 16 aylık bebek gelişim tablosu da incelenmelidir. Peki, 16 aylık bebek gelişimi nasıl olmalıdır? Bebeklerin gelişim sürecinde ebeveynlere düşen rol nedir ve 16 aylık bebek gelişimi için neler yapılmalıdır? Konuyla ilgili merak ettiğiniz tüm detayları içeriğimizin devamında bulabilirsiniz!

16 Aylık Bebeklerin Boy ve Kilo Özellikleri

Bebeklerin fiziksel gelişimlerinin takip edilmesinde kullanılan en önemli veriler arasında ağırlık ve boy uzunluğu yer alır. Bu değerler bebeğinizin bireysel gelişimiyle ilgili fikir sağlarken aynı zamanda bebeğinizin değerlerinin genel gelişim tablolarıyla karşılaştırılmasına da olanak tanır. 16 aylık bebek gelişimi boy kilo persentil değerleri ile takip edilir. 16 aylık bebek kilosu ve boyu bebeğinizle aynı cinsiyet ve yaştaki bebeklerin ortalama ve ideal boy ve kilo değerleri alınarak meydana getirilen persentil eğrileri ile değerlendirilir. 16 aylık bebeğin boyu kilosu bu eğrilerin altında ya da üstünde yer aldığında bebeklerdeki gelişim problemlerine dair önemli öngörüler kazanılabilir.

On altı aylık bebeklerin ideal boy uzunluğu ve ağırlık değerleri cinsiyetlere göre değişiklik gösterir çünkü kız ve erkek bebeklerin gelişim süreçleri birbirinden farklıdır. 16 aylık bebek gelişimi cetveline göre bu dönemde kız bebeklerin ağırlığı için alt sınır 7800 gram ve üst sınır ise 12500 gramdır. On altı aylık kız bebeklerin ortalama ağırlığı 9800 gram kadardır. On altı aylık erkek bebeklerin ağırlığı için alt sınır 8500 gram ve üst sınır ise 12900 gram şeklinde belirlenmiştir. Bu dönemde erkek bebeklerin ortalama ağırlığı 10500 gram olarak ölçülmüştür.

16 aylık bebek gelişimi boy kilo tablosuna göre kız bebeklerin boy uzunluğu için alt sınır 73.3 santimetre ve üst sınır 83.9 santimetre şeklinde belirlenmiştir. On altı aylık kız bebeklerde ortalama boy uzunluğu 78.6 santimetredir. On altı aylık erkek bebeklerin boy uzunluğu alt sınırı 75.4 santimetre ve üst sınırı ise 85.1 santimetredir. On altı aylık erkek bebeklerin ortalama boy uzunluğu 80.2 santimetre kadardır. 

16 aylık bebek beyin gelişimi hakkında önemli fikir veren değerlerden biri de baş çevresi ölçüsüdür. On altı aylık kız bebeklerin baş çevresi ölçüsünün 43.3 santimetre ile 48.5 santimetre arasında olması beklenir. On altı aylık kız bebeklerin ortalama baş çevresi uzunluğu 45.9 santimetredir. Bu değerler on altı aylık erkek bebekler için 44.5 santimetre ile 49.5 santimetre arasındadır. On altı aylık erkek bebeklerde ortama baş çevresi uzunluğu ise 47 santimetredir.

16 aylık bebek gelişimi boy kilo ve baş çevresi uzunluğu değerlerinin bebeğinizin değerleriyle uyuşmuyor olması bir sağlık sorunu hakkında kesin fikir vermez. Persentil değerleri farklı etkenler göz önünde bulundurularak oluşturulmuştur ve bebeğinizin değerleri genetik, hormonlar ve çevresel etkenler gibi birçok faktör doğrultusunda değişir. 16 aylık bebek gelişim geriliği gibi konularda en net bilgiyi çocuk doktorunuzdan alabilirsiniz.

16 aylık bebek beslenmesi

16 Aylık Bebek Gelişiminde Beslenme Düzeni

Bebeklerin sağlıklı gelişim gösterebilmesi için en önemli noktalardan biri beslenme düzenidir. 16 aylık bebek beslenmesinde anne sütü ve katı gıda dengesi göz önünde bulundurulmalıdır. Bu bağlamda bebeklerin günlük beslenme programında yüzde kırk oranında anne sütü ve yüzde altmış oranında ek gıda ayrımı gözetilmelidir. 

On altı aylık bebeklerin mide kapasitesi 250-300 mililitreye denk gelir. Aynı zamanda on altıncı ayda kız bebeklerin günlük kalori ihtiyacı 712 kilokalori ve erkek bebeklerin günlük kalori ihtiyacı ise 777 kalori kadardır. Buna göre bebeklerin günde ortalama üç kez emzirilmesi, üç ana öğün ve iki ara öğün ile beslenmesi önerilir. Anne sütünün gelmemesi ya da yetersiz kalması durumunda formül mamalar ve devam sütleri tercih edilebilir. Bu noktada bebeklerin yaşına ve ihtiyaçlarına uygun formül mamanın ya da devam sütünün doktor önerisiyle seçilmesi oldukça önemlidir.

On altıncı ayda bebekler evde pişen hemen hemen tüm yemekleri tüketebilir. Bu noktada yemeklerin yağ ve tuz oranının az olmasına dikkat edilmesi önerilir. Bebeklerin günlük beslenme programında protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineraller açısından dengeli ve yeterli olması gerekir. Bu bağlamda bebek beslenmesinde mutlaka yumurta, yoğurt, kırmızı et ve tavuk gibi protein bakımından zengin besinler; pirinç ve bulgur gibi tahıllar ile fasulye, mercimek gibi baklagiller; mevsim yeşillikleri, sebzeler ve meyveler; hamsi, istavrit, lüfer ve somon gibi yüzey balıkları yer almalıdır. 

Bebeklerin sağlıklı büyüyüp gelişebilmesi için önemli noktalardan biri de günlük su alımıdır. On altı aylık bebeklerin günde ortalama bir litre su tüketmesi önerilir. İshal ya da yaz sıcakları nedeniyle aşırı terleme sonucu su kaybı gibi durumlarda günlük su tüketiminin dengelenmesi gerekir.

On altıncı ayda bebeklerin beslenmesinde yalnızca pürüzsüz ve sıvı kıvamlı gıdaların yer almaması gerekir. Bebeklerin çene ve diş gelişimlerinin ısırma, koparma ve çiğneme aktivitelerine uygun şekilde gelişebilmesi için orta sert besinler tercih edilmelidir. Aynı zamanda bebeklerin yutma reflekslerinin gelişimi için pürüzlü gıdalar da mutlaka beslenme programında yer almalıdır.

On altıncı ay bebeklerin işlenmiş şeker içeren ürünlere düşkün olduğu bir dönemdir ancak bu gıdalar bebeklerin sağlığı ve diş gelişimi açısından olumsuz etki yaratabilir. Bu sebeple bebeğinizin şeker ihtiyacını bonbon, çikolata, gofret ve bisküvi gibi işlenmiş şeker içeren besinlerle karşılamak yerine mevsim meyveleri, taze sıkılmış meyve suları ve evde hazırlanmış tatlılarla gidermeyi tercih edebilirsiniz.

16 Aylık Bebek Gelişiminde Uyku Düzeni

16 aylık bebek gelişimi uyku düzenine özen gösterilmesi gereken bir süreçtir. Bu dönemde bebekler günlük ortalama 14 saatlik uykuya ihtiyaç duyar ve bu ihtiyacın yaklaşık 11 saati gece uykusundan karşılanır. Gündüz ise bebekler bir ya da iki şekerlemeye ihtiyaç duyabilir. 

Bu dönemde bebekler gündüz uykularını atlama ya da yarım saat kadar uyuyup uyanma eğilimi gösterebilir. Çünkü bebekler gündüz saatlerini keşfederek, oyun oynayarak geçirmek isteyebilir. Böyle durumlarda bebeğinizin enerji seviyesini ve ruh halini gözlemleyerek gündüz tek uyku rutinine geçmeye başlayabilirsiniz. Bununla birlikte bu durum bebeklerin artık gündüz uykusuna ihtiyaç duymadığının da göstergesi olabilir.

On altıncı ay, bebeklerin uyku eğitimi açısından önemli bir dönemdir. Bebeklerin yeterli ve verimli bir gece uykusu geçirebilmesi için gündüz uykusundan en geç 17.00’da uyanmış olmaları gerekir. Çünkü bebeklerin gece uykusuna yatması için 18.00 ile 20.00 arası idealdir.

16 aylık bebek uyku düzeni

On altıncı ayda bebeklerin kendine ait bir odası ve yatağı olmalıdır. Bu dönemde bebekler uyumak için sallama gibi rutinlere ihtiyaç duymuyor olmalıdır. Bebeği gece uykusuna hazırlamak için ılık bir banyo, masaj gibi uygulamalar gerçekleştirilebilir. Bununla birlikte uyku vakti yaklaştığında ortamı loş hale getirmek de doğru bir uygulamadır.

16 aylık bebek uyku eğitimine uyum sağlayabilmek için bir rutine sahip olmalıdır. Bu sebeple her gün aynı saatte yatağa gitmek doğru bir davranış olacağı gibi yatağa gitmeden önce bebeğin ebeveynleriyle birlikte pijamalarını giymesi ve dişlerini fırçalaması gibi etkinlikler de gerçekleştirilebilir.

Bebek yatağa gittiğinde uykuya rahatça dalabilmesi için ona genellikle pelüş oyuncaklar arasından seçilen bir “oyun arkadaşı” ya da sürekli kullanılarak bağlanma yaratılan bir “güvenli battaniye” sağlanabilir. Bebeğin gerginlik hissetmemesi için uygun bir gece lambası edinilebilir. Aynı zamanda bebek uykuya dalmadan önce kısa bir masal anlatılabilir ya da birlikte öykü okunabilir. Bu sayede bebek yatışır ve uykuya dalmak için hazır hale gelir.

16 Aylık Bebeklerin Edindiği Beceriler

16 aylık bebek hareketleri bebeklerin günden güne kazandığı yeni becerileri yansıttığı ve dünyaya dair merakını nasıl giderdiği yönünde oldukça önemli veriler sunar. Bu bağlamda ebeveynlerin 16 aylık bebek gelişimi hareketlerini yakından incelemeleri gerekir.  

16 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişim ve Edinilen Beceriler

16 aylık bebek fiziksel gelişimi bebeklerin hareket kabiliyetlerinin ve kas koordinasyonlarının gelişmesine olanak tanır. On altıncı ayda bebeklerin dengesi gelişir ve bu bağlamda yürüme becerilerinde de artış görülür. Bu dönemde bebeklerin hızlı yürümesi, koşması, geri geri yürümesi mümkün hale gelir. Aynı zamanda on altıncı ayda bebekler ayaklarıyla topa vurabilir. Bu dönemde bebekler zıplayabilir ve tırmanabilir. Desteklendiklerinde merdiven çıkabilen bebekler için oturup kalkmak ya da eğilmek oldukça basit işlerdir. Dolayısıyla on altıncı ayda bebeklerin fiziksel aktivitelerinin fazlasıyla çeşitleneceğini söylemek mümkündür.

16 Aylık Bebeklerde Zihinsel Gelişim ve Edinilen Beceriler

16 aylık bebek zeka gelişimi genetik ve çevresel faktörler gibi etkenlere bağlıdır. Zeka gelişimi hakkındaki önemli veriler 16 aylık bebek zihinsel gelişimi izlenerek öğrenilebilir. Bu dönemde bebeklerin gözlem yetenekleri gelişir. Sebep sonuç ilişkisi kurma becerisi gelişen bebekler eşyaların temel çalışma prensiplerini anlayabilir ve bu bağlamda çeşitli eşyaları amacına uygun şekilde kullanabilir. Bu dönemde bebeklerin hafızaları da gelişmiş durumdadır. Bebeğe farklı hayvanlar göstererek “Hangisi inek?” diye sorduğunuzda doğru seçeneği gösterebilir. Sık gördüğü insanları kolayca hatırlayabilir. 

16 Aylık Bebeklerde Motor Becerilerinin Gelişimi ve Edinilen Beceriler

16 aylık bebek motor gelişimi bakımından da gözle görülür ilerleme kaydeder. Bu dönemde bebeklerin kaba motor gelişimi onların top oynama ya da merdiven çıkma gibi işleri yapabilmesine olanak tanır. İnce motor gelişimi bakımından bebekler bu ay çatal ve kaşık kullanımında gelişebilir. Aynı zamanda diş fırçasını doğru şekilde kullanarak kendi dişlerini fırçalayabilir. Bu dönemde bebekler kalem kullanarak karalama yapabilir, çizgiler çizebilir ve kalın boya kalemleriyle boyama yapabilir. 

16 Aylık Bebeklerde Bilişsel Gelişim ve Edinilen Beceriler

16 aylık bebek bilişsel gelişimi açısından da hızla ilerler. Bu dönemde bebekler, etraflarında bulunan insanların duygularını anlamaya başlar. Bu durum 16 aylık bebek duygusal gelişimi açısından da önemlidir. Çünkü bebekler gördükleri duyguları özümser ve taklit eder. Etrafında gördüğü olumlu ve olumsuz duyguların yansıtılma biçimini ve etkilerini öğrenen bebekler, kendi hislerini de bu şekilde yansıtma becerisi kazanır. Bu durum aynı zamanda 16 aylık bebek sosyal gelişimi üzerinde de etkilidir. Bebekler sosyal ilişkilere dair yapıları kavramaya başlarken bu dönemde kendi içine dönme eğilimi gösterir. 

On altıncı ayda bebekler bilişsel açıdan güçlenir. Bu bağlamda yalnızca kendisine verilen komutları anlamak ve yerine getirmekle kalmaz aynı zamanda kendisi de komutlar verebilir. Bu durum bebeğin kendi kendine oyun kurmasına olanak tanıdığı gibi aynı zamanda 16 aylık bebek dil gelişimi bakımından da önemli bir kazanımdır. Çünkü on altıncı ayda bebekler iki kelimeyi yan yana getirerek basit cümleler kurma becerisi kazanır. Örneğin “anne, gel!” ya da “baba, bak!” gibi cümleler bu dönemde bebeklerden duyulabilir.

16 aylık bebek oyuncakları

16 Aylık Bebek Gelişimi İçin Oyunlar

16 aylık çocuğun gelişiminde en önemli etkenlerden biri de oyunlar ve oyuncaklardır. Bu dönemde kitaplar bebekler için fazlasıyla ilgi çekicidir. Bu sebeple sesli kitapların yanı sıra büyük ve ilgi çekici resimlere sahip olan pedagojik açıdan onaylanmış çocuk kitaplarını da bebeğinizle birlikte inceleyebilirsiniz. Her dönemde olduğu gibi on altıncı ayda da bul tak oyuncaklar ve yapbozlar bebekler için eğlenceli oyuncaklar arasında yer alır. On altıncı ayda alet takımı, mutfak seti, doktor aletleri gibi oyuncak setleri de edinilebilir. Aynı zamanda ksilofon ve piyano gibi müzik aletleri de on altı aylık bebeklerin oynayabileceği oyuncaklar arasında yer alır. Bu dönemde bebeklere farklı büyüklüklerde ve dokularda renkli toplar sağlanması önerilir. Bu sayede bebekler farklı aktiviteleri gerçekleştirmek için kullanabilecekleri ilgi çekici birçok top seçeneğine sahip olur. Bebeklerin motor becerilerini ve düşünme yetilerini geliştiren yapı blokları ve küpler de on altıncı ayda mutlaka oyuncak sepetinde yer almalıdır.

16 aylık bebek gelişimi için oyunlar da oldukça önemlidir. Bu dönemde bebeklerle top oynanabilir, bir nesne saklanıp bulunabilir ve saklambaç oynanabilir. Aynı zamanda üç tekerlekli bisiklet ve sallanan at gibi oyuncaklarla bebeklerin aktif şekilde spor yapması da sağlanabilir. 16 aylık bebek dil gelişimi için neler yapılmalı sorusu bağlamında alfabe ve kelime kartları kullanılabileceği gibi bebeklerle kitap okumak da doğru bir aktivite olur. Aynı zamanda bebeklerin mantık kurma becerisini geliştirip kelime dağarcığını artıran soru cevap oyunları da kurgulanabilir.

16 Aylık Bebeklerin Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebekler günden güne büyüyüp gelişirken hareket kabiliyetleri ve çevreye dair merakları da artar. Bu bağlamda ev kazalarının yaşanma riskinde de artış görülür. Bebekleri evdeki tehlikelerden korumak için bazı güvenlik önlemleri alınması önerilir. Buna göre bebeklerin erişebileceği yükseklikteki prizler güvenlik kapağıyla kapatılmalı, kablolar güvenceye alınmalı, sivri köşelere sahip mobilyalar plastik köşebentlerle güvenli hale getirilmelidir. Bu dönemde bebeklerin çekmece ve dolap karıştırma ya da çekmece kulplarına basarak bir yerlere tırmanma eğilimi artacağından dolayı çekmeceler ve dolap kapakları çocuk kilidiyle güvenli hale getirilmelidir. Aynı zamanda kapılar takozla sabitlenmeli ve camlar çocuk kilidiyle güvenceye alınmalıdır.

On altıncı ay, bebeklerin sofra adabını öğrenmesi için de uygun bir dönemdir. Bu sebeple bebekler mümkün olan tüm öğünlerini ebeveynleriyle aynı sofrada yemelidir. Kendilerine ait bir tabak, bardak, çatal ve kaşık sağlanması bebekleri yemek yemeye dair heveslendirebilir ve bu sayede diş çıkarma gibi sebeplerle yaşanabilen iştahsızlık sorununu da gidermeye yardımcı olabilir.

On altıncı ay bebeklerin isyankar davranışlara devam edebileceği bir dönemdir. Bunun sebebi bebeklerin benlik algısının gelişmesi ve özgürlük isteğinin artmasıdır. Alt değiştirme sırasında huzursuzluk, kıyafetleri kendi başına giyme ve çıkarma isteği, banyo ve saç tarama gibi kişisel bakım aktivitelerini yerine getirmeye karşı direniş gibi durumlarda bebekler açık iletişimle telkin edilmelidir. Bu dönemde bebekler “hayır” komutunu duyduğunda daha hırçın davranabilir. Bu sebeple bebeklerin isyankar davranışlarını terbiye etmek için kısa açıklamalar kullanılabilir. Aynı zamanda bebeğe seçenekler sunmak da dikkati doğru yere çekerek olumsuz davranışları engellemeye yardımcı olur. Örneğin bebeğiniz saçlarını taramanıza izin vermiyorsa “hayır, saçlarını taramamız gerek.” demek yerine “önce saçlarını mı tarayalım yoksa dişlerini mi fırçalayalım?” gibi seçenekler sunmak bebeğe kontrolün kendisinde olduğunu hissettirecektir. 

16 aylık bebek etkinlikleri

Bu dönemde de bebeklerin etraflarındaki her şeyi anlama ve taklit etme isteği devam eder. Bu sebeple ev işlerine ve kişisel bakım rutinlerine bebekler de dahil edilebilir. Bebekle birlikte yer silinebilir, kek yapılabilir, keyifli kişisel bakım rutinleri gerçekleştirilebilir.

On altıncı ayda bebeklerin görünüşü, hareketleri ve davranışları yakından incelenmelidir. Bebekte iştahsızlık, enerji düşüklüğü, keyifsizlik görülüyorsa; sindirim sorunları ya da soluk cilt rengi gibi durumlar gözlemleniyorsa D vitamini ve B12 eksikliği bulunabilir. Bu sebeple on altıncı ayda doktor kontrolünde D vitamini ve B12 desteği kullanılabilir.

16 Aylık Bebeklerin Gelişimi Hakkında Sık Sorulan Sorular

16 Aylık Bir Bebek Neler Yapabilir?

On altıncı ayda bebekler fiziksel, zihinsel ve bilişsel anlamda birçok gelişme yaşar. On altıncı ayda bebekler desteklendiğinde merdiven çıkabilir, hızlı yürüyebilir ve koşmayı deneyebilir, zıplayabilir ve bir yerlere tırmanabilir. Aynı zamanda ayağıyla topa vurabilir ve geri geri yürüyebilir. Bu dönemde bebekler kalemler kullanarak karalama ve boyama yapabilir, çizgi çizebilir. On altıncı ayda bebekler çatal ve kaşık kullanmada gelişir, kendi dişlerini kendi fırçalayabilir, kıyafetlerini giyip çıkarma konusunda daha başarılı hale gelir.

16 Aylık Bebek Kaç Kelime Söyler?

On altıncı ayda bebeklerin iletişim becerileri gelişir ve kelime dağarcıkları genişler. Bu dönemde bebekler yalnızca heceleri ve ünlemleri kullanmaz, aynı zamanda iki kelimeyi arka arkaya getirerek basit cümleler de kurabilir. Bu dönemde bebeklerin amacına uygun şekilde sürekli kullandığı ortalama altı kelime olabilir.

16 Aylık Bebeğin Boy Ve Kilosu Kaç Olmalı?

Bebeklerin gelişim takibinin yapılabilmesi için önemli verilerden biri de boy ve kilo ölçüleridir. On altıncı ayda kız bebekler için ideal boy uzunluğu 73.3 santimetre ile 83.9 santimetre arasındadır. Bu dönemde kız bebeklerin ortalama boy uzunluğu 78.6 santimetredir. On altıncı ayda kız bebeklerin ağırlığının 7800 gram ile 12500 gram arasında olması beklenir. On altı aylık kız bebeklerde ortalama ağırlık 9800 gramdır. On altı aylık erkek bebeklerin boy uzunluğunun ise 75.4 santimetre ile 85.1 santimetre arasında olması beklenir. Bu dönemde erkek bebeklerin ortalama boy uzunluğu 80.2 santimetredir. On altı aylık erkek bebeklerin ağırlığının 8500 gramla 12900 gram arasında olması ideal kabul edilir. Bu dönemde erkek bebekler için ortalama ağırlık 10500 gram kadardır. 

16 Aylık Bebek Günde Kaç Öğün Yemeli?

Bebek gelişiminin sağlıklı şekilde ilerleyebilmesi için önemli noktalardan biri de beslenmedir. On altı aylık bebeklerin beslenmesinde anne sütü alımına devam edilmesi gerekir. Anne sütünün yokluğunda formül mama ya da devam sütü de kullanılabilir. Günde ortalama üç kez emzirme bebeğin günlük ihtiyacını karşılar. On altıncı ayda bebek beslenmesinde ek gıdanın ağırlığı artar. Bu bağlamda kahvaltı, öğlen yemeği ve akşam yemeği olmak üzere üç ana öğün ile iki ara öğün ek gıda üzerine kurulmalıdır.